Reklama

Reklama

Návrat Godzilly

(neoficiální název)
  • Japonsko Godzilla (více)
Trailer

Obsahy(1)

Reportér Goro nalezne během plavby na své lodi na první pohled opuštěné a především dost poškozené rybářské plavidlo. Při jeho průzkumu nejenže nalezne jediného přeživšího člena posádky mladíka Hiroshiho, ale je následně napaden obřím mořským parazitem. Po návratu na pevninu Hiroshi začne vyšetřovatelům vyprávět, jak na jejich loď zaútočila Gojira, kterou považovala veřejnost za mrtvou. Vláda se snaží vše ututlat, ale jen do doby než je zničena ruská ponorka. Na nátlak ruské i americké strany nakonec premiér Mitamura musí jít s pravdou ven a co víc, je okamžitě potřeba Gojiru zničit, jinak Rusové proti ní použijí své atomové zbraně. Dopomoci by k tomu mohla nová „superzbraň“ SUPER X… (SOLOM.)

(více)

Recenze (25)

Lima 

všechny recenze uživatele

17) GODZILLA 1985/THE RETURN OF GODZILLA (1984)___ HEISEI SERIES 1984-1995___Asi nejambicioznější Godzilla, která měla otevřít trhy ve Spoj.státech a znovu tak oživit zašlou slávu z 50.let, což se tak úplně nepodařilo. Je tu zjevná snaha o realismus v trikové složce, po vzoru Star Wars, ale výsledkem je opět to, že herec navlečený v kostýmu chodí mezi disproporčními papundekolvými baráky a demoluje, na co přijde. Osobně jsem tomu rád, protože tahle nepodařenost činí godzillovskou sérii tím, čím opravdu je – bizarní kultovkou pro B-movies fajnšmekry. Infantilita je pryč, hraje se tu na vážné struny, dokonce nechybí trocha politiky - to když se do děje vloží Rusové a Američani, kteří mají sami strach z napadení Godzillou a přemlouvají japonského premiéra, zda by mohli Godzillu zničit atmomovými bombami. Patos kape na všechny strany a premiér se slovy: "Kdyby Godzilla zaútočila na Washington, či Moskvu, také byste nechali zemřít tolik svých lidí?" nabídky odmítne a pokusí se Godzillu zničit zbraní SUPER X, která střílí jakési speciální kadmiové náboje. Na konci Godzilla je uvězněna v kráteru sopky a další díly můžou přijít. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

K třicetinám (a devět let od předchozího počinu) vznikl výroční snímek (šestnáctý v pořadí), kterému se dostalo patřičné vážnosti. Od rozpočtu až po pojetí. Ignorují se veškerá pokračování a navazuje se na originál z roku 1954. Žádné kaiju bitky, žádný "kamarádský Godžirák jakožto ochránce lidstva". Veškeré vážné godžiry vždy byly, jsou a snad i budou o chybách lidstva, jejich nápravě a nějakém přesahu (v původní následky a strach z jaderných bomb, v Shin Godzille na byrokratičnost a nefunkčnost vládních postupů a nezvládnutí Fukušimy apod.). Zde tomu není jinak. Pracuje se s atmosférou studené války, jaderném zbrojení a Japonska v kleštích protichůdných zájmů Sovětského svazu a Američanů. Ano, navzdory serióznosti a rozpočtu jde stále v monstr scénách o chlápka v gumovém převleku, který dupá po papundeklovém modelu města. Ovšem jak pěkně a detailně. Jakkoli se na katastrofické scény čeká déle než by bylo záhodno, tak jich ve výsledku není vůbec málo a jsou působivé. Především proto, že z Godžiráka tu jde respekt. Problém je však tempo. Příliš nabobtnalá minutáž, která dává většinu stopáže prostor osudům nezajímavých postav. Vědec sensei a premiér ještě jdou, vědec padawan dejme tomu, ale prostoru, kterého se dostává jeho sestře a novináři, to už je přes čáru. Místo tomu, aby to dalo všemu tomu monstr ničení lidské měřítko a srdíčko, tak to jen ředí tempo. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hodně moc se snažili, opravdu moc! Vybudovat normální, kvalitní, mezinárodně srozumitelný film, který obstojí i jinak než jako kultovní guilty pleasure. Nevyšlo to. Nudné dialogy se mísí s tradičně papundeklovými efekty a působí to pořád stejně nezvládnutě a legračně. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Restart Godzilly ke 30. výročí ukazuje úplně jiné Japonsko. Tam, kde byla původně chudá a ustrašená země traumatizovaná prohranou válkou a použitými jadernými zbraněmi, je teď sebevědomá, moderní, bohatá ekonomika, se špičkovými technologiemi a výkonnou armádou. Tedy... periskopem 80. let. To je hlavní změna. Druhá změna je, že Godzilla je nepochopitelně najednou zase parchant, co žere radioaktivní materiál, aby mohl škodit (mám pocit, že tahle koncepce byla ve druhé Gameře a pro nelibost publika byla hned opuštěna). Což mne trochu zklamalo. Nejsou tu mimozemšťani a panoptikum dalších monster, nicméně stupidní schéma děje zůstává (novinář chovající se jako dement "nenápadně" získává srdce sestry hlavního kladného hrdiny s poměrem udatnosti ku chytrosti 100:0, a tito tři vytvoří skupinku pod vedením geniálního vědce, která si na pokyny moudré vlády poradí s monstrem -- asi 40% dosavadních Godzil). K dobru bych přičetl ještě to, že zatímco na západě kolem roku 1985 nosily ženy neskutečně hnusné účesy, japonky nosily docela slušivé kratší vlasy ve stylu, v jakém je nyní nosí japonští muži. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

5/10 Vidieť, že si dali záležať. Celý film vyzerá skutočne profesionálne, trikové časti sú precízne, skvelo nasvietené a je tu snaha kombinovať miniatúry, velikánske modely a skutočné zábery na ľudí a Tokyo. Pravdaže stále je to nedôveryhodné, ale o to v Godzille neide. A to je problém. Film sa snaží byť všetkým (čo bolo vtedy in), len nie Godzillou. Podobne nechápem, načo bolo dobré urobiť z Godzilly opäť zloducha, keď zhruba od tretieho filmu je to najväčší japonský hrdina ever. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento film se totiž příběhově vrací rovnou tam, kde skončil ten původní. K mé radosti se díky tomu vrátila i prvotní tvůrčí myšlenka a konečně jsem se zase dočkal té ponuré Gojiry, která nebude svět zachraňovat, ale ničit a to tentokrát v opravdu velkém stylu. Naštěstí mám ve svém vlastnictví japonskou neořezanou verzi, která je na rozdíl od té americké delší. Díky novým technologiím, které šly hodně dopředu, se tu dočkáme i zajímavých efektů a vylepšeného vzhledu monstra. Samozřejmě se celá tato show neobejde bez starých známých papundeklových baráčků a nejrůznějších modelů aut, tanků, vrtulníků – které budou ničeny po desítkách – tak jako za starých časů. Tvůrci přidali na efektivnosti a jedna destrukce střídá druhou. Bohužel ani zde se nezbavíme onoho dětinského vzhledu těchto situací, kdy při pohledu seshora vypadá vše směšně. Ono to bez toho vlastně ani nejde, protože by jinak vyprchalo ono osobité „kouzlo“. Jediné co mi vadilo, byly opakované scény z předchozích dílů (viz útok na vlak). Jinak se tu ovšem dost přitvrdilo, což dopomohlo vytvořit (místy) opravdu ponurou atmosféru – bezmocnost a hromada mrtvých (to se jen tak v předchozích dílech nevidělo). ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Dlouhá pauza donesla celkem slušný úspěch, Měla se použit všechna možná dostupna síla všech zemí to by bylo něco. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

80tkový comeback tety Gojiri. V sedemdesiatych rokov návštevnosť ´´godzillovských´´ spektáklov rapídne klesala a bola potrebná pauza. Návrat bol o to razantnejší. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch spíše méně povedených godzill, přitom potenciál tam je= Postavy jsou sympatické a scénář vykazuje snahu o jakýsi hodnotnější přesah, ale akce v jakékoliv podobě je těžce nezvládnutá, humor je spíše potlačován a poslední(paradoxně nejakčnější) čtvrtina se stává nudným utrpením na jehož konci se velká děsivá Godzilla stává stupidní obětí jakéhosi vlastního a nesmyslného pudu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co se však snímku „Gojira“ z roku 1984 musí nechat, to je skutečnost, že s triky si tu hraje mnohem lépe než její předchůdci, kteří využívali v podstatě jen člověka v kostýmu. Tady už je vidět snaha trochu navázat na první film. Triky jsou dobré, ale příběh je takový celkem obyčejný, kdy nejvíce potěší asi návrat ke klasickému pojetí, kdy je Gojira monstrum, které je také pravděpodobně zmutované. Ztrácí se z děje tedy jakákoli mytologičnost, ale zase je to blíže tomu pojetí, které přijali i Američané a které nám bude asi trochu známější. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Miluju klasiku a Godzillu! Fajnový snímeček, který dnešní mládeži nic neřekne a nepřinese. Prostě zlatý fond světové kinematografie! 75% ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Návrat ve velkém, s velkým rozpočtem, velkou Godzillou a temnějším příběhem než bylo zpravidla v předchozí Showa éře zvykem. Efekty stále skvěle a díky miniaturám stárnoucí jako víno. Příjemné překvapení. ()

baruss

všechny recenze uživatele

Raspberry Award (Maliny) : 1986 : NOMINÁCIE (2) : Najhorší herec VR - Raymond Burr, Najhorší nový herecký objav - "Godzilla" (nová počítačová). ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Tokyo čeká další blbej den. Vrací se totiž Godzilla, aby důstojně navázala na řádění slavného monstra, ignorujíce přitom všechna ta pokračování z 60. a 70. let, která původní symbol strachu z jaderných zbraní přetvořila v roztomilou potvůrku pro děti a mládež. Tenhle drsoň si dokonce dává radioaktivní odpad k snídani. A přesně tak se mi to líbí. Humor zde absentuje, nenachází se tu protivník, který by Godzille bránil v rozletu, a obligátních sci-fi serepetiček je tu jen minimum. Dokonce i ta omáčka okolo se studenou válkou mě zajímala, protože ačkoli to téma nezůstalo tak aktuální jako dilema z původního filmu (tj. zda zničit či nezničit obrovskou ničivou sílu něčím ještě horším), je to celé správně vážně pojaté i dobře zahrané a logicky navazující na originál. Ovace vestoje si zaslouží i majestátní soundtrack, v němž leze pompa z každé noty. Výsledný dojem kazí jen triky. Ani všechen ten kouř, detaily miniatur a hry světel a stínů bohužel nedokáží zamaskovat, že jde zase jen o chlápka v gumovém obleku, co srovnává se zemí jednu kartonovou krabici za druhou, zatímco po něm střílejí hračky pro děti. Já vím, že to patří k věci, ale nemůžu se zbavit dojmu, že tenhle film už si zasloužil něco lepšího. Ovšem jak se zpívá v závěrečné písni: "Goodbye now, Godzilla, my old friend." Ještě se uvidíme. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Godzilla sa vracia... na začiatok. Tvorcovia naprosto ignorujú predchádzajúcich 20 rokov a 14 Godzilláckych filmov a rozhodli sa že ten ich bude priamo nadväzovať na úplne prvý. Takže Godzilla v roku 1954 zdevastovala Tokyo a odvtedy sa zdalo že je mŕtva. Samozrejme že nie je, len to predstiera - simulantka! Po 30 rokoch spánku sa teda vybrala na nákupy do jadrovej elektrárne vybrať si nejaký pekný reaktor na raňajky. Celý film je tentoraz nezvykle seriózny a vážny. Triky taktiež konečne po dlhých rokoch urobili krok vpred takže najslabším prvkom nakoniec zostala samotná Godzilla ktorá vyzerá ( snáď až na upgradovanú zubnú protézu ) stále ako chlap v gumovom kostýme čo sa prechádza po vymakaných kulisách. Okrem trikov treba pochváliť aj pôsobivú kameru vďaka ktorej to vyzerá ešte lepšie. Zábŕda sa tu aj do politiky, sovieti a američania naliehajú na japoncov aby mohli proti Godzille použiť jadrové rakety, ale oni samozrejme odmietnu a miesto toho použijú Super X, čo je akési vznášadlo ktoré sa snaží Godzillu otráviť tým, že je do huby strieľa kadmiové strely. Neskončia však dobre, Godzilla na nich zvalí mrakodrap. Celé je to ambiciózne ako sviňa, čo ale zároveň spôsobuje úbytok zábavy, ktorá v predchádzajúcich dieloch plynula práve z celkovej stupidity a mlátiacich sa srandovných monštier. Samotná Godzilla už akosi nedokáže dostatočne utiahnuť celý film, ktorý sa tak nejak ( aj keď efektne ) vlečie. ()

D.Snake 

všechny recenze uživatele

Heisei éra je pro mě znovuzrození legendy Godzilly, která od originálu začala pomalu, ale docela jistě upadat a proměňovat se ve frašku (hlavně pod vedením Fukudy). Design už se taky začína opět přibližovat mému gustu, v příštím díle to už dotáhli k dokonalosti. Jinak je to dějově lehce nadprůměrný snímek, který se místy strašně táhne. Jako návrat ke kořenům ho ale oceňuju. 6/10 ()

Sweat55 

všechny recenze uživatele

Je tam nějakej příběh, kterej je ale o ničem a obsahuje dialogy jak z pornografického filmu. Na druhou stranu Godzilla je parádní, efekty pomocí miniatur skvělé a destrukce ohromná, takže nudit se nejspíš nebudete. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Do godzillý série se tentokrát přidala i politika a Sovětský svaz i Američané přemlouvají Japonsko, aby na Godzillu shodilo atomovku :) geniální. Dřívější díly jsem moc nenašel, takže tentokrát tu máme celkem časový skok. V kvalitách triků to ale vůbec není vidět. Godzilla je furt týpek v kostýmu, furt to vypadá blbě. Scénář je stále ten stejný brak, jen obraz je možná trochu ostřejší. ()

Reklama

Reklama