Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (816)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě potěší nějaký zdařilý snímek české provenience a tudíž jsem moc rád, že se mi dostal do rukou, resp. k mému zrakovému ústrojí film Jana Prušinovského. Bratři Hádkové potvrzují svoje herecké kvality a dle mého názoru jednoznačně převyšují ostatní kolegy. Příběhová stránka tohoto počinu rozhodně stojí za pozornost, neboť ukazuje osudy lidí bez nějakých zvláštních příkras. Jinými slovy, Kobry a užovky působí dosti přirozeně a uvěřitelně, čemuž napomáhají též dobře napsané dialogy. Pointa ohledně přátelství však má jisté logické trhliny, avšak lidé jsou nevyzpytatelní, pročež bychom si neměli nikterak nechat těmito drobnými "nedostatky" ovlivnit náš výsledný dojem z velmi povedeného snímku. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Někdy si české názvy českých filmů zaslouží kritiku. U Kober a užovek se mi anglický název "Snake brothers" líbil. Ony celkově anglické titulky od Stephana von Pohl a šperkařky Shelleyi Leighton viděné v kině Světozor byly zajímavé. Hadí bratři s bratry Hádky nejsou příliš veselým a ani optimistickým filmem, i když se u nich člověk často zasměje. Hlavně Prušinovský ukazuje pohled, který občas není vidět. Film má jisté poselství i děj a to se nejen u českých a slovenských filmů cení. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dvě tváře moderního života.. Ale jsou skutečně dvě?!! Náš současný NEJlepší režisér od tv až po film nám ukazuje, jak zpodobnit obyčejný život. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Sonda do života špíny a jako ta špína ubohá a trapná. Doplněno po Českém praseti, dříve Českém lvu: Koneckonců, proč by právě tahle sračka nemohla dostat Lva, když ho dostala i tupost Vency Chrchla Odcházení? Stejně už to zajímá jen ty trapáky, co kvičí o pomáhání uprdlíkům a brojí za zvyšování TV výpalného pro lži ČT ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Občas ne úplně přesvědčivé, s postavami jednajícími účelně pro umělé navození dramatické zápletky, ale v jednotlivostech, jako jsou realistické dialogy, emocionální efekt nebo herecké výkony všech na place, se jedná o autorské dílo nadnárodní úrovně. Prušinovský dobře rozumí problémům a potřebám nižších sociálních vrstev a čistě filmový příběh dvou různorodých a problémových bratrů na ně montuje bez zbytečného sentimentu a změkčilosti. Jen tak dál... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Před pár lety jsem jel za holkama z ročníku pod náma na turisťák. S jednou z nich jsem skončil za chatkama v lese, akorát nás blbce nenapadlo nic lepšího, než si lehnout do mraveniště. Souvislost s tímhle filmem to má takovou, že ačkoli jsem se z té hodinové romantiky mezi nasranými mravenci osypal úplně stejně jako z nechutně nesympatického prostředí Kober a užovek, musel jsem v obou případech uznat, že to stálo ku*va za to! Filmu promíjím depku, protože v sobě měla pravdivost a skvělé výkony herců, mravencům promíjím jizvy, kvůli kterým jsem to léto musel chodit v teplácích, no a odpouštím i tobě, že jsi mě tam zatáhla... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mazec! Naprostej mazec! Naprosto husté syrové sociální drama. Mně tyhle filmy o lidech, kteří na rozdíl od jiných nikdy neměli hned od počátku dobře rozdané karty a přesto hrají o život co to dá strašně baví. Je v tom naděje, je v tom víra, že když se člověk snaží, tak se může z toho bahna dostat někam výš. Ale mnohdy je to i tom, že někde prostě není pomoci a pohár trpělivosti přečete - i když jde o rodinu. To co předvedli oba Hádkové je masakr, ale to co zahrál Kryštof Hádek, to jsem až nechápal. Toho snad museli něčím fakt nadopovat. Takhle předvést smažku bez jediného škobrtnutí... Borec. Tak já vím, že umí, ono stačilo už jen to s Bohdalkou Klec. Žáčkovou jsem nikdy nemusel, ale tady bych s ní šel sám rád z toho hasičskýho bálu... Akorát bych pak nechtěl vejlet k mostu. Nejhorší na tom je, že takových Kober a Užovek je všude jak máku. Úchvatná záležitost. Dávám za 5 modrejch pilulí v krabici od bot. * * * * * ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

V poslední době jeden z nejlepších českých dramatických filmů. Herecký výkon obou bratrů je fantastický. Matěj Hádek nebo-li úžovka hraje staršího a rozumnějšího bratra, který ve svém životě tápe. Kryštof Hádek alias Kobra hraje mladšího bratra, který krade, je to feťák a ani doma to nemá snadné. Oba herci jsou fantastický a realitu vystihují dokonale. Smekám před nimi a i přes velké klady, pocit na plný počet nemám. Minimálně závěr mohl být o něco lepší .. 8/10 = 85% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Scénář psaný víc vůlí než invencí. Příběh je banální, spoléhá víc na vulgárnost prostředí než na vynalézavost vyprávění, kde nestačí logika zaskočí náhoda. Pro toho, kdo má rád český film a přitom si dovolí srovnávat, smutné. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Film má smysl vidět kvůli vesměs všem hercům, kteří jsou plně uvěřitelní ve svých rolích úplných kokotů, čímž se dostávám k tomu, proč se na film nedívat. Film nemá žádný příběh, v podstatě se jedná o náhled do života party výchlastů a jedné smažky. Super. Dvouhodivnová reklama na to být looserem. Pointa žádná. Teď jde jen o to, jestlí jsme opravdu národem takových trotlů, které ukazují tyto filmy. Já si pořád ještě myslím, že ne (zcela), a o to víc mě podobné filmy dokážou nasrat. Až se přístě budu chtít edukovat v tomto duchu, zajdu se podívat večer na autobusák. Ušetřím hodinu a půl a to si ještě při cestě stihnu nakoupit. 45% ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Na české poměry neuvěřitelně profesionálně vypadající film, který nestaví na hvězdných jménech z televizních pořadu či seriálů. Hlavní dvojice filmu, bratři Hádkovi, zde oba předvedli velice dobré herecké výkony, ke kterým jim pomohly výborně a realisticky napsané postavy. Příběh o vztahu není ani příliš propletení, ale ani příliš primitivní, jen škoda že závěrečná část nepřenesla svou ideu o něco více poutavěji. /85%/ (Kino - Prom.) ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to jeden z těch lepších novodobějších českých filmů, ale na druhou stranu se nemůžu ubránit zklamání. Čekal jsem od toho asi něco víc než mi bylo naservírováno. Musím podotknout, že rozhodně nepatřím do fanklubu bratří Hádků. Jenže tady oba předvedli svůj životní výkon a já před nimi smekám. Na nich totiž stojí celej film a nebýt jich tak nevím jak by to dopadlo. Ještě se dá vyzdvihnout výkon matky a babči. Dále musím pochválit kameru. Ta byla taky skvělá. Horší už to bylo z hudební stránkou filmu. Většina písníček se mi sem absolutně nehodilo ( až na pár vyjímek ). Navíc jsem měl ve filmu problém najít nějakej hlubší smysl a postrádal pro mě dostatečnou hloubku. Lepší 3 hvězdy. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Fascinující herecká kreace Kryštofa Hádka ve filmu, který mě hodně bavil. Některé další herecké výkony jsou sice přinejmenším rozpačité (David Máj, Lucie Polišenská), ale celkově mi to přišlo jako velice dobrý a neobyčejně autenticky působící film. Uvážím-li, že to natočil stejný režisér, který je podepsán pod děsivým filmem František je děvkař, pak u něj lze asi bez debat mluvit o výrazném posunu dopředu. Chvála, jíž byl tento film po své premiéře zahrnut, byla podle mě zcela zasloužená. Kromě již zmíněných některých herců mi tam vadila i jistá předvídatelnost děje (jak film dopadne jsem poznal po pár minutách od začátku), ale jinak za mě spokojenost. ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Koncert mistra Prušinovského a bratří Hádků. Už tato tvůrčí konstelace slibovala skvělou podívanou, ale netušil jsem, do jaké "depky" se to vrhám. Dialogy byly vypilované do posledního detailu a po dlouhé době, z českých luhů a hájů, nešustily papírem. Jen některé zvraty byly až trochu moc čitelné, ale to bych nejspíš chtěl od prakticky debutanta na scenáristickém postu asi příliš. Nicméně jeho mládí je tu znát v tom nejlepším možném slova smyslu a těším se na jeho další tvorbu. Je fajn vědět, že se v posledních letech objevují takové naděje v profesi, která je (nebo by měla být) základním kamenem a srdcem všech filmů. Poslední hvězdičku přihazuji za ten až hmatatelný a zatuchlý zmar všech postav a okolního prostředí Kralup nad Vltavou a především za výtečný soundtrack! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Z kůže svlečení Hádci jsou fajn, jen scénář si měl vzít na dozor nějaký zdatnější herpetolog. Ten jedovatý had mě ne a ne uštknout. A to jsem se s ním nenudil. Pěkně se vyjímal, syčel, jenže když měl přijít výpad, vždy jsem uhnul. A tak to šlo s tímhle filmem celou dobu. Ok, nasadil se kolovrátkový styl, ale nebyl by na obtíž, kdyby se v tom filmu udála fakt podstatnější zápletka, než jen to, že jeden brácha Užovka podniká v hadrech, které mají diskutabilní původ, do zásilky se pravidelně přibalí i sexuálně podpůrné preparáty (téměř nevyužitý nápad), druhý přezdívaný Kobra, ten herecky zajímavější, je neustále sjetý dement, co ukradne i nos mezi očima, čímž stále popuzuje svého rozumnějšího bratra i okolí. Očekával jsem, že podnikání bude neúspěšné, babička, co ručila domem, o něj přijde, defektní bratr bude ubit za své hloupě nezralé činy aj. Šancí šokovat diváka bylo dost, téměř žádná nebyla využita k mé spokojenosti. Film často naznačil potenciálně vybroušenou i originálně zabarvenou scénu, ale diváka nedorazil. Klidně už se mohl divák pokochat i sexem s metrákovou dýní, ne jen sledovat rozostřený obraz při koitu. Svlečenou kůži hada moc neupotřebíte, něco podobného mně připomínal scénář. Ovšem režie už vládla podstatně zdatnějším kalibrem příjemné ráže. Od Prušinovského jsem nečekal jakýkoliv náznak originálního režijního rukopisu, měl jsem ho za bezvýrazného rutinéra. Zde však předvedl, že každé políčko jeho filmu má svoji originální příchuť, která variuje depresivní náladu filmu, z níž jen divák stěží unikne.Technicky zdatně natočené pasáže, plynule vedený střih, jakási bezútěšná atmosféra, která se line celým filmem, to určitě zasloužilo cenu za režii. Z hereckého hlediska bych cenu nedal Lucii Žáčkové, která nepředvedla nic extra.Jsou určitě daleko zajímavější herečky ve vedlejších rolích. Hádkové vnesli do filmu "rodinnou" autenticitu, bavilo mě sledovat je, když spolu byli na scéně. Ocenění za jejich herecké výkony jim náleží právem. Scénář nic moc, závěr byl úplně banální, přece jen šlo o ztrátu bližního, cynismus určitě nebyl na místě. Shrnul bych to tak, že scenáristicky je film nevyrovnaný, v mnoha důležitých fázích i nedodělaný, herecky a režijně se jedná o pozoruhodné dílo v rámci české kinematografie. Hotový z tohoto filmu nejsem, ale dal se. 60% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kdybych pochopila, proč byl film natočen, co měl divákovi sdělit a k čemu je vlastně dobrá jeho existence, možná bych ho ohodnotila výš. Takto mohu ohodnotit jen na Hádky nebývale solidní herecké výkony. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ja som z tohto filmu dostal nenormálnu depku. A tá požiarnicka zábava ma iba dorazila! Som rád, že som si to nehodil... ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Pecka. Uvěřitelné sociální drama se spoustou skvělého a hlavně zcela přirozeného (!) humoru. Oba Hádkové naprosto skvělí! Jan Prušinovský je fakt talent s velmi osobitým autorským rukopisem, jehož každý nadcházející filmový i seriálový projekt je hoden velké pozornosti. Spolu se Ztraceni v Mnichově český film roku. 90 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako prvé spomeniem prekvapenie, že českí akademici uprednostnili K a U pred Stratenými v Mníchove. Áno, je to nesporne kvalitný film, čo sa týka spracovania aj jeho myšlienkovej roviny, tá je v porovnaní so súčasnou českou tvorbou prepracovaná nadpriemerne. Lenže aj napriek dobrej dramaturgii, čiže budovanie napätia, spádu a dobre načasovaným zvratom nie som spokojný tak, ako by som mal. Dôvodom sú veľké logické lapsusy. Už po prvej sekvencii vykrádačky, kedy je páchateľ vďaka svedkovi a v podstate aj povesti v malom meste jasný, polícia nič nevyšetruje, ani nezatýka. Otázka prečo matka nenávidí toho lepšieho z bratov a druhého stále obhajuje, pôsobí značne vykonštruovane. No a pri onom ústrednom zvrate ide úplne stranou pojem "rodina nadovšetko", pričom dovtedajší dej hovoril skôr niečo opačné. Je to škoda, pretože K a U mohli byť pri pečlivejšom doladení skutočne filmom roka, nielen iba tým akademicky zvoleným. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama