Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při potápění na Korsice za záhadných okolností umírá americký tajný agent. Do Středomoří je vyslán další elitní špion, agent OSS 117, aby jeho smrt prošetřil. Ten zjišťuje, že jeho kolega musel zemřít, protože odhalil mezinárodní zločinecký gang, jenž se snaží pod mořskou hladinou instalovat tajné detekční zařízení, jehož aktivizace může mít nedozírné následky pro celou Evropu. Sám OSS 117 padne do zajetí gangu, nečekanou podporu ale nachází u krásné dívky Brigitty, která jej osvobodí…
Film OSS 117 se zlobí (OSS 117 se dechaîne) vznikl v režii slavného filmového tvůrce André Hunebella a považuje se za jeden z nejlepších filmů s tajným agentem OSS 117. Fanoušci francouzské kinematografie dodnes rádi zdůrazňují, že literární podoba agenta OSS 117 vznikla dávno před Jamesem Bondem a byla i jeho údajnou inspirací. První film s agentem OSS 117 byl natočen již v padesátých letech, o jeho oživení se zasloužil právě André Hunebelle. Jedním z mála záporů snímku OSS 117 se zlobí byla černobílá realizace, což byl ve srovnání s prvními filmovými bondovkami značný handicap, jinak ovšem Hunebelle dokázal představit divákům solidní akční příběh. Dalším krokem zpět byla původně plánovaná, ze strany producentů ale vzápětí stornovaná účast populární dvojice Jean Marais – Mylène Demongeot, a Hunebelle se musel spokojit s druhořadými hvězdami (Kerwin Mathews, Irina Demick, v roli Brigitty dnes již zapomenutá Nadia Sanders, bývalá Miss Florida). Film měl premiéru v červnu 1963 a ve francouzských kinech jej vidělo bezmála dva a půl miliónu diváků. Ve své době patřil k nejúspěšnějším titulům z domácí produkce a mezi francouzskými filmy mu v komerční úspěšnosti za rok 1963 náleží osmé místo. (argenson)

(více)

Recenze (5)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Solidní počin nijak nevybočující ze špionážně-agentovských akčňáků své doby. Potěší středomořská atmosféra (příběh se má odehrávat na Korsice), vlny, pobřeží, hudba. Konstrukce příběhu je jak bývá obvyklé trochu chatrná, příliš mnoho náhod, a konec v jeskyni připomíná Zemanův Vynález zkázy (snad jsem nenapověděl příliš). Původní název filmu připomíná druhý díl fantomasovských dobrodružství (Fantômas se déchaîne). ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Druhé pokračovanie agenta OSS 117 sa nesie v znamení špionážnych agentských filmov šesťdesiatych rokov. Toto klasické "eurospy" s akciou a slušným tempom malo nového predstaviteľa Kerwina Mathewsa a skúseného režiséra, ktorý v tom čase žal úspechy s Fantomasom. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Lacná napodobenina bondoviek, ktorá zaostáva vo všetkých smeroch - príbeh, herci, akcia... Ale je to pozerateľné. ()

Martensson35 

všechny recenze uživatele

Určitě ne špatný film o špionáži, bohužel ve všech ohledech sražený nízkým rozpočtem, zásahy studia nebo tak podobně. Černobílý, bez známých hvězd, akce není špatná, bohužel taková komorní atd. Ve výsledku to působí jako trochu víc akční a exotická noir detektivka, než čistokrevný špionážní film. Vlastně se převážná část nese v duchu "tradice kvality" padesátých let a frantíci už tu trochu zaspávají. Docela svižní příjemný bossa nova popík s šedesátek, který prolíná celý film aspoň dává najevo, že jsme o dekádu dál a nemálo oživuje občasnou nudu. Akční část se pomalu rozjede v druhé půlce filmu a opět je vidět, jaké měl Hunebelle představy a schopnosti, které si mohl plně uspokojit až ve Fantomasovi (třeba stejná bitka na člunu), ale koneckonců to byla svým způsobem lepší a humornější odpověď na Bonda a to je to co Francouzům jde mnohem lépe, viz třeba dále Muž z Acapulca (kde snad mimo jiné zesměšnili i tohle) a jiné žabožroutské diskreditace britského etalonu špionážního filmu. Že si z toho do budoucna chtěli dělat víc srandu naznačuje už dobová upoutávka k filmu. Ale proti remakům s Dujardanem je to pořád zlaté, i když toho chlapa mám jinak rád. ()

Isard 

všechny recenze uživatele

Ještě, než se stihl agent 007 etablovat jako globální fenomén, zavítal na stříbrné plátno agent 117 (podoba čísel je čistě náhodná). Nedotčen bondovskou formulí, těží film ze zcela jiných tradic, hlavně z detektivních. Dostáváme tak ryzí studenoválečný příběh v pěkných kulisách Korsiky, stavěný spíše na charakterech, bez nadbytečné akce, která navíc zahrnuje i spolehlivý zabiják napětí – souboj potápěčů, zde nadmíru statický. V rámci doby vzniku slušný kousek, ale nejsem si jist, zda může oslovit dnes jinak, než jako začátek celé série dobrodružství OSS 117. ()

Reklama

Reklama