Reklama

Reklama

Další gól rozhodne

(festivalový název)
  • Velká Británie Next Goal Wins
Trailer 1

Obsahy(1)

Národní fotbalový tým Americké Samoy je celému světu jen pro smích. Impulzivní Thomas Rongen přilétá až ze Spojených států, aby tým dovedl v roce 2014 do kvalifikace na Světový pohár. Trenér zjišťuje, že hráčům chybí disciplína. Objevuje u nich však bojovného ducha a hrdost a novou naději. (Ostrava Kamera Oko)

Recenze (15)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Americká Samoa je (byla?) synonymem pro outsidera všech outsiderů; tým který v oficiálním zápase nikdy nebodoval, takřka nikdy neskóroval a naopak pravidelně inkasoval tolik branek, až jeho výsledky vzbuzovaly zdání, že jde o výsledkovou listinu zcela jiného sportu než je kopaná. A aby toho nebylo málo, tak je to i tým s nejvyšší historickou porážkou v mezistátním zápase vůbec. Ovšem její fotbalový předseda má letitý sen; a to sice nic menšího než se alespoň pro jednou odpoutat z poslední příčky žebříčku FIFA... Nejlepší na tomto dokumentu je, že jakkoli jde o ultimátní feel good počin a reklamu na nezdolnost sportovního ducha, tak to v žádném ohledu nepůsobí jako vykonstruovaný prvoplánový doják. Ostatně ani nemůže, protože s takovým vývojem událostí mohli autoři na začátku jejich dokumentu o "nejhorším týmu všech dob" jen těžko počítat. A především na první polovině je vidět, kterým směrem se ubírali jejich původní záměry, než jim osud postupně přihrál do rukou neskutečně nosné charaktery i jejich neuvěřitelný příběh; jak v čistě sportovní rovině, tak především v té osobní. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Predvidatelny za srdce berouci originalni dokument o nejhorsim tymu na svete, ktery potesi vetsinoveho divaka. Ukazuje odolnost tymu pres vsechny prohry. Sport neni jen o soutezeni a dominanci, ale take o kamaradstvi, sebeobjevovani a lasce. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Dokument o oficiálně nejhorším týmu v žebříčku FIFA a jeho cestě za vítězstvím. Obdivuji, že kluci (a jedna transgenderová osoba) z Americké Samoi se i přes tak depresivní výsledky (přes 200 inkasovaných gólů a 0 gólů vsítěných) stále snažili hrát, protože fotbal má pro ně evidentně speciální místo v srdci. Americká Samoa je zvláštní místo, kde se k sobě všichni chovají s úctou a celý ostrov je jako jedna velká rodina. Dokonce samotný guvernér vždy přijde do kostela celému týmu popřát hodně štěstí před turnajem. Celý tým je i přes své výsledky chován ve velké úctě. Všechno se ale mění příchodem nizozemského trenéra Thomase Rongena, který je na místní poměry až příliš přísný, ale jak to tak bývá, má pro to důvod a hlavně velké srdce. Na pomoc v turnaji přilétají z USA i dva zkušení fotbalisté s kořeny z tohoto ostrova a klukům se nakonec podaří remízovat, prohrát těsně jen o gól (což už je samo o sobě obrovská výhra) a dokonce jeden zápas vyhrát. V té chvíli je to taková euforie, že slzám se ubrání málokdo :). Jak to bude s týmem dál, je ve hvězdách :). Každopádně pro mě to byl jeden z nejlepších zážitků odhodlání a síly vůle. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Můžete být klidně nejhorším týmem podle žebříčku FIFA, ale zápal a nadšení pro hru by Vám mohl závidět leckterý fotbalový profesionál včetně těch největších hvězd. Dokument, který mapuje přípravu Americké Samoi nejhorší fotbalové země žebříčku v cestě na kvalifikaci o MS v Brazílii 2016. Nechybí vykreslení místního prostředí, charakterů hráčů, mezi kterými je i jedna transgenderová osoba a ve finále samotné fotbalové klání prvního kola australsko-oceánské části kvalifikace. Prim hraje zapálení pro hru všech zúčastněných, které nakonec přinese kýžené body a vítězství. Dokument o hře, která evidentně nezná překážek a baví lidi po celém světě. To nadšení do hry místním závidím. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Definitivně jsem očekával více. Tohle je obyčejný dokument o trenérovi, jenž neustále řeční jen o tom, že přišel o dceru při bouračce. Tahle vložka se ukázala naprostou zbytečnou, ba li otravnou. Zajímavější jsou spíše tréninkové postupy, které povětšinou spočívají v rachtání se v kalužích či výšlapu na nejvyšší bod Americké Samoi. Poněkud mi to připomínalo kádr Slavoje Houslice, 77% ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Jestliže hokej má svůj zázrak na ledě, tak horký fotbalový kandidát na podobné označení je Americká Samoa. Next goal wins je nejlepší sportovní dokument od nepřekonatelného Senny a nejlepší vzepětí outsidera od Forresta Gumpa. Úžasně inspirativní a feel good atmosféra zaručena. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný sportovní snímek, který je prakticky neznámý, stejně jako národní fotbalový tým Americké Samoy. Kdo by se taky zajímal o tým, který prohrál za posledních sedmnáct let všechno a ještě se skórem 0:229. Přesto je příběh Americké Samoy pozoruhodný a za vidění rozhodně stojí. Svým způsobem musí být člověk mnohem větší hrdina, než kdejaký vítěz, když se pustí do boje za oficiálně nejhorší tým světa. Hrdinové to pro mě opravdu nakonec byli. Přátelskou atmosféru celého ostrova se podařilo přenést do snímku, a když se jim konečně podařilo vstřelit první gól, upřímně jsem se radoval s nimi. Zaujala mě i linka transsexuála, ani jsem netušil, že to v dokumentu bude. Poslední dobou se to cpe všude a spíš mě to rozčiluje. Tady to ovšem bylo reálné, hodilo se to tam a navíc to celé působilo naprosto přirozeně. Americká Samoa má vskutku velmi přívětivou atmosféru ke všem, což bylo z dokumentu cítit po všech stránkách. V budoucích zápasech jim držím palce a přihazuji čtyři hvězdy. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Lahôdka a hidden gem pre všetkých ozajstných fanúšikov futbalu, ktorá ukazuje aký je futbal fenomén a krásny šport. 100% ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Fajn dokument o věčných fotbalových outsiderech, který se pokusí nakopnout kouč z Evropy. Docela se mu to podaří a dokonce i nějakou emoci z nác vytlačit se jim podaří. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Americká Samoa jistě patří k trpaslíkům jak ve fotbale, tak i geograficky. V Evropě také najdeme geografické a zároveň fotbalové trpaslíky, z nichž někteří jsou srovnatelní či ještě menší, co do rozlohy i počtu obyvatel, než Americká Samoa - Andorra, Faerské ostrovy, San Marino, Lichtenštejnsko, Gibraltar. Přesto se prezentují lepšími výsledky a sem tam dokáží uhrát i nějaký ten překvapivý bod, což značí, že ve fotbale ostrovního oceánského státu dlouho nebylo něco v pořádku a to přišel změnit kouč z USA Thomas Rongen, jeden z hrdinů tohoto dokumentu. Na druhou stranu je třeba přiznat, že fotbal na starém kontinentu má větší tradici, i v trpasličích státech, než na ostrovech v Oceánii. Navíc fotbalisté evropských trpaslíků dostávají jistě nějakou odměnu za reprezentování svých malých ale bohatých zemí a taktéž je pohání touha po zážitcích, že mohou nastoupit na pořádných stadionech a zahrát si proti top hráčům světové kvality velkých zemí v evropské kvalifikaci. To reprezentanti americké Samoy hrající zadarmo, mohou jen snít o hraní na větších stadionech (stadionky v dokumentu odpovídají spíše úrovni našich českých amatérských soutěží) a taktéž proti žádným světovým hvězdám asi nikdy nenastoupí, jelikož ty v reprezentacích oceánských zemí asi nenajdeme. Hrdinové dokumentu prostě hrají pouze kvůli svému srdci, hrdosti na svou zemičku a z lásky, k nejkrásnější hře na světě. ()

Pantata 

všechny recenze uživatele

V době Blatterů, Ivánků a podobných individuí, zákonitě fanouška fotbalu potěší, když vidí, co je podstata sportu - stoprocentní zaujetí a radost. Příběh fotbalistů Americké Samoy a dokument o jejich "vzestupu" je tak nádherně čistý, až to člověka opravdu dojme. Zajímavost:Aktuálně je Americká Samoa na 167. místě z 209 členů FIFA (i když ten žebříček je třeba brát s velkou rezervou, myslím, že tým z Americké Samoy by mohl soupeřit tak s týmem z české I.B třídy). Už má za sebou první kolo kvalifikace na následující World Cup 2018 - zase pukla se Samoou (2:3), ale další dva mače vyhrála - nakonec měly v tabulce tři týmy po šesti bodech a Americké Samoe chyběl k postupu do další fáze jeden gól! Takže se nabízí dvojka Next Goal Wins jak vyšitá ;) ()

wege 

všechny recenze uživatele

Brečel jsem jako malý Jarda, jak jsem to s nimi prožíval. Kam se na toto hrabe Sunderland, Tottenham nebo další dokumenty o fotbale. Tady je to je o té čisté lásce k té hře, kterou jsme na začátku, když jsme začli kopat za domem, cítili všichni. Nic tady nekazí peníze či pseudosláva, je to jen o hrdosti, že hraji to co mě baví a peru se ze svou zemi. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento dokument doslova srší pozitivizmom, entuziazmom z futbalu a je doslova encyklopédiou inšpirácie. Futbalový tím sa z úplného dna pomaly odráža na svetlo sveta a ponúka svojim fanúšikom mnoho, aj keď iba malej, radosti. Snímok o veľkosti ducha a o vnútorných pocitoch "účastníkov zájazdu". Hodnotu to má o to väčšiu, že sa jedná o reálny príbeh, aj keď to nie je pre každého. 75 % ()

axcris 

všechny recenze uživatele

Neskutočne silný príbeh. Americká Samoa je najhoršie hodnotený futbalový tým na svete. Už 17 rokov im patrí posledné miesto vo FIFA ratingu. Musím spomenúť ich prehru (2001) s Austráliou, ktorá je považovaná za najhorší výsledok v medzištátnych zápasoch: 31:0. A taktiež to, že ako krajina ani raz oficiálne nevyhrala. Skóre 0:200+. Raz sa to ale musí zmeniť. Ten okamih, moment po ktorom si ostrovček tak silno prial. Od prvého počutia o Next Goal Wins som bol nadšený, že niečo takéto existuje. Niečo iné ako dnešné futbalové filmy/ dokumenty. Toto je film z toho opačného konca. Znova nám pripomína o čom futbal je, bol, a vždy bude. Prečo ho vlastne hráme. Ako môže byť prehra tak isto dôležitá ako výhra. Nezameriava sa len na hru samotnú, ale aj na všetko okolo nej. Transsexuála v teame, kultúru krajiny, nepríčetné tsunami alebo rodiny hráčov. Je to perfektná motivujúca zmes s nezlomnou bojovou emóciu. Každý sa za svojím cieľom musí dostať krôčik po krôčiku. Kto ma cieľ futbal, považujem za prvý krok pozrieť si tento príbeh. Vždy sa raz stanú nemožné veci možnými. Dôležité je aký sme trpezlivý. Preto sa nikdy nemôžme vzdať. Želám chlapcom na kvalifikáciu 2018 ešte viacej nepredstaviteľných momentov ako doteraz. Gratulujem. ()

Související novinky

Micheal Fassbender nasadí kopačky

Micheal Fassbender nasadí kopačky

14.09.2019

Režisér Taika Waititi se po úspěchu třetího Thora stal hodně horkým zbožím, v rámci několika málo měsíců tak stihl satiru zrežírovat Jojo Rabbit, upsat se hrané Akiře, stejně jako čtvrtému Thorovi,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama