Reklama

Reklama

Ryba v nás

(seriál)
  • Česko Skrytá tvář evoluce (více)

Obsahy(1)

Nový pohled na vývoj naší fyzické podoby klade důraz na části těla, které v nás zůstaly z dávné zvířecí minulosti. Americký přírodovědec Neil Shubin se dívá na lidské tělo zcela jiným způsobem než většina z nás. Jako anatom je velmi dobře obeznámen s každým kousíčkem lidského těla. Jako paleontolog v nás však vidí i živočichy, kterými jsme byli kdysi. Tato kombinace umožňuje Shubinovi nahlížet na člověka jedinečným způsobem. Nejmodernější filmová animace spojující anatomické celky s fosilními pozůstatky řady živočichů pak názorně ukazuje, že různé části lidského těla mají kořeny u našich dávných zvířecích předků. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o evoluci čehokoli jiného než dinosaurů je poskrovnu, ale ještě méně je dobrých dokumentů o evoluci. Ryba v nás je takovým plamínkem naděje v temnotě. Jde do pro laika přijatelné hloubky, je věcný a nepodbízí se. Vřele doporučuji každému, kdo se chce dozvědět něco o evoluci obratlovců! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Atraktivně zpracované téma evoluce věnující se důležitým mezičlánkům mezi prvními živými organismy a člověkem. Dozvíte se, co se stalo, když ryby vstoupily na souš, když se plazům zlepšily smysly a také když se opicím rozvinuly kognitivní schopnosti. Pořadem nás provází paleontolog, zdrojem poznání jsou tedy staré fosilie a v dokumentu uvidíme právě i proces jejich vyhledávání a získávání. Osobně bych ocenil méně osobních příběhů a více vědeckých, klidně i komplikovaných informací, ale to už je jen detail. Celkově se jedná o přesvědčivý dokument, který by měl zabedněným kreacionistům konečně zavřit hubu. :) 8/10 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Každý plaz alebo cicavec je potomkom starobylej ryby. Vrátane človeka. Veselý vedec paleontológ hľadá súvislosti aj rozdiely a pre názov dokumentárnej série si vybral práve ryby, aby to znelo zaujímavo. Možno názov Opica v nás by bol výstižnejší, ale už dosť smiešny. Keď ide o vykopávky, tak môj záujem trochu klesá a ani animácie vývoja druhov ma nepresvedčia. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Co se kde podařilo vykopat jako přehled a k tomu grafické animace, poměrně podrobné porovnání naší kostry s kostrou jiných primátů, to vše je fajn. ALE mě by jenom zajímalo, jestli někdy Neil Shubin četl bibli? Nejsem věřící, ale právě v bibli je už přeci napsáno, jak byl člověk stvořen. A proto se nedaří a ani nepodaří najít ten mězistupeň mězi homo erectem a homo sapiensem, protože prostě není. No a že jeden vysloužilý vojenský lékař si na stará kolena dopřál svou zálibu ve vykopávkách fosílií a napsal o tom evoluční teorii, to byl zvrat a lidi tomu už století a půl věří, ale před tím x set let věřili ve stvoření, jak je psáno v bibli. Kdyby se Neil Shubin někdy díval na film Mise na Mars (2000), tak tam má na samém konci celou tu tzv. evoluci krásně popsanou běhen několika vteřin a minut. Ne že by to tam bylo přesně, ale bylo to tam hodně podobně. ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

Pořadem nás provází sám Neil Shubin, objevitel Tiktaalika - našeho předka, který vyšel v prvohorách z vody na souš. Výborné téma. Kdo chce vědět ještě víc, doporučuji knihu Richarda Dawkinse Příběh předka (česky vyšlo v nakladatelství Academia 2008) ()

Reklama

Reklama