Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Velký skladatel mezi dvěma ženami a Bohem. Tajná epizoda ze života Antonína Dvořáka. Krátce po premiéře Novosvětské symfonie v roce 1894 se Antonín Dvořák vrací z Ameriky domů. Je mu třiapadesát let a je na vrcholu slávy. Cítí svou tvůrčí sílu a s upřímnou úctou vnímá ten Boží dar, díky kterému se mu v hlavě rodí stále nové geniální nápady. Ale přesto, někde hluboko uvnitř, má strach. V kapse jeho vesty je ohmataný dopis, který přišel z Čech do Ameriky a o kterém ví jen on – a ta druhá. Dvořákův život je v něčem až božsky jednoduchý, v jiném naopak mimořádně složitý. K tomu druhému patří i ten zvláštní trojúhelník jeho vztahů: dvě ženy – manželka Anna a její sestra, hraběnka Josefína Kounicová. Nedá se říci, že jednu si vzal a druhou miloval, lidské vztahy jsou složitější, ale to staré napětí pořád trvá. Jen si na něj už zvykli a přestali ho cítit. Josefína je jeho múza, nikdy nenaplněná láska. Dokonalá dáma, herečka i šlechtična. Krásná, duchaplná a sebejistá. Její sestra Anna vedle ní vždy působila trochu jako Popelka, ale přesto právě ona vyhrála. Dala Dvořákovi devět dětí a dokonalé zázemí. Teď ale dostal dopis. Josefína píše, že je vážně nemocná, a možná už to nebude dlouho trvat... A tak Dvořák nemešká. Nevrací se z Ameriky na prázdniny, je to právě ta úzkostná otázka o třiceti letech nenaplněného vztahu, co ho žene domů. Nežije vlastně celá ta léta jen mechanicky? Jen proto, že to tak vyšlo a že se to tak dělá? Neměl by, proti všem konvencím, rozbít všechny vazby a poslechnout svoje srdce? Poprvé a opravdově? A co cena? Za všechno v životě se přece platí. Je opravdu připraven zaplatit za rozhodnutí, které rozvrátí božský pořádek jeho soukromého vesmíru? (Česká televize)

(více)

Recenze (93)

juluch 

všechny recenze uživatele

nemozem pridat ani kvoli posobivemu vykonu hlavneho hrdinu. dvoraka mam rada, trosku silnejsiu zapletku -/alebo ich tam bolo az prilis moc/ - to chcelo. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Tak ne že bych byl nějaký přehnaný puritán, dokonce ani nežiji v domnění, že na přelomu 19. a 20. století nosil děti čáp, ale opravdu bylo šoustání jedním z nejzajímavějších Dvořákových počinů? No možná jo, když měl s manželkou devět dětí a přitom měl ještě svoji múzu... I přesto na mě film působil dost nevyváženě. Jako by Brabec vložil veškeré vášně, emoce a syrovost do spousty erotických scén (a propos divím se, že to ČT1 dávala v osm večer:o)) a většina dalšího měla být jen takovou omáčkou na vyplnění času. Kdyby to bylo opačně - spousta emotivních dialogů... strach, nenávist a utrpení (jak říká Yoda) a k tomu sem tam nějaká ta holá zadnice, byl by to super film. Takhle je to sotva průměr. Možná mě dokonce o něco víc bavil vztah Suka a mladé Dvořákové než trojúhelník jejího otce a jeho dvou osudových žen. ()

pidla 

všechny recenze uživatele

Krásné obrázky, dobré herecké výkony, obstojná režie - naprosto jalový film. Nic co by člověka zaujalo, vzrušilo, zasáhlo, rozesmálo, dojalo... Typické českotelevizní sterilní pseudoumění. ()

Save77 

všechny recenze uživatele

Tento film mi svým stylem lehce připomínal životopisný příběh o Leoši Janáčkovi, Lev s bílou hřívou. Hynek Čermák mi v roli Antonína Dvořáka sednul, Petra Špalková výborná. Kamera pěkná, dobré pokoukání to bylo :-) ()

Lkor 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy bývají často velmi nevděčnou prací. První skupinu diváků dané téma nezajímá, skupinu druhou zajímá zase až moc a hledá v každém detailu nesrovnalosti a chyby. Mně se zpracování Antonína Dvořáka líbilo velmi, a ačkoliv to není rozhodující pro mé hodnocení, tak takto podobně jsem si Dvořáka vždycky představoval ve své vlastní subjektivní mozaice z načtených článků a dokumentů. Film nám ukázal zajímavý pohled do Dvořákova soukromí a vztahů kolem něj. Takovéto nízké hodnocení si film nezaslouží. ()

MirekMatyas 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se peníze, které do projektu evidentně byly vloženy, neodrazily v kvalitě provedené práce. Příběh velmi slabý a herci bohužel taktéž. Zdeněk Mahler se svým povídáním o Dvořákovi, nota bene jeho film o něm, je pro toto dílko nedosažitelným standardem. ()

Mitch645 

všechny recenze uživatele

Myslím, že by Antonín Dvořák zaplakal co oněm napsali za slátaninu. Jedna věc je držet se historické skutečnosti a další věc je udělat z toho příběh, který by nenudil. Toto bylo silně nezáživné od začátku až do konce. Jedna hvězda za skvělou hudbu. ()

Filmslover14 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré herecké výkony kazily přehnaně kýčovité záběry a efekty. Mnohem zajímavější než milostný trojúhelník Antonína Dvořáka, byl pro mě vztah jeho dcery Otýlie a Suka. Pro mě ne moc zajímavý film. ()

p8ja 

všechny recenze uživatele

Znám pramálo Dvořákův život, ale ze sboru znám dobře jeho "Stabatku", i proto jsem se na film těšil. Americké dopisy pro mě nejsou uměleckým filmem, ani dokonalým životopisem, ale jeřábem, kterej Dvořáka chyt za flígr a sundal z piedestálu ,místo Dvořáka - šedivý sochy z kamene ukázal Dvořáka - člověka. A to Čermák zvládl dokonale. Nic to neubralo z Dvořáka tatínka, génia, manžela .... Jdu si o něm něco přečíst, pro začátek třeba co o něm řekl Edvard Grieg : http://www.antonin-dvorak.cz/grieg ()

JanaPK 

všechny recenze uživatele

Na životopisný film až příliš málo pravdivých informací ze života A. D. Absurdní myšlenka, že by se hraběnka Kounicová svěřovala jakémukoliv muži, že nemá pohlavní život se svým manželem. Už vůbec ne, pokud by k sobě "chovali něžné city", byť tajně. Herecké výkony ale byly uvěřitelné a celkově se na film dalo koukat. Pokud ho nebudeme považovat za životopisný. ()

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Reklama

Reklama