Reklama

Reklama

The War of the Vendee

  • Slovensko Vojna vo Vendée
všechny plakáty
Drama / Rodinný / Válečný
USA, 2012, 90 min

Režie:

Jim Morlino

Scénář:

Jim Morlino

Kamera:

Jim Morlino

Hudba:

Kevin Kaska

Hrají:

Grant Gasse

Obsahy(1)

Po vyše 3-ročnom prenasledovaní Cirkvi architektami Francúzskej revolúcie sa v roku 1793 veriaci v západnom Francúzsku vzbúrili. Vo filme vystupujú len katolícke deti, ktorých nevinnosť je umocnená kvalitným filmovým spracovaním. (TV Lux)

Recenze (4)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Chvályhodný počin Jima Morlina nám približuje kruté udalosti vo Vendée počas francúzskej revolúcie veľmi netypicky - prostredníctvom detských hereckých výkonov. Aj pohľad na samotnú udalosť je veľmi okrajový, viac určený pre detského diváka. Mám trochu rozporuplné pocity, priznám sa, že moje očakávania boli väčšie. Realita bola podľa historických prameňov nepredstaviteľne krutejšia.... Oceňujem námet filmu i herecké výkony detí, ale občasné humorné odľahčovanie sa mi zdalo neprimerané a nevhodné. Mučeníci francúzskej revolúcie by si zaslúžili, aby bol o ich hrdinskom svedectve spracovaný minimálne kvalitný dokument (zatiaľ o žiadnom neviem...). ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Film z období Velké francouzské revoluce, kdy se v kraji Vendée postavilo venkovské katolické obyvatelstvo proti revolučnímu vojsku - "Za Boha a za krále"! Po třech letech bojů bylo toto povstání krvavě potlačeno. Tento masakr je často označován jako první genocida novodobých dějin. (Jakobínský generál Westermann napsal nadšeně do Paříže: "Občané republikáni, Vendée už neexistuje! Pod našimi šavlemi zaniklo spolu s jejich ženami a potomky. Na oznámení této zprávy mám právo, sám jsem pošlapal děti koňmi, zmasakroval ženy. Nelituji ani jediného vězně. Zabil jsem všechny." ) Počet zabitých se odhaduje od 400.000 do miliónu lidí. Tato "epizoda" z krvavé revoluce je takřka neznámá, zato Francouzská revoluce je glorifikována ve všech čítankách a dějepisech. Film ale nepůsobí tak krutě, jak by se mohlo očekávat. Důvodem nejspíš bylo obsazení všech rolí amatéry - dětskými herci. "Ve filmu hrají naše nevinné katolické děti", říká režisér, scénarista a kameraman v jedné osobě Jim Morlino. A jejich výkony byly prostě úžasné, strhující a natolik dojímavé, že bylo možné zamhouřit oko nad nedostatky amatérského filmu a udělit 4,5, resp. 5*. Film můžete shlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=skJJswUkueA&fbclid=IwAR3uqNA4Y_9wsIxZwVs5cxcpXEzdGIp37XD6yJzSZUJ2ZmQVwOem2722fcE&ab_channel=Petronivs777 ()

bombat 

všechny recenze uživatele

Amatérský film hraný pouze dětskými herci - katolickými dětmi. Domnívám se, že měl být také určený pro dětské diváky. Ale ani to nevysvětluje, proč z povstání ve Vendeé udělali takřka veselé výpravy se šťastným koncem. Zhodnotit a v krátkosti objektivně popsat tyto hekatomby mohli tvůrci alespoň v dodatečném textu po posledním obrazu filmu. To, že tak neučinili, film velmi znehodnotilo. K čemu bude takovéto lživé svědectví našim katolickým dětem, až nastane skutečné pronásledování? Mají si představovat mučednictví jako procházku růžovým sadem? (Ve filmu odcházejí muži do bitev a ve svých útulných domovech zanechávají manželky pečící chléb obklopené dětmi. Při této scéně jsem si nemohla nevybavit známý fakt, že vojáci Turreaových pekelných kolon do rozpálených chlebových pecí vhazovali ženy a děti - že tak revoluce peče chléb - viz studie K. Weissmanna: Genocida ve Vendéé v době Velké francouzské revoluce.) A to byl zřejmě pan režisér hrdina, že se tohoto těžce tabuizovaného námětu vůbec chopil. Po formální stránce je film s ohledem na amatérské zpracování, rozpočet apod. překvapivě podařený. Kromě výše zmíněné hlavní výtky film nejvíc hyzdila zcela nevhodná vše podbarvující hudba. O tom, jak vypadala historická skutečnost nechám ve svém komentáři ještě promluvit historika Pierra Chauna (který byl mimochodem protestant a liberál, takže ho není potřeba podezírat vůči mučedníkům z Vendeé, na něž se odvolává veškerá dnes přežívající katolická tradice, ze stranění): "V prosince 1793 dala vláda rozkaz vyvraždit obyvatele v 778 farnostech. „Je třeba zmasakrovat ženy, aby nepřibývalo dětí, a děti, aby z nich nebyli zbojníci“. To napsali. Podepsán byl ministr obrany Lazare Carnot. Generál Clébert odmítl uposlechnout rozkaz. „Za koho mě považujete? Jsem voják a nikoliv řezník.“ Poslali tam tedy Turreauna, kreténa a alkoholika s jemu podobným vojskem. Za devět měsíců byl velitelem jmenován generál Hoche, dorazil do Vendée a byl zděšen. Napsal Konventní vládě památný list: „Nikdy jsem neviděl nic tak krutého. Zneuctili jste revoluci. Oznamuji vám, že ode dneška zastřelím každého, kdo uposlechne vaše rozkazy.“ Co viděl? 250 000 zmasakrovaných z celkového počtu 600 000 obyvatel, dědiny a města srovnané se zemí, umučené ženy a děti. V Evreux a v Les Mains posílali pod gilotinu desítky lidí, jejichž vina spočívala v tom, že se narodili ve Fontaine au Campte. Taková byla genocida ve Vendéé." Více zde. Nezbývá než dodat, že události ve Vendeé i nadále čekají na své (pořádné) filmové zpracování. ()

Tipko 

všechny recenze uživatele

Som milo prekvapený z výborných hereckých výkonov detí vo filme o bojoch medzi katolíkmi a nepriateľskou francúzskou armádou vo Vendeé. Najviac ma však zaujala hlavná myšlienka: rozhodnutie Vendéčanov nepoddať sa nepriateľom kresťanstva a brániť svoju vieru, rodiny, veriacich aj vlasť, i keď pritom môžete padnúť v boji, alebo stratiť všetkých priateľov. ()

Reklama

Reklama