Reklama

Reklama

Sbohem

VOD (1)

Obsahy(1)

Povinnost a nejistota si vybírají daň na dvou námořnících, kteří pracují na nákladní lodi s neznámým posláním i datem odjezdu. Na motivy románu Iva Michielse. (Netflix)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Komorní posmutnělý příběh nejen o tom, jak má žena v domácnosti těžký a zároveň smutný život, když je ten její zrovna námořníkem a jen co se jednou za čas doma prospí, musí se svýma nohama toulavýma, jak by to zazpíval Waldemar Matuška, jít zas o dům dál... Smutná nálada plná teskna prochází až do nenápadného vtipu v dialozích, kdy si ti dva spolu dávno zvyklí uvědomí, jak se stejná schéma života včetně pokaždé stejných dialogů v telefonu opakuje, a zdánlivě až bezemočně odtažitá atmosféra vyústí ve vzpomínkách i současném putování námořníka do řady silných, pocitově uzemňujících příhod. Spočátku jsem ani nemyslel, že mě nakonec tento vizuálně studený snímek v jistých chvílích tolik sebere, ale řada scén na mě dokázala dýchnout hodně silnou atmosférou, třeba už jen ten pocit bezútěšné samoty vyjádřený v jednoduché scéně s opuštěným námořníkem v pološeru uprostřed dlouhé kolony aut. Nakonec můžu říct, že mi tento baladický šedesátkový film z Belgie dost i sedl a zapůsobil na mě rozhodně nejen během mrazivé historky o té mrtvé dívce v řece. [80%] ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Lodní siréna připomínající tu z továrny na stereotyp a hučení polnice zvěstující každodenní soukromou apokalypsu vyvolává paradoxní pocit stojaté přístavní vody, jejíž loď vězí na místě a přitom se neodvratně sune ke svému konci. Het afscheid balancuje na pomezí života a smrti v úzkostném bezčasí černobílé kamery, kdy divák stejně napjatě jako hlavní hrdina čeká na závan větru, který by lodí na mělčině konečně pohnul - ať již jakýmkoliv směrem. Možná lehce ohrané téma, leč vždy nosné, je vyzdviženo krom suverénní režií především krásnou kamerou. ()

Reklama

Reklama