Reklama

Reklama

Belgica

Trailer 2

Obsahy(1)

Belgica je příběh dvou bratrů: charismatického a temperamentního Franka – manžela, otce a nevyléčitelného sukničkáře – a jeho ambiciózního, ale nezkušeného bratra Joa, který je majitelem baru zvaného Belgica. Stanou se obchodními partnery a rychle promění Belgicu v místo plné skvělé hudby, krásných lidí a nezřízené zábavy – dokud nezjistí, že vést takový podnik je náročnější než čekali, a jejich vztahy a osobní život tím začnou trpět. Belgica nabízí pohlcující zkušenost euforie z nejžhavějšího nočního klubu ve městě. Zasazen do eklektického zvuku uznávané belgické kapely Soulwax, film ukazuje opojnou cestu obou bratrů vzhůru k úspěchu – a pád, který následuje. Belgica je film o tom, jaké je to žít přítomnou chvílí, a o tom uvědomit si, že pohyb kupředu je nejen nevyhnutelný, ale i nutný. (Artcam Films)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (46)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Velice slušný drama, kterýmu škodí jenom přemrštěná stopáž - úvodní půlhodinka by se dala klidně šmiknout pryč. Každopádně je to zajímavě vystavěný na tom, jak dva nezkušení bráchové otevřou bar (klub, diskotéku), a přitom nemají moc tušení, co s tím. No ono se jim začne dařit a hlavně jim to začne přerůstat přes hlavu, především pak staršímu z nich. No a tady jsem si vzpomněl na text ze skladby od D. Kollera: "...i když už nejde zrychlovat, bereš ten nejrychlejší vlak, co v zakázaným pásmu lítá...". Vedou se tam obchodní spory, osobní spory, opilý spory, no je to vcelku náročný, ale naprosto chápu tu postupnou gradaci mířící až k závěru. Dobře jsou vybraní i herci (nejen ti hlavní), o soundtracku z prostředí baru není třeba mluvit, takže až na tu stopáž jsem byl docela spokojenej. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Pribeh dvoch bratov je zobrazeny drsne priam naturalistyckym sposobom.Po velkom vzostupe nasleduje tvrdy pad na zem sposobeny hlavne nezodpovednym spravanim jedneho z bratov Frankom,u ktoreho sa čoraz viac začne prejavovat nasilnicka povaha zdedena po otcovi.Bratia JO a Frank su protiklady ,Jo je viac zodpovedny a rozumny ako Frank ktory už ma rodinu ale sprava sa nezodpovedne manželku podvadza,berie drogy a opija sa ,o rodinu nejavi zaujem a roby len problemi ktore zapričinia takmer krach hudobneho klubu.Belgica je vyrazne europske filmove dielo ktore stoji za pozornost aaj vdaka skvelej hudbe od Soulwax 80 %. ()

Reklama

vitac. 

všechny recenze uživatele

Pořád mám dojem, že Belgica je především reklamou na současnou/lehce minulou belgickou klubovou scénu... ale možná se pletu. Určitě je příjemná na pohled i na poslech, drama v ní občas vázne (na druhou stranu občas se i skutečně podaří). Hodně mi ve spojitosti s ní přicházel na mysl Human Traffic, takovou nějakou společnou klipovitostí (jinak jsou to ale samosebou hodně odlišné filmy). Ovšem musím říct, že nejokouzlujícím (to je slovo:)) momentem pro mě byla scéna, kdy Frank smetal ze země na lopatku střepy z talířů, které chvíli předtím vzteky rozmlátila jeho žena, a poté ji, jen tak smířlivě a lehce, zametl i po zadku:) To je prostě ze života a takhle upřímných momentů tam bylo víc, takže proto nakonec ta půl hvězda navíc - tři a půl. ()

vladivostok 

všechny recenze uživatele

Film mi pripomenul klubovu atmosferu belgickych podnikov. Hudobna mlsanica a parenica od zaciatku po titulky. Soulwax. Dejovost neutrpela a vsetko do seba pekna zapada. Brachovia (mladsi slusnejsi sympatak a starsi otec a partymilovnik) riesia svoje problemy kde podnik Belgica predstavuje akesi Medium. Groeningen pokracuje v tematike. Podobne aj ked troche tazivejsie a socialnejsie je to v Broken Social Breakdown. Film jednoznacne stoji za zhliadnutie. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Felix van Groeningen točí filmy plné vášně. Opět skvělý soundtrack, povedený cast (původně měl ve filmu hrát můj oblíbenec Matthias Schoenaerts, ale po zhlédnutí si ho tu neumím představit) a i nějaký ten přesah o vztazích a nevděčném údělu kreativců. Myslím, že Van Groeningen má ještě potenciál na režisérský růst. Uvidíme příště. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Film měl světovou premiéru na festivalu v Sundance v lednu 2016, kde otevíral hlavní soutěžní sekci. (Zdroj: Artcam)
  • Timeline: Film byl natáčen v belgickém Gentu od prvního prosincového dne 2014 do 10. ledna 2015. O rok později na filmovém festivalu Sundance obdržel Felix Van Groeningen cenu za nejlepší režii světového filmu. O něco později společnost Netflix zakoupila celosvětová práva (mimo domácí Belgii) na distribuci. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama