Reklama

Reklama

Kniha džunglí

  • USA The Jungle Book (více)
Trailer 7

Hrdinou filmu je chlapec Mauglí (nováček Neel Sethi), člověčí mládě vychované v džungli vlčí smečkou. Do džungle však přichází hrozivý tygr Šér Chán, jenž si nese jizvy způsobené člověkem. Šér Chán chce zničit vše, co vnímá jako ohrožení a Mauglí cítí, že již v džungli není vítán. A tak opouští svůj domov a vydává se na dobrodružnou cestu plnou poznání. Provází ho přísný mentor, pardál Baghíra, a veselý medvěd Balú. Cestou džunglí se Mauglí setká se zvířaty, které to s ním nemyslí vždy dobře. Patří mezi ně krajta Ká, jejíž svůdný hlas a pronikavý pohled hypnotizují člověčí mládě, a marnivý král Ludvík, který se snaží Mauglího přemluvit, aby mu prozradil tajemství překrásného, leč smrtonosného Rudého květu: ohně. (Falcon)

(více)

Recenze (752)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Spíš na tom není nic špatně, než že by bylo něco dobře. Disneyovský automat na nostalgii, který staví na dokonalém technickém zpracováním. Je to ostatně právě kontrast nejmodernějšího CGI a klasického příběhu, co lidi rajcuje - kdyby to bylo úplně stejné, ale animované 2D animací, nikoho by to nezajímalo. 3 a 1/2 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Největší odvahou takto vizuálně pojatého světa by bylo, kdyby se zvířata chovala zcela jako zvířata a tedy kdyby nemluvila. (A nepřecházela spontánně do jazzových popěvků, wtf?!) Když už realismus, tak pořádný. Nejvíc působivé stejně byly ty momenty, které se obešly bez dialogu (pomoc slonům, posedlost ohněm). Žvatlavé proslovy, komické karikatury a vysvětlující rozhovory ponižují úroveň filmu, který by bez toho mohl být jako rána mezi oči v tom dobrém slova smyslu. Pamatuji si, že jako dítěti se mi ve filmech, i těch primárně zaměřených právě na mladé publikum, nejvíc líbily "strašidelné, kruté a opravdové" věci a byla jsem schopná leccos chápat a sama si vysvětlit. Takže když už vidím takhle badass příběh o zvířatech z džungle, tak div neroním slzy nad promarněnou příležitostí vyprávět opravdu o zvířatech z džungle, třeba i s tím vysvětlujícím voiceoverem, kdyby na tom studio z důvodů srozumitelnosti moc trvalo, ale aby komunikace mezi hrdiny probíhala autenticky jejich vlastní, realistickou řečí. A na závěr musím oznámit, že kvituji s povděkem myšlenkový přístup režiséra Favreaua: "In Kipling's time, nature was something to be overcome. Now nature is something to be protected." ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Problém byl v tom, že vlci rostou rychle. A Mauglí...řekněme, že si dával na čas.“ Důvody zhlédnout film, kterému bych se jinak vyhnul obloukem, byly dva: 1) Vidina působivé přehlídky technických (vizuálních) možností dneška a 2) Lákal mě dabing (hlavně oblíbenců Billa a Scarlett). První bod splnil snímek dokonale. Nemohl jsem z něho spustit oči a upřímně jásal nad tím, jak všechna ta digitální flóra a hlavně fauna působí živě a autenticky. S čím souvisí i bod číslo 2. Herci-dabéři se opravdu předvedli, právě díky nim se podařilo do filmu dostat opravdové osobnosti (konkrétně Scarlettina Ká je děsivě okouzlující, Billův Balú zas naprostý sympaťák a „jeho“ medvědí písnička byla zatraceně chytlavá). Nečekal jsem však, že mě bude bavit i příběh. Knižní předlohou nepolíbený jsem byl napjatý, a faktem je, že film opravdu napínavý byl. Naneštěstí rodinný žánr, který zde byl hodně cítit, mé nadšení dost zmírnil, ale to se tak nějak dalo bohužel čekat. Proto „jen“ ty silné 4*. „Je tady nahoře hodně včel.“ - „Jo, pár. Ale neboj. Tyhle nepíchaj.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dokonalé triky, ryzí dobrodružnost, nepodbízivá rodinná zábava. Vizuálně fantastická výprava do světa zvířat a jednoho (lidského) mláděte, co nemusí jíst pečínky z hada, aby rozumělo zvířecí řeči. Trochu mi to připomnělo animovaného Lvího krále od Roba Minkoffa, konec konců i Vašut Šer Chán si ustlal mezi rudými květy podobně jako strejda Scar.. Velké dítě Favreau ukázalo, jak se dají ohnout zákony hollywoodské džungle.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Favreau není Branagh a Debney zase Doyle. Takže místo vybroušeného rodinného klenotu přichází jen lehce nadprůměrná selanka, která okouzlí zpracováním a několika samostatně fungujícími a dokonce dojímajícími scénami, ale zbytek po polovině začne strašně drhnout a v podstatě už teď ten film působí trochu jako archiválie, místo toho, aby se Kiplingovu příběhu dostalo pořádné aktualizace. O to tu ale asi nikomu nešlo. Jako směsice disneyovského animovaného updatu a původního románu každopádně přijatelné, ale Favreau se té studené, odtažité beztvarosti svých filmů asi už nikdy nezbaví. 7/10 ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Novou adaptaci klasického díla anglické literatury předcházela pověst zvěstující, že máme co do činění s dílem, které láme věky, ba přepisuje dějiny. V jistém smyslu je to pravda. Anglická historická identita byla převedena do současného rozjásaného neoliberálního nazírání, které si libuje v hromových (kdysi barnumských) efektech a vnějšek cukrovaný nekritickým kultem happy endu (šťastného konce za každou cenu) překrývá očividné slabiny scénáře; Kiplingova kniha pláče v koutě. Na druhou stranu je nutno přiznat kvalitu bravurnímu zvládání triků, snaze autorského týmu neutonout v tom, co se u nás stále častěji nazývá americkou brakovou filmovou tvorbou, a úsilí alespoň zčásti respektovat kult architekta mýtu bílého muže, kterým Kipling byl a zůstává. Na rozpačitosti dojmu z celku, nabízeného s vpravdě marketinkovým zápalem, to však nic změnit nemůže. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Šikovné vlče nám to v tom lese vyrostlo, co? Pokud pominu několik málo nepravděpodobností, viz komentář Sonneryho, tak je to opravdu velmi povedené dílko! Vyšperkovaná animace a vyvážený děj. Ovšem Neel, jako jediná živá postava ve filmu, je teda talent. I když pro dítě nemusí být zase tak těžké hrát si s imaginárními kamarády. Zvládl to na jedničku! Taky jsem měla svůj neviditelný bleší cirkus a koně Ilčího. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Příběh je Kiplingova nestárnoucí klasika obohacená pár moderními metaforami, trikově jde o fantastickou jízdu indickou džunglí srovnatelnou málem s Avatarem. Akce v chrámu je mohutná a napínavá. Děti se budou bát opic. A to je dobře. Walken v roli Ludvíka tu lehce cituje Branda v Apokalypse. Překvapivě fungují i klasické písničky a scény s Balúem jsou doslova nadité optimismem. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Disneyovské až běda, ale v tom nejlepším slova smyslu. Ačkoliv jsem zaznamenal dobré ohlasy, nic extra jsem nečekal a z Imaxu jsem odcházel nadšený. Imax zmiňuji záměrně, jelikož právě tam takovýhle CGI kousek vynikne nejvíc a novodobá Kniha Džunglí vypadá skutečně úchvatně. Až tak, že jsem celkem přivyknul českému dabingu, který tentokrát distributor bez možnosti výběru nastrčil i do jediné jistoty, kde se promítá s českými titulky. Nicméně snímek mě po pár minutách zaujal i příběhově a ačkoliv závěr jede v těch nejzajetějších kolejích, jednotlivé charaktery jsou napsány tak chytlavě, že je to vlastně jedno. Jon Favreau to dokázal, Tarzan dle mého nemá ani šanci být tak super, ale nechám se překvapit...9/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Když to nejde horem přes komiksy, tak to půjde dolem přes ultra vizuálně odladěné zvířecí skoroanimované dobrodružství ? Ani náhodou. Ta tam je hustá atmosféra knihy. Tady se skotačí a dovádí o sto šest a nebýt všelijakých technických propriet a neskutečně vypiplaného digifestu zvířátek, která tady tomu všemu vévodí, nebyl by to horko těžko ani průměr, protože těch pár vtipných glos nezachrání obrovsky krátký, zoufale málo rozmáchlý příběh a nevyrovnané tempo. Avatar v technické opulentnosti stále nepřekonán a že tady ta snaha byla cítit až přes plátno ! ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení. Rozhodně bych na začátku roku nečekal, že hraná Kniha džunglí bude lepší než Batman v epickém souboji se Supermanem. Jediným problémem projekce filmu v kině pak bylo, že je to film pro děti... Výsledkem toho je, že se vaše sedačka po valnou část filmu nepřestává třepat, a co chvíli ve dle vás trčí dětská hlava, která tak trochu přiomíná opičáky z plátna. Ale co s tím naděláme... Pozitivem zůstává, že jsem viděl v podstatě 4D film, na promítání klasického 2D. Na druhou stranu to zážitek určitě nezkazilo. Po celý film jsem nepřestával žasnout, jak krásně je to natočené. Zvířata vypadala opravdu reálně a okolí bylo úchvatné. Stopáž adekvátní, hudba také a ve výsledku není na co si stěžovat. Jasných 5 hvězdiček. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale tak nějak jsem čekal něco úplně jiného. Ano, reálnost počítačové animace je velmi povedená, ale ač je to místy hodně příjemné, nezdravě často jsem pokukoval po hodinkách. Nejsem fanouškem na jistotu vznikajících rodinných disneyovek posledních let, z jejich spojení se jménem Tima Burtona mi navíc spolehlivě naskakuje kopřivka. Tady nicméně jdeme krapet jinou cestou, ale pořád je to předělávka klasického animáku, která nechce experimentovat a ani si nikoho proti sobě poštvat. Osobně vítám, že na kameru nevybaflo žádné zvířátko, které by prdělo, slintalo nebo zkoušelo gagy za každou cenu. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Tak z tohohle filmu se já na p***l nejspíš neposadím. Jakož zde drtivá většina zúčastněných. Máme zde sice kolosálně zpracovaný CGI. Jenže je tu jedno velký ALE! Tak předně, film prakticky nenabízí nijak zvláštní přepis. Srovnám-li to totiž s animákem z '67, tak je scénář velice okopčený a to z více jak 70%. A to je prostě špatně. Již jednou viděný, nebudu přece hodnotit opět vysokým hodnocením. Hodnocení srážím i za to, že je film daleko méně veselý, ale hlavně i málo vtipný. Osobně jsem se zasmál všeho všudy jen jednou. Jednoduše to tedy můžu shrnout tak, že je to suma sumárum jen dobře zabalený, naleštěný, hollywoodský pozlátko- Sice se skvělou propracovanou výpravou, ALE scénáristu bych za tohle nejraději zakopal někde ve sklepě! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Prima oddechová zábava s fantastickou výpravou a bohužel také několika výhradami, z nichž za některé může české znění (písně skoro nemají šťávu) a za některé originál (opět píseň, tentokrát ta krále Louieho, která se do scény vlastně nehodí, dále málo využitý had Ká a úplný závěr, který je překvapivě pohádkovější než v původním animáku). Jinak se mi Kniha džunglí líbila a jsem rád, že na ni Jon Favreau po všeobecné nespokojenosti s Kovboji a vetřelci vůbec dostal peníze a že odvedl dobrou práci. Povedla se i hudba Johna Debneyho, která se opírá hlavně o dobře známé motivy, ale má i pár vlastních nápadů, no a nejlepší postavou je samozřejmě Balú s mimikou Billa Murrayho. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Vizuální orgasmus, ať už to má znamenat cokoliv. Tentokrát se vyplatilo zapojit atrofované svalstvo a za zvuku třesoucích se zubů a funění sentinelu dotáhnout k noťasu hádéemíčko z plazmy. Nejsem (na rozdíl od některých) až takový obdivovatel Rudy Jardy Kiplinga, byť básničky jako uměl, abych oplakával pokurvení předlohy, potud dobrý. Taky se nablble usmívám při představě, kolik zase dětiček, zpitomělých z roztomiloučkých zvířátek v komentovaném filmu, vleze v ZOO vlkům či medvědům do výběhu, aby pak na vlastní kůži poznaly, že není všechno zlato, co je chytí. Hnědou skvrnkou na filmu je však Nýl Setí, a to obrazně i doslova. Jistě, výzorově i etnicky by do obsazení patřil, ovšem ať mi nikdo neříká, že kdejaké mazlivé Romče s praktickými zkušenostmi ohledně přetvařování se před sociálkou, ve sběrnách, u orgánů - by to nezahrálo lépe. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Vizuálně hravá a nehorázně zábavná pohádka, které se po stránce rodinné zábavy pro všechny generace dá máloco vytknout. Ten mix pohádky a malinko drsnějšího pojetí sice chvilkama trochu drhne a pasáž u Ludvíka mohla být kratší, jinak jde ale zatím zřejmě o nejlepší kousek z těch hraných Disneyovek posledních let. A Šer Chán je děsně cool. I když ho dabuje Marek Vašut. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se včera nudil, tak jsem si jenom tak udělal výlet do Plzně na CSFD projekci (zdravím vegetola.mp) Co se filmu týče, tak jak už tu padlo je to taková sázka na jistotu a je jasný kdo je cílovou skupinou tohohle filmu. Mě bejt 10 tak si z toho ustříknu do textilu. Pochopitelně děj je triviální, aby ho pochopili i ti nejmenší, nějaká dramaturgie tu neexistuje, ale přesto se u toho může pobavit i dospělý kterému nevadí zavzpomínat na dětská léta. Výpravný vizuál, tradičně skvělá Debneyho hudbička, parádně udělaný zvířátka a navíc můžu konstatovat, že film se víc než slušně drží děje knížky, kterou jsem jako malej žral. Takže není důvod k nespokojenosti.80% ()

Související novinky

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Disney plánuje hraného Bambiho

Disney plánuje hraného Bambiho

25.01.2020

Další ze série oznámení, které byly jen otázkou času. Studio Disney oficiálně chystá hraný remake pohádkové klasiky Bambi. Snímek píšou Geneva Robertson-Dworet (Captain Marvel) a Lindsey Beer (Chaos… (více)

Disney našlo svoji Ursulu

Disney našlo svoji Ursulu

29.06.2019

Studio Disney pokračuje v úspěšném předělávání svých slavných animáků do hrané podoby a po Knize džunglí, Aladinovi a za pár dní i Lvím králi, dojde v nejbližších letech i na Malou mořskou vílu.… (více)

Mauglí míří na Netflix

Mauglí míří na Netflix

28.07.2018

Temná adaptace Knihy džunglí Andyho Serkise (Válka o planetu opic), pojmenovaná jednoduše Mauglí, právě změnila distribuční model. Původně film vznikal pod studiem Warner Bros., a to současně s… (více)

Reklama

Reklama