Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (816)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zbývá snad jen zatleskat. Nevzpomínám si, kdy naposledy se některému českému snímku podařilo mě takovým způsobem vtáhnout do děje. Prakticky s otevřenou hubou jsem se nechal bez mrknutí oka skoro dvě hodinky krmit a snad bych i zažádal o přidání. Jsem plný dojmů a nevím, kterou část začít chválit nejdřív. Zdá se mi, že zde bylo všechno správně. Luxusními a až neuvěřitelně uvěřitelnými postavami počínaje a výborným výběrem písní konče. Takový příběh ze života o kobrách a užovkách, kde zrovna dvakrát nezáleží na tom kým jste, protože v obou případech se nakonec jedná o hady. Charaktery postav jsou velmi propracované a luxusně zvolené. Vše samozřejmě výborně a uvěřitelně zahrané. V příběhu nejsou hluchá místa. Je to kulervoucí drama, kde jste v neustálém očekávání, co se během následujících minut semele. Navíc je snímek neuvěřitelně depresivní, když si zkusíte představit, že byste se v podobné situaci jednou taktéž ocitli. A snad pro to není ani třeba tolik udělat. Opravdu luxusní film o krásách feťáctví, lákání dočasného pobytu na výsluní, rodinných hodnotách, přátelství až za kriminál, zkrátka o životě se vším co přináší. Vřele doporučuji. A protože už jsem na české snímky téměř zanevřel, tak rovněž děkuji za to, že jim opět budu ochoten udělit asi tak již 15. šanci. Pomalu se nám blíží konec roku a já osobně mám o vlastníkovi nadcházejícího Českého lva jasno. A nekončil bych u jediného. Třeba takové ocenění režie a scénáře považuji za samozřejmost. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Nejlepší, český dramatický snímek roku 2015! Hodně kvalitní filmová psychologie, zrežírovaná na jedničku a duo bratrů Hádkových předvedlo též famózní výkon. ___ (Jiráskovo divadlo, Nový Bydžov) ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Prušinovský je vážně dobrý režisér. Ani bych neřekl, že může v Česku něco takového vzniknout. Film se zaměřuje na život dvou bratrů. Jednomu se daří a druhý se životem spíše protlouká. Určitě je třeba pochválit skvělé výkony obou bratrů Hádkových, hlavně ten Kryštofův. Musí to být těžké s takovým člověkem žít, případně se mu snažit pomoct. V životě se jim stane nepříjemná věc, a to dost rozvíří vody. Skončí to až u soudu. Na nějakou dobu je klid, ale někteří lidi se prostě nemění. Dojde k tragédii, ale aspoň jeden z bratrů z toho vyjde dobře. No nebylo to místy úplně příjemné. "Brácha, mám plán!" ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Jan Prušinovský dokázal natočit drama, které prostřednictvím autentických lokací a uvěřitelných postav realisticky zachycuje českou sociální současnost, aniž by přitom prvoplánově manipulovalo či emocionálně vydíralo. Kdyby veškerá seriózní česká filmová tvorba dosahovala alespoň ze tří čtvrtin takovéto úrovně, tak jsme dávno za vodou. Herci jsou skvělí, technicky i řemeslně je film silně na výši a režie je bezvadná. Delší recenze ZDE ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Oceňujem na ňom to čo sa snaží povedať a rovnako viem oceniť aj skvelé herecké výkony. Hádkovci sú skutočne skvelí a vedia film ťahať a aspoň sa na nich dá dívať. Celkovo ale musím povedať, že "Kobry A Užovky" je pre mňa strašne nepríjemný film, ktorý vo mne vzbudil viac zlých pocitov, než tých pozitívnych. Postavy mi vôbec nie sú sympatické a vôbec som s nimi nechcel tráviť môj vlastný čas. A postavy, ktoré určité sympatie majú si zase často vychytajú tie najväčšie svinstvá. Znovu by som si to určite nepozrel a nemám pocit, že toto sú filmy, ktoré by mne ako človeku sedeli. Viem oceniť jeho technické kvality a výpoveď dnešnej doby, no radšej by som odchádzal od filmu s príjemnými pocitmi a dobrou náladou. Asi proste musím vyberať iné tituly, lebo tu to určite nenájdem. A čím viac nad týmto filmom premýšľam, tým vias si uvedomujem, že je pre mňa nemožné dať tomuto filmu pozitívnu odozvu len preto, že je technicky na A+ úrovni. Pretože ak ma príbeh a postavy iritujú do miery, že by som chcel, aby všetci skapali, tak to dobrý signál nie je. Hodnotenie: C- ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

"Mně už kurva čtyřicet bylo a je to dost v píči, páč nemám žádnej plán. Diamant v muzeu z AZ Kvízu mi utek, hadry neletěj a z vykrádání chatek jsem už vyrostl." A to byl citát, vole, takže žádný bany! Díky GPDR ale nemůžu říct, kdo si to po filmu pomyslel. Příběh o nesnesitelné lehkostí bytí moderních troglodytů směle řadím mezi perly české kinematografie poslední doby. Takhle nádherně zpracovat mizérii 98,8 % lidí tvořících masy, individuálně zcela zbytečných a po svém odchodu velmi záhy zapomenutých, umíme asi jen my. Pro případného čtenáře s pocitem o své 1,2 % výjimečnosti: Mýlíš se. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film, který mi připadá málem jako vrchol psychologického realismu. Také už jste si někdy kladli otázku, kdy jste měli sejmout svého mladšího bratra, abyste předešli současným problémům, které vám způsobil? Pokud ne, tak jste ti šťastlivci (nebo jedináčci), kterým tak závidím. Skvělé výkony bratrů Hádků, suverénní režie a solidní scénář, který mi bohužel nenabídl žádné okopírovatelné řešení problému. :-/ ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů! :) Kobra (Kryštof Hádek) nemá chybu, ten to zahrál fakt výborně a jeho bratr Užovka (Matěj Hádek) je taky skvělej. Nejlepší český film 2015. Je to bomba! :) ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Troufám si tvrdit, že za tento počin bychom se nemuseli stydět ani v mezinárodních vodách, neboť dle mě vlastní přesně ty ingredience, které by měl kvalitní snímek obsahovat. V první řadě je třešničkou na dortu geniální Kryštof Hádek. Jeho kreace skvěle vystihuje patrně tu nejnižší sociální sféru. Nechybí vytříbené dialogy a vývoj postav. Pakliže by český film měl i nadále takovou úroveň, zřejmě bych se našim filmům přestal vyhýbat. 80% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Prušinovský je bez debat nejlepší současný český figurkář, a má čuch na autenticitu (Hnátka - seriál jsem nikdy neviděl a nejsem ani jeho uctívačem). Kryštof má Českýho lva 2015 a klidně si na to můžete vsadit. Respekt k Janě Šulcové, že tuhle roli vzala. Trochu vadila kamera, a taky že bylo často málo světla. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době výborný český film, kterému sice chybí nějaký pevný příběh, ale vše dohání na výborných hereckých výkonech, kde exceluje převážně Hádek mladší. Režijně i scénáristicky film naštěstí také docela funguje. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Což neznamená, že Kobry a užovky na humor rezignovaly, nesou však smích jiného typu. Smích nad sebeklamem snů pěstovaných uprostřed bezvýchodnosti, smích lehce načichlý útrpností, protože přímo soucit hrdinové nevzbuzují. Leda závan pochopení, které – a to je nejchytřejší, byť nikoli průlomový motiv – se stěhuje od jednoho ze sourozenců k druhému.První bratr bezostyšně krade za bílého dne, druhý přijde o práci; první se pod vlivem drog chová jako dítě, druhý hrozí – Nebudu tě pořád zachraňovat – a jde se opít. Zapadají do sídlištní diskotéky plné ztroskotanců, kteří mají svůj „velký plán“, ale jen o něm nekonečně žvaní a nad ránem pak vezmou zavděk sexem, jaký je právě po ruce. Sotva jeden udělá nadějný krůček výš, druhý ho stáhne zpátky; tak to chodí v celé generační partě mezi paneláky, která to nikam dál nedotáhla.Vlastně Kobry a užovky zastupují obdobnou komunitu jako osazenstvo periferního hotýlku v seriálu Čtvrtá hvězda, pouze vypravěčský pohled se pootočil od originální černé komedie k sociálním dramatům, která se zejména kresbou prostředí pohybují v kruhu. Podnikatelský pokus se odehrává v pustém zpustlém objektu někdejšího obchodního centra, při karaoke v místním baru znějí Knoflíky lásky – což připomene spartakiádní retro průkopnických Poupat, která podobnou látku okořenila asijskými trhovci v pohraničí – a dojde i na hasičský bál, zjevnou paralelu smutných trapasů ve Formanově Hoří, má panenko.Totální rezignace, šedivé bezčasí, plané cesty i debaty vedoucí odnikud nikam; všechno už tu bylo, třebaže Kobry a užovky sledují mikrosvět rozpadu podmanivě od přesné kamery Petra Koblovského až po vyhaslé lidské trosky včetně matky bratrů v podání Jany Šulcové.Místy se sice zbytečně zdržují popisně názorným rituálem narkomanského koloběhu – ukradne, prodá, roztočí v automatech, jindy však stoupají vysoko nad žánrové stereotypy. Což se týká zejména postavy babičky, kterou skvostně odstínila Věra Kubánková coby jímavě vědoucí rukojmí vlastní slabosti pro nevyvedené vnuky.Nicméně řemeslně silný celek by nepřekročil obrysy tradičního sociálního „živočichopisu“, kdyby příběh nedospěl ke zlomu, v němž se začnou hodnotící znaménka nastolených charakterů měnit. A současně s tím, jak dostane dramatický spád, narazí film na jednu zradu. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Vděčné téma - magorů a zkrachovalců ve filmu (ne tak ve společnosti) není nikdy dost... Mně osobně se z rodin tohoto typu a jejich životů bohatých na události stahuje hrdlo ještě dřív, než dojde k nekalé zápletce a tento film s univerzálním nešťastníkem, který by se po x-té rád vymanil z osidel vyjetých rodových kolejí a tak nějak "správňácky" si navýšil kredit za nízkého výdeje energie, končí přesně tím, čím má... prokletím stereotypů. Ve výsledku mně ovšem chyběl plán, víš jak... nějakej návod nebo poučení z krizovýho vývoje, pojmenování... Ale vzhledem k neočekávanému hereckému nasazení bratrů Hádkových, zejména pak Kryštofa, to pořeším následovně - i přes silnou nechuť k tuzemské tvorbě posledních let, zejména díky veseloherním retrospekcím s nabádavým podtextem, se vycením slušnými šedesáti procenty jakožto sichrem pro opakovačku, která ani napodruhé nezklame. Filmová výzva 2016 od Frajera42. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařený počin Jana Prušinovského! Hádci jedou ve velkém stylu, ostravačka Lucie Žáčková je vynikající, kamera, střih, kostýmy, výprava, vše se mi ohromně líbilo. Zaslouženě oceněný film, zasloužené ovace od místních diváků. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vulgarita vítězí nad scénářem. "Ty vole, babičko, já podnikám díky tvýmu ručitelství, tu máš supertelevizi a dej si pozor na bráchu." :-) Sice i částečně díky hudbě nakonec ta depka padne, ale celkově rozporuplné. Doporučení pro ČT: Podobné filmy po 22. hodině na ČT2. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Luxusní české drama, které naštěstí neobsahuje klasický český nešvar - nacpat do každého momentu nevhodný humor. Vůbec nechápu zařazení žánru komedie. Je to psychologické drama každým coulem. Jsem nadšený, Prušinovský nám roste ve velkýho režiséra a nechápu, proč jsme na Oskary neposlali právě tenhle film. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Obsazení skutečných bratrů do rolí filmových byl v případě Hádků skvělý nápad a rozhodně se mi jako dvojice líbili. Matěj mi z těch dvou připadal civilnější a celkově lepší a ráda bych ho ve filmech viděla víc. Jako fetka se Kryštof snažil, slizkou, dementní špínu z toho docela vyhrábl. Nikdo nezůstal na pochybách, že fet jako zabiják charakteru funguje spolehlivě, zejména když už před kariérou smažky byl dotyčný nejspíš solidní debil. Původně jsem myslela, že příběh bude víc o tom, jak fetem po hlavě vlítnete do hnoje, který v sobě lidská bytost nosí. Překvapivě mile se postupně děj soustředí spíš na postavu druhého bratra, což je i psychologicky zajímavější role. Podobně mile překvapili další méně známí herci, konečně jsem měla pocit, že to maloměsto někdo ještě umí zahrát. Mírně mi vadil trochu useknutý závěr na jinak velkorysou stopáž. Jinak jsem to ale čekala mnohem horší. Drama o klasickém dilematu a hranicí mezi přátelstvím, loajalitou s rodinou a osobním prospěchem je jako námět fajn, a domnívám se, že hlavní postava jednala zcela v souladu s tím, jak by se bohužel zachoval v podobné situaci skoro každý. Poctivost, čest a malost se projeví zejména tehdy, když nám začne hořet koudel u prdele na dobrém bydlu. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama