Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední dny v Buchenwaldu mezi přežitím a morálkou... Hans Pippig se v dubnu 1943 dostává za šíření bolševické propagandy do koncentračního tábora Buchenwald. Během nadcházejících let se stane členem táborové buňky, která plánuje ozbrojený převrat, jenž má nastat ve chvíli, kdy budou Němci vyklízet tábor před postupující západní frontou. Na jaře 1945 se do tábora s jedním z mnoha transportů dostává malý chlapec, kterého tam v kufru propašoval přítel jeho otce. Pippig chlapce náhodou objeví a rozhodne se za pomoci kolegů ze skladiště oděvů pro vězně a zabavených věcí chlapce v táboře schovat a uchránit před jistou smrtí... Film z produkce společnosti UFA Fiction představuje druhou adaptaci stejnojmenného románu Bruna Apitze z roku 1958. Autor, který sám coby komunista strávil osm let v koncentračním táboře Buchenwald, v knize vypráví sice fiktivně vystavěný příběh, ale vycházel při tom z reálných událostí a v jednotlivých postavách (byť pozměnil jejich jména) vycházel z lidí, které v táboře poznal. Nejinak je tomu s figurou malého chlapce, která vychází z příběhu Stefana Jerzyho Zweiga, o němž Apitz slyšel, ale sám se s ním nesetkal. Zweig, známý dnes jako buchenwaldské dítě, se do tábora dostal jako tříletý v roce 1944 s otcem a za pomoci vězeňských funkcionářů přežil až do osvobození. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

Una111 

všechny recenze uživatele

Drsný, surový film, špatně se na něj kouká! Ale nejde to jinak, není možné natočit o Buchenwaldu sladkou, sentimentální limonádu, to je snad jasné. Ano, Němci se dnes kají, ale způsob, jak to dělají - nemyslím teď filmy o válce - není dobrý, přináší jen ostatním národům další neštěstí, zase jiným způsobem. Poslušnost a pořádek především! Ordnung muss sein! Němec, to je prostě diagnóza! - - - "ALE AŽ PŘIJDE ROZKAZ, BUDOU STŘÍLET JAKO DOBŘÍ NĚMCI!" ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z řady zapomenutých válečných filmů, u kterého si samotní Němci podřezávají větev a vlivem vlastních stigmat z předchozích generací se snaží očistit. No a tak vypráví jeden z těch nejdrsnějších příběhů pro změnu z koncentračního tábora v Buchenwaldu. A rozhodně se nejedná o snadné vyprávění, spíše naopak. Zároveň bych vůbec neřekl, že se jedná o televizní film. To je na můj vkus až moc historický a precizní. Naopak oceňuji, jak tvůrci kombinovali hrané scény s momenty, které představovaly reálné záběry z války nebo právě konkrétně z koncentráku. Tato kombinace mě dovede daleko více šokovat, než mnohdy strohé a bezemotivní dokumenty. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Premiéra na STV ma potešila, ale sledovať nemecký film z vojnového obdobia s nie veľmi vydareným dabingom , to nebolo celkom ono. Možno to však bolo samotným filmom. Tvorcom nemožno vytknúť snahu, atmosféra a život v tábore bola bezchybná, no film sa nedokáže zadrať pod kožu. Chýbali mi emócie, silnejšie postavy, o ktoré by sa divák strachoval alebo im v ohrození života fandil. Najväčší problém som však videl v postave chlapca, ktorý asi vyhral konkurz s názvom "najroztomilejší chlapec". Dieťa v takom veku nedokáže ticho a nečinne sedieť celé hodiny a tváriť sa , že všetkému rozumie. V tomto smere to nebolo dôveryhodné. Určite siahnem po originály z roku 1963, hlavne z dôvodu, že jeho režisér natočil aj veľmi vydarený Der Aufenthalt. Tento súčasný remake iba pozerateľný priemer. 60%. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený film s těžkým tématem z těžké doby.  Kdy komunisté (např. Antonín Kalina -zachránce židovských dětí, posmrtně Spravedlivý mezi národy, a Ernst Thälmann. Bohuslav Kindl. dvakrát z KSČ vyloučený Jiří Žák, ale i Alexej Čepička) přes pakt Ribbentrop-Molotov si užívali spolu se sociálními demokraty (Václav Konopa, Robert Klein) a  nejen německými antifašisty ( mimo jmenovaných třeba Josef Čapek) nacistickou důkladnou péči. Přes ty to hnědé temnoty se i zde nalezly paprsky naděje lidskosti. Je zajímavé vidět strýčka Rudyho z Krycího jména U.N.C.L.E.  na druhé straně barikády.  Sabin Tambrea dobrý. Potěšila i česká herecká stopa. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Toto filmové zpracování slavné knižní předlohy se myslím vydařilo. A je sympatické, že film točili sami Němci. Ačkoliv nová generace se už prakticky nemá sama za co omlouvat a je i chybou to po ní chtít, je dobré, že si téma holocaustu Němci stále uvědomují a připomínají jej. Já k filmu prakticky nemám výhrad, snad jen že klíčové momenty mohly být řešeny s větším napětím. A přiznávám, že mi tam také vadily (stejně jako v každém válečném filmu) ty dobové dokumentární záběry. Pro pohyb v časové ose byly důležité, ale vždy mi vadí ten kontrast hrané - barevné s nehraným - černobílým... Chápu však že točit postup amerických armád stále blíže k Buchenwaldu by byl nad rámec rozpočtu filmu a koneckonců, příběh sám řeší něco úplně jiného. A tak téma nalezeného chlapečka, kterého je možné zachránit avšak za cenu možné ztráty vlastního života jen pár dní před koncem války a nacistického běsnění je stále aktuální. Jak se zachovat? Chovat se jak zvíře, které chce jen samo přežít a nebo se zachovat jako člověk v místě, kde lidství a důstojnost ztratilo svoji váhu a význam hned po výstupu z dobytčáku? Pokud to jde vůbec takto napsat, pak jsem musel ,,ocenit'' samotné zpracování Buchenwaldu. Baráky, apelplac, bunkry.. vše bylo naprosto věrné. Peklo přeplněných zavšivených paland, komanda, kápové, esesáci (hlavně ze Sabina Tambrei šel opravdu strach)...Nebřenského jsem ve filmu nikde nezahlédl ač jsem se snažil. --- Zkrátka člověk na tom místě smrti úplně byl... Nevím kde sehnali tolik vyhublých lidí, ale tento komparz nebyl jako z jiných filmů o táborech smrti... Lidé zde byli opravdu vychrtlí kost a kůže s propadanými hrudníky kamsi dovnitř svých těl... Opravdu reálné ztvárnění samotného pekla. Ačkoliv bych měl pár výhrad, přejdu je. Vítám každý takový nový film a vítám jej tím více čím později je natočen od těch šílených válečných let. Není to za čisté 4 , ale zaokrouhluji nahoru. * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi to viac ako staršia verzia. Asi to bolo tými hercami. V každom prípade silný príbeh, ktorý rozhodne stojí za pozornosť. Nadpriemer. 75/100 ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Príbeh má skutočné pozadie ale nie je skutočným príbehom, skutočný príbeh začal v auguste 1944 kedy prišiel do koncentračného tábora Buchenwald 3 ročný chlapec so svojím otcom a bol riadne zaregistrovaný. Nebol jediným dieťaťom v tábore, ale bol najmladším a tak si ho politickí väzni zobrali pod svoju ochranu. Nemecký spisovateľ Bruno Apitz bol väzňom tohto koncentračného tábora a tak opísal skutočný príbeh tohto chlapčeka. Tretie remake filmu Nahý medzi vlkmi (1960,1963 a teraz 2015) sa zameriava na historické zobrazenie posledných 14 dní v tomto tábore a tento film nie je taký uhladený, je surovejší a drsnejší, ako ten z roku 1963. Bolo úžasné vidieť, ako ľudia fungujú v extrémnych podmienkach, boj o prežitie bola to realita v táboroch a tu potom existuje len málo solidarity. Takže tu niekde sa stráca ideológia o hrdinstve a človek je schopný všetkého. Konkrétne k Buchenwaldu. Prvým veliteľom  bol surovec Karl Koch, neskôr popravený za finančné machinácie, jeho nástupcom bol Hermann Pister. Ten ráno 11. apríla 1945 zavolal dvoch väzenských zástupcov a oznámil im, že oddiely SS odchádzajú z tábora a odovzdal im zodpovednosť za 21 tisíc väzňov nachádzajúcich sa v tábore. Vtedy sa začali pripravovať aj členovia ilegálneho komunistického výboru. Jednak mali obavy, či ustupujúci esesáci nezačnú zabíjať väzňov, jednak chceli čo najväčší počet Nemcov zadržať, aby ich po vojne mohli postaviť pred súd. O 15,00 mali väzni v rukách celý tábor. Obsadili ho bez boja, bez výstrelu a bez obeti na životoch. Zajali 76 esesákov, ktorí nestihli včas odísť. Vedenie v Buchenwaldu prevzala dočasná správa tábora zložená z väzňov 10 rozličných národností. Okolo 17. hodiny dorazil do Buchenwaldu prvý americký džíp s dvoma vojakmi – poručíkom Emmanuelom Desardom a seržantom Paulom Bodotom, príslušníci 4. tankovej divízie americkej armády. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Pôsobivé nové sfilmovanie - kompromis medzi priblížením hrôz reality a prispôsobením sa prísnosti cenzúry nemeckého prime-time vysielania sa podaril. Na prvej verzii (1963) mi vadila tá uhladenosť, tu je to surovšie a odvážnejšie. Samozrejme, že už predloha je značne fiktívna a realita sa nachádzala niekde na úrovni výmeny života 3ročného chlapca za smrť iného 16 ročného, takže to hrdinstvo nebolo tak čiernobiele, ale treba si uvedomiť, že na niečo podobné publikum masírované Tatortom a Pilcherkami nebude pripravené za x-rokov a nikto nato nedá 5 miliónov Euro. Aj napriek tomuto, ale Kadelbach po 2x (UMUV) posúva pohľad Nemcov na temnú epochu svojej histórie a prináša film, ktorý vzbudí diskusie. A Sabin Tambrea by mohol byť bratom Fiennesovho Amona Goetha. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Trochu plakátová postdederonská vzpomínka. 1) Autor knižní předlohy Bruno Apitz byl komunista, v Buchenwaldu strávil osm let a po válce žil v NDR. To vysvětluje, proč nositeli odporu a hrdinských činů jsou právě jeho spolustraníci i určitou schematičnost postav, které jsou buď hrdinské nebo zločinné anebo nevinné. Ale ideologická podmíněnost filmu příliš neškodí. 2) Zajímavý je český podíl (kompars, technické služby, natáčecí místa). ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl v slovenštině a jelikož mi to na rozdíl od mých vrstevníků nevadí, jelikož slovensky rozumím. Zajímavé zpracování a silný příběh kde proti sobě stojí SS a svědomí vězňů. Když člověk pomyslí, že je to inspirováno skutečnými událostmi, tak až mrazí. Jediné co bych vynechal ve filmu jsou ty zbytečné flashbacky, které mě jen odtahovaly od děje a byly špatně načasovány. Jinak velmi dobré a doporučuji. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Pro mě byl film velkým překvapením, protože tohle téma moc nemusím a myslela jsem, že mě nebude bavit. Zakompování malého židovského chlapečka do děje hrálo na city a konec byl opravdu silný. Doporučuji. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Od Kadelbacha som presne takýto záver čakal. Konečne režisér, čo sa nebojí točiť filmy z WWII a aj napriek mocnej cenzúre ich dokáže podať zaujímavo a zakomponovať zásadné a dôležité fakty. A má noc na výber hercov. Dejová linka nemá čím prekvapiť a celkový feeling som z toho mala taký, že je to lacnejší pokus. Viac sa budovalo na živote v tábore a vzťahoch, ako na výprave. 3 z 5 ()

Krustyburg 

všechny recenze uživatele

Je to hezké drama, ale průběžně vám pořád vrtá hlavou, jak iracionálně jednají – jaké riziko podstupují, kvůli jednomu klukovi.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Po všetkých filmoch o šialene krutej realite koncentračných táborov je ťažké uveriť tomuto príbehu a pohľadu na normálne tváre väzňov. Možno len nezohnali dosť štíhlych hercov. Aj to vzájomné vydieranie dozorcov a väzňov bolo akoby z iného sveta a zostáva nám len rešpektovať predlohu a svedectvá o faktoch, ktoré sa spomínajú aj tu v komentároch. Oproti filmu z roku 63 veľa zmien nie je, len retrospektívne spomienky, ktoré toho ale veľa nepriniesli. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Právě jsem se dodíval na premiéru (ard) a budu to muset ještě vstřebat. Celý film je točen zvláštní strojovou dikcí. I když své momenty má, je zvláštně sterilní... proč to říkám? Natáčením filmu jsem strávil dva týdny života jako komparzista. Byl jsem přítomen u mnoha scén ( včetně tě v Buchenwaldu) a proto i vím jak moc toho zůstalo ve střižně na podlaze... A netuším moc proč. Možná měl Philipp Kadelbach obavy z přílišného alibismu. Možná chtěl prostě jen čistě černobílé postavy. Možná mu ale nic jiného ani nezbylo. Když si vezmu jak citlivé téma to pro ně je (i 70 let po válce se v Německu s tím co se za války dělo nesrovnali). Každopádně. Osobně mám tedy hodně deformovanou optiku a proto si budete muset počkat na objektivnější hodnocení. A srovnání s originálem na závěr? Je to jiné. Ne horší, ne lepší. Prostě jiné. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Nie je častým javom, aby nemecký filmári poukazovali na ich problematiku s holokaustom. síce je pravda, že je to ošemetná téma všeobecne, ale pre nemčúrov zvlášť. Preto som bol príjemne prekvapený, že tento síce TV Film je Made in Germany. Ako fanúšik filmov z druhej svetovej vojny a obzvlášť vojen som si ho nemohol nechať újsť. Zobrazuje fakt "kvalitné" podmienky a spôsoby ako sa nemčúri správali voči židom a slovanom. Iné ako prehra si nezaslúžia. Film drsne zobrazuje aj zaobchádzanie s účastníkmi koncentračného tábora. Či už to je Treblinka, Osviečim atď. vždy je to hnusný pohľad. Mierne som sa obával toho či to nebude podobné ako film Chlapec v pruhovanom pyžame. To sa však nestalo. Nahý medzi vlkmi je skutočne kvalitný Tv film čo divákom má čo ponúknuť. ()

Reklama

Reklama