Reklama

Reklama

Ďáblovy zlaté vlasy

(TV film)
  • Německo Der Teufel mit den drei goldenen Haaren (více)

Obsahy(1)

Felix je dítě štěstěny. Ale zkouška, kterou musí projít, pokud chce získat ruku krásné princezny Isabelly, bude více než náročná. Hamižný a zlý král už neví, jak se mladíka zbavit. Vymyslí proto další trik, musí přinést tři zlaté vlasy samotného ďábla... Ve vesnici Ammenried se mladým, chudým manželům narodil chlapec se šťastným znamínkem na kůži. Porodní bába mu předpověděla, že si jednoho dne vezme za ženu královskou dceru. Když se o tom dozvěděl král Ottokar, osobně si pro dítě přijel a pod záminkou, že jeho malá dcerka si nemá s kým hrát, jim dítě odebral. V košíku je pak pustil po řece a předpokládal, že se utopí. Chlapečka ale zachránila žena vesnického kováře, která ho se svými vlastními dětmi vychovala. Dostal jméno Felix, byl velice hezký a milý a krásně hrál na housle. Jednoho dne do vesnice, kde Felix žil, zavítal král Ottokar a dovtípil se, že mladý houslista je ono dítě, které před lety poslal na jistou smrt. Požádal ho, aby na jeho hrad odnesl zapečetěný dopis - stálo v něm, že posel má být okamžitě popraven. Felix ale cestou zabloudil a v lese narazil na skupinu povstalců, kteří tu tábořili. Poskytli mu nocleh, a když usnul, dopis si přečetli. Aby se králi pomstili, vyměnili jej za jiný - v tom stálo, že posel se má okamžitě oženit s královskou dcerou. Když se král vrátil zpátky na svůj hrad a zjistil, co se stalo, zuřil. Vymyslel proto další trik, jak se mladíka zbavit - aby dokázal, že je oním šťastným dítětem, o kterém mluvila věštba, musí králi přinést 3 zlaté vlasy samotného ďábla. Felix se vydává na cestu do pekla... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Netroufám si soudit, nakolik je tohle věrné původní (tedy "původní") Grimmovic verzi, ale je to jednoznačně nejpřekombinovanější verze Tří Zlatých Vlasů Děda Vševěda, jakou jsem kdy viděl. Přísahal bych, že to trvalo daleko víc než hodinu, ale definitivně jsem se z nevěřícna do smíchu zlomil až někdy za polovinou, když si princezna přilípla knír lázeňského šviháka a rázem se stala nepoznatelnou pro všechny včetně jejího zaláskovaného Plaváčka (tedy Felixe, Dítěte Se Šťastným Znamením Na Tváři, Nad Nímž Zlo Nemá Moc, Dokud Věří Ve Svůj Šťastný Osud;)). Když se pak Ďábel namáhá s naháněním lidských červů po vlastních a huláká na ně, i když před minutou dlouze rozprávěl o tom jak jsou ta jednotlivá zla na světě jeho magickým dílem, je naštěstí už téměř úplný "pohádky konec"... Zkrátka a dobře typiše německiše tragedý, odehrávající se na jejich vlastním hřišti. Ačkoliv je to ale zločin proti dětským hlavičkám (o dospělých nemluvě), má to určitý odraz perverzní německé preciznosti, a sice hezké kostýmy a na televizi celkem rozmáchlou výpravu. Tu ale měla i italská Princezna Fantaghiro, takže jaképak slitování - je to naprostá zbytečnost, která neměla nikdy vzniknout. 20% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že celou tvorbu bratří Grimmů ve svém malíčku nemám, proto ani neznám jejich pohádku Ďáblovy zlaté vlasy. Oba bráchové a Karel Jaromír Erben žili zhruba ve stejném období a netuším kdo od koho při psaní pohádek opisoval. Ať je to jak chce, já jsem vyrostla na Třech zlatých vlasech děda Vševěda, jediném možném originálu. Nicméně vraťme se k této dojče merchen. Zhlédnout ji a to ještě zcela při smyslech, byla zásadní chyba! Místo Plaváčka jsme tu měli árijce Felixe, místo dobré víly sudičky partu povstalců, jenž dokázali velice schopně napodobit královo písmo a čirou náhodou měli u sebe i jeho osobní pečetní prsten. Ještě po dvou dnech, mě při vzpomínce na tuto story, berou osypky. Nikdy víc! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to sice řemeslně mechanicky dobře provedené, ale na můj vkus chybí jiskra, fantazie, která je pro pohádku důležitá a děj v reálné přírodě. Místy to připomíná inscenaci v kulisách. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá pohádka na klasické motivy a překvapivě hezká německá princezna ;) "Štěstí je to jediné, co se znásobí, když se o ně člověk podělí." ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Eklektický paskvil. 1) Čím víc pruhů, tím víc Adidas, říkají údajně vietnamští stánkaři. Čím víc spletené, tím víc pohádka, si musí říkat ti, co se pod tento snímek podepsali. 2) Koukl jsem se na film kvůli 25letému Jakubu Gierzalovi (dospělý Felix). ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Pohádkám bratří Grimmů jsem nikdy nijak nepřišla na chuť, ale musím říct, že tohle filmové zpracování se mi fakt líbilo. Troufám si tvrdit, že z německé tvorby patří tenhle počin mezi ty úspěšnější. Akorát ta zamotaná kombinace mezi Plaváčkem, 3 zlatými vlasy děda Vševěda a do toho ještě kousek mytologie v podobě Chárona, to už bylo trošku zvláštní, jelikož to působilo poněkud zmateně. Ale Grimmovci si to takhle napsali, a jedná se o věrné filmové zpracování knižní předlohy, tudíž těžko hodnotit. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Přirovnání k Fantaghiro je docela přesné - v některých momentech hodně temná fantasy, v jiných naprostá šílenost tak pro 3 leté. ()

Aleix 

všechny recenze uživatele

Když dnešní děti vřískaj při přepnutí kanálu na hranou pohádku a dožadují se animáčů, ma to za vinu brak německejch hranejch pohádek. Toto byla ,ale světlá vyjímka. Docela mě to bavilo a dokoukal jsem to do konce .Dobrej trik s převozníkem a hezká princezna. ()

unclejack 

všechny recenze uživatele

Pomerne moderne poňatá rozprávka so slušnou atmosférou, otázkou je nakoľko sa drží predlohy a či nevyznieva trochu povrchne... ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 4/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 4/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 4/10. ()

Reklama

Reklama