Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (816)

frbulka 

všechny recenze uživatele

Drsné drama, z kterého se člověku občas dělá špatně - možná další film, který by mohl sloužit jako drogová prevence na školách, i když kvůli dost tvrdému jazyku bych to hodně zvažovala. Bratři Hádkovi hrají výborně, zvlášť Kryštof jakožto feťák je excelentní. Dobrý film, když člověk očekává sociální sondu do zoufalého života závislých lidí a už horší film, pokud divák očekává děj a hledá smysl celého snímku. Pro mě na hranici tří a čtyř hvězdiček... ()

GlamourCat 

všechny recenze uživatele

Mám ráda ty filmy, kde se ukazuje realita tak "natvrdo", ale jedině v případě, že je to vystihující a skutečně reálné. Prostě ukazování "hnusna", někdy to může být poučné, tady se to docela dařilo. Pro mě ale bylo trošku zoufalé, že to bylo bez východiska...prostě to tak je a navždy to tak bude. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Fakt dobrý a kvalitný film. Užovka vs Kobra, podarený námet. Obsadenie pokrvných bratov do role filmových bratov považujem za absolútnu devízu snímku. Tú chémiu bolo cítiť. Ale aj okrem nich dvoch, celkovo skvele vybraní herci v malom meste, na malom priestore, podávajú famózne výkony. Scenár je skvele napísaný. "Kamaráde, já tě tahám ze sraček, vole, já, musím zůstat na břehu." Ale príbeh až tak nie. Charakter opitej matky je rozporuplný. Jej nesympatie k Užovke sú nevysvetlené. Dva aspekty - priateľstvo a rodina nadovšetko - vo filme silne zaznejú, no zároveň sú i silne popreté. Nápad skvelý, príbehovo však nedotiahnutý. Zliezol by som do 3*, ale film je pozerateľný, pútavý, je režijne zmáknutý, na vysokej úrovni, nad české pomery. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

Bejt zoufalec musí bejt energeticky strašně náročný, vyvíjet kopytózní aktivity pro dosažení pofidérních cílů. A z těch gravitačních jam špatný karmy, špatnejch lidí se na vyšší lvl vyškrabává kurevsky špatně, většinou se to ani nepovede. Víš jak. Super film, dávám plnej knedlík. ()

Psichi 

všechny recenze uživatele

Pěkně syrově natočený. Jak kdyby kamera točila v obýváku, bohužel asi spousty rodin u nás v ČR. Babička dokonalá, dokáže pořad Kobru omlouvat a obhajovat, přestože se chová jako nevychovaný 15cti lety fracek. Při sledování jsem nedokázal pochopit, proč Užovka nepomůže bráchovi, nejlíp asi do léčebny nebo ho zavřít ve sklepě a nepustit dokud se z drog nedostane, obzvlášť po scéně kdy mu vyhrožuje, že půjde vybrat chatku. Prostě ho nechá se plácat v blátě, nechá ho skoro zabit svým kamarádem a pak znovu... Po dlouhé době český film co mě nutil dlouho a dlouho přemýšlet o lidech co táhnou druhé ke dnu... Neříkám, že je film originální, ale je zatraceně dobrej na český poměry a proto 80% ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Prušinovský dokazuje že umí, a že je právem považovány za velkou naději českého filmu do budoucna. Renesance českého filmu je tu, díky za tento film... teď se můžete ukázat další tvůrci, ale budete mít problém tento snímek překonat. Začátek roku a možná i jeho zbytek bude ve znamení Kobry a užovky, kostky jsou vrženy... ()

marek86 

všechny recenze uživatele

Film, který neosloví každého. Ale osloví toho diváka, který z nějakých svých vlastní zkušeností měl tu "čest", setkat se s touto okrajovou společností. Chvílemi dost depresivní dílo, které je nesmírně autentické a navíc doplněno o výborné herecké výkony obou Hádků. Souhlasím, že filmu chybí nějaké názorové vyústění, ale u Jana Prušinovského jde hlavně o tu autenticitu, která se tu daří dokonale. Moje hodnocení 8/10. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem na to ani nechtěl jít, protože Okresní přebor mě nezajímal a jediné z filmografie režiséra Prušinovského, co mě nějak oslovilo (a to přiznávám, že dost) byla Čtvrtá hvězda. Ale nakonec pod dojmem skvělých hodnocení zde na čsfd a protože mám v poslední době rád herectví Kryštofa Hádka, jsem do kina vyrazil. A udělal jsem dobře. Syrový, sociálně laděný film, připomínající atmosféru Slámových dramat o vyděděncích. Všechno absolutně dobře napsané a natočené a hlavně odpozorované z reality. Kryštof i Matěj Hádek mají oba bráchy parádně najeté a přiznám se, že jsem v nich viděl pár lidí, co znám a to včetně slovních obratů a gest. K bratrům Hádkovým (sakra, to snad byl záměr obsadit je do postav Kobra a Užovka, ne?) dobře sekne i Jan Hájek, který potvrdil dobrý dojem, jenž ve mě zanechal v Českém století. No a hodně dobře vybraná hudba... Květy, PSH a Bratři Orffové. ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

S Prušinovským jsme oba vylezli jedné krávě z prdele. Vesničtí vidláci, co se dostali do velkoměsta a přičuchli k intelektuálním kruhům, aby zjistili, že nemůžou/nechcou popřít svoje kořeny. Případně své buranství dokonce dávají na odiv nebo používají jako "švejkovskou" zástěrku (btw. šak tohle známe i odjinud - třeba kostelecká hudební scéna založila na napůl autentickém napůl hraném buranství půl své tvorby...) Prušinovský má "obyčejného člověka" naposlouchaného/nakoukaného stylem, o jakém se všem těm Hřebejkům ani nesnilo. Jak taky, dyť z oné mytické obávané "pražské kavárny" na periférii zkrátka nedohlídnou! A člověk si může stokrát myslet, že už je dávno naturalizovanou pražskou náplavou, doma bude stejně mezi rohovým praporkem, hlášením obecního rozhlasu a zašlou slávou akcí Zet a podnikatelského rozvoje 90. let. Proto si myslím a cítím, že Prušinovskému rozumím kurva víc, než většina a v jeho filmech jsem doma, vtažen do děje od úvodního vykrádání chatek až do konce; a klidně bez ohledu na řídčí děj. Vývoj vztahu diváka k postavám, bez zbytečného doslovování, naopak cením nadmíru. Dále parafrázuju: "Prušinovského hudební ironie je dle mého názoru naprosto nedostižná (dokládám to sice na tomto filmu, ale on takto pracuje ve všech filmech)"... A že dokáže i ve filmu, anoncovaném jako čiré drama (a že z něj mrazí dost), být vtipnější, než zblytek českých filmařů napresovaných do vtipnostního odšťavňovače, vede jenom k jednomu: jestli jsem o Okresním přeboru psal, že jde o nejlepší český seriál od roku 1994, tak Kobry a užovky jsou nejlepší český film od roku 2000; víš jak. ()

Badmarshall 

všechny recenze uživatele

Konečně zase jednou dobrej českej film. Když se ohlídnu zpátky, co se točí v naší republice, tak je to čí dál víc na pikaču a i lidé přestávají chodit do kina, i když film natočí nějaké známé jméno nebo v něm hrají známé tváře. Proto je radost, když přijde něco takového, na co se dá dívat a ještě se u toho pobavit. Prušinovský se začíná stávat zárukou kvality, tak doufám, že to nezařeknu a už se těším s čím přijde příště. O obou Hádkách se ani nemá cenu bavit, protože hrají oba skvěle a snad na ně zbude i nějaká ta nominace na Českýho lva. Je vidět, že konečně i dialogy a slova vyřčená herci odpovídají skutečnému životu, jak se normálně a běžně mluví a není to přibarveno a zjednodušeno jako v jiných filmech. Bravo a tleskám - jen víc takových českých filmů. ()

kwaicheng 

všechny recenze uživatele

Na tuzemské poměry více než solidní! Bratři Hádkové hrajou snejkbradrs vulgo kobry a užovky, to nevim jestli byl záměr nebo náhoda, jestli to druhý tak je to celkem vtipný. Co dodat, film působil realisticky. Hádkové dost dobrý! ()

Searison 

všechny recenze uživatele

K. Hádek musel před touhle rolí alespoň rok něco brát a pohybovat se v komunitě závislých, jinak si nedokážu představit jak to mohl takhle perfektně zahrát :)) Bratrovské duo se k sobě hodí. ()

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele

Trochu silnější příběh, ačkoliv nijak neobvyklý, plný sociálních i charakterových paradoxů, který ovšem stojí na hodně tenkém ledě - nad vodou ho naštěstí drží bratři Hádkové. Nebýt jich, tak je ten film jako jeden z mnoha - zobecněný životní příběh, koktejl všech představitelných emocí, včetně nudy. Naštěstí filmové hodnocení tady na csfd vyjadřuje hlavně celkový dojem a ten z toho mám dobrý. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Český drama s černým humorem, které za návštěvu kina určitě stojí. V čele dva bráchové, jeden si jede na fetu, druhý by rád konečně měl vatu a byl borcem. Vtipné scénky odlehčují napjatou atmosféru a kolikrát smíchem vybuchlo celé kino. Jinak K. Hádek co hraje Kobru, ten musel být fakt sjetej celý natáčení a jestli ne, klobouk dolů. Za mě ano 8/10 PS. Je hlavní mít sakra dobrej plán! :D ()

rvp 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se těšil a měl velké očekávání a Kobry mě rozhodně nezklamaly. Nejlepší český film, který jsem v poslední dohledné době viděl. Vtáhlo mě to od začátku a nepustilo do konce. Hádci jsou perfektní a celou dobu čekáte co se stane. Vtip, drama, je to prostě našlapané. Co tam předvádí Kobra za pecky to nechápu ještě teď, ale je to asi jediná smažka, kterou nezavrhuju :-D No a hodnocení: je to originální a fakt dobré, kromě toho soundtrack je top, za Kobru dávám o hvězdu navíc, takže plná * * * * * ()

mazic 

všechny recenze uživatele

konečně se český film dostal k tématu, které je aktuální. včetně vtipu měl i film dost co říct (že brácho). snad bude česká kinematografie mířit tímto směrem místo věčného se patlání v minulosti. ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

První poznatek z filmu je, že bratři Hádkovi si zjevně vystřihli životní role a každé jejich další budou už navždy srovnávány s těmito až do konců jejich hereckých kariér. Dobře vystavěný příběh pro mě trošku nečekaně usekne konec, který si zasloužil ještě tak 10 minut a ne vše co tam mělo zaznít narvat do minuty. Tak či tak Jan Prušinovský dokázal, že je v současnosti jediný český režisér, který má co nabídnout oproti stagnujícím Hřebejkovi, Sedláčkovi, Michálkovi a mnoha dalším. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama