Reklama

Reklama

Největší bomba na světě

(TV film)
  • Velká Británie World's Biggest Bomb
Velká Británie, 2011, 53 min

Obsahy(1)

Svržení atomových bomb v závěru 2. světové války znamenalo jen začátek přísně utajovaného souboje mezi Spojenými státy a Sovětským svazem, jehož cílem bylo vytvoření co nejúčinnější zbraně. Zdálo se, že po svržení atomových bomb na japonská města Hirošimu a Nagasaki v srpnu 1945 budou Spojené státy v čele vývoje jaderného zbrojení, ovšem Sovětský svaz se rozhodně nechtěl nechat zahanbit. K překvapení Američanů, jež se věnovali výzkumu a testování jaderných zbraní na tichomořském atolu Bikini, sestrojili Sověti letecky přepravitelnou padesátimegatunovou bombu, jež vybuchla ve vzduchu silou čtyřtisíckrát větší než pověstný „Little Boy". (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Snad až příliš zběžný, ale jako "vstupní" to byl fajn britský PBS dokument, který projde srovnání dvou japonských měst se zemí, operace Crossroads, Castle Bravo, ruskou Tsar bombu s výbuchem do výšky 64 km, i nějaké ty negativní externality. Potěší interview s lidmi jako Agnew, Altshuler (junior) a dalších pár. [seznam atomic age dokumentů u mě v Deníčku] ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Sovietskej bombe sa venuje málo priestoru. Väčšia časť dokumentu je venovaná atolu Bikini, testom na ňom a spôsobeným následkom. Názov je teda zavádzajúci, ale to nič nemení na fakte, že ide o zaujímavý a hodnotný dokument. Vyhýba sa pátosu a obsahuje veľa informácií o priebehu vzniku vodíkovej bomby a následných testoch. 80 % ()

Reklama

Nonna 

všechny recenze uživatele

Jako absolutní pacifista na většinu filmů, obírajících se válčením běžně nekoukám, ale tento dokument mě přikoval k televizi. Stál za to i pro tu, pro mě dosud neznámou informaci, že dvojdílné plavky jsou pojmenovány po ostrově, na němž probíhal sebevražedný jaderný výzkum, který některým zatemněným mozkům té doby přišel natolik erotický, že po něm tento obnažující kousek oděvu pojmenovali. Neuvěřitelné. Dokument poutavě a přitom až dráždivě nestranně a nezúčastněně popisuje nejstrašnější varianty války. Z nadšeného líčení konstruktéra atomovky, která zničila japonská města, jak si to vše točil z letadla a jak jsou to jedinečné záběry, až mrazí, stejně jako z historických záběrů nevinných domorodců ozářených na sousedním ostrově. Autorům se chladným přístupem k tématu podařilo stvořit mrazivý dokument, který neukazuje lidstvo v právě pěkném světle a rozhodně varuje. Povinně a preventivně bych ho pouštěla dětem při výuce dějepisu a ekologie. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument o najhrozivejších vynálezoch aké kedy ľudstvo vytvorilo. Testy amíkov na atole Bikiny či ruský Tzar sú známe fakty, ktoré nútili ako aj východný či západný blok ku zbrojeniu. Človek tak premýšľa čo by sa stalo, keby tí bláznivý sovieti šlahly jednu takú bombu na USA. Neskutočné zábery a aj výpovede svedkov. Zaujal ma ten vynálezca Tzaru, ktorý začal bojovať proti atómovým pokusom čo mu vynieslo dokonca Nobelovku. ()

jirie 

všechny recenze uživatele

Podle názvu je dokument věnován nejsilnější termonukleární bombě, která kdy byla sestrojena, a kterou Sovětský svaz shodil z letadla na ostrovy Nová země v roce 1961. Ve skutečnosti se film z 90 procent věnuje americkým pokusům na atolu Bikini a osudu domorodého obyvatelstva tohoto atolu. Sovětské bombě a jejímu tvůrci Andreji Sacharovovi je věnováno pouze několik minut. Přesto je dokument zajímavý a zájemcům o toto téma jej lze doporučit. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama