Reklama

Reklama

Jeden oceán

(seriál)
  • Česko Oceány (více)

Obsahy(1)

Historie světového oceánu je i naší historií. Autorem cyklu o globálním stavu moří a oceánů je slavný kanadský přírodovědec, ekolog a aktivista David Suzuki. Nabízí unikátní pohledy do všech koutů planety a varuje před ničením této životně důležité krásy.

1. část (Zrození): Nejdůležitější událost v dějinách naší planety se odehrála před více než čtyřmi miliardami let. Zrodil se oceán. Země se zcela změnila. Utvořily se na ní vodní plochy, díky nimž začala vznikat atmosféra a později i nespočet různých forem života, včetně evolučně klíčových druhů, které jako první vystoupily z oceánu a osídlily souš. Oceán je jedna z nejkrásnějších a nejzáhadnějších částí naší planety. Docházelo v něm však i k hromadnému vymírání většiny druhů. Naštěstí vždy některé přežily. Byly to vlastně naši nejstarší předkové. Historie světového oceánu je tedy i naší historií. A teprve dnes začínáme chápat, jak moc je složitý a jak nesmírný vliv měl na Zemi i na naše vlastní přežití.

2. část (Stopy v písku): Oceán člověka přitahuje odjakživa. Pokud však dnes chceme využívat bohatství a krásu oceánu, musíme se tísnit na stále plnějších březích. Na pobřeží pevnin nebo v jeho blízkosti žijí dvě miliardy lidí. A do roku 2025 bude zastavěna téměř celá obyvatelná pobřežní linie většiny kontinentů. Stále ještě vídáme tyrkysová moře.

3. část (Záhadné hlubiny): Ve světovém oceánu byl kdysi soustředěn veškerý život planety Země a dodnes ho tam stále je možná až osmdesát procent. Většinou se ale nachází v hloubkách, kde člověk nemůže přežít. Díky novým technologiím však nyní můžeme poprvé v historii nahlédnout do temnot hlubin, kde panuje drtivý tlak, do světa plného záhad a překvapení. Vědci, objevitelé dneška, závodí s časem a snaží se najít na tyto otázky odpovědi, než si svým nerozvážným počínáním oceán zničíme.

4. část (Měnící se moře): V současnosti nastávají v oceánech velké, nebezpečné změny. Živočichové se přesouvají, mrtvé zóny se rozšiřují a základy života moří se pomalu rozpadají. Člověk se snaží těmto změnám co nejdříve porozumět a odhadnout, co přinesou tisícům živočišných druhů včetně nás.
Krátce po půlnoci vědcům den právě začíná. Kotví uprostřed severního Tichého oceánu a chytají kalmary peruánské na třpytku. Ti by tu však správně neměli být. Jsou to zvěstovatelé změn. Nenasytní predátoři, jejichž přirozeným prostředím jsou mexické vody. Teď ale zaplavují pobřeží Kanady. Všechny oceány na světě jsou vzájemně propojeny a tvoří tak jeden světový oceán. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

subic 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že už i starověcí Římané měli problém s lovem tuňáků ve Středozemním moři a že ho už tehdy museli regulovat. A co se dovíme dál? Zatím po 2 dílech tak 70%. ()

Reklama

Reklama