Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (816)

horal3310 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct,ale po dlouhé době jsem si vychutnal film jako celek,bez nějakých ruchů ve formě zbytečných keců nebo rádoby umělecky ztvárněných patetických scén.Oba Hádkové tu excelentně hrají svoje postavy a to tak,že jim to necelý dvě hodiny bezmezně věřím.I když to jsou oba pěkný hajzlíci.Ovšem,ne jen oni.Smetákama se to jen hemží a svých rolí se zhostili všichni velmi dobře.Zdá se,že české drama ještě nezhynulo.A pokud budou režii dělat lidi jako je Jan Prušinovský tak bude nejspíš i vzkvétat.Za mě pět hvězd. ()

Pimburger 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že přes vysoké hodnocení, které má ale na CSFD každá kravina, jsem filmu příliš nevěřil a nálepka sociálního dramatu mě taky zrovna nelákala. Nakonec jsem to zkusil a musím říct, že na českou produkci je to perfektní. Na rozdíl od strašný Domácí péče tohle mělo děj, myšlenku a hlavně bratry Hádky, kteří byli naprosto perfektní. Jelikož podobný týpky, jako byl Kobra, občas potkávám, musím před Kryštofem Hádkem smeknout. Jako by jim z oka vypadl. A Matěj mu v tom zdárně pomáhal. Výběr herců byl tak dobrý, že si protentokrát odpustím i rádoby vtipnou poznámku. ()

noKOMERZIALL 

všechny recenze uživatele

Naprosto reálně zachycený lidský osud,výborný český film s vynikajímcími hereckými výkony.Nejlepší český film posledních deseti let. ()

Ekdahl 

všechny recenze uživatele

No vida, že to jde. Bravo! O deset koňských délek před všemi těmi Hřebejky, Nellis, Slámy, Strachy a spol. Špičkový herecký výkony (Kryštof H.). Velmi slušný scénář - občas to zaskřípe, ale celkově jednoznačně přesvědčivé. Pečlivá práce s výběrem hudby. Vedle děl Petra Václava asi jediná věc, co se dá brát ze současný český hraný produkce zcela vážně. Je to na evropský úrovni. Výtky: drží se to v hranicích takovýho toho českýho komunálu: vrcholem života je vydělávat chechtáky a chovat se jakž takž "zodpovědně". To je ale málo, lidskej život může a mít daleko mocnější horizonty. Za druhý: ocitáme se opět v prostřed tzv. chcípáků, v sociálně patologickým prostředí (viz např. komunikace Užovky s matkou). Tohle je povrchně šokující, scenárista a režisér si tím pomáhají. Podobná dramata se ale odehrávají i v na oko méně šokantním prostředí - mé sympatie k tvůrcům by byly větší, kdyby se byli zaměřili právě na ně. A konečně: dějově se to trochu rozlejzá, honí se trochu moc zajíců, tady by míň bylo víc. Nicméně i tak: klobouk dolů. ()

Gattolino 

všechny recenze uživatele

Proč se české filmy stále neumějí vymanit z klišé plebejství, hulvátství, hysterie, oslavy primitivismu, vyčůranosti, bezzásadovitosti, prázdného žvanění a lhaní? Protože je to divácky vděčné? Pochybuji, mne to znechutilo hned od začátku. Protože je to realistický obraz české společnosti? Určitě ne, je to jen obraz pokleslosti ducha. Zastavárny, drogy, chlastání o závod, bezuzdné prcání, podrazy, slibotechny, lemplovství, to možná někde vládne, ale není to skutečný odraz české reality. Proč z českého národa stále někdo chce dělat ty přitroublé hamižné primitivy? Proto, že se náhodou na Hrad při prvních prezidentských volbách dostal vychlastaný, prolhaný, primitivní buran? Jenže takoví my nejsme. To, že je film profesionálně dobře zpracovaný a působivě zahraný, nevyváží, že všechny osoby v něm představované jsou více či méně odporné a protivné charaktery a pozitivního v něm není nic. Žádný moment, který by člověk mohl obdivovat a vzít si za vzor. Můžeme si říci, že to není smyslem filmu, ale v dnešní době právě pozitivní podněty potřebujeme více než kdy jindy. Jenže to je strašně obtížné vytvořit. Jednodušší je zpodobnit lokální bezvýchodnou apokalypsu s useknutým koncem. ()

MarlowePetr 

všechny recenze uživatele

příběh až tak originální není, ihned mi to připomělo film Dům pro dva. Každopádně skvělé výkony obou bratrů. Kryštofovi jsem věřil v jeho podání vše od prvního záběru.. ()

Jan_Hybern 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý český film. Dost depresivní (naštěstí ne tak jako Poupata), dost reálný. Hlavně netrpí vadou jako většina českých film, tedy absencí scénáře. Naopak dialogy jsou velmi reálné, uvěřitelné, herecké výkony též. Člověka až mrazí, když vidí, co dokážou udělat z člověka drogy a také to, že se proti tomu jako společnost vůbec neumíme bránit. Prostě rozpad našeho světa, naší civilizace. zachycený v jednom okamžiku, v jedné situaci, v jedné rodině. Ale to už jsem možná příliš patetický... jenže tak mi to opravdu připadalo. Více takových filmů bych za večer asi nezvládl, přesto doufám, že si Kobry a užovky pustím ještě minimálně jednou. ()

Dajlin 

všechny recenze uživatele

Po tom, co všechno shrábli na Českých lvech jsem asi očekávala trochu víc..Bratři Hádkovi nezklamali, před kamerou jim to spolu jde..Ostatní herecké výkony se mi taky líbily, co mě zas až tak nenadchlo byl scénář. Ale s přihlédnutím k tomu, že ho má na svědomí stejný člověk jako Vinaře, tak to byla příjemná podívaná..Klidně bych zvládla dalších pár minut navíc, to je ale asi můj problém, že nemám ráda otevřené konce.. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Loach (ty vole) v Kralupech (ty vole). Na domácím trhu (ty vole) dozajista nadprůměr (ty vole). Že jsem viděl spíš herce než postavy (už přezdívky obou bratrů, obtěžkané knižní symbolikou, odkazují do zákulisí) a žádná ze scén, včetně té závěrečné (trefně ji poznámkuje GUDAULIN), mnou (ty vole) nepohnula, jak bych si přál, nemusí být vina tvůrců. (Nakonec se obejdu bez volů, tak jako "Kobry a užovky".) ()

PetrJJ 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto filmu musím i když jsem neměl i po ocenění Českého lva za rok 2015 dobrý dojem, musím po shlédnutí dnes uznat že film je opravdu podařený. Jak filmové záběry, tak hudba i děj. Pro určité lidi je snímek i k hlubšímu zamyšlení. ()

Chillik 

všechny recenze uživatele

Kdyby se kvalita filmu posuzovala podle četnosti vulgarismů, Kobry a užovky by jednoznačně získaly pět hvězd; jakmile však přihlédneme k dalším kritériím, hodnocení poněkud klesá. Herecky brilantní, ale zdlouhavý a ze začátku zbytečně parodický film s nelogickým poselstvím a zoufale alibistickým koncem. Na film se podívejte v případě, že vás pouhé slovo "drogy" přesvědčí, že se jedná o hluboké a psychologické dílo. Na film se nedívejte, jestliže nemůžete vystát jazyk jednadvacátého století, věčné H/hádky a celou řadu nepříjemných lidí. ()

davdou odpad!

všechny recenze uživatele

Po vyhlášení filmových cen "Český lev" mě velmi zajímalo, jaký je tento film... po sobotním shlédnutí tohoto filmu jsem se zamýšlel nad tím, proč získal několik filmových ocenění... a zalistoval jsem v paměti na oceněné české filmy u nás i v zahraničí a musím říct, že je to nejhorší český film, který byl natočený asi za posledních 20 let. Naprosto ubohý bezvýznamný děj a naprosto katastrofální závěr filmu... musím říct, že průměrná série Babovřevsky 1-3 byla daleko lepší... lepší už byly filmy jako Gympl... Bony a klid... atd. Pokud nemáme lepší filmy jako "Kobry a úžovky", tak raději filmové ceny ani neudělujme... ještě, že jsem tento film jsem viděl jen v TV, do kina bych na tento film nešel ani zadarmo!!! ()

Lonelybiker 

všechny recenze uživatele

Na české poměry výborný film. Chtěl bych pochválit hlavně Kryštofa Hádka za jeho výkon a také masky, díky nimž snad všichni Hádkovu feťákovi uvěřili. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Zručně natočený příběh dvou bratrů a jejich zcela odlišných osobních ambicí. Sociální anabáze maloměsta a utopených životů přičemž jakákoliv snaha se dostat nad hladinu je kompenzována páry rukou, které se Vás neúprosně snaží dostat zpět pod hladinu. Bratři Hádkové i Jan Prušinovský odvedli dobrou práci. ()

Ganka 

všechny recenze uživatele

Výborně zahrané i skvěle napsané. Musím říct, že po Slunce senu jedna z nejlepších sond do aktuální "horší české společnosti". Méně komické, zato více k zamyšlení. Našla jsem tam všechno, co kolem sebe člověk často vidí, pohledem to míjí a nevnímá. Zfetovanou trosku, zoufalou ženu, špatnou matku, šmelíře podnikatele, slepě milující babičku, věčně zneužívaného přítele a muže, který se snaží postavit na nohy, ale rodina jej neustále stahuje. Čí je to chyba? Kdo za to všechno může? Výborný český film, kde najdete všechno, co k naší kultuře patří - zelňačka, venkovské "diskotéky" s nevhodně oděnými princeznami, hospody plné pobudů, nějaká ta rvačka a pozorný divák si všimne i jedné naturalistické scény s penisem. ()

Filmslover14 

všechny recenze uživatele

Vysoce nadprůměrný český film, kterému nechybí humor, ale zároveň má i vážnou rovinu. Skvěle zahraný tragický obraz českého maloměsta. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama