Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zpočátku romantický příběh o lásce Roba a Betty se postupně stává začátkem konce mužského protagonisty, když ze zaměstnání přinese celou mrtvolu (zatím nosil jen části lidského těla) a společně ji pomilují. Nicméně ani pak není Betty spokojená a svého snoubence opustí…
Tento poloamatérský snímek německého režiséra Jörga Buttgereita si získal svou proslulost během let, kdy se obaloval do hávu nepodložených legend. Je skvělým důkazem, jak se může film proslavit jen na základě „orální“ reklamy. Bez jakékoliv kampaně se stal Nekromantik vyhledávaným kouskem pro všechny zvrhlíky i obdivovatele neoficiální kinematografie (to už dnes o Buttgereitovi neplatí, o čemž svědčí i podpora Goethe Institutu).
Režisér vsadil na atraktivní téma erotické náklonnosti k nebožtíkům, protože obecenstvo dychtí po nechutnostech. Nekromantik 1 i 2 měl neuvěřitelný úspěch. První díl byl do konce 90. let zakázán v polovině evropských zemí. U druhého dílu chtěla německá cenzura zničit i negativ filmu. Nakonec se z něho stal předmět seriózního zájmu, a tak se dnes setkáváme s výklady, že jde o metaforu neschopnosti komunikace nebo že jsme svědky podobenství o nebezpečí AIDS a důležitosti bezpečného sexu, anebo také že Nekromantik je podobenstvím o rozděleném Německu. Bohužel jako minulý rok v případě filmu Kanibal holocaust (1979) i letos musíme upozornit na reálné scény zabíjení zvířat, které režisér očividně používá jen pro navození realistické atmosféry (např. Robova koupel s vyhřezlými kočičími vnitřnostmi). Naopak zábavně působí neumětelské triky jako rozpůlení lidské hlavy. Ale Buttgereit má již své slavnější předchůdce: Buio Omega (1979) (známější pod názvem Demencia) od Joa D´Amata nebo Macabro Lamberta Bavy.
Schraňování lidských ostatků a erotická vzrušivost smrti je, ať chceme nebo ne, součástí naší společnosti. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (135)

prasokote

všechny recenze uživatele

Nehodnotím, nedokoukáno. Možná jsem našla svou hranici. Po jistých scénách vypnuto. A ono mě to vlastně ani nebavilo. ()

Faither 

všechny recenze uživatele

Tam je tolik epických scén, že nejde dát jinak než za 5*. A v kombinaci s božským soundtrackem (youtube.com/watch?v=Ywmqy0haFMM) si to snad zaslouží hvězdiček 6! Doporučuji jako romantický film na třetí rande... ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Romantický příběh o hledání lásky, porozumění a štěstí :-D Chápu, že to po uvedení na svět muselo způsobit rozruch, ale mě to přišlo spíš vtipný až debilní. To romantický piánko při jebačce s mrtvolou nebo při mazlení s kočičími vnitřnostmi je vážně pěkná úchylárna, ale působí to na mě komicky. Kdybych byl nekrofil, asi bych u toho pohonil a byl spokojenej, ale považuju si za celkem normálního člověka se smyslem pro černej humor, takže mě to nevzrušovalo, ale nudilo a místama rozesmálo. Konec se mi líbil :-), dávám jednu hvězdu za odvahu tvůrců. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavé jsou úchylozáběry za doprovodu klavíru. Masky a efekty slušné. Dějově poslabší, ale viděl jsem horší. Tak nevím, tři je moc, dvě málo...201209236937/7115///** a půl ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

No moc mě to nezaujalo, jelikož to je takové o ničem. 2* hlavně za tu poslední scénu v posteli, ta byla aspoň vtipná. Hodnocení: 32/100. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Tú klavírnu hudbu z milostnej scény s mŕtvolou mám v hlave ešte doteraz. Nič moc, ale pre indivíduá, ktoré túžia vidieť zasa niečo nové a TROCHU INÉ, je toto chuťovka, ešte k tomu od takých fajnšmekrov ako sú Nemci. Keď sa s veľkou námahou nad tým zamyslíte, má to myšlienku. Samota je kur*a a vaša ex, ktorá vás nechala a zbalila si veci aj s exhumovanou erotickou hračkou, je ešte väčšia. ()

V4nd4l 

všechny recenze uživatele

Někomu může Nekromantik připadat nechutný a zvrácený (což mě vůbec nepřekvapuje). Otrlejší divák, kterému gore scény a scénka "menage a trois" nijak nevadí si v klidu může vychutnat neobvyklý příběh a nezapomenutelnou hudbu (není moc filmů, které by měly lepší soundtrack). ()

Quentin14 

všechny recenze uživatele

Až jednou vyrostu, chci pracovat u uklízecí čety která se zabývá úklidem mrtvol! A samozřejmě při práci nebudu používat žádné rukavice! ()

moviefan4 odpad!

všechny recenze uživatele

No čo povedať akože Nekromantik ma mal šokovať a znechutiť? Na Cannibal Holocaust to rozhodne nemá, Cannibali ma šokovali, znechutili ale zase som si ich užil, načož Nekromantik ma nudil, nešokoval ma ale znechutil. Znechutil ma troma vecami a to začiatkom, zabitou mačkov a následné kupanie sa s jej vnútornosťami a koncovou scénou. Jediné čo som čakal že ma vyšokuje alebo posadí na prdel mala byť scéna v ktorej si to hlavný hrdina s jeho priatelkou rozdaju s mrtvolov. Lenže na téj scéne som sa iba smial lebo mŕtvola vyzerala dosť nereálne a to mi kazilo atmosféru tej scény. Dej filmu ból o ničom a tiahol sa pomaly ako sopeĺ po rukáve. Proste jediné čo môžem povedať je to že dúfam že dvojka dokáže to v čom jednotka na plnej čiare u mňa zlyhala a to je ma vyšokovať. ()

K.O.vi 

všechny recenze uživatele

Dost silnej hard-core! Tenhle film mi trošku připomínal Bad Taste, Peter Jackson v tomto duelu ale jasně zvítězil. Nevim, jestli NEKRomantik je o úchylech nebo pro úchyly, dost možná že pravda je někde uprostřed. Jörg Buttgereit je prostě fajnšmekr. Nejraději píše scénáře na pitevnách, v krematoriích, kafilérkách a na hřbitovech. Soudím tak podle jeho filmografie. Scénář tohoto filmu by, doufám si tvrdit, sepsal každej druhej úchylnější člověk, možná i já, kdybych se trošku snažil :-)). Nicméně párkrát jsem se zasmál, za to tedy aspoň dvě hvězdičky ()

Skretule 

všechny recenze uživatele

Opravdu zvrhlá podívaná u které jsem po celou dobu uvažoval nad faktem jak jen je ten svět bizardní, že může něco takového doopravdy existovat. ()

MFZB 

všechny recenze uživatele

Pomerne jednoduchý film na pochopenie s istou výpovednou hodnotou, ale že by som bol z neho na vetvy, tak to určite nie. Tento film musel šokovať, pred tými 25-mi rokmi, ale dneská bohužial zub času zapracoval takto to potom vypadá. Na to, že vo filme je minimum dialógov, dá sa z neho veľmi rýchlo zistiť o čo pôjde. Záver bol predvídateľný a naznačila to 1 scéna, ktorou mohol kľudne film skončiť, ale to už by sa asi nedalo považovať za celovečerák. Ale stopáž je aj napriek tomu krátka, čo mňa osobne teší. Čo sa týka nejakých tých nechutností a brutality, tak zase raz ide o film len pre zasvätených a hlavne nech sa naň nekukajú milovníci zvierat...Dal by som za 4*, ale neviem za čo, lebo keď sa film vlečie aj pri pomerne krátkej stopáži, tak to neni ono. Keďže žijeme momentálne v dobe remake-ov, tak v tomto prípade by sa bodol ako soľ ten remake, určite by to dodalo filmíku správny cveng. Ale na druhej strane som spokojný, mohlo to aj horšie dopadnúť. Najviac čo sa mi z filmu asi páčilo, tak soundtrack, tým to autori vychytali a kto by ho chcel počuť v troška lepšej kvalte, tak odporúčam vypočuť si verziu od kapely Carpathian Forest... Ku dvojke sa určite niekedy vrátim a dúfam, že tá pekvapí o niečo viac...65% ()

Saxos odpad!

všechny recenze uživatele

Nejsem příznivcem těchto děl. Místo oblíbené hvězdičky v rohu obrazovky, dostanete rovnou "VAROVÁNÍ: některé části tohoto filmu můžou být považovány za nechutné a urážlivé a neměli by být proto ukazovány nezletilým dětem." Má pravdu předsedo. Ještě, že už jsem zletilé dítě. Postřehy: je jasný, že k nedělnímu obědu, nebo na romantický večer, to není; každý si občas něco přinese z práce domů, pak ale záleží na tom, kde dělá; ještě, že měli v rodině stejné koníčky; vložený film to by byl taky pěkný trhák; železná trubka jako robertek, no nevím, nevím /asi děvče "Má jí motorovou"/; pro nekrofily a nekromany každodenní večerníček na dobrou noc; jeho poslední orgazmus dá naštěstí vzniknou pokračování a děvče si ho může vykopat. Maxima: největší šok mě, jako vždy u podobných děl, způsobila hudba a samozřejmě cucání uleželé oční bulvy. Na pokračování se raději vrhnu až zítra. Ještě nesmím zapomenou na ochránce zvířat, pro ně raději také nevhodné k sledování. ()

Související novinky

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama