Reklama

Reklama

Neutečeš

  • USA It Follows (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Devatenáctiletá Jay se po příjemné chvilce na zadní sedačce auta se sympatickým mladíkem ocitne svázaná v opuštěné továrně. A mladík ji zpovzdálí opatrně pozoruje. Čeká na okamžik, kdy se objeví démoni. Na okamžik, kdy to pro něj celé skončí a pro ni naopak začne. Nekonečná noční můra. Tyto až příliš reálné přízraky jsou součástí prokletí, které si jeho oběti předávají sexem jako štafetový kolík. A pro Jay původně slibný večer nakonec skončí tím nejhorším možným způsobem. Její milenec ji uprostřed ulice vyhodí svázanou a polonahou z auta a navíc od něj převzala kletbu spojenou s pronásledováním a útoky přízraků, které s ní od této chvíle budou na každém kroku. Její život se smrskne na nekonečný a všudypřítomný strach, před kterým nemá kam uniknout. Jay se svých zjevení může zbavit jedině tak, že je předá někomu dalšímu. Podaří se jí uniknout? (CinemArt)

(více)

Recenze (636)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Horor je filmový žáner na ktorom som vyrastal, no dneska ma už v drvivej väčšine nedokáže uspokojiť ako kinematografický pokrm. Nie preto, že som z neho vyrástol, ale dneska sa podľa mňa už netočia také dobré, zaujímavé či originálne kúsky ako v minulosti. Jeden by mohol namietať, že staré horory sú nudné a detinské, tento názor im neupieram, ale väčšina tých nových sú bohapusté vykrádačky starších vecí a nič viac. Sem tam sa niečo vynikajúceho nakrúti, ako napríklad James Wan a jeho Saw, Conjuring, Insidious ale je to fakt ojedinelé. Duchárske horory, ako je tento, dvojnásobne zatracujem, preto ma príjemne a hlavne nečakane prekvapil It Follows, ani recenzie ani hodnotenie nemá rozdielne od priemerných ducharín typu paranormal activity, no hovorím vám, ide o umelecké dielo. Snímka má jednoduchý príbeh, ktorý je bez zbytočných omáčok, a rozhoráva hru medzi málo postavami. ktoré neumierajú ako v slasheroch. Na moje prekvapenie tu bolo iba pár nelogických momentov. Je tu zopár lacných lakačiek ktoré však nekazia dojem ani atmosféru filmu, lebo mrazivý strach z neznámeho a iba obeťou videného démona( či ducha) je jeden veľmi silný aspekt tejto snímky, ktorý straší do morku kosti. Film sa zaoberá mladými obeťami medzi ktorými sa šíri kliatba, ktorá sa prenáša sexom. Keď má duchom prenasledovaný s niekym styk, vyslobodí sa s kliatby a predá ju ďalej, keď však duch zabije osobu ktorá kliatbu dostala, vráti sa k poslednej prenasledovanej obeti. Takže ľudia majú na výber, buď neustále súložiť alebo zomrieť. Ako som už písal, ducha vidí iba obeť, hoci je aj pre ostatných hmatateľný, nevidia ho. Duch k tomu mení často podoby, dá sa ho spoznať iba tak, že bezmyšlienkovito kráča bez slova k vám. Ako v noci, tak aj za denného svetla. Takto si viete predstaviť, koľko hrôzy a paranoje sa môže v tomto filme nachádzať, je tam toho veľa. Ale najlepšie je tam to spracovanie. Nenachádza sa tu žiadna roztrasená kamera ako vo väčšine duchárskych hororov. Kamera je statická alebo sa pomaličky približuje v široko uhlom obraze ako za čias najlepších rokov Johna Carpentera. Má to mrarivú estetiku ako Giallo snímky Daria Argenta, a tá hudba.. Paráda. Rozhodne odporúčam všetkým horrorovým fanúšikom. K hororom som niekedy až prehnane kritický, ale tento fakt stojí za to. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu mi film evokoval horory ze sedmdesátých a částečně osmdesátých let. To je způsobeno fantastickou minimalistickou hudbou, v níž je předzvěst něčeho nepříjemného, co by se mohlo za moment dít, hlavními hrdiny, kteří jsou vesměs normální, chovají se poměrně logicky a nejsou to prvoplánoví hezounci a taky hutnou atmosférou, která vychází z reálné (?) hrozby. Pokud to David Robert Mitchell zamýšlel jako jakousi metaforu pohlavních chorob, tak se mu to povedlo znamenitě. Stejně tak se mu vydařilo sympatické obsazení, v němž vyniká Maika Monroe, která je nenápadná přesně tak, jak má její hrdinka být, i ostatní jsou ale velmi dobří a v rámci možností autentičtí. Je možná škoda, že svůj počin víc nevypiplal, protože se tu vlastně neřeší, jak ona záhadná hrozba postupuje (co když se spolu vyspí dva, kteří už by měli být poznamenáni?), je tu dost trochu absurdních scén, které výsledný dojem kazí (scéna v bazénu už je malinko "over the top") a tempo je zbytečně pomalé. Samotný konec pak přichází náhle a bez nějakého vysvětlení, takže divák je ve stejné nejistotě jako na začátku, což v tomto případě asi není úplně nejlepší. It Follows má hodně slibný potenciál, ale úplně ho nevyužívá, nicméně ale patří k tomu nejlepšímu, co bylo v posledních letech v žánru natočeno a navíc dá vzpomenout na mnoho klasik. 60% ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Horor se společenským komentářem: výborně zvolené prostředí Detroitu, který se během finanční krize stal doslova "městem duchů", pohlavní styk jako způsob předání iracionálního, nepochopitelného zla, k tomu zajímavá kamera a znepokojivý hudební podkres. Za málo peněz se tady podařilo vybudovat atmosféru naprosté bezvýchodnosti. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět zákopán do hrobu rádoby nezávislou kamerou, která se snaží až moc okatě o jižansky zasmušilej look, což spolu nedynamikou vyprávění škodí tempu filmu. Vzít to do ruky někdo víc zkušenej, mohlo to mít koule, říz i nějakou tu gradaci. Takhle zůstane pachuť nenaplněnýho potenciálu. ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jedno z největších zklamání. Škoda, těšil jsem se na to jak malej Jarda. Ale byla to docela nuda. Pár silnejch momentů nevyváží to, že v podstatě celej film utíká máňa před něčím, co neví co je. Nikdy neuteče,a když jede přes půl ameriky, tak jí to zatahá za vlasy a to je celý. Hudba? No dobře....pár scén bylo fakt bezvadnejch. Nápad ? Jasně...nápad suprovej...ale proč je to takhle debilně nevyužitý? Hudba a nápad dva kousky. Jinak kravina jako kráva. 30% ()

GrungeChild 

všechny recenze uživatele

Nová vlna antikoncepční osvěty začíná nabírat správný směr, zdá se mi. Renčovo pochlastávání za volantem ve mně kýženou záplavu zodpovědnosti příliš nevyvolalo, ale když se po lehkovážné noci na zadním sedadle desota objeví nečekaný pronásledovatel, který se své oběti drží zuby nehty, a ne a ne se ho zbavit, není to vskutku příjemné zjištění. Brr. Člověk je pak tak trochu v tísni, neví kudy kam, a přepadají ho všelijaké zoufalé tendence. Ale mladá Majka to naštěstí zvládla velmi obstojně. 4* ()

peiton odpad!

všechny recenze uživatele

Pre kristove rany a toto bolo čo!UPOZORNENIE:Sledovanie tejto záležitosti vážne škodí Vám a ostatným okolo Vás! ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

hodně zvláštní "horor",který sice dokáže výborně pracovat s atmosférou,ale to je asi tak všechno.Skoro až hypnotický soundtrack drží diváka v napětí skoro celou dobu,což je fajn,ale o to větší zklamání je,že se nakonc nic až tak zásadního nestane a že bych se bál se už nedá říct vůbec.Zklamání je tak přímo úměrné nadšení z traileru...40% ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus takové nedotažené. Něco tomu chybělo. Nemělo to ten správný šmrnc. Herecké výkony začátečníků pochopitelně neoslnivé. Atmosféra nebyla děsivá, o žánru horor zde nemusí být ani řeč. těžký průměr s otevřenou koncovkou. 55% ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce mi to přišlo jako thrillerová hra na babu se sexuální příchutí. Námět vcelku měl co nabídnout, ale to jak to scénáristi pojali, tomu jsem moc nerozuměl. Trošku psycho to bejt muselo, ale že by mě to nějak děsilo? Rozuměl bych, kdyby se nějakou chvíli rozkoukávala a hned jednala. Ale to bylo furt to samý dokola, hodinu a půl, dokud nepřišla scéna s E55. Jak skvělej nápad, to klidně mohlo přijít o něco dřív s trochu promyšlenějším příběhem. Já se nad tím až tak nerozplývám, bylo to zbytečně zazděný. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dobry a poctivy nizkorozpoctak, ale herci su neznami. Strasidelna atmosfera slape dobre ale holt, rejza David Robert Mitchell mi teda vela nehovori. Lakacky vsak slusne a bazenova scena mala nieco do seba. Niekto pise ze nuda, ja pisem ze mi ide o  peniaze - zarobilo to na seba fajne no a peniaze su az na prvom mieste.  Ovsem pre mna stale len priemer : 60 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Film ve stylu milé děti, sex je hřích, skrze něj se přenáší démoni. Vizuál domácího videa mi také nesedl. Takové náboženské soft porno. ()

zdenotvor 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo úplné iné. Postavy ma vytáčali svojim správaním, no páčilo sa mi ako bola bolo napätie budované cez atmosféru a zábery na pomaly sa blížiace "prízraky". Trochu netradičné, ale priíjemná zmena. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Konečně horor se zajímavými hrdiny (partou) jimž jsem fandil a bál se o jejich životy. Hlavní myšlenka: prokletí přenosné sexem, je zde dostatečně i kvalitně vytěžené. Démon jdoucí po svých obětech nepřekvapuje rychlostí, vzhledem ani brutalitou, ale pomalým plížením a tváří zaměnitelnou za jiné spoluobčany (i když jej vidí jen prokletí). I tak však připraví několik poutavých lekaček. Napětí tedy zde budete prožívat pokud: A) se sžijete s hlavními hrdiny. B) přistoupíte na pravidla hry tvůrců ala točíme retro stylem. C) K hororovému prožitku vám stačí atmosféra a kvalitní filmařina bez brutality a krve. Co se negativ týče, ty se začaly hromadit v přijatelné míře ke konci snímku. Přesněji od okamžiku, kdy se hlavní hrdinka pokouší kamsi v jezeře doplavat. Od této události další jednání postav není argumentačně podloženo a začíná se hromadit množství logických chyb. Jde zřejmě o záležitost vystřižení podstatných scén, nicméně naštěstí tento okamžik již nastává příliš pozdě, a tak nemá šanci nijak výrazně pokazit výsledný dojem z tohoto snímku (pokud jste si ho udělali). I přes to však nemohu tvrdit, že by šlo o výrazně inteligentní hororový či originální počin. Originalitou ani inteligencí nepřekypuje (při akceptaci pravidel tvůrců bych problém s démonem vyřešil například jámou a betonem), ovšem i přes zmíněné mínusy je na něm tolik pozitiv, že subjektivně se u mě zařadil na čtyřhvězdičkové pozici. 75% ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Malý velký horor a pro mne samotného veliké překvapení tohoto roku. Dokonale vymyšlený námět jako taková městská legenda. Síla filmu spočívá v uvěřitelnosti amerického chudého prostředí, v neznámých hercích a hlavně té démonické electro hudbě. Silně, ale opravdu silně, to připomíná Carpentera. Protože jsem jeho fanoušek, tak moje srdce zaplesalo. Film staví hlavně na strachu a pocitech mladé hrdinky. Strach zde tvoří neznámé zlo, které moc není vidět a díky tomu je stupňování téměř k nevydržení. Drásající hudba ještě více přitápí a jako divákovi mi do smíchu nebylo. Zápletka mi přišla uvěřitelná a i po cestě domů z kina jsem si říkal, zda tento člověk přede mnou je reálný a nebo ho vidím jen já? Zaselo to ve mě ten typický nepříjemný pocit nejistoty a to je důkaz dobrého filmu, který si vystačí s budováním atmosféry bez slizu, horkých střev a sekáním údů. Bravo, nečekal jsem, že něco takového ještě letos uvidím. Nebýt slabšího nijakého konce, tak bych chrochtal blahem. Vidíte toho nahého pána? Já ne. ()

Související novinky

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama