Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Claude a Marie Verneuilovi jsou svým založením provinční milovníci staré dobré Francie, silně věřící katolíci a ve svém okolí patří mezi vážené občany. A také mají čtyři dcery: Isabelle, Odile a Ségolène a Laure. Při jejich výchově se vždy snažili uplatňovat spíše konzervativní metody a snažili se jim vštípit ty správné hodnoty – tedy ty jejich. Dnešní doba ale Verneuilovy konfrontuje s mnoha věcmi, které rozhodně nejsou podle jejich gusta, například s multikulturní nebo náboženskou tolerancí a s podobnými dnešními výmysly. Přesto se Verneuilovi skoro pokaždé přinutí tyto změny chápat, i když jim mnohdy připravují těžké životní zkoušky. A tak také museli postupně spolknout tři svatby, které rozhodně nebyly podle jejich ideálních představ. První dcera si totiž vezme muslima, druhá Žida a třetí se vdává za Číňana. Zkuste si potom představit, jak vypadá v této sestavě velké rodinné setkání na Vánoce. Jedinou a poslední nadějí na „opravdovou" svatbu v kostele mají u nejmladší dcery, která, haleluja, potkala Charlese, spořádaného katolíka. Jenže... (CinemArt)

(více)

Recenze (836)

freddy 

všechny recenze uživatele

Táta, máma a čtyři dospělé dcery. Jedna se vdala za Araba, druhá za Žida, třetí za Číňana a čtvrtá je zatím svobodná, ale i ona podlehne vábení muže, který není typickým Francouzem a to už je pro rodiče těchto dcer poslední kapkou. Vůči francouzským filmům jsem byl posledních pár let docela zaujatý, protože málokdy se stalo, že mě nějaký film z této krajiny zaujal a nikdy bych si nemyslel, že půjdu do kina právě na francouzský film, ale když jsem váhal, na co v sobotu večer zajít do kina, přičemž můj jediný požadavek byl, že se chci pobavit u nějaké obyčejné komedie, byl toto jediný film na programu multikina, který odpovídal zadání, a tak jsem mu dal šanci. A rozhodně nelituji, film mě dokázal příjemně překvapit, pobavit a maximálně zaujmout. Herecké výkony perfektní, všichni zúčastnění herci si film evidentně užívali a hlášek tam bylo tolik, že sotva jsem se začal tlemit jedné scénce či hlášce, tak vzápětí přišla další, většinou ještě vtipnější než ta předchozí, takže ve výsledku si ze všech těch hlášek jich pamatuji jen pár, ale to je zas o důvod víc se na film minimálně ještě jednou podívat. Tvůrci zkrátka pojali rasistické téma tak trochu jinak a vtipně a já jim za to děkuji. Uděluji lepší čtyři hvězdy. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Konverzační kolotoč legrace s typicky francouzskou nonšalancí. Je to dobrá komedie, ale ne nějak výjimečná. Nebudu se tvářit, že mě to vyloženě uchvátilo. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"A v žiadnom prípade nespomínaj Francúzku futbalovú reprezentáciu..." To bol pre mňa najlepší a najtrefnejší vtip, ktorí ukazuje, že si Francúzi vedia robiť srandu aj z takýchto vecí, hoci, nalejme si čistého vínka, je to skôr do plaču. Ako komédia fajn, humor je trefný, mnoho Francúzov iste má podobne zmiešané rodiny, ale až takúto pestrú asi málokto. Arab, Žid, Číňan a černoch, to je pre hrdého otca-Francúza dosť silná káva...Ok, pobavili sme sa a teraz ideme stavať mešity a synagógy...Zábava skončila. 70%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn slnieckarska komedia. A teraz poprosim remake od Kevina Smitha, ktory si vie z rasizmu robit srandu omnoho trefnejsie a jeho postavy nie su iba karikatury. 6/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodnocení trošku nerozumím, vlastně je to stejné jako v málem oscarovém Help. Za téma rasismu se lidi nepřidávají automaticky hvězdičky navíc, jen proto že má lidstvo špatné svědomí. Přecejen se jedná o film jako takový. A když je to navíc komedie, která je mnohem více trapná než směšná a k tomu ještě špatně natočená, je určitě ten pádný důvod takové dílo nevelebit a udělat spravedlivé zhodnocení. To kdysi seriálová Helena byla oproti tomuhle paráda. 40% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Po Nedotknutelných opět velmi příjemná a decentní francouzská komedie. Francouzi vtipy o multikultuře dokáži podat, na rozdíl od Američanů, inteligentněji a humorněji. Rodina Verneuilových s širokým příbuzenstvem sice může být pro smích i místnímu chinonskému faráři, ale má své kouzlo. Jak by asi Claude a Marie Verneuilovi přijali do rodiny Čecha nebo Slováka, případně Maďara. I když?.Sarkozy byl maďarského původu a byl gaullista. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zdařilá komedie se skvělými herci a příjemným námětem. Řada scén dokáže pobavit a rozesmát, což mnohé jiné filmy se štítkem komedie nedokáží. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá multikulti komedie. Vtipných situací je celá řada. Příběh v pohodě. Frantíci možná ztrácí národní identitu, ale smysl pro humor a umění točit komedie jim stále zůstává. 70% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Frantíci mají takový úspěch proto, protože jsou jako prachobyčejná holka z ulice krev a mlíko, za kterou já se klidně vrátím dvě stanice metrem. Oproti tomu Hollywood připomíná naolejovanou, naleštěnou a našpulenou modelku z mola, o kterou po zhasnutí reflektorů nebrkne ani pes a kterou na ulici každá prachobyčejná holka krev a mlíko zašlápne odrbanou keckou. Nechci povrchní dokonalost, ale něco, s čím mi je dobře. 97 minut mi bylo dobře s tímhle filmem, a to hlavně proto, že si byl svůj a bavil se sám sebou. Která z modelek tohle může říct? ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Frantíci zase ukázali, že v komediích jsou stále špička. Samozřejmě jsou komedie a komedie. Já myslím ty inteligentní, originální. Tato je originální tak, že by se ji v USA báli pustit i na nějakém soukromém promítání. V době kdy Evropa s kocovinou zjišťuje, že multikulti nefunguje se nám tu objevuje komedie, která šije do všech a do všeho. Ale ačkoliv by se mohla zdát rasistickou, její myšlenka je právě opačná. A navíc, my jsme tu díky komančům byli přistěhovaleckým vlnám celkem ušetřeni a problémy Evropy se nás prakticky netýkají vyjma pár arabských komunit, vietnamských třžnic a Rusáků ve Varech. Ale v takové Francii či Anglii nemusí být téma tohoto filmu až tak moc daleko vzdáleno realitě. Tohle je zkrátka modernější verze Hádej kdo přijde na večeři a já se u všech těch dialogů velmi dobře bavil ! * * * * ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Taky jsem si při sledování tohoto filmu kladl otázku: "Co jsem komu udělal? Kterej sadista mi tenhle film doporučil? Ten debil!" Bylo mi řečeno, že to má být komedie - a já viděl tragédii. Jsem ze srdce rád, že jsem na tohle nemusel do kina a vysolit nekřesťanské peníze. Ne, rozhodně nejsem Ortelista dementista, co učí děti zpívat "mešitu" a "bílou orchidej", ale multikulti humor se musí umět. Určitě ho nedosáhnete tím, že bude omílat fórky s obřízkou. Což o to, nápad na film byl dobrý, ale provedení hodně slabé. Svou vinu asi nese i unylý dabing. Jinak plně podepisuji komentář frbulky. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Niesom žiaden odborník na komédie, ale po pravde povedané, väčšina filmov, ktoré sa týmto žánrom označujú, ma dokážu rozosmiať len miestami, ak vôbec. V prípade Co jsme komu udělali som sa ale musel z chuti zasmiať na väčšine snáh tvorcov o vtipné scény, ktoré boli mimo svojej zábavnosti aj veľmi inteligentne podané. No a Christian Clavier, čo by otec rodiny, bol jednoducho skvelý. Plné hodnotenie bez váhania a veľká spokojnosť. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

V rámci kardinální nekoreknosti jsem se takto vysmál naposled u této (jak jinak) francouzské taškařice, no toto provdávání je přece jen uhlazenější a méně pubertální, ale stíhá jej stejný nešvar, kterým jest v závěru docházející pohonná hmota. Za první polovinu je to krásných pět, za čítelnou romanťárnu v závěru ani ne tři. I tak se ale nebojím tuto otevřenou komedii všem doporučit, moc jsem se smál. 80% ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Na první pohled velmi příjemná komedie, která má lehce nestabilní základy v podobě rasových rozdílů, s kterými by se dalo pracovat mnohem lépe, na druhou stranu i o dost hůř. 50% ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá, vtipná a příjemná francouzská komedie. Člověk se až divý s jak skvělým humorem se dá podat rasismus a vše, co s ním souvisí. Scénář je ideálně rozdělený a po částech na sebe plynule navazuje. Vtipnosti dopomáhají i sympatičtí herci, vhodně zvolená hudba a salva rasistických hlášek. Francie uměla, umí a bude umět točit výborné komedie, u které se každý zasměje, přesně jako Co jsme komu udělali? /80%/ (Kino - Prom.) ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"Fotr je lotr" s několika málo rozdíly. 1) Děj se neodehrává v USA, odehrává se ve Francii. 2) Lotr není jeden, jsou dva (a jeden z nich není bývalý agent, nýbrž bývalý voják). 3) Nežádoucí zeť není jeden, jsou čtyři. 4) Cílem rýpaní není zaměstnání a nedostatečná "chlapáckost", ale původ, barva pleti a náboženství. 5) Není tu žádná vykutálená kočka. Neříkám, že to chvílemi není vtipné, ale především je to tuctovka (ač sympatická) bez jediného překvapení - vše už bylo viděno někde jinde. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čo sme komu urobili je výborná, svieža komédia, v ktorej sa celkom inteligentným spôsobom rozoberá problematika multi-kulti vzťahov a vplyv takéhoto páru na svoje okolie. Nemôžem povedať, že by som so všetkým súhlasil, miestami (hlavne ku koncu) sa rozuzlenie vydalo až príliš idylickým smerom, ale v rámci zábavy to nebolo zlé. Človek by si prial aby to tak bolo, preto čo som podvedome chcel, to som aj dostal a popritom si užil i veľa humoru. Clavier je stále trieda. 75/100 ()

Související novinky

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama