Reklama

Reklama

Delirium

  • USA Delirium (více)
Trailer

Přesně tak je na tom náš hlavní hrdina (Topher Grace). Vrací se z psychiatrické léčebny na rodinné sídlo, které zdědil po svých rodičích. Ale protože je jeho propuštění z ústavu jen podmínečné, po dobu třiceti dnů se musí pravidelně hlásit své probační dohlížitelce a nesmí opustit dům. Jinak mu hrozí další internace na psychiatrii. A tam zpátky rozhodně nechce. Na rozloučenou dostal od svého psychiatra léky, které musí pravidelně užívat a jednu radu: „Věř rozumu, ne svým očím.“ Jenže v opuštěném domě zaplněném vzpomínkami na něj číhají nečekaná překvapení. Zprvu nenápadná, ještě celkem vysvětlitelná normálním rozumem. Ale když se začnou zhmotňovat vzpomínky a odehrávat další paranormální jevy, začne o svém zdravém rozumu pochybovat. Je v domě doopravdy sám? A pokud není, skrývají se v něm skuteční lidé, nebo to jsou nějaké děsivé přízraky, které si vyvolal ve své hlavě? Co z toho všeho je vlastně skutečné? (CinemArt)

(více)

Recenze (117)

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Škoda a opět, promarněný potenciál, jako film má několik vydařených věcí, které stojí za vypíchnutí. Dost se jich točí kolem otce, jeho kamer, tajných chodeb, fetiše a i toho co schovává v domě, nemluvě o hafanovi, který je nebo neni. A to je otázka, kterou si budete pokládat, větší část filmu, co je skutečnost a co ne, přitom výše zmíněné věci, filmu propůjčovali až démonickou auru. No a pak se to zvrtlo a skončilo to přesně tak, jak si to všechny ženský v sále přáli. On DiCaprio, chtěl asi tak nějak navázat na Shutter Island, nepovedlo se. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Snažil jsem se sebevíc vžít se do hlavní postavy, ale prostě tam žádná lítost ani vcítění nebylo i když tam měl týpek plakát offspring. Příběh a dialogy uplně pro mě nezajímavý, srala mě tam ta stará škeble a přišli mi všichni bez duše a když se tam ukázala backstory, tak to nebylo nic, co by mi vyrazilo dech. Byli tam ze začátku takový dvě menší creepy psycho scény, ale jinak mě absolutně nic nezaujalo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vôbec by som tento film neodsudzoval, naopak je to psycho horor s dôstojnými ľakačkami, čo pri slabších hercoch a asi aj rozpočte je priam zázrak. Atmosféra tu ale nechýba a to je pre tento žáner u mňa kľúčové. Škoda dosť slabého konca ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Thriller, který má potenciál, ale díky své tuposti ho promarňuje každou minutu a nepřestává svou hloupostí udivovat. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Hodně nedoceněný temný thriller, s perfektním hororovým nádechem a výtečným výkonem Tophera Grace. Nechápu to, jak ho místní (J)elita haní a tvrdí, že roli neutáhne. Chtěl bych vidět někoho ze zdejších exprtů, jak si s rolí poradí lépe. Grace hraje právě vytěkaného a pološíleného uplakánka výtečně a právě on celý film táhne. Líbí se mi filmy, ve kterých se děje jeden mindfuck za druhým a vy stále a stále hltáte nabalující se otázky a pak přijde skvělá pointa a co říct, fakt brutální pointa. Má to atmosféru, má to lekačky, má to napětí a má to dobré herce a navíc mega sexy Genesis Rodriguez. Za mě ohromně hororové překvapení.70%. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

První polovina stojí za to, hrdina se v obrovském sídle plném tajných chodeb se šmíráckými průzory do jednotlivých místností a divných zvuků či stínů noří do tenat šílenství a film diváka ponechává v nejistotě, zda se to děje jen v hrdinově hlavě, anebo v obřím boháčském sídle straší doopravdy. Dvě tři lekačky fungují a sledování vyvolává mrazivý pocit. Je taky zábavné sledovat, jak tvůrci nezapřou svou inspiraci jinými horory.Dva příklady za všechny: když se Tom prochází v chodbách sídla zazobaného otce, nelze si nevzpomenout na Osvícení a chodby hotelu Overlook. Anebo záběr z videopásky, na němž jeden z duchů leze rozevlátým způsobem zpoza postele: nebylo přesně tohle chování Samary z Kruhu? Bohužel pak přijde druhá polovina filmu. A ta se dost zvrtne. Twist je překvapivý, ale změní se tím celý žánr - což uprostřed děje diváckému zážitku neprospělo. Kromě toho je druhá půlka plná klišé a nepravděpodobných okamžiků. Opravdu by se Tom uvězněný ve sklepení pustil do dlouhé a pomalé prohlídky sklepa, místo aby se pokusil dostat ven a zachraňoval Lynn, které jde o život? A proč by vlastně Lynn nebyla zabita hned a dočkala se další scény? Nebo třeba se nejde nepozastavit nad tím, jak mohl Tom mít po dvaceti letech pobytu v blázinci tak namakané a vysvalené tělo... Tyto scenáristické (a vlastně i castingové) chyby strašně škodí. Podobně jako obří nedovysvětlení celé zápletky na konci filmu. A kdo za to může? Správně, režisér Iliadis. Film se mu nějak rozpadl pod rukama, pevnější vedení by bylo jen ku prospěchu. Ale žádné nebylo. Což je škoda. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Dlouhou chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, že styl tohohle filmu je takový jaký je schválně a že se tudíž nejedná o nějakou trapárnu pro týnejdžry se sexy vystajlovanejma modelama v hlavních rolích, protože Tom je po dvaceti letech v pakárně nepravděpodobně vysportovanej a vysolárkovanej a Lynn má svým xichtíkem i projevem hodně daleko k nonkonformní holce z donáškový služby. K žánru "psychologický / thriller / horror" by se ještě patřilo připsat něco jako "popkulturní a lehce artová černá komedie". A jakmile jsem se s neotřelým filmovým jazykem Deliria smířil, začal jsem si ho v tu ránu dobře užívat. A přiznávám, že až do finále jsem si nebyl úplně jistý v tom, co jsou hrdinovy halucinace a co je realita, i když rozuzlení je paradoxně vcelku předvídatelné a fádní. Minimálně vizuální stránka, režie a zvláštní "coenovská" atmosféra však film posouvá do solidního nadprůměru. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Založeno na nejistotě. Kromě hlavního hrdiny tu snad nebyla postava, jejíž existencí jsem si byl jistý. Pocit paranoie vyšel Iliadisovi na jedničku. Zadařilo se i herecky. Topher Grace mě bavil, Patricia Clarkson v roli policajtské mrchy neměla chybu a Genesis Rodriguez je kus. Co se moc nepovedlo byly nástupy halucinací či duchů. Potenciál tu sice byl, ale vše se bohužel obešlo bez lekaček, odpovídající husiny i trochu tíživější atmosféry. I tak se ale jedná o hodně slušný psycho kousek a jsem rád, že mě režisér nezklamal ani tentokrát. 70% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Zcela průměrný, dějové průhledný a trestuhodně nezajímavý horor, na kterém za zmínku stojí leda tak úchvatné interiéry domu a pár "lekaček". Nic víc, nic míň. Škoda. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Film má nespočet chyb, zejména vizuálních ale jinak se jedná o parádní žánrovku. Zase budu muset někde půlroku čekat, než dostanu originálně pojatý, psychologický thriller, říznutý hororem. Oldschool atmosféra je samozřejmostí, lekačky nepůsobí nuceně a Topher Grace je dostatečně charismatickej na to, aby si sám poradil. Sekunduje mu nádherná bruneta ve steelách (ta byla fakt kus) a ještě pár postav, které trošku okoření děj. Twist ohledně rodiny, hlavní postavy mě fakt dostal a bylo mi z něj nevolno. Rozhodně jsem s něčim takovým nepočítal. A taky bych nemohl žít jako hlavní postava. Kdy jen během spánku má člověk klid a hned co vstane, bez ohledu na to zda je den či noc, musí dny trávit tim, že se snaží vytěsnit psycha ze své hlavy. Celej film se navíc odehrává v pár interiérech a přišlo mi, že se z toho vytěžilo maximum. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dobrej mysteriózní rozjezd a i když mě těší, že jsem vyústění neodhadl - jakkoli jsem si zpočátku myslel, že jsem scénář prokouknul. Na druhou stranu mě druhá půle ani vyloženě neohromila. Sklouzlo to do určité béčkovosti a i když je film místy docela nepříjemný a umí vyvolat mrazení v zádech, od scénáře jsem čekal trochu víc. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Takový lepší průměr. Atmosféra je fajn, celé se to zašmodrchává zajímavě, hlavní herec je vcelku sympatický. Vadilo mi ale, že halucinace a vidiny byly jaksi málo odvážné, gore chybělo úplně. Nakonec se to celé zvrhlo a překombinovalo spíše po vzoru nějakého thrilleru. V závěru mi už bylo celkem jedno, jak to dopadne. Napětí a atmosféra se vypařily. Příště už vidět nemusím. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Na tento snímek jsem se opravdu těšila, a nakonec jsem byla akorát zklamaná. První polovina se ještě dá jakž takž ustát, ale potom se všechno zvrtlo a moje pozornost šla také stranou. Chybělo mi to vysvětlení toho celého a informace, zda se to opravdu děje, nebo to je jen v Thomasově hlavě (ikdyž nevím, jestli to nebyl zrovna záměr). Konec mi přišel předvídatelný a plný nelogických věcí. Za mě je to tak mezi 2 a 3 hvězdami. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tak ten sice předvídatelnej konec tomu jednu hvězdu přidal.Jinak bych ale od Dennise čekal víc.Ten konec byl ale dost mrazivej,takovej ten nepříjemnej,hlavně když si všechno to,co se v tom baráku dělo domyslíte.A souhlasim,T.Grace je slabej herec.Nehodil se do toho.50%. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Delirium lákalo pěknou upoutávkou do kina. Musím říct, že zase taková výhra to nebyla a jsem rád, že jsem se nechytil na špek. Sice příběh i atmoška byla fajn, ale "něco" tomu snímku chybělo. 45% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Žádný převrat, teda. První polovina se mi líbila, jelikož se tu zajímavě rozvíjela zápletka, hlavní hrdina měl dost slušné halušky a něco bylo celkem psycho (hlavně obraz tatíka...), bohužel pak přijde druhá polovina, na scénu přijde bratr a kvalita jde dolů, jelikož ten jeho bratr je strašně nezajímavý. A to je pro ten film důležitý, což je horší o to víc. Dokonce ani celá ta zápletka s ním mě nezaujala, takže to pro mě ve finále ani nebylo moc napínavé. Na konec ani nevím, jestli jsem to dobře pobral, ale možná jsem nad tím moc přemýšlel. Potenciál to má, ale já osobně bych to nechal na těch psycho výjevech a finále bych udělal jako hodně psycho smíření s minulostí. Ale jinak je to celkem povedené, ačkoli to ze svých prostorů nevytěžilo maximum. Za pokus to však stojí. 3* ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Sorry jako, ale budu fakt nadávat. Jedna hvězdička za těch prvních zábavných čtyřicet minut, než se tam objevil ten bratr a začlo se rádoby hrát na vážnou strunu. Tenhle film se celkově vůbc nepovedl, protože atmosféra je znát dohromady tak pět minut, příběh to mělo v podstatě úplně idiotský a vůbec se z toho nemuselo vyklubat tohle nefunkční rodinné drama s hororovými prvky, ale mohlo se aspoň zabrousit do psychiky hlavní postavy. Kdyby byla alespoň ta strašidelná stránka jakž takž, dám tomu ty dvě, ale v Deliriu nefungovalo absolutně nic. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Rozjetý to je dobře. Blázen propuštěnej po 20. letech je sám ve velkým baráku, kde jsou tajemný chodby a buhví jaký schovávačky. Jenže to má háček, bojí se v něm, nesmí ho opustit, protože je v podmínce a má slušivej náramek a musí to vydržet 30. dní a k tomu všemu nemá svoje léky, takže pomalu a jistě nechápe co je realita a co halucinace. Solidní základ se, ale nepodařilo dotáhnout do zdárného konce, který je plný hádanek a zmatku. Škoda. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Parkrat jsem se leknul a bylo po strachu. Nic proti podobnym nametum ze strasidelnych domu, ale zde neni nic, co by divakovi melo utkvet v pameti. ()

Reklama

Reklama