Reklama

Reklama

Fotograf

  • angličtina Photographer (festivalový název) (více)
Trailer 2
Česko, 2015, 133 min (Alternativní 130 min, Televizní verze: 86+87 min)

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Karel Roden, Marie Málková, Zuzana Vejvodová, Václav Neužil ml., Jitka Sedláčková, Vanda Károlyi, Jenovéfa Boková, Vilma Cibulková, Marika Procházková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu se vracíme k některým osudovým křižovatkám turbulentního života hlavního hrdiny (Karel Roden), člověka, který je obdařen nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení. Středem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které pózovaly před objektivem jeho fotoaparátu, nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v  soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život. Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů jsou pikantním kořením mimořádného filmu, který je příjemně hořkou komedií s erotickými prvky. (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (484)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Spoluscénáristou příběhu s podtitulem "volně inspirováno životním příběhem fotografa Jana Saudka" je sám Jan Saudek aneb Tříhodinový bonmot. 1) Kontroverzní film je nepochybně vtipně napsán i podán s nadhledem. Za problémy s ženami si může umělec sám a tvůrci to nijak nezastírají. Snímek je prodchnut živočišnou radostí, hrdina svůj život nepopisuje, ale žije. Saudkův sexuální apetit mě nepohoršuje a stejně tak ani jeho výběr sexuálních objektů._____ 2) Hlavní problém vidím v tom, že se hlavní hrdina v příběhu (lze-li tak volně řazené anekdotické příhody označit) nijak nepohybuje, nevyvíjí se, nikam se neposouvá. Viděli jste deset minut - viděli jste všechno. Žádná peripetie, žádná katarze._____ 3) Neumím určit míru autobiografičnosti. Silné sympatie tvůrců k hlavní postavě dávají vzniknout pochybnosti, zdali to opravdu tak nějak bylo. Odvolávat se na prohlášení, že snímek je životem pouze "volně inspirovaný" je nesporně duchaplné, ale také poněkud zbabělé, zvláště když v některých detailech je film víceméně přesnou kopií Mistrova života (například interiéry). K tomu režisérka: Není to životopis o Janovi, spousty věcí se do příběhu nevešly. On toho má tolik, vztahy v rodině jsou natolik propletené, že jsme se rozhodli, že film bude „na motivy" života Jana Saudka, že půjde o inspiraci, nikoliv o nějakou investigativní dokumentární sondu._____ 4) 55letá Irena Pavlásková (scénář, režie) odvedla pozoruhodnou práci: Rok a půl jsem k Janovi týden co týden docházela, povídali jsme si, já zapisovala nebo nahrávala a začala zpracovávat do scénáře. On ho pak dopisoval, mám od něj štos poznámek, i proto jsme spoluautoři scénáře._____ 5) 53letý vynikající Karel Roden (Jan Saudek) a 32letá Marie Málková (mrcha Líba) snímku dodali přesvědčivost. Malou roličku si střihl neobyčejně přitažlivý již 36letý Václav Neužil ml. (syn Marek)._____ 5) Viděl jsem delší, dvoudílnou verzi. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Verbal to v podstatě vystihl. Já bych jenom dodal, že mi seděla kamera a ještě víc hudba, v jejímž notovém zápisu byl zřetelně cítit Chlumeckého Bestiář. Klobouk dolů před Rodenem a Málkovou. Ono perverzních skoroúchyláků je na světě hodně, ale žádný z nich nemá ještě za svého života takový mediální pomník. Trochu trapné účinkování Jana Rejžka a Arény Jílkové. Technicky na vysoké úrovni, tentokrát však erotiku nedoporučím. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Z niektorých komentárov som sa dočítal, že film, na ktorom sa Saudek sám podieľal, nie je hoden umelca Saudkovho formátu. To už môžete rovno napísať, že ho poznáte lepšie ako sa pozná on sám. Ináč kritikove slová na výstave tej mrchy boli trefné - priemernosť na rozdiel od geniality nikoho nesere... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Pravdu těm lidem nemůžeme říct, to by byli zklamaní...". Chceš Saudka...a dostaneš ho. Děcko v důchodovém věku s geniálním talentem pro umění fotografie, a toužící po mohutném obětí. Absence zodpovědnosti nad vlastním životem, co na srdci, to na jazyku - "Vy máte bobra..." - člověk plný touhy, perzekvovaný, oslavovaný i milovaný. Dobová pražská bohéma a jejich představa o užívání si života. Osobně nechci bulvární plky, ale obraz jeho osobnosti, kterého se mi dostalo. Až na tu délku. Ta zatlačuje snímek do určité monotónnosti - potemnělý ateliér plný velkých pozadí. Někteří druhořadí herci byli pro mne také dost rušivým elementem - přítomnost Jílkové byl opravdu risk, který se, podle mě, nevyplatil - působí to již jako casting od Trošky. Celý film beru jako životopisnou komedii, plnou sexistického humoru, ovšem v tomto případě na určité úrovni. Zklamán rozhodně nejsem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Červená košile, filosofické řeči, podrážděnost, černé brýle, nabarvené vlasy, předvádění svých fyzických předností, rozevlátý i citlivý muž, teatrální chlípník, bohém milovaný i nenáviděný.. Není to snad jen zástěrka, že uvnitř skrývá něco bez přikrášlování? Kypré zadky, perverzní momenty, slabá dramaturgie a příběh, který není úplně pevný. Točit filmy o žijících osobnostech je vždycky s velkým otazníkem. Opravdová témata z jeho života (pokus o sebevraždu) chybí. Klouže se místy po povrchu, dívá se na to i díky technické stránce však slušně. Prostě Saudek (spoluautor scénáře) vypustil historkovitě jen to, co chtěl. Roden, ač mám radši toho starého dobrého Rodena, má nominaci na Českého lva jistou. Berme to tak, že to mohlo dopadnout o dost hůř. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Ve snímku si kromě představitele hlavní role Karla Rodena zahrál i jeho bratr Marian Roden, který ztvárnil menší roli příslušníka StB. (majky19)
  • „Já jsem Jana Saudka nijak podrobně nestudoval, nepouštěl jsem si dokumenty s ním, ale samozřejmě jsem o scénáři a postavě jsem hodně přemýšlel. Přesto mi to první natáčecí den moc nešlo,“ řekl Karel Roden. (SONY_)

Reklama

Reklama