Reklama

Reklama

Epizody(3)

Příběh, který se odehrává v roce 1821 na ponurém pozadí větrem ošlehaných cornwallských vřesovišť, sleduje cestu odvážné Marie, která je po matčině smrti nucena žít se svou tetou Patience. Mary přijíždí za tetou do zapadlého hostince Jamaica. Namísto bezstarostné ženy, jakou si pamatuje z mládí, zde však nachází udřenou trosku v područí despotického manžela Josse. V hostinci nejsou žádní hosté – pokoje jsou zamčené a slouží jako skladiště. Záhy však vyjde najevo, že celý hostinec je jen zástěrkou pro volný obchod pašeráků drog, kterým Joss velí. Zatímco se Mary zaplétá do nebezpečného světa pašování, najde zalíbení v Jemovi Merlynovi, Jossově pohledném mladším bratrovi. Ten však představuje vše, čím Mary opovrhuje - a co hůř, možná je dokonce členem Jossova gangu. Maryiny zásady a loajalita jsou hluboce otřeseny. Komu může věřit? A může se vůbec spolehnout sama na sebe? (HBO Europe)

(více)

Recenze (19)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tříhodinová vstupenka do hospody Jamajka, která se nachází uprostřed vřesovišť na boha pusté planině daleko na východě Anglie. Hned z kraje mě zfackovalo prostředí, protože, ač mám putiky v oblibě, tady bych se asi bál i vkročit. Když už bych se v téhle hospodě namet nějakým místním ejlem, tak si nedokážu představit, že bych dokázal v té nehostinné krajině najít cestu domů. To bych dřív umřel za prvním keřem za hospodou. Kór, když by se tam děly takové praktiky, jako se děly. Musím říct, že jsem ze začátku byl mírně rozčarován samotnou hospodou, stejně jako samotná Mary. Druhým dílem se to ale uklidnilo a třetí to zajímavě završil. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem pouze zpracování s Jane Seymourovou a musím konstatovat, že tohle nylo o level lepší. Atmosféra celé Jamajky přesně odpovídala mé představě, kterou jsem četla i v knize. Pochmurno, blátivo a chudák Jessika se z těch mokrých šatů od bláta dostala jen minimálně. Přemýšlím jestli nedostávají příplatky za tu čvachtu, v které se musí pohybovat a to nemluvím o těch scénách v moři. Obrovským plusem bylo obsazení do hlavních rolí, včetně Seana Harrise jako záporáka Josse. Ale co mě jako ženu potěšilo, byl fakt, že jsem tam tu krásnou chemii mezi Mary a Jemem hmatatelně cítila a to byl podstatný činitel, který určitě přispěl k tomu, že přidávám hvězdu navíc. Osobně bych to stopážově přece jen trochu zkrátila, místy se to až příliš vleklo, ale to je nepodstatný detail. Takže Mary s Jemem, budu vám držet palce, ať jedete kamkoliv......... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Daphne du Maurier uznávám ze všech ženských spisovatelek nejvíc, takže jsem na novou adaptaci její slavné knihy byl docela zvědavý. Teď jsem po prvním díle a rozpačitý. Dokonce tak, že mi to nedalo a zopakoval jsem si pro připomenutí asi 50 stránek předlohy pro porovnání. Četl jsem to skoro před dvaceti lety, takže jsem si nebyl jistý, ale měl jsem silný dojem, že tady někdo něco hodně podělal. Obavy se potvrdily. Mary z knihy a z seriálu jsou dvě odlišné postavy, pojetí nezávislosti žen se od 30. let značně změnilo. V knížce překonává hlavně sama sebe, vnitřní nejistotu, to je to co dělá nezávislým každého člověka, prostředí tohle vlastně jen umocňuje. Tím je mi velmi sympatická. Mary v téhle adaptaci naproti tomu není dobře napsaná postava. Vůbec. Není to životný charakter, je to kupa nezralých představ moderního feminismu, co má dělat ženu nezávislou. Nesympatická husa s vševědoucím pohledem, která se utrhává na všechny okolo a poučuje. Nenabírá zkušenosti, protože všechno ví, nemusí ke svému jednání sbírat odvahu. Je škoda, že tuhle roli vyfásla jinak sympatická Jessica Brown Findley. Pokud jde o zbytek, tak absentuje atmosféra, postupné přicházení na to, co se na Jamajce a v okolí děje, interakce s ostatními je slabá a dialogy nestojí za mnoho. Tohle je těžký fail BBC. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Můj dojem z minisérie není kontaminován znalostí předlohy. Jsem zvědavá, jak to budu nahlížet, až si tu knížku, co mi cukernatí v knihovně, konečně přečtu. I tak jsem pochopila jednu věc. Hospoda Jamajka je Hospoda na mýtince. Hostinec, kde nemají rádi hosty. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Adaptace skvělého románu, která se příliš nepovedla. Nejpodstatnější negativa této verze shrnuje výstižný flankerův komentář. Slabá atmosféra, víceméně absentující napětí a hlavně a především mizerně napsaná hlavní postava - na rozdíl snad ode všech ostatních filmových podob "Hospody Jamajky" je zde Mary nesympatická, otravná, neustále moralizující a přemoudřelá kráva, která evidentně neví čí je, ale sebevědomí má na rozdávání. Zkrátka nic moc - po nevalném francouzském filmu z 90. let jen další marný pokus o slušné ztvárnění geniální předlohy. Verzi z roku 1983 s J. Seymourovou nesahá tahle ani po kotníky. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Průser. Naprosto zpackaná adaptace vynikající knihy. Ne že by na tom příliš záleželo, ale nejen mizerně napsaná, zahraná, ale i tragicky nadabovaná. Pro mě nekoukatelné. Knižní Mary je jiný člověk. Jessica se mi líbila v Panství Downton, byla jsem zvědavá a sázela na jistotu, že BBC slavnou anglickou předlohu nezkoní, ale stalo se. Daphne možná taková iniciativní překopávka potěšila, bohužel se bavíme o díle všeobecně známém a toho se nám v této verzi nedostalo ani omylem. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Romantický a citově vzepjatý příběh plný nebezpečí a vášně pro mě byl vždy hlavně příběhem dívky, která měla určitou představu o společnosti i o sobě samé, aby pak zjistila, že obojí je úplně jiné. Že nechce být spořádanou mladou ženou plnicí jen vnější společenské konvence, protože ve skutečnosti je divoká a touží po vzrušení. V tomhle směru mě minisérie nezklamala. Jen poslední díl už neměl moc co vyprávět, tak se zbytečně natahoval. SHRNUTÍ: Návštěva hospody může pořádně změnit tvůj život. ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to má skvělou atmosféru. Bohužel mi to přišlo takové nemastné-neslané. Sean Harris byl poměrně creepy, ale nijak moc mě neoslnil. Očekávala jsem trochu víc napětí, trochu víc temna. Prostě průměr s pár nadprůměry i podprůměry. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Já jsem zklamaný. Knihu jsem četl několikrát, starý seriál jsem také viděl a líbil se mi. Teď to nebylo ono, hlavně tvůrcům vyčítám odchýlení od předlohy. Příběh ztratil napětí, některé situace jsou nevěrohodné a finále skoro směšné. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Skvely obsazeni, skvela atmosfera, ale jak je to fofr, jen tezko si clovek najde k figuram osobnejsi vztah. Vysledek je tak studenej jak psi cumak. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

scénář tohoto snímku je napsán podle kdysi velmi vyhledáváné knihy.Byla na levném papíře a když se mi po dlouhém půjčování vrátila byl to jen oškubaný cár.Zfilmování je velmi zajímavým zpracováním. Myslím si, že se tvůrcům podařilo vystihnout vše o čem se v knize píše za jedna. ()

annes 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem bohužel nečetla, ale podle vzoru jiných děl od stejné autorky jsem měla velká očekávání, která nebyla zklamaná. Sympatická hlavní hrdinka, problémy a tajemství, pohledný muž, anglická krajina, co víc si přát? Prostě spokojenost. ()

Anne.Rose 

všechny recenze uživatele

Daphne du Maurier mě očarovala právě svou Hospodou Jamajkou, a od poslední stránky této knihy, jsem jen netrpělivě očekávala její nové filmové zpracování. A když už konečně a ještě k tomu navíc v produkci BBC a s Jessicou Brown Findlay, byla jsem naprosto spokojená. A pak ke všemu ještě Matthew NcNulty (The Paradice, Room at the Top) jako Jem Merlyn, byla jsem si jistá, že to bude stát za to. Přiznávám, takovou atmosféru jaká byla v knížce, tento film jen stěží má, ale co je pro mě podstatné je, že Jem (Matt) a Mary (Jess) se k sobě hodí perfektně, tak jak jsem si to představovala. ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

Tato minisérie má jednu zásadní chybu: a sice absenci scénáře a tudíž i jakéhokoliv děje, naprosto s přehledem stačila tŕetinová délka. Připomnělo mi to hejno létajících much, vidíte, že se tam cosi děje, že tam cosi poletuje, ale nic vám to neřekne. Zato forma zpracování je celkem dobrá a působí poutavě, až na ten obsah. ()

Nugat 

všechny recenze uživatele

Blbě zpracovaný, nesympatická hrdinka...zvěř měli asi schovanou za stavením a pochybuji, že takhle chodily učesané... celá ta atmosféra je jako naoko... ()

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Mary z roku 1821? Ani na chvilku jsem jí nevěřila, že si neodskočila z dvacátého století. Myslím, že dobové dívky, sebevíc odvážné a sebevědomé by se nechovaly tak nabubřele a nebojácně. Jediné, co Mary uměla bylo kritizování všech, absolutně mi ta postava neseděla a protože to na ní celé stálo, tak musím pár hvězd ubrat. Co se ale tvůrcům povedlo, bylo vykreslení tíživé a ponuré atmosféry. ()

Jan00 

všechny recenze uživatele

Velké zklamaní. Docela dobře rozvinutý děj skončil pro mne ve třetím díle od scény, kdy vikář se sestrou převáží v kočáru omámenou Mary a poté ji táhne na horu... Film spadl do těžce béčkového sériálu. Místo 4 hvězd jsem nakonec dal jen jednu! ()

Reklama

Reklama