Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Velký skladatel mezi dvěma ženami a Bohem. Tajná epizoda ze života Antonína Dvořáka. Krátce po premiéře Novosvětské symfonie v roce 1894 se Antonín Dvořák vrací z Ameriky domů. Je mu třiapadesát let a je na vrcholu slávy. Cítí svou tvůrčí sílu a s upřímnou úctou vnímá ten Boží dar, díky kterému se mu v hlavě rodí stále nové geniální nápady. Ale přesto, někde hluboko uvnitř, má strach. V kapse jeho vesty je ohmataný dopis, který přišel z Čech do Ameriky a o kterém ví jen on – a ta druhá. Dvořákův život je v něčem až božsky jednoduchý, v jiném naopak mimořádně složitý. K tomu druhému patří i ten zvláštní trojúhelník jeho vztahů: dvě ženy – manželka Anna a její sestra, hraběnka Josefína Kounicová. Nedá se říci, že jednu si vzal a druhou miloval, lidské vztahy jsou složitější, ale to staré napětí pořád trvá. Jen si na něj už zvykli a přestali ho cítit. Josefína je jeho múza, nikdy nenaplněná láska. Dokonalá dáma, herečka i šlechtična. Krásná, duchaplná a sebejistá. Její sestra Anna vedle ní vždy působila trochu jako Popelka, ale přesto právě ona vyhrála. Dala Dvořákovi devět dětí a dokonalé zázemí. Teď ale dostal dopis. Josefína píše, že je vážně nemocná, a možná už to nebude dlouho trvat... A tak Dvořák nemešká. Nevrací se z Ameriky na prázdniny, je to právě ta úzkostná otázka o třiceti letech nenaplněného vztahu, co ho žene domů. Nežije vlastně celá ta léta jen mechanicky? Jen proto, že to tak vyšlo a že se to tak dělá? Neměl by, proti všem konvencím, rozbít všechny vazby a poslechnout svoje srdce? Poprvé a opravdově? A co cena? Za všechno v životě se přece platí. Je opravdu připraven zaplatit za rozhodnutí, které rozvrátí božský pořádek jeho soukromého vesmíru? (Česká televize)

(více)

Recenze (93)

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádným znalcem Dvořákova života, takže jsem v Amerických dopisech s mikroskopem v ruce nehledal prohřešky proti skutečnosti, ale užil si to prostě jako film. A užil si to moc pěkně. Velké množství recenzí vynáší do nebes Petru Špalkovou, ale v podstatě ne za předvedený výkon, ale za to, co nelze natočit. Totiž za těžký životní úděl manželky Anny, kterou ztvárňovala. Ano, Petra Špalková je skvělá herečka... Zde mě ale zaujali jiní... Slušnost by byla uvést na prvním místě dámy, ale výkony pánů Čermáka a Javorského mi to nedovolí. Postavy géniů i "bláznů" své doby zahráli přesvědčivě a s přehledem a grácií. I fyzická podobnost se skutečným Antonínem Dvořákem a Josefem Václavem Sládkem je až neskutečná. Tyto pány parádně doplňuje duo Soňa Norisová a Sabina Rojková. Skvělá dobová vizualita, vynikající hudba, to jsou další plusy. I přes volné tempo a relativně dlouhou stopáž Americké dopisy ani na vteřinu nenudí. Budu se k nim rád vracet a "číst" si je znovu... ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré herecké výkony v totálním nesmyslu. Kdo aspoň trochu něco o Dvořákovi ví, tak mu je jasné, proč celé tohle pojetí bylo nesmyslné. ()

Luswani 

všechny recenze uživatele

Škoda nudného vyprávění. Chválím Hynka Čermáka, který byl nejen herecky, ale i vzhledově povedený. Petra Špalková byla opět taky dobrá. Ale nevidím důvod, proč bych se na tento film měl ještě někdy podívat. 65% ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Kostýmy, hudba, herci vše výborné, ale dohromady to nefungovalo. Zvláště milostný trojúhelník vypadal, že každý hraje bez přítomnosti těch ostatních. Ale jinak dobrý film, i když rozvláčnější. ()

jendamaty 

všechny recenze uživatele

Atmosféru to má, to jistě, ale toho děje tam bylo opravdu jaksi poskrovnu, působí to trochu prázdným dojmem, z toho tématu by se myslím dalo vytěžit víc... Nemůžu ale říct, že bych se při sledování nudil. Hodně pomůžou lokace a hudba. Lepší průměr TV inscenací. ()

sardon 

všechny recenze uživatele

Býval by to mohl být zajímavý pohled na jednu část života Antonína Dvořáka, nebýt roztříštěnosti filmu díky několika dějovým liniím u kterých se autor asi nemohl rozhodnout, která bude tou hlavní. Ve filmu se tak řeší vztah Dvořáka k manželce Anně, její sestře Josefíně ( múze jež ho zřejmě velmi inspirovala), kterou asi doopravdy miloval ( a jen z náznaků se nedá pochopit, proč si nakonec nevzal jí), vztah k dceři Otilce a žákovi Josefu Sukovi, mistrův vztah k Bohu a navrch ještě vztah Otilky Dvořákové k Josefu Sukovi. Vznikla tak slušná míchanice, která pokud by vznikla perem autorského tria Cimrman-Smoljak-Svěrák byla by alespoň k zasmání, leč vzniklo dílo rozpačité, opírající se o fiktivní dopisy mezi Dvořákem a Josefínou. Nejpůsobivěji tak nakonec vyzní scény s Dvořákem a Josefem Václavem Sládkem a samozřejmě Dvořákova hudba (byť zde jen v náznacích), protože ta je jednoduše geniální a nesmrtelná a o autorovi nám řekne mnohem víc, než film samotný . To je také hlavní přínos Amerických dopisů, připomenout nám, jaký geniální skladatel se v naší zemi narodil. ()

Eire 

všechny recenze uživatele

Nádherné. Dvorakova hudba je najlepšia na svete /Najmä NOVOSVETSKA/ ČESKÝ LEV zaslúžený 60% na csfd.cz trápne... U mne dobrý 85%... Hynekov Dvorak ma balil viac ako Vinklarov .... 🇨🇿 Norisova sexy aj v jej veku...🇸🇰 ()

Aldanek 

všechny recenze uživatele

Táhlá romantická letní povídka z 19. století. Ovšem s atmosférou krásné hudby Antonína Dvořáka ( člověk když slyší Largo tak mu naskakuje husí kůže ) ()

Hamar 

všechny recenze uživatele

Po herecké stránce se jedná o výtečný film (maskér by si zasloužil minimálně Českého Lva), který ovšem trochu sráží Brabcova režijní manýra. Efektní režijní zbytečnosti, zabíjí, nesměle se rozvíjející příběh. Jako studijní materiál byl pro mě snímek cenný, jinak však šlo o trochu ušlechtilou nudu. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

Na Dvořáka snad , málo Dvořáka ,, ale Čermák dost dobré . . . . Možnáá ,, mohlo to mít větší spád , náboj , gradaci leč , myslím si , že by to bylo pouze ke škodě . . . . . pro mne velmi dobré dílko . A ta Novosvětská je náááádhernáááááá . Toníku děkujeme . Dostane za to Hynek nějaké oceněníčko ??? Mohl by .. byl výborný . ()

Aidina 

všechny recenze uživatele

Byla jsem na tento film velmi zvědavá, ALE děsila jsem se tak trochu, že když to točí Brabec, že to bude stát za prd. A stálo se. Jeho filmy jsou nekonečně vleklé, nudné a prázdné. Je to škoda, formát jakým Dvořák bezesporu byl, by si zasloužil daleko více, než jen ono sledování vláčků... Jeho Largo je neskutečně nádherné, ale tady bylo jen jakousi smutnou záplatou u nezajímavých, místy i trapných scén. Celkově se dalo dívat jen na Dvořáka a Dvořákovou - v podání herců Čermáka a Špalkovou. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Příjemný film natočený v krásném prostředí Vysoké u Příbramě. Moc mi nesedlo herecké obsazení, zejména hlavního představitele, i příběh byl takový slabší. Téma je přitom silné a dalo se z něho vytěžit více, nemusela to být až taková televizní jednorázovka. Kostýmy a výprava tomu odpovídaly, ale zbytek zůstal bohužel někde v závěsu. ()

mrsin 

všechny recenze uživatele

Slabé jak dvakrát vyluhovaný čaj. Jediné, co stojí za řeč, je výkon Hynka Čermáka, to je ale na celý film o takovém velikánovi české hudební scény zatraceně málo. ČT (opět) zklamala. 45 % ()

Kakofon 

všechny recenze uživatele

Veliké zklamání co se týče námětu, scénáře i režie. O to větším překvapením byl pro mě herec Hynek Čermák. Jeho Dvořák byl opravdu skvělý. Zahrál ho na výbornou. Ale vše ostatní se bohužel hodně nepovedlo. Takže jen 50% ()

pesbara 

všechny recenze uživatele

tak to se nepovedlo. Opět jsem si potvrdil, že když se na něco těším, nedopadne to dobře. Je to nudné, má to atmosféru inscenací z doby ČST, Dvořák je nevěrohordný, zpívá falešně, mává rukama mimo rytmus a když hraje na housle, chce se čověku smát:o/ proč má někdo potřebu opakovat ty samé chyby?Proč se nepokusí udělat to jinak, když nemá rytmus a neumí hrát, tak to přeci dělat nemusí, všichni víme že to byl pan muzikant a ten "příběh" se může odejrát na něčem jiném. Jenže tam ani příběh nebyl. Smutné. ()

Peabody

všechny recenze uživatele

Životopisných filmů o významných osobnostech jen houšť, takže jsem uvítal, líbil s mi Hynek Čermák (na housle hrát neumím, tak nepoznám, jestli byl mimo), jen jsem měl z AD vždy pocit jiné osobnosti, vyrovnanější, jednodušší a vnitřně nekomplikované, ale to je věc autorů scénáře a režiséra. Obě dámy v rdodině byly výborné, Sabina R zahrála svou dospívající dychtivou dívku velmi přesvědčivě, paní Špalková je velká herečka, méně než by měla být využívaná. Igor Bareš byl sice sošný, ale nezdál se mi být šlechticem, on je typově spíše sedlák a tady mne vůbec nepřesvědčil. Pan Javorský je taky herec vynikající, jeho postava ale zase byla pojata spíše jako Máchovský rozervanec, což pan Hálek nebyl, pokud je mi známo. podivné retrospěktivy a zamlžené prostřihy jsem neřešil, přišly mi zbytečné, ale zásadně mi nevadily. Celkově shrnuto - velmi slušný počin, většinou velmi dobře herecky zvládnutý, krásná kamera a kompozice obrazů, příběh posunutý do romantična asi s cílem vtáhnout diváka, historické posuny (AD nejel podruhé do USA, pokud vím, plus další jinde zmíněné). ()

J.J.1972 

všechny recenze uživatele

Zial tak ako som cakal na ten film tak som z neho sklamany. Nadherne kostymy a masky, Cermak bol takmer dokonaly Dvorak, Javorsky (najlepsi herecky vykon filmu!) akoby skutocne prisieli z 19.storocia... a Maresovi som absolutne uveril ze ho s tou bradou teleportovali z jeho baronskeho sidla priamo do filmu.... :D Film samotny ale sklamal. Kratucka epizodka zo zivota snad najvacsej osobnosti Ceskych zemi, roztahana tak ze som pozeral na hodinky kedy to uz skonci... *** za vynikajuce masky, super kostymy, zaujimave sceny, za kameru a za Javorskeho..!!! Inak: videl som, druhykrat nemusim. Skoda. :[ Dvorak si toho zasluzi rozhodne X-krat viac...! (40%) ()

robbez 

všechny recenze uživatele

V podstatě je to asi celkem dobrý televizní film, ale bohužel mě osobně příliš nezaujal a nebavil. Přišlo mi, že je v něm hodně hluchých míst, kde se vlastně nic nedělo. Na druhou stranu mi pak byly vyloženě nepříjemné zase až příliš expresivní a emotivní vzpomínky na smrt Dvořákových dětí. Možná se taky film až příliš (bludně v kruhu) točil kolem Dvořákova vztahu k manželčině sestře. Každopádně Čermák se skutečně Dvořákovi hodně podobal a jako nekomunikativní morous působil velmi věrohodně. ()

PSyk 

všechny recenze uživatele

Mizérie, ještě že máme některé herce (především Petra Špalková a mládí se také snažilo). Od cca 15 minuty jsem jen trpně čekal, jakou další "nepřesnost" na mne scénarista a odborní poradci vybalí. A že jich bylo, a mnoha typů. Proč "Vysokou" hraje Čapkova Strž, kterou hned poznáme, to nemohli vybrat nějaký anonymní barák? Nebo to mělo nějaký důvod? Proč si v srdceryvné - protože flešbeky zduřené scéně - Mistr poplete smrti svých malých dětí. Proč je známý Mistrův vtípek o "výměně" všech symfonií za vynález lokomotivy přesazen do naprosto nesmyslného kontextu. Proč je Mistr občas takový hrubec, když to prostě nebyla pravda... "Hele, Dvořák prý jednou řekl, že... blablabla...!" "To je dobrý, to tam někam dáme!" ()

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Reklama

Reklama