Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (816)

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Moderní česká kriminálka? A kvalitní? No kurva. Jasně, rovnou měrou to klade důraz na drama a psychologii postav, ale v zásadě je to prostě neo-noir s patřičně stylizovanou realitou, morálně flexibilními postavami a syrovým vyzněním. Myslím si, že se závěrem (co se týče Kobry), to klidně mohlo zajít trochu dál, do úplně bezútěšného konce, ale to je jen malá vada na kráse. Takže tak. Víte jak. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Filmy o feťácích nemám rád a tento není výjimkou... Na druhou stranu je skvěle zahraný a určitě svou hodnotu má. ()

radaza 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to. Dřív jsem si myslel, že nejblíž realitě je Sláma, ale tohle je o 2 kroky dál...Bez zbytečného filosofování příběh, který zrovna probíhá tam někde. A jeho hrdiny známe, stačí se pozorně dívat kolem sebe. Hádkové jsou naprosto skvělí, využili šance beze zbytku. Dobrá kamera, hudba, plakát!!!! Poklona, pane režisére! ()

UniqueNett 

všechny recenze uživatele

Šla jsem do kina s velkým očekáváním, moc jsem se těšila a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Kluci Hádkovi dokázali, že jsou prostě skvělí herci nejen samostatně ale i dohromady. Kryštof byl v roli Kobry naprosto excelentní! Psychologie postav se mnou hýbala od začátku do konce. Děj filmu měl přesně to, co od něj očekávám. Emoce. Těch se ve mně vystřídalo opravdu dost a já odcházela z kina fascinovaná, že jsem po dlouhé době konečně zase viděla dobrý český film! ()

hrudka 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou je u mě více méně známo, nebo někteří můžou mít takový pocit, že nemám rád současný český film. Není moc divu. Nestydím se za to. Málo kdy se stane, aby se mi porevoluční film líbil. Existují výjimky, ale jsou ovšem problematické, protože nereflektují svou současnost. Pořád se zaobírají určitým historickým úsekem. Proto mě tento film potěšil. Podle mě je názorným důkazem a příkladem (pochybuju, že se dalším filmům něco podobného podaří), že lze skvěle natočit opravdu současný český film. Není nuda ho sledovat. Není ostuda ho pochválit. Bavit se jím. Být jím fascinován. Nejenom záporná postava Kryštofa Hádka v dobrým slova smyslu baví. Možná až přiroste k srdci, takže zamrzí závěrečné minuty, ale na druhou stranu podle mě došlo k logický úvaze, a jak jinak si s takovou postavou poradit. Scénář se mi tak zdá v naprostém pořádku. Vulgarita má svoje místo a nezní křečovitě. Převzatý soundtrack je pak naprosto vynikající. Kde jinde uslyšíte Barák na vodstřel, Zemi vzdálenou, písně od Květů nebo Bratří Orffů společně třeba s Prago Unionem a mnou nenáviděným Žijeme len raz; porevoluční rockové šlágry poplatné své době, které si moje a mladší generace snad jen tak neposlechnou, s alternativní a (až blbou) taneční muzikou? Textům navíc rozumíte a tím pádem se stávají důležitými v kontextu s filmovým dějem. Nestává se tak kulisou, kterou kdekdo ani nemusí vnímat. Velký palec nahoru. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Lehce uvěřitelný a zároveň smutný příběh dvou bratrů, kteří se protloukají tvrdou realitou současného života, jak se dá. Přitom není vůbec jasné, kdo z nich představuje kladného a kdo záporného hrdinu. Vlastně žádné kladné postavy jsem tu neviděl. Hodně pesimistický, ale výborně natočený film o tom, že lidi jsou prostě svině! Já přece jen nejsem takový negativista a věřím v dobro mezi lidmi a proto dávám tomuto syrovému a drsnému filmu "jen" 4*. Skvělé výkony obou Hádků, zvláště Kryštofa, který hraje toho svého zoufalce tak, že mu budu držet palce při udělování "Českých lvů". ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Velmi solidně udělaný film, který mi ale zrovna dobře neudělal. Postavy jsou problematické, spíše záporné a nebo šílené, sociální zázemí smutné. Film možná pravdivý, ovšem bez špetky laskavosti, nebo dokonce naděje. Přesto má velkou působivost, možná především kvůli lehkosti a přirozenosti dialogů i hereckých výkonů. Podbarven skvělou muzikou, velmi milé překvapení! ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený drama fakt ze života okořeněný bratry Hádkovými, kteří si svoje role naplno užili. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Tyhle civilní filmy u nás natočit umíme a je škoda, že se jich tu netočí víc. Kryštof Hádek magora Kobru ztvárnil na jedničku. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Dialogy "obyčejnejch" lidí (vole) pronášený skvělejma hercema (Hádkové vládnou) maj za následek velkou realističnost postav jednotlivejch protagonistů a fungující atmosféru. Když k tomu přidám i zajímavou filmařinu v čele se skvělou kamerou, lze označit Kobry a užovky za výjimečnej českej počin. Jedinej, ale za to velice zásadní, problém jsem měl se scénářem, kterej často neví, jestli chce být víc dramatem nebo (černou) komedií. Osobně bych radši viděl rozvíjet dramatickou rovinu, která měla u bratrů Hádkovejch velkej potenciál (dějová linka Vojta - Tomáš mi naopak přišla trochu zbytečná). Pak bych byl taky rád, kdyby se postavy chovaly víc racionálně (zmlácení bráchy byla podle mě naprosto přestřelená scéna). A uplně nejradši bych byl za smysluplnější a aspoň nějak odvyprávěnej závěr, kvůli kterýmu čtvrtou hvězdu prostě nepřihodim a zustanu na třech silnějších. ()

HappyDeath 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl tak dobrý český film. Mělo to spád, děj a ani na chvíli se člověk nenudí. Hádkové si svoje role dávali neskutečným způsobem a soundtrack jen potěšil :-) ()

Ozzy2 odpad!

všechny recenze uživatele

Za zmínku stojí jen to, že si konečně páni "filmaři" všimli Honzy Hájka, moc mu to přeju.Jinak jen další z řady úplně zbytečných filmů. Kdyby ten auťák smetl nejen vysmaženou fetku, ale i toho druhýho zbabělce, tak bych dal jednu hvězdu. Takhle mi zbyl už jen odpad a zbytečně strávené dvě hodiny u TV: Za největší stupiditu a nevěrohodnost považuju to, že feťák s pákovkama na zádech v klidu navštřěvuje diskoktéku, kde vždy provede nějaký průšvih,ale je tam stále vpouštěn a s těma otravnejma pákovkama dokonce i tancuje na parketu:))) Fakt totální úlet a odpad! ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Hodnocení zde je pro mě šok. Čekal jsem, že bude v černých číslech. Nebýt upoután k televizoru jinými okolnostmi, fakt bych to vypnul a napařil této nevěrohodné sondě do života menších či větších podivínů hodnocení nula. Takové filmy získávají České lvy jak na běžícím pásu? Čím pak to, že v mezinárodním srovnání jsou na tom tak bídně... Pozitiva: Matěj Hádek, závěrečných deset minut, které potvrdily alespoň tu jednu hvězdičku. Kryštof Hádek – jen trapná karikatura feťáka se svým opravdu, víš jak mám plán, cool doplňkem. Jeho herecký projev je strašný, vrcholem byl intimní rozhovor se Zuzanou na lavičce. No, podle znalců to byl asi výkon roku minimálně na Lva. A zbohatnout na maloměstě prodejem hadrů tak, že skupuji nemovitosti a živím dalších x loserů? To je opravdu pohádečka pro malé dětičky před spaním. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Těžký hodnocení na mě dost drsného filmu. Kobra Kryštof Hádek hrál nepovedeného bratra tak dobře až mi z toho místy naskakovala husí kůže. Dobře zvolená hudba, ale podruhý to vidět už nechci. 3,5* ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Sociální drama v podobném duchu jako Slámovy filmy. Hodnocení je především za výkony bratrů Hádků, ale i ostatní sekundovali výborně. No a vysoko hodnotím i realistický scénář a vůbec dialogy, které jsou opravdu "ze života". Jen člověk musí překousnout svůj vztah k hlavním hrdinům... ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama