Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oblíbená veselohra N. V. Gogola patří do světové pokladnice humoru. Gogol, klasik ruské dramatické tvorby, pohlíží na život své doby a na své hrdiny „skrze světu viditelný smích a neviditelné slzy". Ženitba tradičně poskytuje vynikající herecké příležitosti a v dějinách naší národní kultury má už interpretace této komedie výraznou tradici. I v dnešním zpracování se můžete těšit na znamenité herecké výkony, a to především ústřední dvojice Podkolesin a Kočkarev v podání J. Vinkláře a P. Kostky a snaživé Tekly s K. Slunéčkovou, které si zaslouží mimořádnou pozornost. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pro mne, žel přírodo, ukázková škola přehrávání, kde i Vinkláře, který se zde nepochybně vrátil do nejmladších hereckých let, předčila skvělá Jana Drbohlavová. Ani atmosféra starého Ruska není zachycena tak dobře, jako ve stejné inscenaci z roku 1967, která je, dle mého, o stupínek lepší. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá verze Ženitby, o špatný herecký výkon tu nezakopnete a zejména Josef Vinklář, Petr Kostka a trojice nápadníků Řanda, Beneš, Mixa jsou úžasní. Nicméně v porovnání se špičkovou rozhlasovou adaptací s Ivou Janžurovou, Jiřinou Jiráskovou, Danou Medřickou, Jiřím Sovákem a dalšími je to přece jenom o něco chudší. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

"Žiješ a žiješ a nakonec z toho vyleze taková hovadina, až oči přecházejí." Gogol byl génius na ruskou duši a Češi jeho ironii dokážou snad nejlépe převést do dramatické podoby. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Brilantní zpracování skvělé Gogolovy předlohy. Herecký koncert a v prvních dvou třetinách co věta to hláška. Dle mého názoru jedna z nejlepších českých komediálních inscenací vůbec. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Sypte odtud, hadrníci! Gogolova Ženitba je nepomíjející klasika, která nemá čím zklamat. Galerie zdejších figurek v čele se zástupem obstarožních nápadníků je sledována s pobaveným nadhledem a jakousi skrývanou poťouchlostí, s níž karikuje svět vážených carských úředníků. Hášova televizní inscenace nabízí nadmíru půvabnou podívanou, korunovanou precizním vykreslením dobových poměrů a vynikajícím hereckým obsazením v čele s rozkošným Vinklářem. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ruská klasika v divadelním pojetí naší herecké elity, Josef Vinklář s Petrem Kostkou mě vyloženě bavili a smeknutí klobouku zaslouží Jana Drbohlavová, zvládla to na výbornou.. Zábavný nadhled, jemná poťouchlost a svět úředníků pod drobnohledem karikatury, sedlo mi to.. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jak začne člověk v klidu uvažovat, tak dojde k tomu, že by se měl oženit. A co taky....Žiješ a žiješ a nakonec mu z toho vyleze taková hovadina, že až oči přecházejí." Hovadina tahle ruská klasika od Gogola rozhodně není. Spíš je velmi zajímavé sledovat ty různé typologie starých mládenců, kteří přišli jednoho odpoledne na námluvy k jedné velmi ostýchavé slečně. Jeden se zajímá víc o majetek nevěsty než o ní samotnou, druhého zajímá hlavně její francouzština a ten další si vystačí v podstatě jen se svými vlastními (byť vcelku i vtipnými) historkami. Ze všech mužských postav na scéně mě ale určitě nejvíc bavil Petr Kostka v roli dohazovače, z jehož zářivých očí čišela neskutečná energie. Roztomilou stydlivku krásně ztvárnila Jana Drbohlavová.          ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Co se vám na ní tolik líbí?" Obávám se, že toto není můj šálek čaje a i když je to komedie, pro mě to byla spíš tragédie. ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

70 %. Jako asi kvalitní záležitost, ale mě to divadelní přehrávání v televizi moc nebere; tady to přeháněl hlavně Kostka. Naopak potěšila Slunéčková, ta ženská měla úžasný šmrnc. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Klasicky pojaté televizní zpracování známé Gogolovy komedie. Působí příjemně pestrobarevně po výtvarné stránce a pestrými barvami hrají rovněž výkony herců, kteří své postavy karikují v ironické nadsázce, jež nepřekračuje snesitelné meze. Tato inscenace nenudí a má i spád, přičemž si zachovala dostatečnou svěžest až do dnešních dnů. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Skoro stejné jako verze z roku 1967. Proto i stejné hodnocení. Někde jsem četl že jde o ruský literární skvost. No, budiž. Zasmál jsem se snad dvakrát, ale pobavilo mne to. Prý to ukazuje život v Rusku. No, zase mám námitku. Změnit jména, mohlo se to odehrát skoro kdekoli. Takže asi tak. ()

Reklama

Reklama