Reklama

Reklama

Zimní spánek

  • Turecko Kış Uykusu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Aydin, bývalý herec, vlastní v centrální Anatolii malý hotel, kde žije se svou výrazně mladší ženou Nihal a sestrou Necla, která se právě zotavuje z nedávného rozvodu. Turistická sezóna pomalu končí a okolní krajina se začíná zahalovat do bílých sněhových závojů. Hotel se v tomto období stává úkrytem, ale i místem, ze kterého není úniku a které otevírá staré rány a podněcuje vzájemnou nevraživost jeho obyvatel. (Film Europe)

(více)

Recenze (88)

mac000 

všechny recenze uživatele

Sedmý celovečerní film N.B.Ceylana získal Zlatou palmu v Cannes 2014 právem. Film charakterizují brilantní dialogy, výborné herecké výkony i režijní suverenita Ceylana. Ve filmu se téměř neustále mluví o morálce, spravedlnosti a správném jednání - a téměř neustále se děje pravý opak. Režisér / a spoluautor scénáře/ uvádí jako jeden ze zdrojů inspirace Čechova. Ale možná ještě více cítíme vliv Shakespeara, jenž je citovaný v jedné z klíčových scén filmů. Postava Aydin má tragikomický rozměr, se kterým se můžeme setkat v Shakespearových královských dramatech ... ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Utahaná záležitost. Nejdřív 2h posloucháme různé dialogy, které se zdají být plné moudře znějících hesel. Ta jsou sice hodně obecná, protože postavy mluví o obsahu, který neznáme, ale furt to jde. Pak se mezi 110 a 130. minutou stane spousta věcí mezi párem, o kterém to najednou překvapivě je. Cítím dr prvními 2 hodinami podveden. A pak navíc ten skoro konec u krbu - co horšího?! . Bože! ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Turecký konverzační film přes 3 hodiny, to je skutečně nekřesťanská stopáž, kterou jsem si musel nakouskovat jako seriál. Některé části se mi pak líbily méně, jiné více - děj se rozbíhá po lidech z jedné vesnice po vzoru klasiků ruské literatury, a naopak se zase vrací k intimnímu jádru, které tvoří komorní scény z manželského života jak od Bergmana. Bohužel, přes několik silnějších momentů mě celek nechal emocionálně chladným, a působil na mě až vykalkulovaně a málo uvěřitelně - asi jako turecká zima. ()

yatan 

všechny recenze uživatele

Jeden mudry muz mi raz povedal, ze vsetky problemy ludstva sa daju rozdelit do troch hlavnych skupin: Peniaze, Vztahy a Zdravie. Toto su veci, ktore ludia riesia vsade na svete vo vsetkych spolocenskych vrstvach. Tento film sa sice zameriava prioritne na vztahy, ale svojim majstrovstvom sa nie okato, nie ucelovo, ale prirodzene dotyka aj penazi a zdravia (staroby a strachu, ktory z nej vyplyva). Ide o velmi vysoko intelektualny film. Ked ho porovnam k Vtedy v Anatolii, Zimny Spanok je este pomalsi, dlhsi a plyzivejsi film. Nie je tak umelecky ako jeho predchodca no co je dolezite, po Birdmanovi ma najlepsie napisany scenar roka 2014 s jasnym cielom. Casto krat sa pise o psychologizacii postav, ich motivoch a hlbke spracovania v ramci deja. Winter Sleep aka Kis Uykusu, je ako 50 rocna zrela whiskey, ktora uz nepotrebuje udret do hlavy. Ide o turecky masterpiece podobne ako bol Hanekeho Amour. Predpokladam, ze mlade publikum film nedopozera, no ti ani nepiju whisky. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Tak nevím: líbila se mi exotičnost filmu, která mě ale zároveň trochu mátla - některé dialogy mi přišly podnětné, jiné jak z komedií Woodyho Allena (i když ne tak skvěle vypointované, každopádně asi nebyly myšleny jako vtip). Ale záběry krajiny Anatolie byly pěkné, chtěl bych se tam někdy podívat.. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Netradičná sonda do tajov medziľudských vzťahov, ktorá sa dialógovým spôsobom snaží vyvolať u diváka myšlienkový prúd rozmanitého charakteru...a darí sa to celkom úspešne. Avšak tá neskutočne dlhá stopáž filmu uberá dych a aj napriek množstvu kvalitných dialógov jednoducho ťahať film vyše troch hodín, je v zásade nesplniteľná úloha. Preto to radím len medzi priemerné filmy, keďže nuda tu zohrávala dosť svoju rolu. 55 % ()

garry 

všechny recenze uživatele

Takovéhle filmy vyhrávají festivaly. Filmy z exotických zemí. Irán, Korea, Turecko. Naprosto šílené dialogy o ničem. Trochu to připomíná Náhlovského telenovelu Pepinda.  Film sice za nic nestojí, ale cenu dostane. Stačí když se tváří dostatečně intelektuálně. ()

o.n.d.r.a. 

všechny recenze uživatele

Fascinující studie sebeklamu a skrytého pocitu vlastní výjimečnosti, který ničí mezilidské vztahy. Nic tu není černobílé. Ano, je to kláda, ale stojí za to. ()

ProfiDivak 

všechny recenze uživatele

Zaručený turecký recept na zlatú palmu: variť a miešať, miešať a variť a stále miešať, až po zmäknutie hrnca a mozgov pánov porotcov. Dve hviezdičky za smutné a vášnivé oči Melisy Sozen. ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Podstatě je to člověku, který se zdá být jako fajn chlap, ale je obklopený kreténemi. Na tohle by stačila rozhodně kratší stopáž. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Hodnotím nejvyšším počtem!! Jedinečný turecký film! Zaujaly mě ty uhrančivé skvěle propracované a opravdu hodně náročné psychologické dialogy všech herců (=smekám!!!), přecházející do filosofičnosti a které mě bavily a zajímaly. A taky naprosto dostaly. Ta slova mi vstupovala do mozku. Obrazy a scenérie jsem vnímala se zadrženým dechem (tato horská část centrální Anatolie v Turecku musí být krásná...že by tip na poznávačku?:-)). Skvělá kamera. Výborní neokoukaní herci. Zajímavý scénář + myšlenka = profi zpracování. Delší promítací čas absolutně nevadil, nebylo kdy se nudit! Budu se zajímat a těším se i na další starší filmy tohoto tureckého režiséra (které vidím na seznamu taktéž v červených číslech). Tohle je vyloženě přemýšlivě-konverzační snímek. Doporučuji opět shlédnout na velkém plátně. ()

fola 

všechny recenze uživatele

Je to přesně ten druh filmu, který ve vás postupně dozrává, ale o to silněji pak působí. Je zajímavý ve způsobu vyprávění, svojí odlišnosti, výbornému zpracování i rozebíraných tématech. Navzdory velkému rozsahu a minimální dějovosti dovede udržet vaši pozornost a nenudí. Drama, které vlastně nenabízí klasický děj, ba ani negraduje a nevrcholí, ale zas působí syrovým dojmem filmu, který vypráví o lidech, jenž na tomto světě takovéto životy třeba právě teď žijí. Skvělá vedlejší role strýčka Hamdiho (Serhat Mustafa Kiliç). ()

Vaudevillain 

všechny recenze uživatele

Prial som si aby tento film nikdy neskončil, čo je pri filme dlhom viac ako 3 hodiny značný úspech. Pri záverečných titulkoch som napriek tomu nebol schopný necítiť sklamanie že s postavami, ktoré vám ku koncu filmu začnú pripadať ako ľudia ktorých poznáte odjakživa, nestrávim viac času. Skvelá psychologická štúdia, nádherná kinematografia, zaslúžená Palme d'Or. ()

Jurcekk 

všechny recenze uživatele

Podobné pocity som mal, keď som zvjagincevov návrat pozeral. Hrialo mi to oči. Páčili sa mi interiéry. Farba, svetlo, zariadenie...Postavy také nejednoznačné. Ako život sám. Kto sa v tom má vyznať... Pekný film. Už len práca s kamerou... ()

90125 

všechny recenze uživatele

Ubijajúca dlzka ! To je asi moj najvacsi problem so Zimnym spankom. Tolko nekonecnych dialogov a predsa som sa nedozvedel tie, podla mna pre pribeh dolezite informacie. Napriklad ako a preco sa dali vekovo tak rozdielni hlavní hrdinovia dokopy. Ake boli ocakavania mladej zeny ist do takehoto vztahu ? atd... Rozumiem aj tym, co hovoria, ze sa v tomto filme nic moc neudialo, hoci ja by som sa k nim v tomto pripade skôr nepriklonil. Iste, natocené je to krasne. Interierove svietenie niektorych zaberov je "ako z obrazku" a turecke lokacie su ohromné. Aj herci su super. Ale pocit, ze keby bol tento film o polovicu kratsí, vsetko by sa stihlo a nic z nalady filmu by sa nestratilo, ten ostava. Nikdy som necital Dostojevskeho, alebo Cechova a Bergman tiez nepatri k mojim oblubencom. A tak ani tento film, napriek svojim nespornym kvalitam, medzi svoje oblubené nezaradim. 54 % ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Atraktivní prostředí (bizarní krajina Anatolie) a mimořádné herecké výkony. Pozvolné tempo příběhu, který je spíše sledem obrazů než souvislým dějem. Přes extrémní délku je film velmi poutavý. Cenná je řada morálně-filosofických úvah na téma partnerského soužití a mezilidských vztahů napříč různými sociálními skupinami.  Zejména zaujme téma smyslu dobročinnosti se všemi jejími klady i zápory: například otázka, zda obdarovaný je někdy schopen (s ohledem na svou povahu, morální vlastnosti a celkový přístup k životu) přijatý dar a dobrotu dárce ocenit, cítit jistý vděk a dárce si vůbec vážit. ()

Sao Saoi 

všechny recenze uživatele

Ano, viac ako tri hodiny, u každého asi údaj, ktorý odradí. Ved´to sú dve až tri iné dobé filmy. Ale garantujem, že to tak nie je. Excelentné. Herecké podania, neuveriteľné scenérie, samotný hotel (lebo nie je hotel ako hotel), životné radosti a trápenia, veľa metafor. Tu mi vyslovene chýba, že sa tu nehodnotí 10 hviezdičkami. Bolo by to totiž za 9 :) ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Dlouhý příběh o dlouhé zimě, která je před Vámi. Do sebemenších detailů propracované a skvěle předvedené dialogy, které z obecné roviny, zvolna přecházejí do té osobní. Co se zdá na první pohled jako pevný led, začíná pomalu praskat a pokud není člověk ochotný vzít zpátečku může pod ledovým valem nalézt svůj definitivní konec. Malý prostor a v něm neodvratitelné denní střety. Gradující napětí mezi zúčastněnými, kde nevíte jakého nabere konce. Střet pohlaví společenského postavení,kultur a sociálních vrstev. ()

Adonaj 

všechny recenze uživatele

Ceylan jako umělec tvůrce miluje neodmyslně Tarkovského filmový obraz i jazyk... A to je dobře, tudíž čistá nádhera! Hned na začátku filmu se ocitneme jako v počátečním běhu filmu Solaris... Mlha, ranní krajina osamělý muž antihrdina v krásné přímo rajské přírodě! Hledá své artefakty, sbírání hub i květin, bylin... Hledá vzpomínky na svoji podobu v přírodě sama... Skály, osyřelá tráva, řeka i potůček, vše pramenní a bublá. A poté se vrací do svého útulku, doslovně kamenné pískovcovité jeskyně, symbolicky tam odpradávna jako člověk patří. Teplo domova, krb + oheň = rodinná láska. Jídlo na stole, společné hodování a mluvení o všem co je nám drahé... A poté intelektuální tvoření, psát a vyťukávat do MacBooku své literární úvahy a vzpomínky na vlastní život. Vše je zde dáno zimou a vlhkém venku a uvnitř jeskyně nádherné tlumené světlo a stíny na zdech plné umění grafiky, obrazu i divadelních masek... A příjemné teplo plápolajícího ohně krbu. Jako divák se ocitáme v jeho duši, uvnitř jeho těla katedrály ducha myšlení i tvoření a opět se neuvěřitelným způsobem vracíme do filmových okamžiků Tarkovského Nostalgie... Doslova zapomínáme na vlastní bytí v čase i prostoru, umíráme a znovu oživáme metafyzicky v jeho filmovém umění... Ano, Ceylan pochopil a tvrdě se odhodlal pokorně kráčet v Tarkovských filmových šlápjejí a vysvobodit film od svého vlastního narativu vyprávění děje a vytvořit ojedinělý filmový zážitek. Film samo o sobě, umění pro sebe sama... Film umění dar tvoření! S radostí a neustálou vírou touhy v divákovi vytvořit pocit blaha. Univerzální téma i děj, evropské kořeny s ruským nádechem jak Čechova tak Tarkovského ducha. Ceylan jako filmový tvůrce se tímto filmem řadí opět mezi největší velikány světové kinematografie...Bravo! //Zajímavosti - Film se natáčel digitální kamerou Sony CineAlta 35 mm film motion picture camera na začátku zimy v turecké provincií Cappadocia u města Nevsehir a ve vesnici Uçhisar... Téměř všechny vnitřní interiéry jeskyň vykopaných útulků z pískovce ve skalách byly vytvořeny uměle ve filmovém studiu v Istanbulu z kartonů a sádry... Kromě vstupní haly s recepcí a jídelny s velkou terasou a krásnou vyhlídkou do údolí skal a jeskyň... Ta existuje doopravdy jako ve filmu.// ()

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

30.09.2014

Berlín, Benátky, Cannes – tři prestižní mezinárodní filmové festivaly, které každoročně přináší divákům to nejzajímavější ze současné filmové tvorby. Společnost Film Europe Media Company přinese… (více)

Reklama

Reklama