Reklama

Reklama

Virunga

(festivalový název)
  • Velká Británie Virunga
Trailer
Velká Británie / Demokratická republika Kongo, 2014, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Uprostřed pralesů na východě Demokratické republiky Kongo leží národní park Virunga, kde jako na jednom z mála míst na světě žijí poslední stovky horských goril. Park se ovšem nachází nedaleko protivládních povstaleckých základen, a navíc v zóně, kde hodlá britská firma těžit ropu. Když povstalci zahájí ofenzivu, ocitá se pod palbou nejen vše, co se neohrožená skupina strážců parku pokouší chránit, ale také filmový štáb. Výjimečný docuthriller nominovaný na Oscara 2015 za nejlepší dokument je strhujícím dramatem o chamtivosti, korupci a bezohlednosti tváří v tvář mimořádnému odhodlání bránit lidskost proti zlu. (Jeden svět)

(více)

Recenze (22)

verbal 

všechny recenze uživatele

Zaprodané korporátní gorily se vzájemně koksují se zkorumpovanými vládními gorilami, přičemž animálně ničí všechno kolem sebe a traumatizují chudáky horské gorily, které jsou na pokraji vyhynutí. Jediným Hestnem je tu paradoxně potomek příbuzenského křížení belgických degenerátů, kteří se v 19. století podíleli spolu s Poldou Druhým na plundrování a terorizování Konga. Impotentní pózování princátka de Merode uprostřed téhle války o planetu opic nám, opět paradoxně, kýčovitě a populisticky shrnuje pro změnu potomek příbuzenského křížení pruských degenerátu, zjevný feudokomunista, ekosluníčkář a dle tohoto i jeho předchozích pičinů také demagog par excellence – princátko von Bismarck. Umaštěná militantní lesba v jeho službách sice hezky vychytala třetí svět plundrující zmrdský korporát, ovšem jinak si tenhle pěkně vychcaný šlechtický synek, jehož patetický pseudoblábol koprodukoval sám Národní park Virunga, elegantně vyfabuloval ozbrojený konflikt asi o 400 kilometru severněji a o jezero dál, než se ve skutečnosti odehrál. Ale nevadí, ti čuráci, co tohle nominovali na Osrala a tak procítěně se nad tím rozplývají, si ve své moudrosti beztak myslí, že Kongo je africký buben. Takže si z této účelové lži Herr Riefenstahla fucktograficky odneste nejlépe jen to, že v Kongu žijí gorily, a ty horské je třeba chránit, nejefektivněji asi přesídlením těch nehorských do Somálska. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Ač je to paradox, tak na tom filmu miluju hlavně to, co ve výsledku považuju za plevel a mor jakéhokoliv dokumentu. Ale vzhledem k tomu, že tvůrci jsou ve svém konceptu natolik důslední, tak jsem jednoduše podlehl. Virunga je totiž precizně vystavěným dokumentem, který využívá všechny výrazové prostředky hraného filmu (válečný žánr hadra), jen aby nás dohnal ke katarzi, empatii a finálnímu dojetí. Slzopudný kýč nám nejprve představí ty roztomilé gorily (a že jsou!), pak hrdinské ochránce a postupně rozdává karty hlavním antagonistům v podobě britské těžební a zarputilým povstalcům. Ve své dramaturgii jde tak daleko, že ve válečných scénách stříhá tři až čtyři dějové linie, jakožto paralelní děje, přestože mezi nimi je třeba i týdenní odstup. Tvůrci tak vytváří až neuvěřitelně dechberoucí atmosféru válečné vřavy a my máme po právu pocit, že jsme přímo na místě a teď jde opravdu o všechno. Do toho symfonická hudba jak z velkofilmu, nervózní tváře vojáku, prchající novinářka a vyděšené gorily. Frontální útok na divákovy smysly a ty rozume si dej raději pohov. Ostatně není náhodou, že film měl sice jen jednoho režiséra, ale hned sedm střihačů. To, že je to ve výsledku nekritický kejč bez jakékoliv sebereflexe či víru v kritický rozum diváka, stírá právě ta filmová důslednost tvůrců. Britský Triumf vůle pro západní a sluníčkovské publikum. PS: A pochybuju, že by film měl takový ohlas být hlavními postavami pouze místní Konžané a nikoliv hrdinní běloši, co napravují to naše "Černé" svědomí Evropy. Už jsem z téhle rétoriky unavený a mrzí mě, že i takhle silné téma si bez něj nevystačí. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dodnes si pamatuji film o Dian Fosseyové. Bylo to pro mě tak nějak podobné. Faktem však zůstává, že někdy je potřebné dát všechny své síly i pro zdánlivě beznadějnou věc. Snad právě proto nelze hodnotit jinak než srdcem. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Je mi smutno a trhá mi srdce, ked' si uvedomím, akým pekelne svinským krokom sa rútime do riti. A môžme si za to sami! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí.. přitom věcné a pokudmožno nepatetické ( jakože.. je to holt z velké části o gorilách.. a ty jsou rozkošné samy o sobě.. takže..).. Vedle dokumentu This is Congo je to asi nejlepší náhled do problematiky daného regionu.. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Afrika je diky svemu obyvatelstvu ztraceny kontinent a nemyslim si, ze by se jejich situace mela zlepsovat. Stejne tak to bohuzel vidim i s narodnim parkem Virunga. Dobre udelany dokument, ktery je misty i dost napinavy. Dobra osveta pro divaka, vede k zamysleni a marnosti. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Virunga je poslední útočiště horských goril na světě, ale tento dokument zachycuje jen velmi málo z jeho krás. Virunga je velmi zajímavým, důležitým, ale ponejvíce smutným pohledem na boj správců parku proti úplatkářství, korupci a násilí ze strany firmy těžící ropu a místní povstalecké skupiny. Je to napínavý boj vedený roztřesenou skrytou kamerou, ale minimálně posledních pár minut vám dokáže, že měl smysl. Jasných 5* ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

90-100% ... Hlúpy človek, peniaze, vojna, peniaze, pokoj, korporácia, peniaze, vojna.... A niekde uprostred toho všetkého je Národný park Virunga v DRC - oáza pokoja, života, prírody a niekoľkých ohrozených živočíšnych druhov vrátane horských goríl. Niekedy si prajem aby ľudstvo vyhynulo. Mnoho jedincov, a to nehovorím o malom čísle, si nezaslúži žiť nielen na tejto planéte, ale vôbec. Dokumenty hodnotím skôr z obsahovej stránky, pokiaľ ich formálna stránka nie je úplne mimo. Tento bol dobre natočený a ešte ma aj obsah dostal. ()

Daae 

všechny recenze uživatele

Dokumentarni film, o kterem se da rict mnoho. Ztelesnuje vyborny priklad umelecke zurnalistky, kde neutuchajici exploze v pozadi vykresluji zvysujici se napeti v Narodnim parku Virunga. Pytlaci, spravci parku, byvali detsti vojaci a mnoho podezrelych postav vypraveji vlastnim slovy pribeh konfliktu a protichudnych zajmu. Puvodni umysl natocit film o nadeji se podarilo probit doslovnou invazi ropne firmy a nasledneho teroru jenom pomoci krasne postavy Andreho Baumy, ktery za smysl sveho zivota povazuje horske gorily. Kolik toho vite o sve FTSE 250 korporaci? Je to teprve zacatek... ()

NJD 

všechny recenze uživatele

Fantasticky zpracovaný kontrast mezi tím, co je na našem světě krásné a tím, co je akorát k pláči. Obzvlášť záběry ze skrytých kamer stojí za to. O závěrečné půhodině ovlivněné agresí rebelů z M23 ani nemluvě...nepamatuju si, kdy jsem se naposledy u dokumentu takhle bál. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Druhá polovina dokumentu mě dostala. Naprosto dech beroucí střet emocí, faktů, konspirací, reality, dobra a zla... Přinejmenším skvěle reflektuje poměry současného světa, mentalitu lidí na jedné straně a na druhé straně. Velká poklona těm, kteří riskují své životy a velká poklona tvůrcům dokumentu, kteří navázali i projektem. Zapojil jsem se. 1 2 3 4 5 Lidi dělejte něco! /// 222 hodnocení, to myslíte vážně??? /// Znovu se opakuju, ale nesnáším tuto *** společnost *** 10/10 ()

Vrata88 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se nás svým velkolepým a hollywoodským stylem snaží srazit na kolena a přinutit k lítosti, chce abychom litovali toho, že existují na naší planetě lidé, kterým je lhostejné životní prostředí, kteří jsou schopni podporovat rebelské armády v genocidách jen kvůli tomu aby z toho měli vlastní zisk. Peníze prostě hýbou světem a lidi, kteří berou ochranu přírody vážně a jsou schopni obětovat život pro přídní rezervace je méně, než je potřeba. Virunga je nádherným příkladem toho, jak film může podat myšlenku, vyprávět příběh a donutit člověka k zamyšlení. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Silný, emotivní, precizní dokument, který na pozadí boje o záchranu endemitních goril ukazuje na stále stejné praktiky a neštěstí v Africe: zkorumpovaná a přitom slabá vláda, zahraniční korporace bažící po nerostném bohatství, militantní frakce, civilisté a v náordním parku zvířata na posledním místě "potravinového řetězce". Jeden z nejsilnějších snímků, co jsem na Jednom světě za ta léta viděl. Škoda, že se historie neustále opakuje a systémové řešení je v nedohlednu. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Velice emotivní a napínavý biják (téměř hollywoodského střihu), u kterého snadno zapomenete, že jde o dokumentární film. Jako dělaný pro oscarové klání. Jen ten závěr jaksi vyšumí do ztracena a gradované napětí se převtělí až do informací sdělených v závěrečných titulcích. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Nikdy nekončiaca téma zisku a dobývania nerastného bohatstva skrz naskrz národných parkov a to európskymi korporáciami. Holt, doba afrických kolónií neskončila nikdy. Imigrantská kríza v tomto svetle ukazuje svoje pravé príčiny. ()

flakik 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velice podmanivý dokument se silným příběhem, který však bohužel zvýrazňuje některá klišé a silně zobecňuje některé skutečnosti - historický úvod o vykořisťování Afriky bílým mužem, zlá petrolejářská společnost sídlící ve Velké Británii, opět vlastněná bílým mužem, pouze evropská žurnalistka používající pokoutné nahrávací metody se snaží tento obraz zlepšit. Ale svět není jen černobílý, což by měl dokument zachycovat. ()

Související novinky

DiCapriův dokument se promění v hraný film

DiCapriův dokument se promění v hraný film

24.06.2020

Režisér Barry Jenkins (Moonlight, Kdyby ulice Beale mohla mluvit) už pár let pracuje na seriálu The Underground Railroad pro Amazon, na jeho nový film ale fanoušci stále čekají. Nyní už alespoň víme,… (více)

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama