Reklama

Reklama

Delirium

  • USA Delirium (více)
Trailer

Přesně tak je na tom náš hlavní hrdina (Topher Grace). Vrací se z psychiatrické léčebny na rodinné sídlo, které zdědil po svých rodičích. Ale protože je jeho propuštění z ústavu jen podmínečné, po dobu třiceti dnů se musí pravidelně hlásit své probační dohlížitelce a nesmí opustit dům. Jinak mu hrozí další internace na psychiatrii. A tam zpátky rozhodně nechce. Na rozloučenou dostal od svého psychiatra léky, které musí pravidelně užívat a jednu radu: „Věř rozumu, ne svým očím.“ Jenže v opuštěném domě zaplněném vzpomínkami na něj číhají nečekaná překvapení. Zprvu nenápadná, ještě celkem vysvětlitelná normálním rozumem. Ale když se začnou zhmotňovat vzpomínky a odehrávat další paranormální jevy, začne o svém zdravém rozumu pochybovat. Je v domě doopravdy sám? A pokud není, skrývají se v něm skuteční lidé, nebo to jsou nějaké děsivé přízraky, které si vyvolal ve své hlavě? Co z toho všeho je vlastně skutečné? (CinemArt)

(více)

Recenze (117)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, co se v průběhu tvorby Deliria posralo, že se papírově velmi lákavě znějící projekt, produkovaný mj. Jasonem Blumem a Leonardem DiCapriem, propadl do produkčního pekla, během něhož o něm snad čtyři roky nebylo ani vidu, ani slechu. A výsledek podle toho vypadá. Koukatelný film, v jehož rozuzlení je je sice patrné, že mohl mít vyšší potenciál ... ale skutek prostě utek. Žádná pecka, a to ani s přimhouřenýma očima. Topher Grace je navíc jedna z nejhorších castingových voleb, kterou si takhle z hlavy vybavím. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Nič, viac ako priemer by som tomu nedal ani za boha. Úvodných asi 40 minút sa mi páčilo, pretože aj keď je to klasika, v ktorej hlavnému hrdinovi tradične dobre drbe (snáď nikto neuverí, že v tom dome straší naozaj), má to atmosféru, na toho chudáka sa valia podivné prízraky a asi dvakrát ma fakt dobre zamrazilo. No odkedy sa tam zjaví jeho brat, už bez ohľadu na to, či je mŕtvy alebo nemŕtvy a začnú medzi sebou viesť jalové dialógy, ide to celé z kopca. Vôbec ma nezaujalo, kam napokon celý film vyústil a dopozeral som ho len zo zotrvačnosti. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dennis Iliadis je břídil a vypadá to, že Poslední dům nalevo byl jeho vrchol a od té doby spíše stagnuje. Zpočátku poměrně zajímavý nápad po půl hodině vyšumí do prázdna a následuje tuctová vata, která mě nezaujala absolutně ničím. Jediná Genesis Rodriguez přitahuje pozornost svou krásou, zbytek jsem musel protrpět. Nezaujalo bohužel. 40% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Pes, otec, brat, mama, úchylné telefonáty, nadržaná milfka-policajtka, vysadené lieky, sexi predavačka, psychiatrický ústav, bazén, buchot v dome... na jedného týpka vôbec nie málo. Miestami je to psycho, miestami dokonca s veľkým „P“. V produkcii Leonarda DiCapria (wtf?) vznikol film, ktorý napriek komornému scenáru nenudí, lebo sa v ňom stále niečo deje. Niektoré veci sú menej zaujímavé, niektoré viac (a to s tým psom som nepochopil, takže to bola vidina?), ale v kombinácii jedna s druhou udržujú vašu pozornosť. Tušíme, že sa na nás na konci chystá zopár fajnových twistov a sme napnutí a zvedaví, ako to vlastne celé je. A na konci skutočne prídu vysvetlenia a twisty a treba povedať, že hoci nejde o šokantnú bombu á la Šiesty zmysel, je to napriek tomu solídna twistová jazda. A mám rád Tophera Gracea (už od sitkomu Tie roky sedemdesiate). Plus potešia Genesis Rodriguez a Callan Mulvey. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Viděno ne v kině, ale zato na černo staženo do noťasu žlutou sílou mé osoby aneb torrenty jsou po piči dobrá věc když člověk nemůže do kina protože hnije ve špitálu a jeho největší noční zábava je počítání, během záchvatů chrchlání a prdění dvou důchodkyň co sem s nima na pokoji, kolik kapek kápne než se vyprázdní kapačka. K tomu připočtěte stravu k zblití, šikanátorský sestřičky, sadistický doktory a máte delírium jako kráva každej den. Proto můžu přísahat, že tenhle rusky mluvící pixelovej kinorip pro mě byl víc žůžo než 5D kino s popcornem. Naštěstí mě včera pustili domů po podškrábnutí reversu. Tak a teď k filmu - Hlavní hrdina je sympatickej asi jako rozmázlý hovno a talentu pobral podobně takže jeho utrpení bylo i mojím utrpením, jelikož jsem fakt trpěla vždy když jako že trpěl. Naštěstí má prima bráchu, kterej člověka místo pozdravu hned vykuchá a vůbec svým přístupem k životu si získal moje sympatie. Do toho tu máme Genesis, která jede po BludyŠťákovi a jejich váhavé flirtování je tak iritující, že zlej bráška se rozhodne pro radikální ukončení jejich skorovztahu. Problém je, jestli zlej brácha vůbec existuje a není jen výplod chorýho mozku hlavního reka, kterej už takhle vidí dobrmana a mrtvýho tátu. Kdo je blud a kdo reálnej to je oč tu běží a i když je to průhledný a i pacoš po lobotomii odhalí pointu tak nelze filmu upřít pár fajn scén, nějaký to napětí a hlavně je to záživnější než ta kapačka. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert jsem měl možnost zhlédnout snímek ještě před oficiální českou premiérou a s potěšením tak mohu konstatovat, že si v kině konečně přijde na své i náročnější publikum. Spolupráce režiséra Iliadise a scénáristy Allecy slavila úspěch již před devíti lety u výtečného Last House on the Left, avšak teprve prostřednictvím snímku Delirium dokázali zužitkovat svůj tvůrčí potenciál na maximum. Divák sotva prolétne úvodem a už je ponechán napospas spárům nejistoty. V Deliriu se totiž styká všední svět s jinými typy reality a běžné vnímání s ostatními variantami percepce. Bezvýsledně se snažíme demaskovat stav vědomí hlavní postavy a naše frustrace se ještě prohlubuje ruku v ruce s tím, jak nás scénárista zcela záměrně vábí do slepých myšlenkových uliček. Přidejme několik velmi efektivních vystrašení a máme tu nápaditý psychologický horor se strhující atmosférou, jenž si hlasitě říká o nominaci na letošního hororového Oscara. Slabších pět hvězd. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Fajně rozehraná hra na odlišování reality od halucinace s několika nepříjemnými lekačkami. Velmi smutné je, že film prakticky na nic neodpoví, nedočkáte se žádného zvratu, ani smysluplného zakončení (vysvětlení). 5/10 ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po prepustení z psychiatrickej liečebne sa Tom vracia do rodičovského sídla. Jeho lekár ho varuje, že keď uvidí niečo zvláštne, má veriť svojmu mozgu, nie svojim očiam. Po príchode začína mať desivé predstavy, ktorým musí odolávať, pretože inak by skončil presne tam, kde sa všetky jeho problémy začali. - Na Delirium som bol zvedavý, aj keď ma režisér svojím hororovým debutom úplne nepresvedčil. Dopadlo to asi tak, ako spomínaný debut, a je smutné, že sa režisér za tie roky v ničom nezlepšil. Všetko ubieha pomaly, hlavný charakter je strašlivo nezaujímavý a strašidelné scény vôbec nefungujú. Normálne ma udivuje, že dal pán Jason Blum zelenú zrovna tomuto projektu, pretože poznám desiatky tvorcov, ktorí by dokázali vytvoriť ovela kreatívnejšie horory, alebo by dokonca aj túto tematiku spracovali zaujímavejšie. Tri hviezdy si to v podstate ani nezaslúži, ale to sídlo, v ktorom sa to odohráva, je tak monumentálne, že tomu tie tri dám. + herečka z Tusk a Yoga Hosers + herec z Beyond Skyline ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

I když nepřiznanému bratrovi pavoučka Maguirea šibe, propustí ho z léčebny s pilulkami a podmínkou, že nesmí 30 dní opustit svůj rodný dům. Už tady jsem začal hledat náznaky, jak mě chtějí na závěr nachytat. Ten nápis Exit nad dveřmi při odchodu, je tam jen na přání hasičů? Symbolizuje snad ten honosný dům Tomovu hlavu? Rozuzlení bylo nakonec mnohem prozaičtější a upřímně, vůbec mě nenadchlo. Tyhle psychologicky laděné thrillery s překvapivou pointou lze rozdělit do čtyř skupin. Podmanivá cesta k brilantnímu twistu (Šestý smysl nebo Lost Highway), podmanivá cesta s neúdernou pointou (například Tajemné okno), nezáživná cesta k chytré pointě (krajně neobvyklý jev) a nezáživná cesta k chabé pointě. A do téhle skupiny patří Delirium.. Spojler sanitky z Bohnic: Když se objevila mamá a Tomův bratr začal zažívat podobné věci Pod (vodním) povrchem jako kdysi nebohý Harrison Ford, šel jsem si taky zobnout lithium.. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

První půlka, která mě držela v napětí, mě vlastně celkem bavila, v té druhé se to zlomí a začnou se dít halucinogenní nevysvětlitelné události, u nichž možná ani po skončení nerozluštíte, zda-li se to opravdu Topherovi stalo, či nikoliv. Grace je sympaťák a jsem rozhodně pro, aby se alespoň jednou ročně v nějakém kinofilmu objevil. Celkově nejspíše žánrovka, na kterou většina lidí po výlezu z kina zapomene a i vlivem faktu, že existuje stejně pojmenovaný film Delirium ze stejného roku, upadne v zapomnění (či deliriu, chcete-li). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ako tak pozerám, "CinemArt" nemá najlepší čuch na dobré filmy. "Ľudia", nenechajte sa zmiasť tými nezmyselnými, "dokonalými" hodnoteniami, (asi) "robotníkov" uvedenej, filmovej spoločnosti, ktorí "sem prišli", slušne povedané - "PR-ovať". Netvrdím, že bol samotný snímok, celkovo nefunkčný, no rozhodne nebol po hororovej či dejovej stránke v rámci hore uvedených žánrov - "plodný". Toto je absolútny priemer, ak nie MENEJ, ktorý v prvej i druhej polovici bavil niečim iným, no celkovo, kvalitou prevedenia, budí skôr dojem "TV počinu", s béčkovým hereckým obsadením. Toto za návštevu kina nestojí, ani keby bol samotný "ticket" ZADARMO. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadá na běžný duchařský příběh, kdy není zcela jasné, co jsou přeludy a halucinace a co je realita. Pak se vše nějak zvrtne. Směřování k thrilleru by nevadilo, kdyby film držel odpovídající napětí a atmosféru. Lekačkami se naštěstí šetřilo. Slušná kamera, za níž hudba poněkud pokulhávala, je stále v pohybu, a přesto má člověk občas pocit, jako by se zastavil čas. Nejnesympatičtější postavou je stárnoucí, avšak stále nadržená Patricia Clarksonová - na zabití! Jisté sympatie si u mě naopak získala Genesis Rodriguezová. Jakožto hororový expert ale mohu říci, že tenhle film do kina nepatří. Průměrné béčko by si zasloužilo maximálně DVD a nějaký komerční TV kanál. 2,5* ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Průměrná záležitost, která neurazí a ani nenadchne. V napětí dokáže diváka udržet, téměř až do samotného konce se dá pracovat s tím, že příběh bude mít dvě varianty rozuzlení, což je také plus. Hororové prvky ušly, nebyly přehnané a ani příliš děsivé. Myšlenka celého počinu není k zahození a tudíž hodnotím čistým středem. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Jason Blum se vrací! Producent, hlava studia Blumhouse a pravděpodobně jeden z nejmocnějších lidí současného Hollywoodu nám letos dodá až téměř 10 filmů a občas se mu povede doručit opravdovou pecku. Loňský rok nadělil perfektní Uteč či mind-fuckového Rozpolceného. Občas sice donese i něco s menšími ambicemi jako letošní Insidious 4 či pro mentálně slabší lidi fungující Vadí, nevadí, pořád se ale dá věřit, že se na to půjde alespoň koukat. A pak je tu Delirium které se drží zlaté střední cesty. Není to totální shit, dá se na něj koukat ale Blum má na krku mnohem lepší zářezy. Jedná se prostě o jeden strašidelný barák a to je vše. Originalita-ne. Šokující zvrat- Je tam ale není nějak překvapivý. Zajímavá režie- Ani tak ne, jelikož Dennis Illiadis není špatný ale rozhodně také ne úplně zajímavý režisér. Jediné kouzlo kterém film je to, že divák asi do půlky neví jestli to je vše pravda nebo se jedná jenom o halucinace hlavního hrdiny. A jakmile dojde k rozuzlení toho zda jde o to či ono, už není moc důvod se o film zajímat. Topher Grace v hlavní roli je v pohodě, nejedná se ale o tak silného herce který by vlastně strhával film sám na sebe a to je docela problém vzhledem k tomu, že jde většinu příběhu o jeho ONE MAN SHOW. Delirium není špatný film ale ani ne extrémně dobrý film. Zlatý střed a za půl roku už si nevzpomeneme. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Čo je realita a čo iba preludy mysle nedávno prepusteného pacienta? Podobných psychologických trilerov je na svete habadej a Delirium je priemerným zlepencom všetkého, čo sme už mohli vidieť. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nedá sa tomu uprieť snaha, no nepodarilo sa tu využiť hororový potenciál, ktorý námet ponúkal. Psychológia hlavných postáv bola tiež slabá, aj keď niektoré momenty a aspekty tejto stránky sa vydarili, hlavne čo sa týka oboch bratov. No to ostatné okolo nich bolo šedivé ako myška. Slabší priemer. 55/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

...Ovládni strach a když budeš na pochybách věř mozku, né očím... Delirium má za mě blíž spíš k psychologickýmu thrilleru než k hororu. Příběhově jde o takovou tu klasiku kdy hlavní hrdina Tom Walker(Topher Grace) je propuštěn z psychologické léčebny na 30denní zkušební podmínku. Stále bere silné prášky(Antipsychotika) a tak neví a tápe a spolu s ním i divák jestli o co vidí jsou jen vidiny, halucinace nebo je to realita. Tip na tenhle film jsem dostal od uživatele HorrFi za což mu tímto děkuju. Sice nejde o žádnej trhák ale dokázal udržet moji pozornost po celou svoji stopáž bez toho abych se začal nudit. A o je hlavní. 3hvězdy ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(30%) Takže, z tohoto filmu jsem měl DELIRIUM akorát tak já. Zpočátku mě to vůbec nebavilo, přišlo mi to jako nehorázná píčovina. Chlapík, co ho propustí z blázince, kterého šoupnou do jeho rodinného sídla, který má jistou krvavou minulost a k tomu ho poučuje debilní agentka FBI či co a peskuje ho jak malého školáčka. No, jakmile tyto debilní aspekty filmu pominuly, nějak jsem si na tento film zvykal. Občas tu byly zajímavé scény, ale jakmile se ukázal na scéně bratr hlavního herce, už mě to moc nebavilo. Nebylo to už moc napínavé a ani mě nezajímal závěr, který měl jednu hloupou pointu. Dal bych i 1*, ale znám horší sračky, určitý (bohužel promarněný) potenciál tu byl. Tak jako tak je to slabota a hluboký podprůměr. Ani to nestojí za to 1 shlédnutí. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Přijatelný a do určité míry i působivý psycho hokus pokus. Uznaný magor Tom se po 20 letech strávených v psychiatrické léčebně vrací na podmínečné propuštění do své rodné hroudy. Konkrétně do domu svého mrtvého otce, kde se konfrontuje s (psycho) realitou. Po třicet dnů nesmí opustit dům, detekční zařízení na noze mu to ani nedovolí, přijímat návštěvy a připustit si, že v tom domě straší, jinak putuje zpět na psychiatrii. Divák se uvelebí v rozlehlém domě, kde nejsou ani památky po moderních technologiích, neb hlavního hrdinu minul internet i chytré telefony a raději si libuje v retro výbavě. Topher Grace do poloviny filmu bloudí domem a vidí bludy, anebo taky ne. Vtip je v tom, že značnou část filmu není zřejmé, jestli se podivné úkazy dějí jen v choré hlavě pacienta, anebo je za tím něco jiného. Impresivně atmosférický ráz je postupně nahrazen i vysvětlujícími pasážemi, proč se Tom ocitl v péči psychiatrů, méně vysvětlující scénou, v níž chce probační úřednice mít s ním sex, načež se i nejeden diví, že v takové prdeli je k mání atraktivní prodavačka v gotic stylu. A na scéně se postupně zjeví i Tomův nevyzpytatelný bratr. Film má schopné finále i nečekané rozuzlení. Ne úplně všechno bylo zdárně objasněno, nicméně závěrečná "pointa" určitě nezklamala. Producent Leonardo DiCaprio se spojil s režisérem Dennisem Iliadisem, který o sobě dal vědět před dekádou svým remakem exploit filmu Poslední dům nalevo, pak už nijak nezabodoval, natočil mezi tím jen jeden film s prvky scifi, víceméně určený pro mládež. Je fajn, že se nepustil do vln absurdní/surrealistické reality, kam už nakoukli jeho slavnější kolegové. A je fajn i hlavní idea filmu, že hlavní hrdina, diagnostikovaný blázen, má působit normálněji než jeho okolí. Zajímavé pojednání příběhu nechybí. Oproti tomu je občas znát, že produkční problémy vedly k určitým dějovým úpravám, které výsledný dojem nedevalvují. Trochu více kreativnosti by určitě Ilidiasovi neškodilo. Není to pro mě kreativní režisér, ale má cit pro zajímavé režijní (psycho)analýzy. 10/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Delirium" ma nakoniec príjemne prekvapil. Film má atmosféru, je nápaditý a má ozaj dobré momentky. Sú tu postavy, kotré sa mi páčia, no hneď na úvod poviem, že Patricia Clarkson je skutočne odporná a má momentky, kde ju človek bude skutočne nenávidieť. Čo na filme oceňujem je fakt, že počas dlhej doby uvažujeme nad tým koľko z toho čo Tom vidí je skutočné a koľko z toho je iba jeho predstavivosť. Lebo aj keď sa dostaneme na koniec, tak sú tam určité momentky, kde sa s ním určite hrala jeho vlastná myseľ. Myslím si, že s Genesis Rodriguez majú dobrú chémiu a hlavne je tu ešte jedna vec čo oceňujem a to je skutočnosť, že ani nevieme ako môžu druhí trpieť ak začnú veriť ľuďom, ktorí im nakecajú všetko možné. A musím povedať, že gaučová debata je v tomto filme skvele spracovaná. A úprimne by som tým dialógom aj veril. Mám pocit, že to funguje a Tom s Lynn sú zlatí. Záverečné časti sú podľa mňa rovnako skvelé. Keď sa všetko prepojí, tak si myslím, že film má hĺbku, všetko sa vysvetlí, dáva to zmysel a najmä dokážeme pochopiť hlavného hrdinu. A jediné čo chcem je, aby sa z tejto situácie živý a zdravý dostal. Spolu s Lynn. Je tu pár problémov, ako postupne dokážete niektoré veci dobre pospájať, Alex je jemne otravný a čo sa týka Patricie Clarkson, ako som povedal, tá je podľa mňa veľmi nepríjemná a až zbytočne moc. Hororu tam moc nie je a možno by som ho uvítal, no ako thriller to podľa mňa funguje skvele. Myslím si, že za pozornosť film stojí a dúfam, že bude mať viac priaznivcov ako niektoré iné filmy, ktoré si rozhodne nikoho čas nezaslúžili. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

Reklama