Reklama

Reklama

Necronomicon - Geträumte Sünden

  • USA Succubus (více)

Recenze (7)

Radko 

všechny recenze uživatele

Skvele navodená atmosféra vnímania succubusa, nemŕtveho démona, ktorý zvádza mužov a ženy. Cieľom je doviesť ich do náručia smrti, aby sa ukojil ich krvou. Atmosféra nesúca sa na vlne snovej, rozostrenej logiky, skvelej farebnosti a uletenej bizarnosti bohémskych večierkov uvoľnených 60. rokov. Vo filme sa spomína množstvo spisovateľov, básnikov, režisérov, maliarov a podvedomých asociácií na nich. Od markíza de Sada, cez Heinricha Heineho, Johanna Wolfganga von Goetheho až po Franza Kafku a Borisa Pasternaka. Variácie výrazu hlavnej hrdinky sú fascinujúce - od príťažlivej a zvodnej ženy, cez životom unavenú postaršiu dámu až po odpudivo vyzerajúcu príšeru, pripomínajúcu ohavného, zmaľovaného transvestitu. Tradične výborný soundtrack. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Cha, opravdu legrační pokus o těžce erotické, sadomasochistické (je fakt, že sám jsem si připadal masochisticky při sledování tohoto) a dekadentní drama, které nevím, zda se dalo brát vážně v roce vzniku (asi ano), ale po těch letech se stalo vlastní trapnou karikaturou. Problém je už v představitelce hlavní hrdinky, která zde nevypadá jako succubus (tedy ženský démon s takovým sexappealem, že přinutí muže k takové frekvenci tělesného obcování, že umírají vyčerpáním), ale jako bordelmamá. A ostaní herci jsou figury, co "hrají" jak dřevění panáci. Tedy, potvrdilo se, že "režisér" Jesús Franco je jako tvůrce naprostý sračkař. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Surrealistický opus magnum, stylová estetická a vizuální pecka. Nádherná hypnotická, tajemná a velmi opojná erotická fantazie, která velmi hravě útočí na všecky vaše základní smysli, nechybí ani lehce nahoty, perverze, sadomasochismu (avantgardní S & M klub), femmes fatales, film šikovně balancuje na hranici mezi snem a realitou. Je zde užito i pár romantických vizí a různých metafor. Na druhou stranu, těžko se v tomto neskutečném sado-fetišistickém koktejlu bez pevné struktury orientuje (zřejmě jde o záměr). Všecko to co tady vidíme je neuvěřitelně bláznivé, bizarní a hlavně těžko pochopitelné, přesně jako u filmů Davida Lynche. Pozvolnější tempo mi nevadilo, film jsem si užil, jen se musím přiznat že jsem byl kolikrát úplně mimo, kdy jsem dost dobře nevěděl co se zde děje a odehrává, kdo je kdo, atd. Neuvěřitelně kreativní Franco, v 60's tenhle později španělský trashmajstr uměl ještě točit filmy které hýřily nejrůznějšími nápady a různými inovativními prvky, žádné laciné a špinavé škváry, film je dodnes mnohými odborníky na jeho filmografii považován za jeden z nejlepších a nejhodnotnějších a určitě by si zasloužil plnohodnotný remake, třeba jak zmínil kolega právě od Davida Lynche. Zjevná inspirace Bunuelem, Bavou, Langem nebo Godardem. Skutečně pozoruhodný a velmi zajímavý film, který bych v životě na Franca netipoval, podobné to bylo např. u "Paroxismu". Legendární filmař Fritz Lang "Succubus" zařadil tento film mezi své osobní favority! Nej sekvence; Nóbl dekadentní večírek (párty), úvodní scéna a vražda lesbičky. Úchvatná zrzka Janine Reynaud v hlavní roli by byla ideální submisivní domina! ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Až křiklavě a kontrastně barvité, velmi vizuální, erotikou nabité mysteriózní psychologické drama občas se vydávající na samotnou hranici surrealismu s uzavřenější společností požitkářů a požitkářek bez morálních zábran. Transvestité, lesbičky, homosexuálové, narkotičtí experimentátoři, teatrální sadistické „snuff“ představení. Z tohoto prostředí vyčnívá Lorna, možná ani ne vyloženě krásná, jako spíše zajímavá (v určitých okamžicích vypadá jako shemale-transsexuál/ka) rusovláska, posedlá muži i ženami, kterou ovládl mefistofelský démon, jež ji přeměnil v „esenci zla... ďábla na zemi“. Lornu sužují barvité noční můry v nichž kromě sexuálního jiskření tu a tam někoho zabije. Jenže Lorna postupně zjišťuje, že její sny nejsou jen sny a že hranice mezi sny a skutečností se pomalu smazává. Je snad trošku paradoxní, že filmu jako takovému spíše odpovídá jeho anglický/mezinárodní název (Succubus) než ten původní, obsahující slovo Necronomicon (a já vlastně na ten film narazil, když jsem hledal filmy inspirované Lovecraftem). S Necronomiconem jako takovým a HPL celkově to nemá společného takřka vůbec nic. Nijak to však filmu neubírá na kvalitách. Ta barevnost, lehká teatrálnost v herectví, výborná kamera, nádherné lokace, interiéry a exteriéry a velmi podmanivá hudba s lehkou příměsí industrialu, dělají z filmu velmi pěknou podívanou. A samozřejmě nahota, která, i když je jí tu hodně (hlavní hrdinka je skoro pořád polo/nahá), není dvakrát prvoplánovitá, prostě se k atmosféře a zápletce hodí a doplňuje je. Nemám moc rád filmy stavěné na vizuální stránce, ale tady to sedí jak prdel na hrnec. Případný remake by měl do rukou vzít David Lynch. A já se budu muset na dílo Jesuse Franca kouknout trochu zevrubněji. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snová, vpravdě surrealistická záležitost staví na obrazu a volném sledu událostí. Umírněná nahota a nepatrné gore. Našinec by bral poněkud větší odvaz, nebo alespoň experimentování bez hranic. Některé scény lahodí oku - procházka zahradou či laškování mezi figurínami, jiné jsou jak při focení do žurnálu (a teď přijde striptýz). Večírek spíše než dekadentní zábavu připomíná sešlost hippies, ostatně 60. léta z celého filmu doslova sálají. Spíše náladová a pocitová záležitost, kdy se nikam moc nespěchá. Janine Reynaudová je žena mnoha tváří. V některých záběrech je půvabná, tajemná s erotickou jiskrou, v jiných naopak ošklivá jak noc. Je v podstatě takovou succubou z astrálu, která každého vysaje (= zničí). Necronomicon ale zde nehledejte, s Lovecraftem a Cthulhu to nemá nic společného. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Roli Jacka Taylora (William Francis Mulligan) chtěl původně hrát herec Adrian Hoven. (Karlos80)
  • Hvězda Janine Reynaud byla Jesúsem Francem objevena v jednom bistru v Římě. (Karlos80)

Reklama

Reklama