Reklama

Reklama

Král Artuš: Legenda o meči

  • Velká Británie King Arthur: Legend of the Sword (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Novinka režiséra Guye Ritchieho velmi osobitě a nadčasově vypráví klasický příběh formou nové akční fantasy. Když je v Artušově dětství zavražděn jeho otec, zmocní se koruny Artušův strýc Vortigern (Jude Law). Artuš, oloupený o následnické právo prvorozeného syna, vůbec netuší, kdo ve skutečnosti je, vyrůstá v tvrdém prostředí městských uliček. Když se mu ale podaří vytáhnout meč z kamene, obrátí se mu život vzhůru nohama a musí vzít na vědomí svůj skutečný původ. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (1 205)

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Velmi moderní pojetí artušovské legendy. Tak moderní, že film jako legenda vůbec nepůsobí. Což bych i prominul, pokud by toto slovo nebylo už v názvu snímku. Atmosférická a emoční hloubka jiných zpracování Králi Artušovi bohužel chybí a nepomáhá tomu ani skutečnost, že krom titulního hrdiny a Vortigerna jsou všechny ostatní postavy jen ploché figurky. Nerozumím tomu, proč místo osobností, jakými jsou Merlin, Morgana nebo Lancelot, tu máme Artušovy parťáky z bordelu, o nichž se nedovíme skoro nic, leckdy ani jméno. Ocenil jsem však neobvyklé vypravěčské postupy, byť prolínání tří časových rovin v jedné sekvenci už může na někoho působit překombinovaně. Přesto právě tento často velmi zběsilý střih je pro mě asi nejvýraznějším prvkem filmu, a to v dobrém. Navzdory tomu neuvěřitelnému tempu se člověk neztrácí a scénka s vyrůstajícím Artušem, podbarvená neobvyklou skladbou se zadýchaným vokálem (bohužel jediná, která mě na zde opěvovaném soundtracku zaujala), měla neuvěřitelný náboj. Akční scény, v nichž hlavní roli hraje Exculibur, jako by z oka vypadly některým počítačovým hrám, což lze brát jako pozitivum i negativum. Jednoznačně kladně ale hodnotím druidské scény se zvířaty. Celkově se však jedná o zklamání, v první řadě jsem se totiž zdaleka nebavil tak, jak jsem podle zdejších hodnocení čekal, a jednak tento Artuš zkrátka za srdce na rozdíl od Merlina nebo Mlh Avalonu nechytí. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Uf, ještě, že jsem na to nešel do kina. To, co slušelo Richieově verzi Holmese je tu hodně otravné. Občas problesklý rychlý sled událostí, bez řečí a u mě celkem bez zájmu (snad až na první s rostoucím Artušem). Temná fantasy by to být mohla, kdyby z temných momentů bylo alespoň něco vytěženo. Další ráno po shlédnutí jsem už měl problém vybavit si, jak film vlastně skončil, kdo byl kdo, co kdo chtěl a jak moc byl Artuš samotný většinu filmu otravný. ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě hodně bavilo! Král Artuš a jeho story je legenda, takže nikdo nemůže namítat, že se film odklonil, bla bla... Kecy. Je to úplně jedno, nikdo totiž neví, jak to vážně bylo. Ritchie vzal koncept lidé vs. mágové, Excalibur a protáhnul to úžasně vymazlenou kamerou, střihem a epickou nadutostí. Začátek se slony je top posledních let! Charlie Hunnam je s přehledem totální sympaťák a Jude Law jako zlý král si roli parádně užíval a věřil jsem mu to. Byl krásně chladný. Oceňuji, že se tvůrci nebáli ničeho a tak se ve filmu objevil i typicky suchý anglický humor a narážky. Dobré je, jak i ty nablblý mořský panny byly úplně jiný, než ve většině filmů. Nikdy bych nevěřil, že budu koukat na legend story ve stylu sword and sorcery a na konci fandit jinému hrdinovi, než namakanému Conanovi. Hudba ujetě jiná a suprová jako zbytek filmu. Guy Ritchie s prstem v prdeli natírá všechny rádoby fantasy tvůrce současné dekády. Třešničkou na dortu je už pak pro mě jen herecká účast Àstrid Bergès-Frisbey, kterou tajně miluji už od I Origins! :-* ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Prvních 40 minut předvádí Ritchie našlapanou jízdu, kde není nouze o přepálené cool scény, řízný střih, ostré hlášky a dynamika by mohla být Ritchieho milenkou. Zároveň jsou zde scény, které dusí atmosférickou náladou. Naprosto perfektní podívaná, která mě zvedla ze židle! Bohužel nevím co se stalo potom, ale bu'd si dal Ritchie dovolenou a nechal film točit někým jiným, nebo ho to prostě přestalo bavit a už už se viděl jinde? Každopádně to co přijde potom, je prachsprostá rutina bez duše, bez dynamiky, bez říznoti, hlášky si berou dovolenou, střih se šel klouzat na hřiště a to co se odehrává v těch málo akčních scénách, mi připomínalo dnes už průměrné hry na playstationu 3! Závěrečnej nástup Krále na vojsko mi silně připomněl příšernou scénu z Matrix Reloaded, kdy Neo bojuje proti stovce agentů... Škoda. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Anooo. Rictchie je definitivně zpět! Po prvních záchvěvech a pozitivních ohlasech okolo pro mě průměrné RocknRolly a unylých Holmesech potvrdil dvěma filmy svou nově nabytou energii. U U.N.C.L.E jsem si ještě nebyl zcela jistý, ale u energického, napínavého jak kšandy, Arthura není pochyb. Prosím, ať se nevrací s první ligou k Sherlockovi (tudy cesta nevede) a točí dál autorské, ničím nesvázané, kusy jako tenhle. Být to Rko, ubrat na digitálu, je to masakr. V této podobě 75 % ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Legendární, velkolepé, magické, bojové x dlouhé, zbytečné. Takový ten film co musíte vidět jen na velkém plátně. Pobavíte se, ale za týden nebudete vědět o čem to bylo. V Artušovi je hodně vidět, že to dělal Guy Ritchie a v některých scénách jsem marně hledala jeho Sherlocka Holmese, Netřeba rozebírat nějaké ty historické nepřesnosti, o tom tento snímek nebyl. Chvílemi připomínal Robina Hooda. Ono se tu prolínalo vlastně více filmů - WoWko, LOTR.. Artuš pobavil, což splnilo účel. Herecké výkony průměrné, Jude fantazie a jeho postava nemusí mít ani sáhodlouhé monology, aby upoutal. Hudba báječná. Film mohl být kratší, některé věci se dost opakovali a návraty do minulosti byly stále dokola. A pořád. A zase, klidně mě zbijte, ale po 30 sekundách od začátku filmu černoch na koni. A k němu se přidal "kunfu park". ..Malíček je šmejd slizká, ale tady si to střelbou z luku odmakal.. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(123/2017) / Mega cool našlapané fantasy, ktoré asi nenadchne tradicionalistov oblubujúcich historické filmy. Bez toho aby som tušil do čoho idem, od prvých minút ma film pohltil. Skvelý Hunnam, strih, soundtrack, všetko je poriadené ultra dynamickému tempu. Popcornovka aká tu dlho nebola. (9/10) ()

Zek 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě nehorázně setřel. Čekal jsem průměrný film, který nebude ničím výjimečný, ale abych seděl u filmu a hltal každou scénu to už se mi hodně dlouho nestalo. Guy Richie vybral do filmu skvělé obsazení. Hlavně Jude Law jako hlavní padouch byl absolutně skvělý. Další skvělou věcí je soundtrack, který mi hned uvízl v hlavě a musím ho hned zařadit mezi mé oblíbené songy. ()

TKKMR 

všechny recenze uživatele

Toto za každú cenu vtipné a coolovými hláškami pretkané spracovanie legendy o Artušovi mi akosi nevoňalo. Fakt boli život v stredoveku, ozbrojené povstanie proti vladárovi, majúcemu drvivú vojenskú prevahu a život v ilegalite taká psina? O ďalšej facke, ktorú uštedrilo všeobecné multikultúrne smerovanie svetovej kinematografii podobe šiestych rytierov okrúhleho stola, z ktorých sú dvaja černosi a jeden kung-fu Číňan sa ani nemá zmysel obšírnejšie rozpisovať... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Byly by z toho dva výborné filmy. A nebo jeden excelentní, pokud bych přistoupil na hru pana režiséra. Bohužel se mi zdá, že je až příliš rozkročený mezi žánry a několika nekompatibilními přístupy. S historií toho moc společného nemá. Na place se promenádují sloni velikosti godzill, v příběhu z Británie pátého století se hromadí černošské postavy, některé fyzikální zákony zřejmě neexistují, zato magii se daří výtečně. Po deseti minutách bombastické akce se film překlopil do ukecané gangsterky a pocit raného středověku definitivně zmizel. Což by nemuselo být nutně špatně. Ovšem Guy Ritchie dál experimentoval a do děje narouboval prvky vysoké fantasy a znatelně potemnil atmosféru. Tehdy jsem definitivně získal pocit, že neví co chce. Král Artuš je zvláštní mix pubertálního, dospělého, epického, sebeparodického guilty pleasure. Buď Vám sedne a budete nadšeni, nebo nesedne a pak pochopíte proč se jedná o finanční neúspěch. A nebo máte rádi starší režisérovy filmy, ale nemyslíte si, že se podle jeho univerzální šablony dá natočit každý žánr a dáte mu alibistické tři hvězdičky. Což jsem udělal já. ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Tohle je moje první seznámení s hlavním protagonistou krále Artuše (Charlie Hunnam). Musím říct, že se mi to líbilo, zahrál to dobře a ta sedlácká róba mu seděla. Scény v bullet timu s excaliburem byly nápadité a skvělé střihnuté, tak jako ovládání zvířat šarlatánkou. Jude Law byl na probodnutí mečem hned ze startu jako záporák mě fakt vytáčel vždy kolem sebe měl zástup vojska a na konečný souboj si musel dopomáhat. Beckhamovy už nesypou reklamy, tak si tam hodil 3 min scénu. Dávám 85% ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Bol som celkom zdesený keď som v trailery videl tie šialené digitálne fantasy hovadiny. Nakoniec to dopadlo dobre. Ritchie ešte aj z fantasy blockbusteru o Artušovi spravil dobovú gangsterku so štipkou komédie. Nebolo to úplne to čo som čakal. Nebolo to úplne bez chyby. Ale z kina som vychádzal s pocitom, že som práve videl solídnu pecku. Určite lepšie ako "tatkov brat". 80-85%. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem se Guyovi adaptace obávala, ale nakonec to bylo dobrý :-) Zmizela přestárlá, moudrá a úzkoprsá legenda majestátního krále Artuše a je nahrazena mladíkem, který neví, co se sebou a hledá své kořeny.. Horká hlava, rocková smršť, svižné prostřihy v rytmickém tempu, zpomalené akční záběry, našlapaná výprava, naturální zpracování.. Vizuálně i sluchově velmi vydařený počin.. Logika příběhu se sem tam vytrácí více a sem tam méně.. Na nějaké dojímání není prostor.. Obsazení přinejmenším zajímavé.. Důraz je kladen spíše na momentální zážitek než na dlouhodobý kulturní přínos.. Trošku jsem si musela zpřetrhat vazby na původní legendu, aby se mi "Král Artuš: Legenda o meči" mohla bez urážky na cti líbit :-D ()

Phietros 

všechny recenze uživatele

Nové zpracování od Guye Ritchieho je cool, navíc herecká sestava, příběh o meči, skvělé efekty a podívá! 80% ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Můj milovaný Guy Ritchie v trochu jiné podobě :) Je to prostě jeho styl - skvělá hudba, zpomalené záběry, svižné dialogy, sarkastické narážky a hlášky, absurdní situace, které se dají zkrátit na polovinu, ale to bylo nebylo tak vtipné. Dlouho jsem se toho filmu "bála", protože jsem si říkala - šel mimo svoje oblíbené prostředí - ale ok :) Jsem spokojená. Za mě až moc zeleného pozadí (na to já prostě nejsem), ale jinak paráda :) Skvělé obsazení, trošku oživení legendy, kterou zná téměř celý svět a myslím si, že vtipně prošpikované a svižné :) Bavila jsem se. ()

Honzua 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec tak špatné, jak Rotten Tomatoes naznačují. Nadsázka tomu sedí skvěle, film se nebere tak vážně, zároveň se ale neshazuje a neupadá do žumpy. Humor není nucený a celý ten twist na Artuše - dítě z bordelu, šarmantní gangster a špína Londýna společně s Hunnamem funguje. Palec nahoru za romance free, obzvláště když to mezi Hunnamem a Ástrid úspěšně jiskří. Artušovo odmítání svého osudu a nelibost stát se ikonou povstání dává smysl v kontextu jeho postavy a je skvěle odvyprávěno (mimo jiné krásně protknuto s nutností se naučit ovládat meč a v rozhodující chvíli potlačených vzpomínek neodvrátit zrak). Pomrkávaní po Game of Thrones, Pánovi prstenů a Monty Pythonech není prvoplánové a celkově sedí do celého vyznění filmu. Ritchieho montáže jsou skvěle (v "Dark lands" jsem uchcával) ale jen zhruba do dvou třetin filmu, pak už začíná jeho překotná dynamika trochu retardovat emoce. Ono je sice efektní sfouknout vývoj hlavní postavy důmyslnou a originální montáží a nacpat do 15 minut, co se dá, ale nebude to mít ten samý výsledek, jako když těch 15 minut prožijete s postavou kvalitativně. Na konci tak, jak už tomu dnes u současných blockbusterů bývá, trochu chybí emoce a divákovi jsou postavy ve velkém finále docela buřt, nemluvě o tom, že absolutně netuší kolik, že těch manželek/dcer měl Jidáš Vortigern a k čemu vlastně byla ta věž a proč byla tak důležitá. Sterilitu finále bohužel jen utvrzuje přepálené CGI. Dokud Artuš efektně ve slowmotionu kotlí Black Ones je to ještě podívaná, ale ten obří had byl jen o chlup lepší než v Anakondě 8. Mám bohužel radši výpravné filmy, které používají CGI střídmě jako u Ridleyho nebo překvapivě skvěle v nových Star Wars. Jinak je to skvělý a je škoda, že se to asi nezaplatí, protože konec podobně jako Ridleyho Babin Úd maximálně rozdráždí na lepší druhý díl. PS. Soundtrack Pembertona v kolaboraci se Samem Leem je fenomenální. Ultimátní syntéza současné elektroniky s britským folklórem a pagan vlnou, kterou odstartovaly nahrávky Einara Selvika! ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie bere slušný matroš a já ho chci taky. Opět musím vyzdvihovat odvahu studia Warner Bros., a nebo jejích anarchistický přístup k udělování sto a více milionových rozpočtů. Tak jako, tak jsem hrozně vděčný, že Král Artuš: Legenda o meči vznikl. Nebudu lhát, na film jsem se po trailerech vůbec netěšil, ale stal se malý zázrak a film se hodně moc povedl. Režisér Guy Ritchie si natočil fantasy film, který okořenil svým stylem, pojetím a taky neuvěřitelně svěžím přístupem. Ritchie se oprostil od realismu a natočil akční fantasy, která je svá a uhání jako splašený kůň. To co by se v jiných filmech vysvětlovalo dvacet minut, Ritchie stihne ve dvouminutové montáži, která je zatraceně efektivní. A takhle je to se vším. Od dialogů, akce, střihu a hlavně epické hudby, díky které se velmi snadno dostanete do nálady filmu. Na druhou stranu Ritchie nezná míru, a film je díky tomu dost přeplácaný. Ale z nějakého, mě neznámého důvodu, to na devadesát procent funguje a vůbec to nekazí zážitek z podívané, tedy až na závěrečný duel, který byl i na mě moc. I tak je to obrovských úspěch, když si uvědomíte co všechno ve filmu je. Třeba takový úvod je naprosto boží a připomene v tom nejlepším možném smyslu Pána prstenů a výborně otevře film. A pak už se jede až do závěrečných titulků. Film trošku brzdí slabší dialogy, nikdy však extra výrazně. Velmi mě potěšili herci, kteří sice nehrají o ceny, ale charakterově jsou velmi dobře obsazený. Charlie Hunnam je hodně fajn a jako Artuš je naprosto uvěřitelný. Jude Law je malinko slabší, přesto si svojí roli s přehledem odehraje. Djimon Hounsou a Aidan Gillen jsou velmi dobří přihrávači a velmi dobře fungují, jako vedlejší postavy. A nakonec Eric Bana, který si ukradl celý úvod pro sebe a je v něm regulérně boží. Jak už jsem naznačil, film má trochu problém v tom, že je v něm toho moc a některé věci jsou až moc přepálené, ale pokud jste přistoupili na hru tvůrců, tak se to dá krásně přejít a moc to neuráží. Práce s postavy a s motivacemi mohla být také trochu lepší, ale zrovna tohle vyčítat blockbusteru za dvě stě míčů je trochu zbytečně. Král Artuš: Legenda o meči je parádní fantasy podívaná, která se opravdu povedla. ()

Související novinky

Charlie Hunnam najde psího kámoše

Charlie Hunnam najde psího kámoše

25.05.2020

Málokterý herec by si zasloužil více práce než právě Charlie Hunnam. Hvězda seriálu Sons of Anarchy, nebo snímků Král Artuš: Legenda o meči či Gentlemani za sebou doposud nemá jediný komerční hit, v… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Sherlock se znovu porve s Avatarem

Sherlock se znovu porve s Avatarem

08.05.2018

Možná už jste na to zapomněli, ale na konci roku 2009 šel proti Avatarovi do kin Sherlock Holmes. Modrásci skončili jako nejvýdělečnější film všech dob a dvojka dorazí 17. prosince 2020 (ano, po… (více)

Ritchie chystá novou gangsterku

Ritchie chystá novou gangsterku

05.05.2018

Guy Ritchie se v roce 2009 přesunul od gangsterek k blockbusterům. Po dvou dílech Sherlocka Holmese se vrhnul na Krycí jméno U.N.C.L.E. a loni mu propadnul Král Artuš, na kterého příští rok naváže… (více)

Reklama

Reklama