Reklama

Reklama

Wolverine (Hugh Jackman) se vrací. Jenže je na tom nyní trochu hůř. Jeho schopnost uzdravování pomalu vyprchává a elánem také zrovna nehýří. Navíc je na vše skoro sám. Z X-Menů přežívá ještě Charles Xavier známý také jako Profesor X (Patrick Stewart), který je ale vážně nemocný, ztrácí paměť a trpí nebezpečnými záchvaty ohrožujícími jeho okolí. Společně se ukrývají v opuštěné továrně na americko-mexické hranici. Jejich utajení ale skončí, když se objeví Laura (Dafne Keen), dívka, která má překvapivě stejné schopnosti jako Wolverine a v patách má navíc nelítostné pronásledovatele, kteří se jí snaží zmocnit. Ve chvíli, kdy Wolverine a Profesor X přijmou Lauru „do rodiny", stávají se z nich štvanci, kterým jde po krku velmi brutální a vytrvalý nepřítel. Hrdinové na útěku mají k dispozici jen zbytky sil starých X-menů a Lauřiny schopnosti, které však ona sama těžko zvládá. A tak přichází čas, aby Wolverine v sobě našel zbývající vůli a sílu nejen k boji, ale i k tomu, aby Lauře předal své zkušenosti. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 586)

Mishqo 

všechny recenze uživatele

85-90% ... Tak takáto komiksovka tu ešte nebola. Brutálna ako Deadpool, no svojou depresívnosťou nemá obdoby. Wolverinovská labutia pieseň sa grandiózne vydarila. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Mám komiksový svět rád. A to i klasické "černobílé" marvel party. Ale nejsem vyloženě oddaný fanoušek, u X-Men rozhodně ne. Tudíž se mi "Old Man Logan" dostal do ruky až nedávno a já ho přečíst nestihl, což jsem ještě před filmem chtěl. Zejména pro to, abych se dozvěděl, zda mají pravdu ti, co podmiňují prožitek z filmu komiksem a nebo naopak ti co tvrdí, že jsou rádi, že film není podle toho komiksu. Každopádně já měl v Loganovi právě problém s tím, co by jinak v komiksu fungovalo skvěle. Sekvenční umění má krásu v tom, že má možnost perfektně zobrazit dlouhé chvíle, monotónní činnost, statické záběry a podobně tak, že dají přesně ten pocit čtenáři, ale neuberou mu reálný čas. V tomhle film pokulhává, protože divák si to prostě musí prožít, a čím větší komprese tam je, tím nepatřičněji mu to připadá a přílišná komprese právě pak působí jako sestřih událostí z filmu o drogovém tripu na meskalinu, koksu, MDMA, a extázi dohromady. Filmy, zejména road movie, jejíž formu Logan částečně pojímá, statické/monotonní scény obsahují často. Jenže málokdy obsahují intenzivní "adrenalin-rush" akční scény. Což Logan ano. A tak to funguje jako cesta vlakem na koksu. V pravidelných intervalech si frkneme akci, abychom pak nabuzení seděli půl hodiny na místě, pozorovali krajinu, ty samé lidi v kupé, poslouchali cizí dialogy, a to vše pro to, abychom si pak znovu frkli a tohle celé absolvovali znovu až do konečné stanice. A stejně jako po cestě vlakem stanice, vlakové přejezdy, jiné vlaky, je v Loganovi spousta věcí předvídatelná "desítky kilometrů" dopředu poměrně přesně a nebo ve formě "dřív či později ten vlak v protisměru pojede, pravděpodobně to bude osobák, ale mohl by to být i nákladní". A tak se James Howlett, většinu času umouněný jak mašinfíra parní lokomotivy, připravuje se na svou smrt po dlouhých cca 150 letech svého života v momentu světa, který se mutantů zbavil a kde Logan přežívá na okraji společnosti většinu svých "soukmenovců". Párkrát v sobě probudí již dost znaveného Wolverina, aby ve svém filmovém epitafu zanechal nějaké dědictví. Film Logan je náhrobním kamenem původní série X-Men a já se nebudu zlobit, když tam zůstane, bez zombie efektů či různých režisérských doktorů Frankensteinů. Abych to shrnul - Logan není špatný film. Je to jiný "X-Men film" než ostatní, jiný svým typem spíše směrem No Country for Old Men, nebo můžeme zůstat u Mangolda a jeho Walk The Line. Oproti nim je však Logan obsahově chudší a slabší a snaží se to vyvážit Rkovým ratingem po stránce násilí. Pro mě prostě nefunguje tak dobře, jak jsem čekal, předvídavost a zdlouhavost utlouká v mých vzpomínkách i ty ostatní dobré momenty. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Pořád se nemohu zbavit pocitu, že tolik kritizovaná jednička byla prostě nejlepší (až na toho Deadpoola). Tohle byl hodně jiný film. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Film, u jehož závěrečných titulků si říkáte, že jste se na začátku museli přehlédnout, protože tam určitě nemohlo být napsáno "Marvel". A to je, myslím, pochvala sama o sobě. Nehledejte tu proto napudrované, dokonalé, mladé a uměle pohledné hrdiny, nejsou tu ani křiklavě pestrobarevné elastické kostýmy, nečekejte "cool" hlášky a "vtípky" každou minutu. Místo toho se totiž shledáte se stárnoucím a kulhajícím Wolverinem, který už potřebuje brýle na čtení, jehož doprovází starý a nemocný vozíčkář Xavier a malá holka, co má dlouhé drápy a nemluví. Dočkáte se také hutné, depresivní atmosféry. Dočkáte se vyprahlé krajiny americko-mexické hranice, jenom pár dalších postav a příběhu... Nejsem fanynka X-Men série, shlédla jsem pouze První třídu a nikdy jsem neviděla žádný film s Wolverinem, přesto mě Logan bavil a chápala jsem děj. A to poukazuje na jediné - zvládnutý scénář, dobří herci, zvládnutá režie. A i když se mi Nolanova trilogie o Temném rytíři líbila víc, než Logan, přesto musím uznat, že minimálně v jedné věci tento film přesahuje i ji. V realističnosti. Lidé zde mohou být vysílení, mohou být prošedivělí, zarostlí, když jsou zranění, mají otevřené rány a kulhají. Vraždy tu (snad v komiksovce vůbec poprvé) neslouží k podívané a pobavení (viz. jiné filmy od Marvelu), ale jsou špinavé, krvavé, nepříjemné a šokující, a to je vzácné u jakéhokoli filmu, nejen u adaptace komiksů. Film má sice občas nevyrovnané tempo, negraduje ke konci, ale už ve třech čtvrtinách a závěrečná akční scéna je trochu zdlouhavá, přes tohle všechno převažují u Logana klady nad zápory a docela tady chápu ta vysoká hodnocení, protože pro fanoušky série to musí být úžasný zážitek. Není to nejlepší zfilmovaný komiks, jaký jsem viděla, ale je nadprůměrný a pro mě je to rozhodně nejlepší Marvelovka. Lidská a drsná zároveň, realistická, která nevznikla jenom proto, aby prvoplánově pobavila. Dalo by se tedy říct, že je to vlastně takový opak všech ostatních Marvelovek. A ta netradiční a při tom naprosto sedící píseň od Johnnyho Cashe v titulkách je už jen třešničkou na dortu. ()

Michi88 

všechny recenze uživatele

Tak a teď musím jít hodit oba dva předchozí snímky o Wolverinovi do odpadu, jelikož ani jeden z nich zdaleka nesahá kvalitou na Logana. Konečně někdo natočil film, který si Wolverine skutečně zasloužil. Ten film má prostě všechno a kdybych to tu měl celé vypisovat, tak je z toho pěkná slohovka. Nemůžu dát zkrátka jinak než plnou palbu. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

KONEČNĚ TU MÁME WOLVERINA, KDE STŘÍKÁ KREV, ODLÉTÁVAJÍ KONČETINY VZDUCHEM A DETAILNĚ PROPÍCHNUTÝCH HLAV NA SKRZ JE TU TAK AKORÁT, ABY TO NENIČILO PŘÍBĚH. O tom ale Logan není. Je to depresivní realistické drama, které poukazuje na dopad všech ran, bolesti, utrpení, které Wolverine ze svůj život zažil. Tenhle film je víc poslednější než "Poslední vzdor" a po konci tohohle filmu, by už žádný film s X-meny neměl být dál točen, aby byla zachována vážnost filmu. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Do pro mutanty neutěšené blízké budoucnosti nás přenáší poslední příběh nejoblíbenějšího z nich, na konci sil se ocitnuvšího Wolverina. Avizované rozloučení s ním se Hughu Jackmanovi (též Patricku Stewartovi i Jamesi Mangoldovi) stoprocentně vydařilo, takhle jsme si ho, předpokládám, představovali všichni: ušpiněný, nekompromisní, klející, nasávající a zakrvácený sympaťák, nechtějící se zaplést, ale (po nezbytném váhání) se na správnou stranu postavivší. Velice nečekaně jej však někdo zastínil: 10letá nevychovaná, "zvířecí" Laura, v podání Dafne Keen stejně tak vražedná jako ztýraná, dětská a osamělá. Jakmile se (tahle dvojka) vrhla do brutálního, instinktivního boje, intenzita (divákovy blaženosti) dosahovala vrcholu. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Deadpool otevřel dveře Rkovým zpracováním a vzhledem k nepřepálenému a civilnějšímu ohozu Mangold natočil konečně "jinou" Marvelovku, která vás na to při sledování nechá zapomenout. Dramatičtější a zhýralejší 'Wolverine' dramatickou, osudovější cestou zaměřenou na postavy boduje. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Dávám pět hvězdiček, protože tomuto filmu ač z rodu Marvelů se povedly dvě unikátní věci: nefalšovaně jsem se dojal k slzám a poklekl nad nezvyklou okouzlující brutalitou. Bravo, pane Mangolde a Jackmane! ()

Danny F. 

všechny recenze uživatele

Důstojné zakončení jedné slavné éry. Tohle byl jedinečný a pravý Wolverin. Dokázal tvrdě bojovat i přes fyzickou únavu což bylo věrohodné. Příjemné překvapení s dostatkem akce, krvavé akce a svižným tempem. Takovéhle filmy by se měly dělat pouze s eRkovým ratingem. Dost to filmu prospělo. A zápletka je taky dobře propracovaná a budu se těšit na další pokračování Loganovy dcery. 90% ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Já osobně musím konstatovat zklamání. Příběh není špatný, ale místy je vyloženě nudný. Nejhorší pro mě bylo dívat se na pojetí charakteru postav. Charles Xavier jako ukňouraný senilní dědek mě vyloženě rozčiloval a jeho smrt byla pro mě vysvobozením. Dokonce i sám Logan mi často lezl na nervy. Dokud se chová jako typický morous, tak je vše v pořádku, ale když se k tomu připojí ufňukanost, tak je to děs. Jediným velkým pozitivem je Laura v podání Dafne Keen. Netajím se tím, že nemám, až na pár vyjímek, rád dětské herce, ale její výkon byl vyloženě skvělý a ta skvěle zahraná zuřivost byla dokonalá. Další skvělou věcí jsou bojové scény, hlavně ve spojení Laury a Wolverina. I přes tyto kvality, a to, že v hodnocení X-Menům nadržuji, namohu dát více jak tři hvězdy a přiznám se, že mě to samotného mrzí. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Šel jsem na to do kina hlavně proto, že se jednalo o poslední film Hugh Jackmana jako Wolverine. A musím říct, byla to pecka. Neskutečně silný zážitek. Jedná se o druhý Wolverine film který režíruje James Mangold. DÍky úspěchu Deadpoola dostal nový Logan Erkový rating. Erko neznamená pouze vizuálně dospělej, ale i strukturou příběhu. Je to spíše pro dospělý publikum. Nejsou tady vtipné scény. Dafne Keen je boží. S ní bych chtěl vidět samostatný film. Její postava Laura tady předvádí někdy takové akční scény, že by ji mohl samotný Wolverine závidět :-D . Akční scény jsou místy drsné, ale místy i dojemné. Na konci filmu mi ukápla slza. Za mě nejlepší filmová rozlučka všech dob, nejlepší X-Menovka spolu s Budoucí Minulostí a X men 2. Jeden z nejlepších filmů, co jsem viděl v kině. NESKUTEČNÝ ZÁŽITEK. Hugh Jackman měl dostat oscara sakra. ()

Lukyn007 

všechny recenze uživatele

"Řekni, kde ty hateři jsou...? Co se asi mohlo stát? Řekni, kde ty hateři jsou? Kde mohou být?" Asi tak bych se zeptal všech zlých jazyků, kteří po druhém díle o Wolverinovi nemohli přijít režisérovi Jamesi Mangoldovi na jméno, a báli se, že zpacká i rozlučku Hugha Jackmana s ikonickou postavou x-menovského vesmíru. Nechci mluvit za všechny, ale troufnu si říct, že u nich složil reparát na výbornou. Atmosféra, akce, hudba, herci, to všechno prostě šlapalo jak švýcarské hodinky. Logan si po právu zaslouží stát mezi takovými komiksovými filmy jako Spider-Man 2 a Temný rytíř. 85% ()

kvaranek 

všechny recenze uživatele

Osobně bych byla radši, kdyby byl Hugo o polovic bohatší člověk, protože té krve tam na mě bylo až moc. Je to asi jako, když si objednáte špagety s kečupem a někdo vám s dobrým srdíčkem toho kečupu dá krapet víc. Stane se z toho taková červená břečka. Jinak ale supr. ()

s.e.p.p 

všechny recenze uživatele

Pokud Deadpool klestil cestu komiksovým filmům pro dospělejší diváky, Logan má potenciál otevřít stavidla a dokázat tak, že se R-kový rating jakožto synonymum pro nevýdělečnost stává přežitkem. Je to výborný, brutální, intenzivní film, který ukazuje, co všechno můžeme dostat, když se tvůrcům nesvazují ruce. Je nevyhnutelné, že se do filmu opře také několik kritiků, kteří budou mluvit o hypu a účelově hledat ve filmu chyby. Ty si tam přirozeně také najdou, nic není perfektní. Pravdou ale je, že Logan je dokonalosti se blížícím filmovým zážitkem, který zase o něco posouvá laťku a mění naše představy o tom, jak by měl vypadat plnokrevný komiksový film. Více zde... ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Zemitá, krví nasáklá, westernová road movie, ještě komornější, než její japonský -a pro mě pořád dobrý- předchůdce. Mangold tradičně jistý v postavách, vůbec ty nejsilnější momenty jsou právě v interakci ´hewlettových´. Emotivní rozlučka s někým, kdo byl s námi dlouhých 17let ! Už jen pro tu stylovost v závěru, doufám. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

1) Je to úžasně polopatická emocemi a krví prošpikovaná podívaná. 2) Přece jenom mám trošičku rozporuplný pocity – a ani nejde tolik o to, že je to vlastně celkem nebezpečnej film, protože tak enormní produkce akčního násilí může fakt vyvolávat animální tužby. Co zamrzí, je, že ta fantasticky řízná a nekompromisně chladnkorevná atmosféra se začne tak po dvou třetinách vytrácat. Po masakru na ranči najednou tempo vyprávění upadá, dojde na pár klišé a z ryze existenciálního akčního námrdu, výrazně přesahujícího ty nejdivočejší představy o Nadkomiksu, je chtě nechtě zase jenom velmi dobře udělanej komiks. Otázkou je, jestli to takhle stačí na plnej počet. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Wolverin zreznul a vrací se na plátno v nejdepresivnějším komiksovém filmu jaký kdy vznikl. To v čem Rkový rating pomohl Deadpoolovi je tady obráceno o 180 stupňů a pomáhá o to víc. Hugh Jackman si nechal to nejlepší nakonec, nahodil utrápenou tvář, kopl do sebe flašku whiskey a předvedl především fyzicky perfektní výkon. Na Loganovi je vidět, že ho každý pohyb bolí, jeho tělo je v rozkladu a vzdal se všech nadějí na život. To s čím si zahrávaly všechny předešlé filmy o Wolverinovi je tady vyšponováno na maximum. Od prvních rozkrájených nepřátel je jasné, že tohle je film o vzteku. Akční a bojové části filmu jsou tomu uzpůsobeny, tak jako v Johnu Wickovi působí skoro jako akční balet a jsou uhlazené, tady je z nich cítit frustrace a vztek Logana nad jeho osudem a on prostě krájí hlava nehlava až se ten vztek přenese na vás a vy máte pocit, jako že byste prorazili pěstí zeď. V několika místech dostává film až horrorový feeling, především pak ve vyvražďovací části na farmě, ta je jako vytržená ze sedmdesátkového slasheru. Obraz budoucnosti X-Menů, která je temná jako černá díra a balancuje někde mezi dystopií Mad Maxe a westernovou verzí Children of Men, kdy mutanti jsou skoro vyhynutým druhem, jejich otec a guru Charles Xavier je starý, senilní a bez prášku se jeho mozek stává zbraní hromadného ničení dává filmu takovou atmosféru a tvář, která sedla jako zadek na hrnec a zvedá film do naprostých výšin komiksového žánru. Logan se nebojí ukázat naše oblíbené komiksové hrdiny v tom nejhorším světle a přesto je ukazuje tak, že po skončení filmu je budete mít ještě radši. Dafne Keen, která hraje X-23 podává nejvzteklejší dětský výkon od dob Mad Maxe 2 a toho dítěte s bumerangem. Její vztah s Loganem je jako temnější a nasranější verze vztahu mezi Joelem a Ellie z The Last of Us. Není to postapokalyptický film pro lidi, ale rozhodně je to postapokalyptciký film pro mutanty. Ještě musím vypíchnout hudbu, která byla skvělá, parádně dokreslila atmosféru a měla koule být jiná než klišoidní komiksový podkres. Logan je prostě špinává, drsňácky-smutná nálož emocí, která se s ničím a nikým nesere. X 89% ()

Související novinky

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

Hercule Poirot bude řešit zločin v Benátkách

11.10.2022

Kenneth Branagh (Vražda v Orient expresu, Smrt na Nilu) má nejenže hotový scénář ke třetímu filmu z jeho detektivní série na motivy knih Agathy Christie, ale navíc už i plné obsazení. Hercule Poirot… (více)

Reklama

Reklama