Reklama

Reklama

Delirium

  • USA Delirium (více)
Trailer

Přesně tak je na tom náš hlavní hrdina (Topher Grace). Vrací se z psychiatrické léčebny na rodinné sídlo, které zdědil po svých rodičích. Ale protože je jeho propuštění z ústavu jen podmínečné, po dobu třiceti dnů se musí pravidelně hlásit své probační dohlížitelce a nesmí opustit dům. Jinak mu hrozí další internace na psychiatrii. A tam zpátky rozhodně nechce. Na rozloučenou dostal od svého psychiatra léky, které musí pravidelně užívat a jednu radu: „Věř rozumu, ne svým očím.“ Jenže v opuštěném domě zaplněném vzpomínkami na něj číhají nečekaná překvapení. Zprvu nenápadná, ještě celkem vysvětlitelná normálním rozumem. Ale když se začnou zhmotňovat vzpomínky a odehrávat další paranormální jevy, začne o svém zdravém rozumu pochybovat. Je v domě doopravdy sám? A pokud není, skrývají se v něm skuteční lidé, nebo to jsou nějaké děsivé přízraky, které si vyvolal ve své hlavě? Co z toho všeho je vlastně skutečné? (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (117)

jefff 

všechny recenze uživatele

Potenciál ohromný, zpracování průměrné, ale co je na tomhle filmu nejvíc nepochopitelné je angažování Tophera Grace do ústřední role. To je naprostý castingový fail. Lekačky nicméně fungují, škoda kolísavé atmosféry, namísto gradovaného děje. Závěr měl být hutnější, přesto vcelku překvapí. Výsledkem není špatný film, leč do očí bijící nevyužití příběhu je mrzuté. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I když nepřiznanému bratrovi pavoučka Maguirea šibe, propustí ho z léčebny s pilulkami a podmínkou, že nesmí 30 dní opustit svůj rodný dům. Už tady jsem začal hledat náznaky, jak mě chtějí na závěr nachytat. Ten nápis Exit nad dveřmi při odchodu, je tam jen na přání hasičů? Symbolizuje snad ten honosný dům Tomovu hlavu? Rozuzlení bylo nakonec mnohem prozaičtější a upřímně, vůbec mě nenadchlo. Tyhle psychologicky laděné thrillery s překvapivou pointou lze rozdělit do čtyř skupin. Podmanivá cesta k brilantnímu twistu (Šestý smysl nebo Lost Highway), podmanivá cesta s neúdernou pointou (například Tajemné okno), nezáživná cesta k chytré pointě (krajně neobvyklý jev) a nezáživná cesta k chabé pointě. A do téhle skupiny patří Delirium.. Spojler sanitky z Bohnic: Když se objevila mamá a Tomův bratr začal zažívat podobné věci Pod (vodním) povrchem jako kdysi nebohý Harrison Ford, šel jsem si taky zobnout lithium.. ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

První polovina stojí za to, hrdina se v obrovském sídle plném tajných chodeb se šmíráckými průzory do jednotlivých místností a divných zvuků či stínů noří do tenat šílenství a film diváka ponechává v nejistotě, zda se to děje jen v hrdinově hlavě, anebo v obřím boháčském sídle straší doopravdy. Dvě tři lekačky fungují a sledování vyvolává mrazivý pocit. Je taky zábavné sledovat, jak tvůrci nezapřou svou inspiraci jinými horory.Dva příklady za všechny: když se Tom prochází v chodbách sídla zazobaného otce, nelze si nevzpomenout na Osvícení a chodby hotelu Overlook. Anebo záběr z videopásky, na němž jeden z duchů leze rozevlátým způsobem zpoza postele: nebylo přesně tohle chování Samary z Kruhu? Bohužel pak přijde druhá polovina filmu. A ta se dost zvrtne. Twist je překvapivý, ale změní se tím celý žánr - což uprostřed děje diváckému zážitku neprospělo. Kromě toho je druhá půlka plná klišé a nepravděpodobných okamžiků. Opravdu by se Tom uvězněný ve sklepení pustil do dlouhé a pomalé prohlídky sklepa, místo aby se pokusil dostat ven a zachraňoval Lynn, které jde o život? A proč by vlastně Lynn nebyla zabita hned a dočkala se další scény? Nebo třeba se nejde nepozastavit nad tím, jak mohl Tom mít po dvaceti letech pobytu v blázinci tak namakané a vysvalené tělo... Tyto scenáristické (a vlastně i castingové) chyby strašně škodí. Podobně jako obří nedovysvětlení celé zápletky na konci filmu. A kdo za to může? Správně, režisér Iliadis. Film se mu nějak rozpadl pod rukama, pevnější vedení by bylo jen ku prospěchu. Ale žádné nebylo. Což je škoda. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ako tak pozerám, "CinemArt" nemá najlepší čuch na dobré filmy. "Ľudia", nenechajte sa zmiasť tými nezmyselnými, "dokonalými" hodnoteniami, (asi) "robotníkov" uvedenej, filmovej spoločnosti, ktorí "sem prišli", slušne povedané - "PR-ovať". Netvrdím, že bol samotný snímok, celkovo nefunkčný, no rozhodne nebol po hororovej či dejovej stránke v rámci hore uvedených žánrov - "plodný". Toto je absolútny priemer, ak nie MENEJ, ktorý v prvej i druhej polovici bavil niečim iným, no celkovo, kvalitou prevedenia, budí skôr dojem "TV počinu", s béčkovým hereckým obsadením. Toto za návštevu kina nestojí, ani keby bol samotný "ticket" ZADARMO. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Hodně nedoceněný temný thriller, s perfektním hororovým nádechem a výtečným výkonem Tophera Grace. Nechápu to, jak ho místní (J)elita haní a tvrdí, že roli neutáhne. Chtěl bych vidět někoho ze zdejších exprtů, jak si s rolí poradí lépe. Grace hraje právě vytěkaného a pološíleného uplakánka výtečně a právě on celý film táhne. Líbí se mi filmy, ve kterých se děje jeden mindfuck za druhým a vy stále a stále hltáte nabalující se otázky a pak přijde skvělá pointa a co říct, fakt brutální pointa. Má to atmosféru, má to lekačky, má to napětí a má to dobré herce a navíc mega sexy Genesis Rodriguez. Za mě ohromně hororové překvapení.70%. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (2)

  • Více než 7 milionů hospitalizovaných Američanů každý rok trpí deliriem. (griph)
  • Podle aktivity Deliria dělíme na tři druhy: furibundní – s velkým motorickým neklidem, bladní – bez neklidu a musitující – na základě pohybů vykonává pacient drobné automatické pohyby (třebaže si myslí, že „čistí“ povlečení). [Zdroj: upsychiatra.cz] (Varan)

Reklama

Reklama