Reklama

Reklama

Drôle de drame

  • Francie Drôle de drame ou L'étrange aventure de Docteur Molyneux
Trailer

Obsahy(1)

Anglie, počátek 20. století. Irvin Molyneux je tichý muž, který se věnuje botanice. Zároveň ale pod pseudonymem píše krvavé detektivní románky nevalné kvality. Tyto knihy ostře odsuzuje Irvinův bratranec, vysoce postavený duchovní Archibald Soper, který ovšem netuší, kdo je jejich autorem. Při jedné návštěvě Irvinova domu je Archibald znepokojen nepřítomností jeho ženy a krkolomným způsobem dojde k hypotéze, že ji Irvin zabil. K nastávajícímu zmatku navíc přispívá sériový vrah Kramps, který se tou dobou potuluje po okolí.
Film vyšel z dílny významného režiséra Marcela Carného, autorem scénáře byl neméně slavný Jacques Prévert. Výsledkem jejich spolupráce byla zdařilá kombinace černé komedie a satirického pohledu na život střední třídy. I když film mírně trpí dnes již překonaným shovívavým náhledem Evropanů na Angličany, dodnes se jedná o překvapivě zábavný film. Stejně jako jiné Carného snímky disponuje i tento film výtečným hereckým obsazením, slavné osobnosti se navíc uvedly v neobvyklých rolích, což se týká především Louise Jouveta nebo Jeana-Louise Barraulta. I když se dnes titul počítá mezi klasiku francouzského filmu, ve své době jej diváci nepřijali, protože černá komedie s příliš kritickým zobrazením buržoazních vrstev byla na svou dobu velmi předčasným dílem. Ve Francii měl film premiéru 20. října 1937. (argenson)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Auvajs 

všechny recenze uživatele

Bizarre, Bizarre.. na jednu stranu, skoro celý film jsem si říkal, že to je jeden z nejdebilnějších a nejtopornějších scénářů, jaké jsem kdy viděl. Scéna s úlisným biskupem v sukni a pár doopravdy vtipných momentů k závěru ale příjemně překvapily. Jen nechápu, proč Francouzi točili film, co se odehráva v Anglii. Ovšem.. jestli to je jeden ze 100 nejlepších francouzských filmů.. tak to teda potěš pánbů.. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná stylizace lidí lepší třídy v přemrštěných oblecích (předstírajících 19. století) s panoptikálním chováním a jednáním podle poetického Prévertova scénáře.(70%) ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama