Reklama

Reklama

Jídlo, s.r.o.

(pořad)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pořad Peklo na talíři na Stream.cz si za dobu své existence stačil vybudovat kultovní pověst. Jídlo, s.r.o. ale chceme pojmout trochu jinak. Už nechceme jen o "šmakuládách" mluvit, už nechceme jen číst etikety a rozčilovat se nad nimi. Teď vyrážíme do terénu a chceme se dozvědět všechno o základních potravinách jako je mléko, šunka, pivo, párky, chleba atp. Jak se vlastně vyrábí? Jak se liší výroba "šmakulády" a kvalitního produktu? Je kvalita opravdu o tolik dražší? Půjdeme do největších továren v zemi, které denně vychrlí tuny stejného výrobku, půjdeme i do domácích výroben, kde tradice a kvalita jdou ruku v ruce. Půjdeme se ptát do supermarketů, které produkci domácích výrobců ovlivňují víc, než si lidé myslí. Budeme pátrat po legislativě, která výrobu upravuje. Je dostatečná? Kdo je zodpovědný za mezery nebo nelogičnosti v zákonech, na které doplácí spotřebitel? To všechno chceme zjistit. A pokud možno také změnit. (StreamCZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (83)

Wbcko 

všechny recenze uživatele

Vlastně docela zajímavý seriál, kde jediné co mi vadí je samotná postava pana Vaňka, který neustále do všeho strká prsty a olizuje si je, načež chuť komentuje style "Ty vole, to je hořký jak prase", každému okamžitě tyká a celkově se dost často chová jako buran. Je vidět, že se snaží působit jako Zdeněk Pohlreich ale vůbec se mu to nedaří. I tak se na nový díl vždycky podívám se zájmem. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Komiks v úvodu a na konci na odlehčení (poslední co jsem viděl - hruška s nápisem Láďa to mě "rozsekalo"), zbytek o tom jak se co dělá ve velkém i v malém (ne vždy). Co se týče vyjadřování Romana Vaňka - je velmi lidové (i na nějaký vulgarismus dojde), osobně mi to v tomto případě nevadí, navíc to působí jako autentická reakce na sdělenou informaci od průvodce výroby. EDIT: Tak to vypadá, že se komiks, který mě mít přestávku zrušil úplně a pokračovalo se bez něj. Časem se prešlo na průmyslově vyráběné potraviny, většinou všem známé, něco málo bylo i ze zahraničí a na konci roku 2017 pořad skončil úplně. Snad v blízké době bude něco podobného, takových pořadů není nikdy dost. ()

Reklama

Everyone 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem pořad Pod pokličkou, kde jsem se dozvěděl víceméně to, co bylo možno v předstihu vidět v pořadu Peklo na talíři (až na určité aktuality). ___ Pořad Jídlo, s.r.o. pokračuje v podobném duchu, ale spolu s ním navíc nově podnikneme exkurze do výrobních podniků, takže si spotřebitel udělá představu o tom, jak to chodí v provozu (doufám jen, že to není jako s evropskými turisty, kteří přijedou do Číny nebo Koreje). ___ Povědomost o potravinách by měla patřit k základnímu vzdělání. Poněvadž, když nejsou informace, tak i poptávka po změně je slabá a kvalita potravin je v průměru (zbytečně) nízká (je to otázka trhu). Navíc nejhorší věci člověk dělá nevědomky (tj. dlouhodobě a plíživě; když zůstaneme u zdraví, tak krom stravování je to např. celoživotní nesprávné čištění zubů). ___ Když si vezmete, čím můžete ovlivnit kvalitu svého života z pohledu zdraví (když pominu různé silné závislosti, nehody či genetickou výbavu), tak je to jídlo, nápoje, pohyb, preventivní lékařské prohlídky, čistota prostředí (zejména vzduch), psychická pohoda (stres). Pasivní ve všech bodech být nelze, i když byste tuto oblast ignorovali - jíst a pít musíte, (s čistotou prostředí a stresem je to horší, ale to je jiný příběh) tak je v zájmu každého z nás, aby se o těchto věcech něco dozvěděl, poněvadž se tak děje celý život - člověk se tak aktivně (pomalu a dlouhodobě) (díky hladu a žízni) "tráví" (nechci psát přímo zabijí, ale může se např. cítit jen bez energie, nebo může mít vyrážku, či být obézní a zároveň podvyživený - nejde jen o dotyčného, jde i o systém - lidé jsou pak nemocní 30-40 let a proč?). A tedy pokud se to týká každého, tak proč předmět (či pásmo) zdravá výživa, alespoň na 2-3 měsíce nezařadit do školních osnov základních škol. Dle mého názoru je to tak důležité jako např. finanční gramotnost. ___ Pokud je nyní debata o tom, co dát do nižší sazby DPH, tak já osobně bych tam zařadil potraviny nejvyšší kvality (se všemi náležitostmi, jež k tomu patří). ___ Jak několikrát zaznělo v pořadu...zpracovatel se řídí trhem...pokud zde bude vyšší poptávka po kvalitě (např. z výběru šunka standard vs. výběrová vs. nejvyšší jakosti, tedy ta poslední, nebo příp. ještě lepší možnost), tak i cena půjde pomalu (setrvačnost, konkurence) dolů. A pokud se má tato oblast vyvíjet ku prospěchu spotřebitele (obyčejného člověka), tak jaká cesta by měla být lepší, než skrze informace, daňové zvýhodnění, místní podporu odvětví a zejména pro spotřebitele přehlednost (kvalita A,B,C,D,E např. jako ve škole, popř. jako u spotřebičů z pohledu energetické náročnosti; na celoevropské úrovni). ()

Jan.Cada1 

všechny recenze uživatele

Pořad je veden velmi zajímavou formou, kdy se kuchařský odborník Roman Vaněk dostává do různých firem zpracovávající potraviny. Líbí se mi, že i když tomu nejspíše dost rozumí, tak se šéfů výroby ptá jak malej Franta - pořad je vhodný i pro technologicky či chemicky méně nadané kusy. Navíc jeden z důvodů, proč jsem v poslední době hodně omezil tzv. šmakulády, protože vidět, jak se vyrábí je opravdu nechutné. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"50% masa a zbytek je chemické inženýrství." Já mám celkem v oblibě svůj trávící trakt, takže si již dávám pozor na to, co jím proženu. A Roman Vaněk na tom má lví podíl, takže se zájmem sleduju i jeho putování výrobnou dobrot i šmakulád. Chápu, že přitom musí být na výrobce hodný, protože by ho ti další nepustili do výroby. Nicméně vtipné to je, poučné je to taky a mě to baví. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Roman Vaněk ukončil produkci pořadu Peklo na talíři (od r. 2012) a začal s filmováním tohoto pořadu údajně protože bylo načase vydat se jiným směrem. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama