Reklama

Reklama

Vinyl

(seriál)
  • USA Vinyl
Trailer 1
Drama / Hudební
USA, 2016, 10 h 17 min (Minutáž: 52–113 min)

Hrají:

Bobby Cannavale, Olivia Wilde, Ray Romano, Ato Essandoh, Max Casella, P.J. Byrne, J.C. MacKenzie, Birgitte Hjort Sørensen, Juno Temple, Jack Quaid (více)
(další profese)

Epizody(10)

Nový seriál od Martina Scorseseho, Micka Jaggera a Terence Wintera je zasazený do New Yorku sedmdesátých let minulého století. Velkolepou jízdu napříč hudební branží, jež byla v době nástupu punku, diska a hip-hopu prosáklá drogami a sexem, sledujeme očima šéfa hudebního vydavatelství Richieho Finestry (Bobby Cannavale). Ten se ze všech sil snaží zachránit svou nahrávací společnost i vlastní duši, aniž by musel jít přes mrtvoly. (HBO Europe)

(více)

Recenze (98)

Matros 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů, který se velmi pravděpodobně nikdy nedočká pokračování. Což je trestuhodné. Skvěle zahrané a napsané. První epizoda sama o sobě funguje jako Scorseseho celovečerní film. ()

matmanX 

všechny recenze uživatele

Vinyl mě nalákal na autentickou jízdu hudebním průmyslem 70. let. V půlce série jsem si bohužel uvědomil, že to úžasné zasazení je jen kulisou, nedůležitým pozadím pro osobní drama nepoučitelného feťáka. To by samo o sobě mohlo být zajímavé, ale kvůli tomu jsem do seriálu nešel. Hlavně ani jedna část není zpracovaná opravdu dobře. Většina epizod sestává z Richieho sjetého pobíhání a řvaní na všechny kolem, tedy pokud fet teprve nehledá. Do toho jsou zamíchány nějaké camea dobových muzikantů, vedlejší linky sem tam zajímavých postav, které se kvůli pomalému tempu nedočkají rozuzlení, a občas nějaký ten song pro radost. Takhle fungují prakticky všechny epizody, takže i na ploše deseti epizod se rychle dostaví repetice a nuda. Nejvíc mě ale štve, že kromě první epizody jsem z toho vůbec necítil vášeň pro hudbu. Richie o ní pořád mluví, ale ze seriálu samotného nikdy nečiší. The Get Down dokázal i přes fantastičtější námět a trochu neohrabané vyprávění zachytit ducha doby daleko lépe a zábavněji. ()

lardko 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem se těšil víc než rok , a po všech trailerech , galeriích atd. jsem měl na tento seriál přemrštěné nároky , ale tak nějak to co jsem si představoval , tak jsem dostal. Jen mě mrzí že seriál má jen ubohých 10 dílů. Zatím jsem u devátého dílu , a přijde mi tento seriál jako dost skvělý nářez ! ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Když jsem narazil na seriál ze světa rock'n'rollu o přestřeleným řediteli krachující nahrávací společnosti, který se snaží zachránit svou kariéru, zatím co se mu hroutí manželství, tak jsem byl přirozeně zaujat - kord když se na tvorbě podílel Scorsese a Jagger. Výsledek bohužel příliš nezarezonoval, protože to nemá dost dobrý scénář. Z toho pramení, že z celé řady postav si divák snad vyloženě neoblíbí žádnou, protože všichni jsou sobci, z čehož pramení většina konfliktů. Postavy nejsou dost zajímavé, protože jim chybí hloubka a nějaký výraznější příběhový oblouk. Bohužel nejsou ani dost zábavné, abych jimi byl baven. Není toho moc, ale občas něco vypadne z protagonisty ("Máš něco?" "Co? Hroutí se nám společnost a ty se chceš sjet?!" "Sjetej jsem byl furt a společnost se mi začala hroutit, až když jsem s tím přestal.") Převažují však momenty, kdy Ritchie něco posere, či se zachová jak sketa. I proto si myslím, že k němu divák bude obtížněji nacházet cestu. Původně jsem si to představoval takto: Zkoksovanej protagonista diváka provede tímhle šíleným světem, mnohdy se mu něco podaří, ač ani on sám neví, jak a na konci dojde svého cíle, ač za sebou nechá spoušť stejného rozměru. Později mě tato představa opustila a začal jsem o tom smýšlet takto: "Okolnosti budou na protagonistu vyvíjet stále větší tlak, když Ritchie setne jednu hlavu, tak narostou další dvě, čímž se bude budovat napětí a divák bude svědkem toho, jak nízko může člověk klesnout, než ho to úplně zlomí." Bohužel tvůrci scénáře nebyli schopni pracovat s gradací a výsledek je však mnohem rozplizlejší: Občas se něco podaří, ale většinou je všechno posraný a divák jen sleduje, jestli se z toho nakonec nějak vylížou. Štve mě, že to má 10 hodin, ale ve výsledku to o ničem pořádným není a hromada odkazů a soundtrack to nezachrání. Když není dobrej scénář, výsledek taky dobrej nebude. Všechno stojí na obsahu. Když ten dostatečně nefunguje, výsledek nemůže být dost uspokojivej. Kéž by to bylo přestřelenější, zábavnější, napínavější, zajímavější, bohatší co se týče příběhů postav i jejich osobnosti a celej příběh měl znamenitelší výraz, pevnější základy, jistější tah na branku a závěr, který bude trefou do černého. Obecně tu popisuji ideální podobu tohoto materiálu, jíž nebylo ani zdaleka dostáno. Tohle pouze ušlo a to je málo. ()

Trešlson 

všechny recenze uživatele

Po první řadě hodnotím jako ohromnou pecku. Vyvážený žánrový mix a neokaté střídání stylů v jednotlivých epizodách, výborní herci v čele s Cannavalem, který už na svém prostoru v Boardwalk Empire dokázal zaujmout. Pro fanoušky hudby povinnost, pro fanoušky Scorseseho povinnost, pro fanoušky kvalitních seriálů nutnost.. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

S první sérií nakonec spokojenost. "Mafiánská" linie mě moc nebavila, i když na konci se taky docela rozjela. Uvidíme, co bude dál. ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

Až takovou starou školu v hudbě nemusím, ale tahle podivnost mě prostě přitavila... je to dobový úlet plný surové hudby s lehkou krimi linkou... proč ne, dobrá práce... 80% ()

Rockerman

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí " pilota" zatím nadšení nepřišlo. Dám tomu ještě šanci už jen kvůli tématu. Na muzice 70tých let jsem vyrůstal a někteří mí oblíbenci byli slyšet ( Black Sabbath, Led Zeppelin). Zatím je tu příliš keců o kontaktech a trochu to nudí. Snad se to rozjede. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Super seriál.Bobby Cannavale je skvělej, seriál je nabitý skvělou muzikou, má to spád, chvílemi je to hodně psychedelic.Zajímal by mně ohlas v Německu:))) ()

ER 

všechny recenze uživatele

Platí pro prvních 7 dílů.....Je to zajímavé...byť jsem tuto dobu "téměř zažil" (jelikož jsem poslouchal hudbu 60.let a hltal všechny informace o zpěvácích,tudíž znám téměř všechny skladby,které v seriály doposud zazněly), přesto mne to nenadchlo tak,jak bych očekával. Přitom se tomu nedá nic vytknout ,dobové zpracování včetně hereckého podání nemá chybu. Jenže mi tam chybí ten správný feeling. I tak budu seriál dále sledovat,jelikož jeho přínos je nesporný. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy a rock'n'roll. Tyto tři hlavní aspekty se nejvíce promítají do tohoto Martina Scorseseho seriálového nářezu, na kterém se mimo jiné podílel i třeba slavný Mick Jagger a na samotném seriálu to jde znát. V něm nám odhaluje zákulisí rozvíjejícího se hudebního byznysu 70. let, a to na příkladu American Century, nahrávací společnosti v New Yorku. Píše se rok 1973 a hlavní hrdina Richie Finestro nám začíná vyprávět, jak v 60. letech, založil nahrávací společnost, ze které se vyklubala prvotřídní obchodní značka, která se ovšem v tomto roce dostala do velkých potíží, a proto vedení učinilo rozhodnutí-prodat značku; dokud z ní mohou vytřískat, co nejvíce peněz, a to společnosti PolyGram v Německu. Jenže bláznivý šéf firmy Richie však po nezapomenutelné šílené noci, ve které prožil dosud nevídané, se rozhodne nepodepsat již připravenou smlouvu o koupi, čímž uvrhne celou společnost ještě do většího bahna, ve kterém se už delší dobu nachází. Hlavní zápletka je tedy jasně daná, vykopat tuto společnost znovu do nejvyšších pater. K tomuto činu jí má dopomoci nově objevená skupina Nasty Bitz, která se má stát novou tváří podniku. Celou dobu v seriálu sledujeme právě tuto fikční skupinu, avšak ve všech jednotlivých epizodách nalezneme vždy mnoho skutečných hudebních hvězd jako např. Led Zeppelin, Aerosmith, Alice Cooper, David Bowie či Elvis Presley. A to je jen krátký výčet umělců, kteří se v seriálu přímo objeví, zazní jejich songy či je o nich alespoň něco řečeno. Seriál skvěle šlape nejen po hudební složce, podmanivé atmosféře, ale i po herecké stránce. Excelují Bobby Cannavale, Ray Romano, Olivia Wilde tak i další. Neskutečně nadupaný seriál, který nepochopitelně nebyl prodloužen o další sérii. ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu ,který natočil můj nejoblíbenější režisér Scorsese ,to ani jinak nemohlo dopadnout špatně ,pilot dost dobrý ,uvidíme jak dopadnou další díly.Další díly sou sice o trochu slabší ale dobře natočené ,kdyby celý seriál točil Scorsese bylo by to mnohemkrát lepší .80% ()

biergof 

všechny recenze uživatele

Tak prostředí, nápad, herci..všechno tu je. Dal bych však přednosti více hudbě, práci ve studiu a příběhu kapel samotným, než pobíhání sfetovanejch hovad po luxusních lokacích. To je kámen úrazu pro Vinyl, jen se tu fetuje, souloží a hrabou prachy, 70s kapely a hudba je jen kulisa, kdyby to bylo naopak, bylo by to skvělé. Takto beru Scorsese jen jako úchyla ()

wege 

všechny recenze uživatele

Řečeno běžkařkou terminologií, strašně mi to nechutnalo. Dlouho jsem se tím trápil, snad žádný seriál o deseti dílech mi netrval tak dlouho, dal jsem jeden díl na nějakou dobu odložil (klidně zkouknul celý jiný seriál) a tak dále. Není v podstatě vůbec špatné, má to dobře postavený děj, skvělé postavy, výborně trefenou atmosféru doby a místa kde se to odehrává, drogy, alkohol, dokonalou hudbu, super hlavního hrdinu, ale pořád mi to přijde takové nijaké. Jak je to správné slovo? Mám z toho neochvějný pocit, že to bylo točeno jen na efekt, chybí v tom upřímnost. Zároveň je ale super, jak to je pěkně otevřeně ukončené, kdy se spoustu věci nedořešilo. Zase se musím přiznat, že poslední tři díly jsem dal v kuse a už nic neodkládal. ()

DassemUltor 

všechny recenze uživatele

Nějak mi to nesedí. Za prvé mi vadí ten hlavní herec. Mám pocit, že to moc tlačí a přistihl jsem se, že mi leze na nervy. Dále tam cítím jakousi zarputilou snahu o to všechno co to má mít, ale na mě to nefunguje. Prostě sex, drogy a valící se kámen. Jakoby všechno to tam je a je to zatraceně cool, ale já to necítím. Těžko říct. Ale jinak je to všechno asi v pohodě. Ta scéna kdy umlátili toho totálně zfetovanýho týpka od rádia byla naprosto pecková - tu jsem si musel znova přehrát. Ale zbytek u mě tolik nefunguje. ()

Lkn 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné! Tohle je přesně to co chybělo v mém hledáčku mezi seriály! Pilot byl fenomenální, ale další díly pokračují ve stejném tempu, které každým dílem dokazuje kvality seriálu s perfektním Bobbym který mě absolutně dostává na kolena svým vykonem! ()

JK77 

všechny recenze uživatele

davam 4*, ale ani neviem preco. Cakal som od toho viac. Ale posledne diely ma bavili. Z hudby to bolo poslabsie. A skoda ze to skoncilo pri zrode CBGB. ()

Související novinky

Martin Scorsese nezpomaluje

Martin Scorsese nezpomaluje

28.11.2019

Čerstvě po premiéře epické gangsterky Irčan na Netflixu přichází zpráva, že Martin Scorsese už si vyhlídl další projekt. Kromě krimi Killers of the Flower Moon s DiCapriem a De Nirem teď totiž ještě… (více)

Reklama

Reklama