Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zpočátku romantický příběh o lásce Roba a Betty se postupně stává začátkem konce mužského protagonisty, když ze zaměstnání přinese celou mrtvolu (zatím nosil jen části lidského těla) a společně ji pomilují. Nicméně ani pak není Betty spokojená a svého snoubence opustí…
Tento poloamatérský snímek německého režiséra Jörga Buttgereita si získal svou proslulost během let, kdy se obaloval do hávu nepodložených legend. Je skvělým důkazem, jak se může film proslavit jen na základě „orální“ reklamy. Bez jakékoliv kampaně se stal Nekromantik vyhledávaným kouskem pro všechny zvrhlíky i obdivovatele neoficiální kinematografie (to už dnes o Buttgereitovi neplatí, o čemž svědčí i podpora Goethe Institutu).
Režisér vsadil na atraktivní téma erotické náklonnosti k nebožtíkům, protože obecenstvo dychtí po nechutnostech. Nekromantik 1 i 2 měl neuvěřitelný úspěch. První díl byl do konce 90. let zakázán v polovině evropských zemí. U druhého dílu chtěla německá cenzura zničit i negativ filmu. Nakonec se z něho stal předmět seriózního zájmu, a tak se dnes setkáváme s výklady, že jde o metaforu neschopnosti komunikace nebo že jsme svědky podobenství o nebezpečí AIDS a důležitosti bezpečného sexu, anebo také že Nekromantik je podobenstvím o rozděleném Německu. Bohužel jako minulý rok v případě filmu Kanibal holocaust (1979) i letos musíme upozornit na reálné scény zabíjení zvířat, které režisér očividně používá jen pro navození realistické atmosféry (např. Robova koupel s vyhřezlými kočičími vnitřnostmi). Naopak zábavně působí neumětelské triky jako rozpůlení lidské hlavy. Ale Buttgereit má již své slavnější předchůdce: Buio Omega (1979) (známější pod názvem Demencia) od Joa D´Amata nebo Macabro Lamberta Bavy.
Schraňování lidských ostatků a erotická vzrušivost smrti je, ať chceme nebo ne, součástí naší společnosti. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (135)

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Tak zatim to je tak, že chčije ženská, sbíraj se mrtvoly, chčije chlap, chodí dom v zakrvácené kombinéze, nosí si dom kusy těl a dává si je do zavařovaček, no prostě němci, co od nich může člověk jinyho čekat... Zabití a vykuchání králika, srovnávaný s pitváním chlapa, z kterýho vytahuje ovar nebo co... pak ho vojedou a asi aji sežerou nebo co... pak umlátí kočku a ukájí se jejíma vnitřnostma, no psycho, že vražda a ojetí děvky na hřbitově už není nemá čím překvapit, a závěřečná sebevražda s multiple orgasms, to už je uplnej výplod choré mysli. Jinak filmařsky je to strašná amatéřina, ale na svou dobu chápu, že to mohlo někoho poněkud znervoznit, šokovat a znechutit, protože těm záběrům věřil... Ale je pravda, že ta představa těch hnusů (nezávisle na kvalitě filmu) funguje i dnes... Vubec se nedivim, že jedna z hereček tam rači ani neuvdedla svoje příjmení. Ej sorry, ale tohle nemůže mít žádnej skrytej význam... ()

Toto 

všechny recenze uživatele

Veľmi, veľmi slabučké, nudné, amatérske, už videné.* za to čo urobil hlavný hrdina so sebou na konci. I keď, keby to urobil hneď na začiatku, film by trval 10 min. a vyšlo by to stejnako. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Někdo má rád vdolky, jiný zas mrtvolky. Velmi dobrá parodie na romantické komedie ve formě amatérského pseudonekrofilního porna s jakýmsi příběhem o tom, že, jak to výstižně pojmenoval Dadel, nekrofilové to chtěj taky. Milující mladý pár, čirou náhodou nekrofilní, sbírá části těl - koupou se v krvi, společně souloží s mrtvolami a tak dále. Ona ale po krátkém váhání dá před svým partnerem přednost jedné obzvlášť krásné mrtvole, což vede k nádherně dojemnému a velmi stylovému konci. Tuším v tom nějakou hlubokou filosofickou myšlenku, ale je tak skvěle skryta, že ji nenacházím :)) Ale má to úžasnou atmosféru, hudbu (ta je vážně nádherná) a scénář. Na amatérský film docela slušné, ovšem není to zdaleka tak úchylné, jak se říká - nedělní rodinný oběd to klidně přežilo, i kvůli některým méně věrohodným gore efektům. Navíc má film výbornou symboliku, která ... ale pseudointelektuální rozbor za mne napsal Pomo. Proč takhle nevypadají všechny romantické komedie? ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Fascinující snímek. Je to samozřejmě příšerná hovadina, co si budem povídat, ale koho to zajímá? Jasně, veškeré složky filmu jsou příšerné (nejneuvěřitelnější je v tomhle ohledu postava "šéfa", jakožto i interiér jeho "kanceláře"), ale ono to vlastně vůbec nevadí. Hlavní véc je, že (SPOILER) se tady souloží s mrtvolou, chuťově je jí oblizována oční bulva, chlápek mlátí kočkou o zeď (jen tak mezi řečí -Nekromantika jsem viděl na LFŠ, stejně jako snímek "Satanské tango" Bély Tarra - přičemž asi nejdramatičtější moment "Tanga" je scéna mučení kočky - zajímavé, jak i mezi tak odlišnými díly lze nalézt paralely :-) ) (/SPOILER) a mnoho dalšího. V rámci žánru rozhodně příjemně osvěžující překvapení. ()

Raven0

všechny recenze uživatele

Bez mučení se přiznávám, že jsem film nedokoukal. Protože samotný film je mučením! Sled více či méně nechutných scén, násilně naroubovaných na jakousi parodii na příběh. Smysl mi uniká. Jako studie lidských úchylek to selhává na plné čáře, jako horor to selhává též, postrádá totiž jakoukoli strašidelnost, jako umění... Umění mě nemusí šokovat, aby mě zaujalo. Spíše naopak. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Čistokrevná romantika v brutálně ujetém nekrofilním stylu. NEKRomantik je film, který prostě musíte brát s nadhledem, ono to vlastně ani jinak nejde. Co byste také čekali od snímku, co má tak výstižný název jako tento :-). Ideální film k pokoukání na Valentýna. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Několikrát jsem si vzpomněl na "Kanibaly", jednak díky hudbě a jednak kvůli jakémsi libování si ve zhnusení diváka. Ale já nejsem jen tak nějaký divák! Účel světí prostředky a toto donutí k zamyšlení. Minimálně nad tím, co za lidi tohle natočilo. :-) ()

fefee odpad!

všechny recenze uživatele

Tak zdá sa že nemci predbehli už aj talianov, toto bol top Sh*t filmu v histórií aký som videl, neuveriteľné! ()

MikeZ 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na původní záměr (Buttgereit tvrdí, že chtěl jenom šokovat, ale já mu to nevěřím), ultra nízký rozpočet a nechvalnou pověst toho nezvrácenějšího z nejzvrácenějších je NEKRomantik překvapivě vtipný, melancholický a dokonce snad... Jímavý? Samozřejmě v intencích těch nejextrémnějších metafor. A dokonce se v závěru podaří vykoupit jediný doopravdy zavrženíhodný moment - zabití a stahování králíka. Můj nový dream job: slime supply. 7/10 ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Jestli se tu na databázi najdou nějací skuteční nekromantikové, tak mi to prosím nemějte za zlé, nejsem v tomto oboru zrovna fajnšmekr, ale tak nějak kdybych si měla vybírat já, tak si vyberu mrtvolku, které vypadá šukézně a ne takového roztékajícího se bezpřirozeňáka. Prostě mi tak u toho přišlo na mysl, že mám hrozně ráda povídku od Bukowského, jak tam ukradnou mtrvolu a ošustí jí jen z toho principu, že se ukáže, že je to nádherná slečna, které by jim za živa nikdy nedala,takže to jsou podle mě parametry výběru, vybrat si někoho, kdo by před váma za živa utekl na strom, ale nechci vám do toho kecat. Druhá mrtvolka zas pro změnu byla moc ,, živá" s neztuhnutou mrtvolkou to podle mě už vůbec nemá cenu, to je snad i lepší živý jedinec. No navíc jak se jim na tom náhrobním kameni kouřilo od zadků, tak jsem si nejdříve myslela, že jsou tak rozpálení vášní, že se jim až zadky zapalujou. Jinak mi to moc kontroverzní nepřišlo, viděla jsem jeden daleko kontroverznější film na toto téma, musím dohledat jak se jmenoval. ()

J.Lajner

všechny recenze uživatele

Pokud měl být Nekromantik filmem, který vznikl proto, aby se vzbouřil proti společenským normám Německa a ukázal vztyčený prostředník systému hodnocení filmů, tak byl cíl bezpochyby splněn. Nekrofilie nám může připadat jako zvrácené téma, ale režisér jejím výběrem prolomil pomyslné tabu a náleží mu v tomto ohledu prvenství. Bodového hodnocení se vzdávám. Více. ()

Josefin odpad!

všechny recenze uživatele

V tomhle já osobně nevidím, žáden přínos pro kinematografii. Ani Daktari Lorenz ,Susa Kohlstedt u mě nedostanou žádnou hvězdičku za odvahu. Nekromantik to určitě, klasická nekrofilie jako hard-core. Chci se stát pánem života a smrti, ach jo. Dialogů pramálo, pro mě nechutné. Doporučuji nekrofilům pro zvýšení erekce. ()

Eraserhead 

všechny recenze uživatele

Tedy kam se hrabe D'Amato se svejma hnusárnama. Jenom nevim jestli se někdo dokáže rozněžnit při souloži s vyhnívajícim kostlivcem. Žaludek rotoval jak zběsilej. Tenhle film mě fakt dostal :-))) ()

Související novinky

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama