Reklama

Reklama

Marvel's Luke Cage

(seriál)
Trailer 2
USA, (2016–2018), 24 h 27 min (Minutáž: 46–69 min)

Hrají:

Mike Colter, Simone Missick, Theo Rossi, Alfre Woodard, Rosario Dawson, Mahershala Ali, Mustafa Shakir, Ron Cephas Jones, Frank Whaley, Rob Morgan (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(26)

Nezlomný bývalý trestanec v mikině s kapucí chce očistit své jméno a zachránit svou čtvrť. On bojovat nechtěl, ale lidé potřebují hrdinu. (Netflix)

Recenze (126)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to mnohem víc než druhá série Daredevila, což jsem rozhodně vzhledem k těm kritickým ohlasům na Cage nečekala. Takže velmi milé překvapení. Především pro mě osvěžující, Daredevil už pro mě byl moc stereotypní a ve výsledku nudný. 1. série - 80% ()

Lima 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Season 2 jako černý Kmotr. Z původně odstrkované komiksárny se stalo výživné gangsterské drama, s fantastickým záporákem (Bushmaster!), který sice protivníkům řeže hlavy, ale na konci mu regulérně fandíte, ať tu svini Mariah (skvěle zahranou Alfre Woodardovou) zkrouhne. Ke konci se hranice mezi dobrem a zlem stírá, přesně jako v životě, kde je vše relativní. Mike Colter je charismaťák až na půdu, líbí se mi jeho klidné herectví, ze kterého vyzařuje síla, znovu musím vyzdvihnout Bushmastera alias Mustafa Skahikra a jeho prima jamaštinu, který mi fakt přirostl k srdci. A k tomu všudypřítomný jazzík, blues a sem tam slušný hip-hop a taková zvláštní posmutnělá atmosféra, která je u komiskárny neobvyklá. Ke konci se dokonce v jednom záběru cituje Coppolův Kmotr, tvůrci si přesně uvědomovali, co jejich dílko připomíná. Fakt je mi moc líto, že už to nebude pokračovat. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Marvelovsko-netflixovský blaxploitation v podobě výtečné minisérie (s vynikajícím soundtrackem), která je však k vlastní škodě rozmělněna v neopodstatněně třináctidílném formátu. Především druhá polovina jde kvalitou dolů a veze se na přestřelené vlně nekorespondující s první polovinou. Cage s Místy to v mnoha slabých pasážích sice (u)táhnou, ale citelně jim chybí pořádný protihráč. Zdejší záporáci sice nejsou vyloženě do počtu a bez potenciálu, ale jsou buďto nijací (Cottonmouth) či pojatí proti mému gustu (Diamondback); a tuplem pak s Fiskem a Kilgravem v zádech. Špatné to ovšem rozhodně není, jen je to zatím nejslabší (byť stále solidní) příspěvek v "marflixovém" televizním univerzu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 80% - Nejproblematičtější netflixovský Marvel, který se až podezřele dlouho tvářil jako zbytečný příspěvek do perfektně sestavené mozaiky. Jenže právě to, že Luke je nám známý díky svojí zásadní účasti na příběhu Jessicy Jones, není zádrhel, ale ta největší devíza. Jeho zápal a tvrdá neústupnost působí přirozeně a do nelítostného prostředí Harlemu dokonale zapadá. Právě zdejší atmosféra plná gangsterů, korupce, rapu a jazzu diváka velmi rychle topí v labyrintu, ze kterého není úniku a dává alespoň částečně zapomenout na až zbytečně pomalé tempo druhé poloviny. Obrovským plusem zůstávají také vedlejší postavy, nejvíc mi k srdci přirostla zavilá detektivka Misty v až sugestivním podání Simone Missick. 2. série - 60% - Snad každý seriál z místního univerza provází každým rokem stížnosti na počet epizod a jejich délku. Nikdy jsem se s podobnými námitkami neztotožňoval, ale právě tady poprvé (a snad naposledy) musím souhlasit. Třináctka epizod je v tomto případě neúnosná, každý záběr se protahuje donekonečna, spousta banálních dialogů či monologů překročí načasování pointy a dějové linky by se s klidem vešly do polovičního prostoru. I přesto, že je stále o čem vyprávět. První vlna krvežíznivých nepřátel je pryč, zůstává druhá, rozpůlená. V jedné části přináší spoustu nesrozumitelného přízvuku za doprovodu neposlouchatelného reggae a s tváří animálně zavilého bojovníka, ve druhé pak starou známou sebranku, v jejímž čele je i tentokrát Mariah, nejafektovanější, nejpřehrávanější a v důsledku jednoznačně nejhorší záporná postava celého Defenders vesmíru. Subjektivně mi přišlo, že má prostoru skoro tolik jako sám Luke, který prošel zbytečnou změnou. Zatímco v první sezóně si nesl dávné šrámy a z nich pramenící traumata se ctí, teď mu scénáristé přihráli jakýsi "vnitřní vztek", kterým od sebe odhání spojence i blízké osoby a nejednou ho takové pnutí donutí ke když ne špatným, tak alespoň pochybným rozhodnutím. Jeho síla stoicky klidného harlemského svalu tak razantně otupuje a při nedostatečném prostoru pro mou oblíbenou Misty zůstává jediný opravdový klad. Shades. Tenhle kluzký had, o kterém jsem celou předchozí řadu přemýšlel, jestli mě baví nebo ne, se najednou bez potíží stává králem celého seriálu. Ať kuje další pikle, sleduje osobní cíle nebo jen musí zakusit následky svých rozhodnutí, září Theo Rossi každým svým šibalským úsměvem. Trochu smutně to tak není titulní hrdina, ale právě nevyzpytatelný seňor Alvarez, kvůli komu bych si přece jen pořád přál, aby se bezútěšný svět neklidných rytmů a hlasů na obrazovky ještě někdy vrátil. Po vpravdě kmotrovsky laděném finiši totiž tvůrčí záměr chápu, ale pachuť z něj zůstává palčivě nahořklá. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Bitva o srdce Harlemu, zhruba tak se dá shrnout první série Luka Cage. Bohužel došlo k tomu, čeho jsem se obával. Tvůrci si dali mnohem víc záležet na celkovém významu seriálu a zprávě, kterou tím vším chtěli vyslat a příběh, postavy a konečně taky komiksová estetika už jim byla volnější. Seriál doplácí na přílišnou roztahanost, slabé záporáky, slabé hrdiny, slabou story a celkově nezáživný vizuál. Nicméně jo, to poselství se tvůrcům povedlo. Komunita může jásat, komiksový fanoušci ale budou odcházet zklamaní... a já si nejsem jistý, jestli se s takovou cenou budu ochotný někdy smířit. 5/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01: Rozporuplný. Začátek v holičství byl super s vrcholem ve vězeňský epizodě, pak jsem ale bojoval s nudou a chtěl to mít co nejdřív za sebou. Mělo to pak prostě na víc než plochou zdlouhavou honičku policie a idiotskýho Diamondbacka. Každopádně cením okénko do Harlemu a jeho kultury, samozřejmě hodně spojený se super muzikou, pár super herců a sympaťáka v hlavní roli. Jinak ultimátní reklama na Carhartt :D 75% (a na druhou sezónu už se nevidím) ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, je to určitě nejslabší seriálový MCU přírustek, v rámci Netflixu určitě, ovšem stále to má vysoké produkční hodnoty, o kterých si mnozí seriáloví tvůrci mohou nechat jen zdát. Výsledek je takový vláčný a více než kdy jindy natahovaný. Nicméně Mike Colter jako představitel Luka mě přesvědčil už v Jessice a na jeho sólovku jsem se celkem těšil. Cottonmouth, Diamondback i ten podivnej Havajan se zapíší do blacklistu obyčejných MCU záporáků, ačkoliv tedy úplně nahoře nebudou jelikož mě první zmiňovaný i přes málo prostoru občas bavil. No ale mojí absolutní favoritkou je Simone Missick a její neohrožená Misty Knight, jejíž jsem si při sledování doufal v comeback v jakémkoliv Defenders seriálu a jsem rád, že se tak stalo, ačkoliv mě nezaujala úplně od začátku. Celkově jsem se až na několik vyloženě výplňkových dílů uprostřed bavil obstojně a ve druhé sezóně showrunneři trošku rázněji zakročili do choreografie akčních scén, takže vlastně fajn. Jen mě trošku mrzí, že ta druhá řada na jeden pohled skončila tak otevřeně a pak to zrušili...7/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Něco super, něco méně a samo sobě je to v podstatě moderní blaxploitation, který využívá některých prvků ze sedmdesátek (teda pokud se v té době tyhle černošký emancipační filmy točili, vlastně fakt nevim ((o= ), někde to funguje skvěle - hudba je výborná celkově a v momentech, kdy se Luke rozhodne někoho prohodit stěnou, nahodí přesně takové tóny, které dělají co nejvíc cool doprovod tomu, když někomu láme dvoumetrovej černoch kosti. A to negativní je vlastně totéž, rasová otázka se někdy řeší zbytečně moc a v některých momentech je vyloženě otravná, třeba v samotném finále je několik takových momentů vyloženě rušivých, ale co, holt je to odkaz postavy, která přesně k tomuhle vznikla (a vtípky na odkaz Lukovo komiksové podoby jsou boží). A zbytek je vlastně hodně fajn, akce je zábavná, padouchů je tu sice jako máku a někteří zbyteční, ovšem nijak to neubírá na standardní (tedy vysoké) kvalitě Netflix-Marvel produkce. Teda kdyby nebylo zbytečného natahování, díky kterému jsou tu vlastně dvě série v jedné (prvních šest dílů by se dalo srazit do poloviny), za což jde ta čtvrtá hvězdička dolu. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria 60%. Celkom slabota, na Daredevila sa to nehrabe ani náhodou a aj v Jessice Jones mi prišiel Luke Cage o niečo lepší. Príbeh ma moc nebavil, ale Luke Cage bol fajn. Škoda len, že nie som čierny, pretože som mal pocit, že tento seriál je točený hlavne pre nich. Každá dôležitá postava je tmavšia ako podklad tohoto komentu. Ale kašlať aj na to. Predovšetkým ma to nebavilo preto, lebo sa tam až príliš zbytočne kecalo, záporaci moc toho neponúkli a nebyť niektorých zaujímavejších vzťahov a akcii moc by ma to nebavilo. Finále dosť veľké sklamanie. Druhú sériu už ani nemám v pláne pozerať. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Předchozí komiksové série od Netflixu jsou skvělé, ale Luke Cage mě v nich jako vedlejší postava moc nezaujal - ale jako vždy to tady dohání výborně propracovaní záporáci, většina z nich s velmi plastickým a nečernobílým charakterem. "Většina" - takže to nevydrží až do konce, jak v jejich týmu dojde k obměně a objeví se hlavní boss, tak příběh od "docela zajímavý" rychle směřuje k "full-blown stupid", a ke konci už je vážně bolestivé se na to dívat. Hlavně když pak už selhává i vykreslení Luka Cage jako obyčejného chlápka který je přes svou sílu tak trochu posera, a čím dál blbější je i zaměření na problémy černochů v Harlemské komunitě. I s tím vším by to byl dobrý materiál na výživný blaxploitation, ale právě tomu se seriál ze všech sil brání a tlakem na vážnou notu přiškrcuje veškerou zábavnost - až na pár vyloženě parodických zkratek, které tu tak působí jako pěst na oko. Tenhle výstřel Netflixu se, na rozdíl od obou řad Daredevila a Jessicy Jones, místo zavrtání se pod kůži odrazil, a skončil dost mimo. 6/10 ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Přichází další člen netflixové party Defenders. Rozjezd je trochu pomalejší a tak se to táhne skoro celou dobu. Postavu Lukea známe už z Jessicy Jones. Vylepšený vězeň, který stále váha, jestli své schopnosti využít nebo ne. Ze začátku se drží v ústraní, ale to se později. Záporáky tu má hned dva. První je Cottonmouth, který není nic moc. Po něm přichází Diamondback, který je jiný kalibr. Trochu mi vadí rasová nevyváženost seriálu, protože je tam 90% černých. Asi to tak newyorském Harlemu fakt vypadá. Taky mi vadily časté odkazy na černé celebrity, které bohužel neznám. Objevuje se tu i zdravotní sestra Claire Temple, kterou jsme mohli vidět v Daredevilovi i Jessice. Na oba zmíněné seriály to ale bohužel nemá. Ani ke konci se to moc nerozjede. Finále je docela slabé. Snad ostatní seriály ze stáje Defenders budou lepší... Příští rok bychom se měli dočkat kompletních Defenders. Názvy epizod jsou pojmenované po slavných rapových sonzích. Je tu 2. série a s ní i nový záporák. Dost postav děj opustí a některé nové se do něj přidají. Finále mě docela naštvalo, zvláštní poměna postavy... "Nebaví mě si pořád kupovat nové oblečení." :D ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel, jak byla Jessica nudná tak toto je tak nějak ještě více. Jessica měla skvělé epizody ze kterých by se dal poskládat super seriál o např osmy dílech ale Luke Cage? je to sympaťák, ale tim to končí. Padouchů je tu, jak když naserete a ani jeden není zajímavej a oproti skvělému Fiskovi a Kilgravovi jsou fakt směšní. Je tu vysokej černoch s knírem, kterej se směje jak idiot, mluví tak, že by uspal i huskyho a ,,hraje,, na klávesy, potom je tu jeho načesaná sestřenka, která vám v každém díle řekne jenom stokrát, že se seriál odehrává v Harlemu, potom teda štěně Shades, který má ve scénáři se jen usmívat a nosit brýle i ve tmě, je tvrdej a nebojí se ničeho...no a nakonec to schytá od dvou holek. No a nakonec je tu největší borec Diamondback, který vlastně ve výsledku jde proti Lukovi, protože si ho rodiče málo všímali :-D nejlacinější zápletka.....závěrečný souboj? jako já byl zklamanej ze závěru Jessicy, ale s porovnáním s Lukem to bylo skvělé. Diamondback si na sebe vezme suchý potápěčský oblek a pak si dávají pěkně po hospodsku po čuni....jako náznaky na MCU pěkné akorát se zapomněli zmínit o zničení Harlemu Hulkem z filmu Incredible Hulk.....jedinej sympaťák je tam Luke a Claire, která neslouží jako nic jiného než oslý můstek pro spojení všech street heroes v Defenders.....jako lepší průměr, ale bohuel, Jessica byla lepší a s Daredevilem to srovnávat ani snad nejde, ten je o několik tříd jinde ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Luke je sympaťák každým coulem své většinou neprůstřelné kůže. Rozjezd série nemá chybu, ať už jde o vykreslení jednotlivých postav nebo o způsob, jakým na jedné straně zatahuje Luka do událostí a současně poodhaluje jeho minulost. Výborný je i záporák Cottonmouth. Jenže pak se série přehoupne do druhé půlky a téměř všechno jde do kopru. Luke se motá epizodami, které bezradně tápou a netuší kudy kam, z všemocného superpadoucha se vyklube groteskní kašpárek s dětinskými motivy, a finále, kde bych jako divák měl napětím nedýchat, jenže místo abych ho prožíval, tak jsem ho prozíval. Škoda, po skvělé Jessice Jones jsem se na další sólovky Defenders těšil, zatím však ani jedna, i když nejde o vyložené slabé série, nenaplnila mé očekávání. Nad vodou tak, alespoň pro mě, drží sérii hlavně Simone Missick jako skvělá Misty, bezpochyby nejvýraznější postava. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Seriál, kde se KLASICKY furt jen žvástá a nic se neděje. Náznaky akce 3,8 a 10 díl a v 11 dokonce snad náznak i nějakýho fightu. Díly mezitím prožvastanost u kávy v nějakým kadeřnictví či stanici. Přišlo mi, že koukam spíš na seriál Holičství, než na nějaký komiksový seriál. Pak houkání houkaček a procházky po městě opět doplněné žvástáním. Druhou sérii prcám. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Tenhle černoch plný nadlidské síly mě vůbec nepřesvědčil celkem sem díl co díl očekával nečekaný zvrat a větší zájem a tak odcházím z normálním pocitem ze seriálu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Luke Cage je vlastně harlemský Superman, protože je správňákem od kosti, všechno chce dělat podle pravidel, takže i když má jednoho z padouchů na lopatě, snaží se ho za každou cenu dostat do kriminálu a i když je zdánlivě nesmrtelný, tak i tady je něco jako kryptonit. A samozřejmě je díky tomuhle poctivému přístupu adekvátně na pěst. Ne pořád, ale dost často. Ale to není jediný kámen úrazu. Když odhlédnu od toho, že černošské záležitosti zase tak moc nemusím, tak je tu nesmyslných třináct dílů, které, podobně jako u dalších dosavadních marvelovek, vyjma Daredevila, totálně pohřbívají tempo i další pozitivní věci, které se tu najdou. Nejvýraznějším plusem tak zůstává casting, ale z mého pohledu je tohle seriál vedlejších postav, protože představitel té hlavní mi vůbec neseděl. Nicméně záporáků i klaďáků tu kromě Luka Cage bylo víc než dost a tahají to alespoň na průměr. 50% ()

jh666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začněme tím horším, protože Luke Cage je pro mě jedním z nejslabších článků celého MCU. Důvodem je příliš velká roztahanost, protože kromě asi 3 epizod se 3/4 epizody nic nedělo. Druhým problémem je záporák, na Cottonmouthovi bylo alespoň něco, ale Diamondback je suverénně nejhorší záporák v MCU (ano, i Malekith byl lepší, ne o moc, ale byl). To je vidět zejména, když si to porovnáte s ostatními MCU seriály (Garret, Ward, Kingpin, Killgrave). Všechno zachraňují konce epizod, díky kterým má člověk pocit, že se děje alespoň něco. Pak je skvělou postavou Misty Knight, která je jednou z nejlepších ženských postav MCU. A sám se divím, že to píšu, protože mě černošská hudba nikdy moc nebrala, ale sound track je úžasný. 70 % ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Dávám po první sérii tři hvězdy, ale reálně je to někde mezi třemi až čtyřmi. Mám podobné výhrady jako ostatní - Luke Cage (a ještě víc Black Panther) vznikl jako odpověď Marvelu na poptávku po černém superhrdinovi, který bude v týmovkách reprezentovat určitý princip (a rasu). Jeho první komiksy tohle téma dost akcentovaly, což už z dnešního pohledu působí trochu směšné. Tvůrci seriálu se však rozhodli, že rasové téma bude jedním z high-lightů jejich díla a v zásadě je motivicky propojili s prvky blacksplotation, tedy sub-žánru, který je dnes konzumován spíše jako parodie (působící mnohdy kouzlem nechtěného). Místy je to zábavné (třeba, když to dá prostor pro cameo-vystoupení Method Mana), místy křečovitě patetické (jako v Lukově závěrečném proslovu na policejní stanici). Odhlédneme-li ale od toho, je sympatické, že se Luke Cage vydal cestou marflixovské Jessicy Jones, kde také hlavní hrdina není úplný übermensch, který řeší globální problémy lidstva v podobě útoku mimozemšťanů, ale spíš jde o tak nějak obyčejného člověka s vlastními problémy, jehož největším úspěchem je něco mezi zmlácením lupičů v obchodě a mařením obchodu s drogami. Tomu odpovídá i mikrosvět jedné čtvrti, kde se většina příběhu odehrává a povaha záporáků, kteří jsou mimochodem zapamatovatelnější, než kdokoli z marvelovského filmového univerza. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

S01: Začátek série slušné, ale postupně se to rozplyzne v nejuplakanějšího hrdinu ever. Hrozná nuda v posledních episodách pak vrcholí závěrečným soubojem, který jsem měl sto chutí vypnout. 2/5S02: Tak to už bylo jiné kafe, parádní temná jízda se skvělou hudbou (hlavně ten jazz v první půlce sezony). 5/5 ()

Související novinky

Netflixovské seriály od Marvelu dorazí na Disney+

Netflixovské seriály od Marvelu dorazí na Disney+

24.02.2022

Před pár týdny přišla zpráva, že Netflix stahuje své marvelovské seriály jako Daredevil nebo Punisher ze svých serveru. To samozřejmě rozjelo spekulace o tom, kde asi seriály, jež se teprve nedávno… (více)

Punisher oficiálně zrušen

Punisher oficiálně zrušen

19.02.2019

A je to oficiální. Měsíc po premiéře druhé řady Punishera s Jonem Bernthalem v hlavní roli se streamovací gigant Netflix rozhodl definitivně zavřít dveře za marvelovskými seriály a oficiálně tak… (více)

Netflix zrušil Daredevila

Netflix zrušil Daredevila

30.11.2018

Netflix a Disney jsou momentálně uprostřed drahého rozvodu a další obětí jejich nenaplněné lásky se teď oficiálně stal jednoznačně nejúspěšnější z marvelovských seriálů, komiksový Daredevil. Po třech… (více)

Netflix ruší Iron Fista

Netflix ruší Iron Fista

13.10.2018

Iron Fist je prvním hrdinou od Marvelu, kterého se Netflix rozhodnul samostatně zrušit po dvou řadách. Zpráva přichází trochu jako šok, jelikož druhá řada byla vnímána jako podstatné zlepšení oproti… (více)

Reklama

Reklama