Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (816)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Keď si prečítate názov a popis, môže vám zdať, že to je ďalší film robený na kolene, bez peňazí, kde hrajú herci za dobré slovo a celé je to zase len o nejakých vzťahoch a sociálnych vrstvách. Omyl! Konečne český film, ktorý baví od začiatku do konca, sociálna vrstva je tam ukázaná na surovo, bez nejakých príkras, Kryštof je pán, dej je realistický, uveriteľný. Postavy to hrotia len vo svojích medziach, viete čo od môžete čakať, žiadne nezmyselné úlety, citové výlevy alebo debilné dlhé prázdne kamerové zábery. Dokonca ani na dialógy sa nedá sťažovať. No veľmi ma tento film potešil. 4 z 5 ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Sice jsem letos moc českých filmů neviděl, ale nebojím se napsat, že tenhle bude nejlepší. Dva bráchové, kdy druhý by strašlivě sral každého, kdyby ho nehrál jindy milý a příjemný Kryštof Hádek. Vtip je také příjemný a o to větší jsou emoce, když film začne hrát na vážnou a dramatickou strunu. Úplný závěr už byl takový jednodušší. Trochu jsem čekal větší drama, ale skončilo to tak trochu, jako film začal. Jako dva rozdílní bráchové si film hraje místy na komedii a místy na drama. V tomto případě to ale ani moc nevadilo. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Že by se český film nadechoval k lepším zítřkům? Zatím to tak vypadá. Herecký koncert Hádků, v němž mi Kryštof poprvé v jeho kariéře zavřel ústa. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

dýchla na mne trochu atmosféra osmdesátkového Domu pro dva,v soudobém kabátě.... docela by mne zajímalo,jestli role byly šité přímo na tělo,inspirovány třeba jménem nebo to byla jen vtipná náhoda ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Fascinující jízda sociální vrstvou, o níž toho moc vědět radši nechcete, neb na vás padne tíživá úzkost. Nicméně to bylo cílem filmu, který je v české tvorbě ojedinělý sebevědomím a sebeuvědomělostí, které pramení ze skvěle napsaných postav i dialogů plných uvěřitelnosti, přirozenosti i humoru, přesné režie, fantastického castingu zejména v podobě obou dokonale hrajících bratří Hádků, stylově přesnými kostýmy a lokacemi a atmosférickou hudbou. Velký palec nahoru a víc takových filmů, které si na nic nehrají a nedělají ze sebe nic, čím nejsou. ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který říká pravdu. Prachy a moc jsou všechno, ještě když jde o váš splněný sen. Po dlouhé době jsem se konečně koukl na kvalitní český film, tak kvalitní, že si zaslouží 5*. Herecké výkony jsou dokonalý, bráchové Hádkovi jsou skvělý herci. Ve filmu jsem si hned oblíbil Kobru, byl to vyfetovanej dement, ale měl takový charizma, že jsem si ho hned oblíbil. "Mám plán bráško". Realistický příběh dvou bráchů, přičemž jeden je přítěž pro druhého a oba mají svůj plán. Dokonalý vývoj postav vyvrcholí v posledních minutách filmu a poslední záběr je naprosto dokonalej, měl jsem z něho husí kůži po celém těle, to už se mi dlouho nestalo. Možná že dám ještě českým filmům nakonec šanci, tenhle si jí rozhodně zaslouží. ()

Hillock 

všechny recenze uživatele

Čupr český film, kde každý dostal to, co si zasloužil, s výjimkou Zuzany. To je namyšlená píča, které jsem přál, aby jí její povedený manžílek pořádně nafackoval, ač jsem proti násilí na slabším pohlaví. Megera na entou. Soundtrack je znamenitý. Musím ho mít, tak ho teď jdu sehnat. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Matěje mám ohromně rád, Kryštofa znám už od premiéry Bobulí a též mi celkem sednul. Zahráli si hodně rozpolcené bratry, doufám, že ve skutečnosti mají lepší vztah. Film má své hodnoty, ale na to, aby byl stravitelný, je až příliš ponurý. ()

ScorM 

všechny recenze uživatele

Super postavy v ne tak super filmu. Chvíli observace, chvíli follow, chvíli tak trochu televize, pár podivných hudebních montáží a přiblblej epilog. V příliš mnoha ohledech je to nedotažený a nedůsledný, filmy, ze kterých to (teoreticky) čerpá, jsou bohužel na jinym levelu. Býval by to mohl být třeba českej Pusher, tak snad příště. Opatrných 70%. ()

Emkey 

všechny recenze uživatele

Film, kde mi už extrémně vadil Kryštof Hádek a mile překvapil Matěj Hádek. Film obsahuje skoro jen polocelky což dodává efekt časté dezorientace v prostoru. Škoda, scénář skvělý, zpracování bohužel amatérské. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Hurá, po dlouhé době pořádně natočený film!!! Hodně drsné a syrové psychologické drama natočené na světové úrovni.. Překvapení desetiletí.. Opravdu český film, která se povedl po všech stránkách.. Bratři Hádkové předvádí svůj mistrovský herecký um.. Ryze česká muzika fantasticky podkresluje atmosféru.. Režie je boží a střih zdárně sekunduje ;-) Nejsilněji asi působí příběh, který nehodnotí, jen otevřeně vypráví příběh dvou bratrů, kteří nemají v životě štěstí.. Odkrývá jejich povahy a ukazuje, že osobnost člověka není černobílá.. Neexistuje dobro a zlo, ale vše souvisí se vším.. Doporučuji všem! ;-) ()

tomxxx 

všechny recenze uživatele

Mnoho poprasku, proto jsem asi čekal víc. Pro mě to bylo prostě průměrné, něco tomu chybělo. Asi že film nechává hodně otázek, celý pluje tak nějak v neutrálu a chybí mu silnější moment. ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Scénaristická znouzecnost, proměněná režisérem a jeho týmem v jeden nejzajímavějších projektů letošní sezóny. Celé to stojí na hereckých výkonech. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

České, typické, rodinné, naplánované, děj o ničem, umělecky skvělé. Upřímně, vidět jsem to nechtěla. Nesnáším smažky a jim podobné. Ale kluci vyrostli v Čechách, na pěkným sídlišti, jak kdybych se vrátila do dětství. Herecké výkony skvělé, prostředí, hudba, všechno to do sebe pasovalo jako hrnec na prdel. A co do děje? Takový nijaký, depresivní řekla bych. Mít někoho takového v rodině, no, zbavit se ho nemůžete. "..mám plán, chápeš, mám plán.. " ()

Phietros 

všechny recenze uživatele

Bohužel Hádkové vystihli problém dnešní mládeže a celkově doby kdy každý může všechno! Film nikterak nevyniká příběhem, neoplývá humorem jako spíš psychologickými dialogy a drsným pohledem na dva bratry, kdy se jeden snaží něco vybudovat a druhý všechno táhne ke dnu díky poflakování a fetu. Navíc to odnáší rodina a hlavně přátelé v okolí, kteří na to doplatí po té co přistihne kobra s kamarádem užovku s jeho ženou. Udělí mu lekci, zmlátí ho a nechají ho kdesi pod mostem. To vyvolá vyšetřování a nakonec feták, který dělá průsery s toho vyjde dobře a člověk, který chtěl potrestat hajzla jde na rok sedět! Pro užovku není nic problémem a z ničeho nemá výčitky, ukradne klidně i novou televizi vlastní babičce, nebo bráchu obtěžuje v obchodě o peníze, kde mu vybere i zboží! Závěr je myslím zasloužený a pro všechny fetky k zamyšlení! 60% ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Prušinovský je frajer. Jeho Okresní přebor mě hodně bavil a totéž můžu říci i o Kobrách a užovkách. Kobry a užovky patří k tomu nejlepšímu z českých filmů co u nás za posledních pár let vznikly. Je to správně syrové, dramatické, ironické, nechybí tomu přesah a přináší nám pohled na postavy, které by jsme mohly snadno odsoudit, že jsou zbabělci a lidský trosky. Na druhou stranu nikdy nesklouzne k poučování či k úplné zlehčování situace, jen jí podá jako krutou ironii. Dost se taky povedlo jakým způsobem je využitý písničkový soundtrack. Libí se mi jak je snímek natočený, že je chvilku chaoticky, pak je poklidný, má zběsilý střih podle písničky nebo dobře využité zpomalovačky. Herecky je to naprostá lahoda. Matěj Hádek je tady opravdu moc dobrý a svojí postavu zvládl hodně dobře. Kryštof Hádek má herecky vděčnou postavu a taky to předvádí od první minuty co je na plátně. Jeho dialogy a kreace jsou parádní. Hodně se mi líbil výkon Jana Hájka, kterého vůbec neznám a tady podává opravdu dobrý výkon. I zbytek herců je bezchybný. Bavilo mě co se ve filmu děje a kam se příběh stáčí. Konec se mi dost líbil, i když jsem myslel, že stane něco jiného. Jediné co mě zklamalo je, že jsem v určitém momentě čekal, že se půjde mnohem víc na dřeň a ne, že se to jen naznačí. Kobry a užovky jsou velmi povedený český film, který mě udělal velkou radost. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama