Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zpočátku romantický příběh o lásce Roba a Betty se postupně stává začátkem konce mužského protagonisty, když ze zaměstnání přinese celou mrtvolu (zatím nosil jen části lidského těla) a společně ji pomilují. Nicméně ani pak není Betty spokojená a svého snoubence opustí…
Tento poloamatérský snímek německého režiséra Jörga Buttgereita si získal svou proslulost během let, kdy se obaloval do hávu nepodložených legend. Je skvělým důkazem, jak se může film proslavit jen na základě „orální“ reklamy. Bez jakékoliv kampaně se stal Nekromantik vyhledávaným kouskem pro všechny zvrhlíky i obdivovatele neoficiální kinematografie (to už dnes o Buttgereitovi neplatí, o čemž svědčí i podpora Goethe Institutu).
Režisér vsadil na atraktivní téma erotické náklonnosti k nebožtíkům, protože obecenstvo dychtí po nechutnostech. Nekromantik 1 i 2 měl neuvěřitelný úspěch. První díl byl do konce 90. let zakázán v polovině evropských zemí. U druhého dílu chtěla německá cenzura zničit i negativ filmu. Nakonec se z něho stal předmět seriózního zájmu, a tak se dnes setkáváme s výklady, že jde o metaforu neschopnosti komunikace nebo že jsme svědky podobenství o nebezpečí AIDS a důležitosti bezpečného sexu, anebo také že Nekromantik je podobenstvím o rozděleném Německu. Bohužel jako minulý rok v případě filmu Kanibal holocaust (1979) i letos musíme upozornit na reálné scény zabíjení zvířat, které režisér očividně používá jen pro navození realistické atmosféry (např. Robova koupel s vyhřezlými kočičími vnitřnostmi). Naopak zábavně působí neumětelské triky jako rozpůlení lidské hlavy. Ale Buttgereit má již své slavnější předchůdce: Buio Omega (1979) (známější pod názvem Demencia) od Joa D´Amata nebo Macabro Lamberta Bavy.
Schraňování lidských ostatků a erotická vzrušivost smrti je, ať chceme nebo ne, součástí naší společnosti. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (135)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hard-core underground experiment. Hlavná téma: Hľadanie seba samého a spôsobu vykúpenia z tríznivej osamelosti. V hlavnej úlohe asociácia sexu so smrťou a fetišistická posadnutosť "mŕtvou hmotou" v podobe ľudských a zvieracích vnútorností. Psychedelické blúdenie medzi realitou, snami a víziami podfarbuje lacne znejúca, ale prekvapivo efektná a pôsobivá hudba - v romantických pasážach (klavír) doslova krásna. Násilie nie je samoúčelné, ale plní úlohu symboliky - vyjadruje stav psychických pochodov hlavného hrdinu. Handicapom filmu sú krčovité herecké výkony v jeho reálnej (nesnovej) línii, ktoré devalvujú jeho vyznenie čoby umeleckého diela. V každom prípade však ide o silne pocitový, morálne zvrátený snímok, vyžadujúci značnú dávku nadhľadu a voľnomyšlienkárskej tolerancie. Ak naň budete hľadieť cez takéto okuliare, výborne sa pobavíte pri absurdných splatter groteskách a roznežníte pri krásných milostných scénach s polohnilým kostlivcom. Akože som čakal lacnú, samoúčelnú nechutnosť, bol som milo prekvapený. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Je to takové hřejivé, romantické a zamilované :o)) Mladý párek podivínů sbírá části těl, které si skladuje v lihu a koupou se v krvi. Citové zpestření do svého života přinesou až v osobě nového společníka. Tím ja shnilá, rozpadající se mrtvola, se kterou prožijí spousta romantických, láskyplných chvil, jak vystřižených z románů Daniele Steele. Poté, co hlavnímu představiteli jeho družka uteče s jiným (rozumějte - s tou mrtvolou :o)), spěje děj až k závěrečnému dramatickému vyvrcholení. Co na tomhle snímku je zajímavé, jsou ty poetické scény doprovázené romantickou hudbou, jak z nějaké červené knihovny, střídané s hodně nechutnými momenty. Daniele Steele by trefil šlak :o), já to přežil, ale dalo to práci. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Jsem si jistá, že to byl nejlepší orgasmus v jeho životě. Na velikosti toho ptáka by nějaký freudovec mohl klidně postavit disertačku. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Naprosto zvrhlý, ale svým způsobem krásný až dojemný film. Velmi záleží na vkusu každého diváka, těžko se snažit o nějaký objektivní názor, nebo recenzi. Doporučuji brát tento snímek s mírným nadhledem a vychutnat si tak jedinečný zážitek. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Je to film hlavně o nekrofilii ... Zatímco tvůrci nejrůznějších horrorů, úchyláren, splatterů, slasherů, explotation a já nevím čeho všeho ještě, nás desítky let krmí brutálním násilím a s ním spojenými gore efekty, zde divák nalezne skoro téměř (i když ne pouze) gore efekty a hnusárny bez násilí. Násilí jako takové je zde použito pouze jako forma k dasežení cíle - změnit živého tvora na mrtvého. A to z důvodu zaměření hlavních hrdinů, zamilovaného páru, který se opájí právě nekrofilií a fetišismem k mrtvým tkáním, orgánům a částem těl. Je to minimalistický počin určený pro okrajové publikum, většině lidí by se z toho zvedal žaludek a mohli by to i zaměňovat za čistě účelovou "pornoúchylárnu" určenou právě pro sebeuspokojování sexuálně "nevyhraněných" diváků ... Inu, jak to tvůrci zamýšleli je otázkou, každopádně se dá na tento film dívat z mnoha úhlů. Čistá provokace, experiment, účelová nekrofilní úchylárna, romantická tragédie ...? Film má rozhodně svoje kvality v mnoha ohledech. Spousta symboliky, připodobnění, dobré gore scény, občas i zvrácený humor,ale hlavně HUDBA!! Ta povyšuje film o několik řádů ... ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Céčková amatérská německá nekrofilní komedie aneb Nekrofilové to chtěj taky... a pořád. Tedy, aspoň si myslím, že je to komedie, smál jsem se totiž docela často. Ale tvůrci si mohli odpustit snuff spáchaný na nebohém králíkovi, ten za nic nemůže. Snuff na Jorgovi Buttgereitovi by mě bavil víc. Ta hvězdička je za docela dobrou hudbu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ta společnost je tak strašně útlocitná a netolerantní, vždyť co je špatného na pozvolna rozkládajícím se milenci, hlavně, že se mají oba rádi, resp. „lásku“ obstará ten z páru, který je ještě nějakého citu či pohybu schopen…Experimentální hříčka, ze které asi ne každému bude dobře, snímek bych spíš nedoporučoval, slabším žaludkům a hlavně milovníkům zvířat pak určitě ne (leda že by z nějakého prapodivného důvodu nenáviděli králíky…a kočky, ehm). Čekal jsem, že se víc zasměju (kouzlu nechtěného), ale film končil a já se uchechtl snad jen u nabroušené lopaty (na co mačetu, že) a filmového kritika v kině. V každém případě pojem „švédská trojka“ dostává díky tomuto snímku nový rozměr. A milovníci happy endů se dokonce dočkají i hrdinova orgasmu (opravdu groteskní scéna) a soudě dle té dámy s lopatou si přijde na své i v novém „rozpoložení“. Stejně mi ale přijde, že to bylo, abych tak řekl, „mnoho hnusu pro nic“ (snad mi tu výpůjčku Shakespeare promine…no, měl by, abych si ho nešel vykopat, ehm), takže 2* jsou maximum. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Po velmi slabých krátkometrážních filmech představil Jorg Buttgereit "filmové dílo" jehož kultovnost teď už naprosto chápu. Mnoho vynikajících scének plných krve, nechutností a erotična, na druhou stranu romantické scény plné klišé, jen obohacené o trochu netradiční prostředky (postelová scéna, sen). Závěrečná scéna však dodala korunu a smíchy jsem málem neudržel oběd, který jsem během během filmu s chutí pozřel. Vynikající! ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem to, ale Nekromantik je v jádru naprosto fascinující film, který si ovšem žádá otrlejšího a volnomyšlenkářského diváka, jakého automaticky nezarazí bariéra nechutnosti a šokantnosti. Je úžasné s jakým minimem technických i výrazových prostředků se podařilo natočit na něco tak působivého, svérázného a nezapomenutelného. Vlastně i ten nepříliš kvalitní obraz (točilo se na formát Super 8), "grindhousové" barevné ladění a primitivní střih (vše připomínající brakové turecké či pákistánské filmy té doby) do celku perfektně zapadají a nejsem si jistý, jestli by běz těchto propriet ten film mohl být takhle atmosferický. Zážitek z něj se vlastně podobá tomu ze čtení Baudelaireovy Zdechliny, jen je ještě obohacený o pořádnou dávku grotesknosti. A co je nejdůležitější - po zhlédnutí má člověk daleko větší chuť Nekromantika porůznu interpretovat a přemýšlet, v čem vlastně spočívá jeho kouzlo, než že by chtěl svým kamarádům v hospodě popisovat jednotlivé výjevy a následně se bavit jejich znechucenými ksichty. A díky znatelné umělosti zobrazovaných mrtvol a vnitřností vlastně Nekromantik není až tak nechutný, jak se v kuloárech povídá, spíše je sexy - a to přeneseně i doslova. Myslete si o mně co chcete, ale v průběhu scény, kdy Betty souloží s napůl shnilou mrtvolou, v tom kině bylo nějak horko :) ___ LFŠ 2010 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Někdo má rád holky, někdo mrtvolky. Nějak jsem čekal větší bizarnost, což způsobily nejen komentáře. Ve své době jistě diskutabilní a provokativní snímek, dnes leda pro toho, kdo neholduje obskurní filmografii. Každopádně se nejedná o horror. Asi lze vykládat různě - od podobenství o neschopnosti navázat vztah až po lacinou slátaninu od úchyláka. Část filmu je poněkud nezáživná, avšak milostné scény s chytlavou hudbou (připomenutí italských filmů s Kanibaly v čele) a sběratelská vášeň hlavního hrdiny stojí za pozornost. Do grotesknosti sklouzne jediná hororová scéna - sex s prostitutkou na hřbitově uprostřed noci. Hrob, mlha a neschopnost hlavního hrdiny. ,,Nechce se ti postavit?" ,,Něco je špatně..." ,,Chichi...umghhhhh!" Už je to vpořádku. Povedená je i scéna závěrečného ukájení se korunovaná posledním záběrem na hřbitově. To vše si k průměru připočetlo hvězdu navíc. Osobně bych asi udělal snímek šťavnatější, odvázanější, morbidnější. Nakonec jsem vcelku spokojen... ,, Vemte pytle na mrtvoly!" p.s.nejděsivější scéna je pro mne ta s chlupatou housenkou. Chloupky těhle housenek se totiž zapichují do kůže, ulamují se a kromě zánětů mohou způsobit rakovinné bujení...což asi hlavní hrdina netušil... ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Mladý pár v rozechvělém, vášnivém vztahu, který se ovšem záhy rozklíží, když protagonista přijde o zaměstnání a jeho dívka jej opustí, aby dala přednost lukrativnější budoucnosti. Mladík propadne depresi, kterou kompenzuje agresivním chováním a sexuální frustraci si vybíjí v setkání s prostitutkou. Nakonec nalezne možnost sobeckého uspokojení a svůj život ukončí ve slastně sebevražedném aktu. Melodramatická zápletka je v tomhle proslulém německém filmu ovšem prodchnuta nekrofilní a sadistickou perverzí. Mladík pracuje v jakémsi bizarním podniku, který odklízí lidské ostatky z míst nehod či vražd, což pro něj a jeho atraktivní přítelkyni představuje zdroj fetišistických objektů. Jörg Buttgereit natočil film s dosti nízkým rozpočtem a evidentně amatérským ansáblem, přičemž se trochu nerozhodně pohybuje mezi exploatační fascinací zobrazovat cokoli nechutně pobuřujícího v komediálně nadsazeném hávu (pár scén připomíná Jacksonovo Bad Taste či Braindead a křiklavě umělý penis v závěru vypadá jako předobraz pro pozdější Henenlotterovu burlesku Bad Biology) a vážněji míněnou filmovou transgresí. Výsledek je někde mezi – ne zcela přesvědčivé, ale zároveň do značné míry nápadité. Zdá se, že omezení Buttgereitových uměleckých snah plynou z jeho dětinsky přímočaré náklonnosti k perverzím a nechutnostem, jimiž se snaží negovat svět měšťáské společnosti s podobným étosem, jako když nějaký výrostek pokoutně na dveře kostela maluje sprosté obrázky. Natočit to vyzrálejší tvůrce, jako byl třeba R. W. Fassbinder, byl by to jistě mnohem lepší film. Přesto, nebo možná proto, v Buttgereitově filmografii kromě Nekromantika zřejmě stojí za pozornost alespoň tři další snímky: Schramm (což jsem kdysi viděl a přišlo mi to zajímavé), Der Todesking a Nekromantik 2. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Veľká nemecká šialenosť a romantická nekro-úchylnosť, ktorej podivnosť a emocionálny zážitok výrazne umocňuje hudba trojice Kopp-Lorenz-Walton, dokresľujúca film idúci vlastnou cestou s netradičným spôsobom vyprávania, neskĺzavajúci do zabehnutých a tradičných vôd. Nekromantik vo mne zanechal stopu. Stopu myšlienky. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Celkem dobře to vystihl LIMA ve svém hodnocení až na to že já jsem se královsky bavil s pusou dokořán. Underground nejhrubšího ražení. Nutnost vidět pro fanoušky gore. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Jednoduše prvoplánovitý exploitation snažící se šokovat za každou cenu. Což mu moc nejde, na to jsou masky až příliš viditelně umělé, snaha o maximální perversi příliš zjevná a veškeré dění na plátně až příliš humorné. Takže horor se nekoná a zvracet taky nikdo nebude, protože Nekromantik pravidelně střídá jen dvě fáze - velmi zábavné nekrofilní sexuální scény (závěr mě smíchy složil ze židle)... a převelice nudný zbytek. Kde není příběh, nemá co zaujmout. 7/10 ()

Související novinky

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama