Reklama

Reklama

Člověk

(festivalový název)
Trailer 1
Francie, 2015, 191 min (Special Edition: 134 min)

Obsahy(1)

Po úspechu dokumentárnej série o Zemi prichádza dokumentarista Yann Arthus-Bertrand so svojim novým projektom: Ľudskosť. Tento citlivý dokument nám má priblížiť Zem a jej ľudí - tak, aby sme lepšie pochopili, čím sme dnes ako spoločenstvo, ale aj ako indivíduá. Prostredníctvom výpovedí ľudí z celého sveta, plných lásky i utrpenia, nás dokument núti  uvažovať o vlastnom živote. Planéta Zem je tu zobrazená vo svojej dokonalosti prostredníctvom jedinečných leteckých záberov. (STV)

(více)

Recenze (40)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Dnes v dobe televízie a internetu máme bohatstvo vedomostí, ale to nás nerobí tolerantnejšími..." Takýto dokument by mohol mať nekonečný počet dielov, pretože okrem niekoľkých krásnych záberov prírody máme na obrazovke výhradne ľudskú tvár. Pre pestrosť a objektívnosť striedame rôzne rasy a národnosti, ale v konečnom dôsledku ide o to ukázať, že ľudia všeobecne, bez ohľadu na to kto sú a odkiaľ sú, majú podobné problémy. Žijeme v dobe keď sme si opäť prestali vážiť ľudský život, akoby stratil na cene. V histórii robíme tieto chyby opakovane. Po každej vojne a utrpení si človek váži jeden druhého a pomáhame si ako sa len dá. Podľa tohto pravidla sa v blízkej dobe niečoho takého dožijeme. A prečo? Aby sme si opäť vážili ľudský život a chlieb na ktorý treba robiť! 80%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tvůrci by měli povinně varovat diváctvo před hrozícím audiovizuálním orgasmem. Zejména ženy by pod sebe měly umístit ručníky, aby se k nim domů nedobývala parta rybářů, které přilákal rybí odér. Yann Arthus-Bertrand je filmový umělec. Vynikající meditační óda na život. Pro tento dokument je třeba se nacházet v optimální náladě. Zhlédnutí zbytečně neuspěchejte. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavá mozaika ľudských tvárí a osudov, popretkávaná krásnymi leteckými zábermi krajín. Poskytuje námety na premýšľanie, klkadie otázky i keď neodpovedá na všetky. Som zvedavý na ďalšie časti projektu a meno Yann Arthus-Bertrand už nie je pre mňa neznáme meno. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Lidé z celého světa krátce řeknou svůj příběh co je nejvíce tíží. K tomu prostřihy různých biotopů. Témat je opravdu hodně. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Tato filmová mozaika je fajn...ale iritovala mne v tom, že příběhům chyběl kontext. 190 minutový opus o tom, že jsme všichni lidi a vlastně chceme všichni to samé mi přijde (štěstí, lásku, mír, vzdělání, bezpečí...) extrémně zbytečný. Jako nošení dříví do lesa. Mne spíš zajímá proč to v některých částech světa nejde - žit v klidu, míru, realizovat se. Počátky a důvody konfliktů, které mají geopolitické důvody nebo kořeny v náboženské, sociální či rasové nesnášenlivosti. Film líbivě klouže po povrchu a nezabývá se příčinami...za mne slabé 3 hvězdy. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pekný dokument o ľuďoch, ľudskosti a živote na tejto planéte. Vysoko realistická mozaika ľudí z rôznych kútov sveta. V podstate taká skromná zbierka názorov obyčajných prostých ľudí, ktorí nie sú na prvý pohľad ničím výnimoční, ale spôsob akým si pred kamerou vylievajú srdce a prezentujú svoje myšlienky z nich robí vzácne bytosti, ktoré majú čo tomuto svetu povedať a za ich slovami (resp. životnými skúsenosťami) sa skrývali naozaj krásne myšlienky a posolstvá. Spektrum tém fakt obrovské, až mám pocit, že zbytočne to bol až príliš široký záber - z tohto pohľadu by bolo menej asi naozaj viac. Ale nepochybne to bol naozaj úchvatný naratívny zážitok doplnený zaujímavými leteckými zábermi rôznych scenérií. P.S. Keby každá z tém dokumentu dostala jednu vlastnú seriálovú epizódu, mohol by to byť perfektný cyklus o ľuďoch. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Životné príbehy jednotlivcov sú navzájom poprepletané a pospájané ako neurónové sieťe v mozgu. Spolu tvoria jednu mozaiku - ľudstvo, našu civilizáciu. Každý príbeh v sebe skrýva tajomstvo jedného života z ktorého si všetci môžeme zobrať poučenie, inšpiráciu alebo mýšlienku na zamyslenie, na základe ktorej môžeme na nás samých niečo zmeniť, napraviť. Životné osudy umocňujú dychberúce zábery Sám som sa pýtal, je to reality 21. storočia? Vravel som si aké je naše Slovensko čarokrásné. Ale to čo som tu videl úplne zmenilo moje názory na prírodné úkazy na Zemi. Pri niektorých záberoch (napr. keď v Keni preliezali domorodci cez kaňon po provizórnom moste) som sa pýtal: "Čo robia tú ľudia na tak nehostinnom mieste, prišli zapózovať pre kameru?" Ale hneď som si na aj sám odpovedal - to je ich každodenný život. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Krasne natoceny sber vypovedi od vizualne zajimavych lidi, napric vsech ras a spousty etnik. Vzdy se par ruznorodych lidi vyjadri o nejakem tematu ci problemu. Nekdy divak souhlasi, nekdy se mu otevira nuz v kapse. Uz me nudi chudaci, co krome plozeni potomku nic neumi a mozna ani nechteji umet a skrze media ma tendenci obvinovat za svuj nuzny zivot "bohate". Ja vim, ze ne kazdy ma rovne podminky, ale trochu soudnosti. Takove dokumenty proste nelze vnitrne podporit, protoze jsou ucelove. I kdyz je natoceny bravurne. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Menší frakce zpovědnice lidské humanity, které se celkem dobře daří poukázat na nejzásadnější rysy lidské nátury. Poselství je vcelku jasné, celý tento spletenec všemožných i nemožných příběhů má za úkol trochu pocloumat divákovou myslí, aby se kupříkladu zamyslel, co pro něj znamenají úplně nejzákladnější lidské pojmy jako je štěstí, láska, víra, moudrost, radost, útěcha, ale i negativní jako marnivost, lhostejnost nebo zášť a vypudil ze sebe nějakou "reconsiderační" pohnutku. Každý, tyto pojmy bude definovat jinak, každý v nich cítí něco jiného, a proto jak i film ukazuje se odpovědi dosti liší, což je, vzhledem k tomu jak jsme jako lidstvo rozdílní, jen logické vyústění. Je dobré když víte kam chcete směřovat, potažmo co je tím jádrem té filozofie života, kterou zastáváte - film vám může v lecčem otevřít oči. ()

Marrdaa 

všechny recenze uživatele

Opravdu váhám, jestli není škoda slov a jestli už všechno nebylo řečeno v tomto filmu. Dokument Human nastavuje zrcadlo všem důležitým aspektům lidského života. Od lásky, rodiny, sociálních podmínek, práce až po bohatství a troufám si říct, že vkládá duši do každého člověka. Jak už to bývá, tak k nejzásadnějším věcem se dostanete náhodou. Jako jsem i já narazil na tenhle snímek, který se okamžitě stal asi tím nejsilnějším zásahem do mého vnímání mezilidských vztahů. Na konci se zeptejte sami sebe, zda má některý lidský život menší cenu než ten váš ? ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Lyrický dokument o humanizme, ktorý hraje na city... Hraje dobre, ale myslím, že iba hraje, uvidím, či v ďalších dvoch hodinách bude aj niečo viac. (17.1.2017) –––– Druhá časť sa venuje farmárom a poľnohospodárstvu celkovo. A s tým súvisiacou extrémnou chudobou, keď dotácie do pestovania plodín vo vyspelých štátoch úplne znemožňujú schopnosť vyžiť z tejto činnosti v chudobnejších krajinách. Úplne šialene znel príbeh ženy z Indie, ktorá pre obživu rodiny musí vykrádať potkaní brloh a brať si odtiaľ zrnká ryže, inak by rodina neprežila. (24.1.2017) –––– Zmysel života je mottom tretej časti. Každá výpoveď to vidí inak a určite netreba očakávať jednoduché a lacné odpovede. (31.1.2017) –––– Prečo? Prečo jedna generácia za druhou opakuje tie isté chyby? –––– Život je nesenie odkazu od dieťaťa, ktorým si bol, starcovi, ktorým budeš. Zmyslom života je postarať sa, aby sa ten odkaz nestratil. ()

Ivi06 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z vizuálně i obsahově nejpoutavějších dokumentů, co jsem zatím měla možnost vidět. Tvoří ho perfektně a kontrastně poskládané záběry mas lidí a netknuté přírody, doplněné o intimní medailonky jedinců, kteří se s námi podělili o střípky svých životů a o své pohledy na svět. Ten kontrast krásně podtrhuje to, že každý člověk má svůj příběh, ale také to, že se od sebe v podstatě zas tolik nelišíme. Nezáleží na zemi ve které žijeme, na barvě pleti, na pohlaví nebo na věku, všichni si dříve nebo později klademe stejné nejzákladnější otázky. Pro každého sice může láska, bohatství, rodina, čas, smysl života a smrt představovat něco jiného, ale nakonec jsme všichni příslušníky stejného druhu: jsme lidské bytosti, které čeká stejný osud. Ta cesta se pak může diametrálně lišit. Někdo má život veselejší, někdo naplněný bolestí, někdo žije v chudobě, někdo o život bojuje každý den, někdo pak zas žije v přepychu... a to zas způsobuje, že jsme každý jiný... Až mě někdy bude trápit nějaká blbost nebo mě přepadne nějaký chmur, pokusím si vzpomenout na lidi, kterým ke štěstí stačí to, že ten den mají co jíst a kde spát... Je to tedy dokument plný kontrastů, který nás nutí se trochu zamyslet, a takové mám ráda. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Mně se to tedy nelíbilo. Nedá se to ani náhodou považovat za dokument, jsou to čistě jen rozhovory s lidmi prokládané zajímavými záběry, které jsou ale většinou mimo mísu a nechápete, co to má znamenat. Poslání filmu vidím v rozsévání humanity a antirasismu - autor zřejmě chce, abychom si mysleli, že všichni lidé jsou si rovni a ukazuje nám, že všichni máme stejné anebo podobné myšlenky.. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Příběhy lidí, jenž nedávají vcelku žádný smysl. Je vidět prvotní záměr donutit lidi se hlouběji zamyslet, a tento počin si spíše hraje na nějaké morální pozastavení nad tím, jak žijí jinde, a že každý má nějaký smysl... s tím se bohužel nedá souhlasit, tak celkově se tento film podbízivě dostává do hlavy diváků a chce po nich, aby milovali lidstvo. Lidstvo je super, ale natáčet o tom film je těžké. Asi by to chtělo něco komplexnějšího, záběr a pojetí poznání rozdílných lidí je až příliš široký na ten styl, v jakém je film natočený. Chvílemi mi to připomínalo projekt "Life In A Day", který sice po technické stránce nebyl tak dobře natočený, ale chvílemi obsahoval zajímavější pohledy na různé kultury a nesnažil si hrát na sondu lidské společnosti. Human bohužel ukazuje ten známý povrch rozdílností lidí, ale neřeší co je hlouběji. Film je až příliš optimistický na to, jaké jsou dnes problémy. Na druhou stranu jsem rád, že se neřeší pořád jenom negativní věci, nicméně v tomto filmu ta pozitivní převaha byla cítit nějakým zbytečným přecitlivělým humanismem. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Documentary movie with great deal of personal stories coming from all around the world. The story telling of each individual is supported with amazing and yet at the same time realistic pictures from various locations on the planet Earth. Human is informative, striking and with certain level also educational. It is not only about emotions, which are structural pillar for every single human life, it is about safety or unsafety lifes with not often an easy way of living. It could have been narrated with much more stronger impact, but everything is showed in soft and gentle style. Nevertheless the film industry needs to have something like this in its spectrum. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Bez tých neustále sa opakujúcich tvárí by sa to dalo zniesť. Navyše hovorili pripravené scenáre. To ma natoľko rušilo, že nedám viac ako priemer.. ()

guri 

všechny recenze uživatele

Niektore pribehy ludi su zaujimave viac, ine menej. Je ich vsak az prilis vela a spolocne so spomalenymi zabermi (hoci krasnymi) brutalne natahuju stopaz na vrazednu mieru. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Velice dobře pojatý dokument o tom, co je to lidství, a představení nepředstavitelné diverzity, kterou nabízí. Fascinovalo mě, kolik odlišných emocí se do něj vešlo. Na otázku lidství, dobrého života či štěstí neexistuje jedna odpověď, ani návod, ani jednotný cíl - místo rad, co se nám odevšad dostává, je možná lepší zvolit způsob představení právě tohoto jednoduchého faktu. Za to si tento dokument zaslouží uznání a shlédnutí. ()

Související novinky

Na festival Jeden svět přijíždí roboti

Na festival Jeden svět přijíždí roboti

01.03.2016

18. ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se stane prvním, kdy mezi festivalovými hosty budou i roboti. Konkrétně se jedná o Alice a Zoru, které byly sestrojeny, aby… (více)

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

12.11.2015

41. ročník Mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí se poprvé koná v Brně a nabídne i novou ambiciózní dramaturgii. Kromě významných zahraničních a domácích hostů představí i velmi kvalitní… (více)

Reklama

Reklama