Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (816)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Popis pana Falcona je jedna věc, pohled diváka věc druhá. Souhlasím s tím, že bratři Hádkové, které jsem dosud moc neviděl a jejich tváře si nepamatuji, se zhostili svých rolí na jedničku. Při sledování filmu mi zpočátku připadalo, že je to film ryze pro mladé (diskotéky, feťáci, restaurace) a starším nebude mít co říci. Ve chvíli, kdy Užovka rozjede s tím spolužákem prodejnu textilu, se však děj oživí, samozřejmě také díky vynikající postavě babičky (Věra Kubánková) a člověk se konečně v ději začne trochu víc orientovat. Když už by tomu divák dal třetí hvězdičku, rozhodnou se tvůrci jako deux ex machina vyřešit problém co s Kobrou tím, že zahyne pod koly auta. A aniž ten zmíněný spolužák, který kšeftuje s léky a asi i drogami, nějak zmizí ze scény, autoři nechají Užovku jednat jako by ten mládenec snad byl taky někde pod kontrolou policie... To jsem nepochopil. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Jde o další (bohužel) typický český film, ničím a nijak nevybočující z rutinního marasmu české filmové tvorby posledních let, triumfálně sbírající ceny na domácí půdě, zato bez sebemenší šance čímkoliv konkurovat zahraniční kinematografii. Zcela bez invence a jakékoliv filmařské kreativity - ale to asi nikomu z tvůrců nevadí, víš co, jako... Ne kobry a užovky, ale kapři a štiky, chtělo by se říci při pohledu na další opus počatý na zkaleném dně českého filmařského rybníčku, který si jeho šupinatí obyvatelé nikdy sami nevypustí. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

80% - Ačkoliv příběhy o této části společnosti moc nemusím, nejsou to moje problémy a těžko k takovým hrdinům hledám sympatie, tady mě oba bratři pohltili. Kryštof Hádek je naprosto přesný a dokonalý, ale ani Matěj si s ním nezadá. Prakticky ani jeden z hrdinů není stoprocentní klaďas, u každého byste našli něco, co není úplně košér. I ten, který nakonec vypadal jako „nejslušnější“, neměl problém občas uhodit manželku, když se nechovala tak, jak chtěl, a koneckonců zmlátit a zkopat protivníka téměř do mrtva taky dokázal sám. Konec byl asi nevyhnutelný, jinak to prakticky vyřešit nešlo. Jen ten úplný závěr (myslím po návratu z kriminálu) mi moc neseděl, nedokázal jsem si to prakticky moc představit. Ale i tak na mě film zapůsobil velmi pozitivně. ()

godycz 

všechny recenze uživatele

V Berline maji OLIHEN....Kobra to zahral naprosto na Lva. Prusinovsky opet dokazal, ze ma cuch na "herce"......ne Madl, ale Prusinovsky bude novy Forman. Ta civilnost...mel jsme pocit, ze koukam na ranneho Formana. Milose of course. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe tu máme film zo života ktorý nielen,že je dobre zvládnutý čo sa týka kamery a scenára...on je aj vynikajúco zahraný ! Realisticky pojaté postavy konajú realistické veci..hovoria realisticky...scenár je na jedničku...herci sú na jedničku...škoda len záveru ktorý je na dvojku...trošku by som ho zrealizoval ináč. Ináč výborný film nielen na pomery českého filmu... je to film ktorý obstojí v podobne ladenom duchu severských beznádejných filmov. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Výborný! (režie, scénář, hudba a samozřejmě herecké výkony)... Jsem upřímně nadšen, jak se do klasického problému rozvrácené rodiny, dá vtěsnat tolik českého, originálně a realisticky nového, s dramatickým spádem a nemalou procedurální zasvěceností do více úrovní společnosti. ___ Prušinovský je pro mě, za rok 2015, český vítěz a Jaroslav Žváček velká naděje hodná sledování. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Byť s nechutně dobrými hereckými výkony a na český film neobvykle zřetelným dějem mi tento kousek zkazil večer v připomínce filmů, které jsme povinně navštěvovali před Vánoci se základní či střední školou. Fet, ilegalita, chudoba a podivné zjevy v tuzemském podání, doplněné koncem postrádajícím logiku. Už je to poněkud opotřebené téma. ()

Helldo 

všechny recenze uživatele

Moc dobře natočené s psychologickým podtextem, jež tu sice byl již mnohokrát, ale přesto je to v něčem jiné. V českých končinách zhlédnutí = win-win deal... ()

vtelenie 

všechny recenze uživatele

treba povedať, že nad českou kinematografiou som už dávno zlomil palicu [pri slovenskej som este palicu ani nevyrezal]. Za posledných 10 rokov by som mohol menovať asi len tri filmy, ktoré sú naozaj na svetovej úrovni a Kobry a užovky teda rozhodne ano. Autenticke, drsne, uveritelne, respect! ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velmi slušná práce. Herecké výkony obou Hádků jsou parádní a filmařsky je to taky na jedničku. Je to určitě povinnost, ale podruhé to už vidět nemusím. 68% ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Bratři Hádkové a jejich cesta za štěstím, na které mají plán. Především vynikající Kryštof předvádí úžasný výkon problémového a nepoučitelného Kobry. J. Prušinovský díky skvělému scénáři J. Žváčka opět dokázal, že český film není jen bahno od Trošky a každoroční nálož pohádek. ()

Platom 

všechny recenze uživatele

Náhled do okénka okraje společnosti, jež diváka donutí uvažovat nad tím, jak někteří lidé mohou mít platný občanský průkaz bez razítka nesvéprávný. Pokud chcete vidět lehce nadprůměrný snímek z našich luk a hájů, který je kostrou velmi podobný snímku Warrior, nelze než doporučit. Dobré herecké výkony a originální přezdívky vzhledem k bratrskému příjmení. ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

Kvalitní psychologické drama o snu jednoho "rádobybusinessmana" a trosky ze sídliště. Právem oceněn jako nejlepší filmový počin za rok 2015. Mé hodnocení činí 80%. ()

Pavlinenka 

všechny recenze uživatele

Hurá! Po trošku delší době skvělý český film!Po shlédnutí traileru jsem tvrdila, že to bude strašná kravina, ale film mi vyrazil dech a vyděsil myšlenkami, které mi probíhaly v hlavě. Výkony hlavních představitelů jsou GENIÁLNÍ!!! A nezaostává ani kamera a dle mého skvěle použitá hudba! Jen tak dále! ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Solidní příspěvek do kytky s Poupaty, Divokými včelami, Štěstím ... o životě a snech lidí z dolního patra. Hvězda dolů za zvuk. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Velmi ostře krájí režisér jednotlivé scény a nahé nám je servíruje jednu za druhou tak, jak hlavní hrdinové postupně spějí ke svému osudu. Někdy jsme jen figurky... Loutky v rukou minulosti, chtíče, poddajnosti a těch druhých. Děj ubíhá bez zbytečných řečí. Do hlavního hrdiny je možno se velmi snadno vcítit. Dobro a zlo tady nejsou otázkou volby, ale života. Jen bych byla radši, kdyby dané, velmi těžké téma, bylo pojato odtažitěji, s větším nadhledem, humorem či noblesou, neboť pro syrovost, hrubost a vulgarismy se patrně k jeho sledování víckrát nevrátím. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Hm, v celku rozporuplné dílo. Kdybych byl nezodpovědný, dal bych 2 možná 3h za depresi – prostředí, postavy ani příběh se mi nelíbily. Na druhou stranu jsem vděčný za prozření (spíš potvrzení), že lidé u dna (ale nejen oni) dovedou být naprosto přesvědčiví. Člověk je tvor stádní a z toho vyplývá, že jednotliví členové společenství by se měli mít rádi, natož ti v množině rodinné. Jak vidno existují i jiné „hodnoty“, které jsou nad milující babičku, mámu či bráchu a jejich opatření řídí veškeré činění „zvířátek“. Všichni hráli dobře, přesvědčivě až byli hnusní. Jak výše uvedeno, ten rozpor mezi bezstarostným životem a denním zařezáváním v kolbence je nebetyčný, ale jsem rád, že jsem pracovité neúnavné ťululum. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama