Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zpočátku romantický příběh o lásce Roba a Betty se postupně stává začátkem konce mužského protagonisty, když ze zaměstnání přinese celou mrtvolu (zatím nosil jen části lidského těla) a společně ji pomilují. Nicméně ani pak není Betty spokojená a svého snoubence opustí…
Tento poloamatérský snímek německého režiséra Jörga Buttgereita si získal svou proslulost během let, kdy se obaloval do hávu nepodložených legend. Je skvělým důkazem, jak se může film proslavit jen na základě „orální“ reklamy. Bez jakékoliv kampaně se stal Nekromantik vyhledávaným kouskem pro všechny zvrhlíky i obdivovatele neoficiální kinematografie (to už dnes o Buttgereitovi neplatí, o čemž svědčí i podpora Goethe Institutu).
Režisér vsadil na atraktivní téma erotické náklonnosti k nebožtíkům, protože obecenstvo dychtí po nechutnostech. Nekromantik 1 i 2 měl neuvěřitelný úspěch. První díl byl do konce 90. let zakázán v polovině evropských zemí. U druhého dílu chtěla německá cenzura zničit i negativ filmu. Nakonec se z něho stal předmět seriózního zájmu, a tak se dnes setkáváme s výklady, že jde o metaforu neschopnosti komunikace nebo že jsme svědky podobenství o nebezpečí AIDS a důležitosti bezpečného sexu, anebo také že Nekromantik je podobenstvím o rozděleném Německu. Bohužel jako minulý rok v případě filmu Kanibal holocaust (1979) i letos musíme upozornit na reálné scény zabíjení zvířat, které režisér očividně používá jen pro navození realistické atmosféry (např. Robova koupel s vyhřezlými kočičími vnitřnostmi). Naopak zábavně působí neumětelské triky jako rozpůlení lidské hlavy. Ale Buttgereit má již své slavnější předchůdce: Buio Omega (1979) (známější pod názvem Demencia) od Joa D´Amata nebo Macabro Lamberta Bavy.
Schraňování lidských ostatků a erotická vzrušivost smrti je, ať chceme nebo ne, součástí naší společnosti. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (135)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Nebýt krátké stopáže asi umřu nudou. Vlastně i tahle stopáž je na první díl Nekromantik docela úmorná. Název je doslova trefným vyjádřením příběhu a jak je vidno, jedná se o čistou kombinaci romantiky a nekrofilie. Nějaké scény vyzní vtipně, nějaké jsou nechutné, nějaké se snaží o jakýsi přesah a symbolismus, ale i tak se jedná o zívárnu. Cenním, že přijít s něčím takovým bizarním chce odvahu, jen celek působí jako takový splněný "studentský" výstřelek bez ladu a skladu. Mrtvolná a prohnilá nedomrlost na entou. ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Romanticky laděný nechutný a zvrácený film...Hlavní hrdina naprostý zvrhlík a looser a stejně jsem ho litovala, jestli tohle má film v divákovi vyvolat - dojetí a znechucení zároveň tak to na mě zabralo správně. 40% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nedávam tomuto filmu ( ? ) nízke hodnotenie preto, lebo je nechutný a zvrátený, ale preto lebo je to nudný bullshit, ktorý tak dobre ako sa rozbehne, tak na prd aj zastane. Záverečný finish, by som ale kľudne mohol dať do kolonky ´´kto neuvidí, neuverí´´ a to som si myslel, že som v kinematografii zhliadol snáď všetko divné. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Je to hlavně laciný film. Je na něm hodně znát, že byl vyráběn "na koleně" s nulovým rozpočtem a amatérskými herci. Underground? Možná, ale srovnání s Lynchem je podle mne dost mimo. Naprostá doslovnost a tvrdý atak na diváky se slabým žaludkem nemá nic společného s Lynchovým citem pro náznak a tajemno. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola riadna hlupost, da sa povedat i amatérska sračka. Neviem čo mozem povedat o tomto skvoste, asi len toľko, že film chcel byt silou mocou kontroverzný, ale uisťujem vás, že rozhodne nebol . Viac tam bolo traposiny ako normálneho diania. Vazne ma to nebavilo i keď takéto hnusaciny mam rad, ale tu nejako ani to hnusne nebolo a to ma mrzí asi celkom najviac. Dávam 2*, ani o cent viac!! ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se film často uchyluje k samoúčelným provokacím (např. když postava močí, je to ukázáno z detailu, i když to není ani trochu důležité) a nevěrohodným gore scénám, on to totiž není úplně špatný film. Tvůrcům se povedlo vytvořit zajímavou atmosféru a především - ta pointa! ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Bizarre experimental perverse freak alebo ako z najzvrátenejšieho filmu zrobiť romantickú romancu. Na NEKRomantika sa treba pozerať z obrovského nadhľadu a vtedy sa dá vo filme nájsť neopakovateľna jedinečnosť a genialita. Nemci sú neskutočné zvratené hovada. Verím, že Nekromantik si svoju kultovosť zaslúži zaslužené. Samoučelnosť a zvratenosť sa tu podáva v takom nespočetnom množstve, že diváka nakoniec nemože ohromiť ani zasrane hnusnú (real) snuff scénu so zajacom a sick koniec. Romantický hudobný podkres sa tu podáva v takých scénach, ktorými si zrobil reklamu celý film. Buttgereitovú tvorčiu slobodu neodsudzujem, ale jednu scénu si fakt mohol nechať. Hodnotenie je čisto subjektívne. Najradšej by som bol keby som toto hodnotiť vobec nemohol, i keď... ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Vkládám stejnou recenzi pro oba filmy : Nekromantik i Nekromantik 2 jsou prakticky nehodnotitelná dílka - nekrofilní zhovadilosti, ztopořené pyje chrlící krev a pomazávání se vnitřnostmi se zde mísí s decentním klavírkem a humornými okamžiky, přes špatné herce a viditelně mikroskopický rozpočet lze vysledovat, že to vlastně nejsou špatně natočené filmy. K dobru bych také přičetl fakt, že právě díky své nevázané zvrhlosti a střelenosti jsou oba filmy velice originální, něco takového skutečně každý druhý den nevidíte. Nějak zvlášť náramně jsem se ale nebavil, proto hodnotím klasickými třemi vyhřezlými řitními otvory. P.S. Toho králíka si fakt mohli odpustit. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně hnusné, ale neuvěřitelně realistické přiblížení života lidí, kteří to nemají ani trochu lehké. Možná si dokonce začnete vážit i toho, že jste normální (pokud jste :)). Jediné, co mi přišlo přijatelné byla hudba a herecké výkony. Hnus s velkým H. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Artovsky horror! ;]] To musi videt kazdy "znalec" ;]] Bezpecny sex s mrtvolou a dalsi branici drasajici zabery - fakt jsem se moc bavil, vetsina lidi asi mene... ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Júj, konečne som sa dopracoval k, asi, najkultovejšiemu Nemeckému undergroundu osemdesiatych rokov. K legendárnej spovedi nekrofila, z názvom Nekromantik. A musím uznať, že legendy, ktoré sa okolo tohoto poloamatérskeho filmu krútili, vôbec neboli nafúknuté ani fanúšikmi príliš idealizované. Než by ma to nejak extrémne šokovalo, skôr by mi to prišlo ako úprimná a ničím nefalšovaná výpoveď nekrofila, ktorý chcel poukáza´t na to, že hoci trpí touto sexuálnou deviáciou, je úplne normálny človek ako každý iný. A keď už môžu mať homosexuáli, bisexuáli a neviem ešte aký devianti svoje úprimné yýpovedné filmy, tak prečo nie nekrofilovia? Je to kontroverzné až až ale rozhodne zaujímavé. Ono je to dosť amatérsky nakrútené, tie prestrihy medzi sekvenciami v scénkach postrádajú náznak dynamiky, očividne to bolo nakrúcané jednou kamerou a je to celé také lacné ale o to viac mi to prišlo také úprimné, jednoducho s pridaným posolstvom. Maník, ktorý pracuje v službách, ktoré zoškrabávajú mŕtvoly po autonehodách, má takú jednu úchylku. Z ľudí ktorých posiela do márnice si vždy odnesie nejaký suvenír. Buď to je oko, srdce, proste nejaká maličkosť, ktorá sa počas autonehody môže stratiť. Raz sa mu takto podarí odniesť si domov celú mŕtvolu, ktorú vytiahli z rieky, v značnom štádiu rozkladu, domov. Jeho frajerka trpí tiež nekrofíliu a tak si to z nebožtíkom rozdajú v trojici. Chlapík má také dobré srdce, že vyrobí mŕtvole umelý penis z nohy stoličky. Ženská ti nasadí mŕtvole do rozkroku, natiahne kondóm a už sa ide na to. Keď chlapík stratí prácu, jeho frajerka ho opustí a zoberie zo sebou aj tú mŕtvolu. Nešťastný a frustrovaný skúša ochutnať slasť prostitútiek ale tie sú preňho priveľmi živé. Neprekvapuje ma, že tento amatérsky materiál sa stal po chvíľke kultom a bol zakázaní v niekoľkých štátoch v Európe, a to sa mi zdá, že to bolo nakrútené len tak do šuplíka pre kamarátov. Bez akejkoľvek reklamy či propagácie sa to stalo slávne. A ja im to kvitujem. Je to dosť originálne. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Fantastická zvrácenost, která netrpí tím, že by byla pouze amatérským pokusem natočit obskurní nekrofilní porno a tak šokovat (čímž v jednom plánu zcela jistě je). V dalších rovinách lze ve filmu najít mnohem víc a ocenit i jeho filmové kvality. Geniální scénou je například skákání v poli.. ()

tigre 

všechny recenze uživatele

ty dve hvezdicky za zanechany dojem, to filmu uprit nejde, ze i kdyz jsem to videl pred deseti lety porad si k valstni nelibosti tuhle stvurnost matne pamatuju. ()

MrPierc odpad!

všechny recenze uživatele

Jen pro otrlého diváka ! Film o nekrofilovi, který šokuje i po tolika letech. Já dokážu shlédnout mnoho nechutností, reálností atd., ale tohle je za hranicemi všeho. Film jsem musel přeskakovat, protože kombinace veselé hudby a natočených zvěrstev jsou hrozná kombinace. Film působí skoro jako autentické záběry. Nechápu jak tohle mohl někdo produkovat. Druhý díl je ještě horší ( a tím nemyslím kvalitu fimu ). Pokud tohle někdo hodnotí jako umění, tak ve skrytu duše nekrofil ! ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Povedený německý snímek o nekrofilech, který začíná pěkně pozvolna, ale zvrhává se v pěkně nechutné orgie. Nedivím se, že ho chtěli zakázat, na tu dobu je to přeci jen trochu přes čáru běžné německé kinematografie. Scéna sexu s mrtvolou je fakt odporná, ale zároveň se snaží o jakýsi romantický nádech, což se (přimhouříme-li obě oči) nějakým záhadným způsobem daří. Trochu mě tam chvílemi štval hlavní hudební motiv, ale to je jen malá položka, na které ve výsledku tolik nesejde. ()

Wormboy

všechny recenze uživatele

Je mozne toto vobec hodnotit? Neviem si to celkom dobre prestavit, ale jedno viem isto. Hoci som laik, chcel by som si precitat psychologicky posudok ludi, ktori tomuto filmu dali viac nez 3* ;) ()

Související novinky

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama