Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York dvacátých let minulého století. Lektor Maxwell Perkins (Colin Firth) uzavírá pro nakladatelství Scribner's Sons smlouvy s Ernestem Hemingwayem (Dominic West), F. Scottem Fitzgeraldem (Guy Pearce) a dalšími budoucími velikány světové literatury. Když mu padne do rukou divoký a neučesaný rukopis o 1000 stranách od neznámého autora Thomase Wolfa (Jude Law), je přesvědčený, že objevil literárního génia. Společně se oba muži pouštějí do příprav na vydání díla. Nastává nekončící boj o slova, věty a formulace. Během této doby se oba muži, rodině založený Perkins a excentrický literát Wolfe sbližují. Když se však kniha „K domovu pohleď, anděli" ukáže jako jednoznačný úspěch, stává se spisovatel stále více paranoidním... (mac000)

(více)

Recenze (26)

silentname 

všechny recenze uživatele

Celkom veľké filmové očakávanie tohto roku nakoniec dopadlo celkom všelijako. Podľa mňa nie je vo filme "Genius" nič zlé, čo by stálo za zmienku, no problémom je, že na ňom nemôžem nájsť ani nič vyslovene pozitívne, čo by ho vytiahlo do trošku zaujímavejších sfér. A to sa málokedy stane, že neviem na filme nič výrazne pochváliť. Je to proste bezpečne natočený film o zaujímavom spisovateľovi a je to podané dobrými hercami, ktorí fungujú veľmi dobre. A myslím si, že ich výkony sú asi jediné, čo vyslovene stojí za zmienku. Najmä Colin Firth a Jude Law. A ešte je tu veľmi dobrá scénka, kde sa stretne Thomas Wolfe so Scottom Fitzgeraldom. Ale okrem toho je to všetko podľa mňa absolútne okey. Zhodnoťte si to sami. Hodnotenie: B- ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

I na nejuznávanější stachanovce továrny na sny někdy vyjde usmolená noční šichta. Na druhou stranu coby připomínka mravenčí redaktorské dřiny, která některé dílo zčitelní a někdy holt vyjevenému čtenáři dodá Pýchu bez předsudku nebo Hobita aneb cestu jenom tam, je to víc než výstižné. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama z literárního prostředí, editor Maxwell Perkins stojí za takovými velikány, jakými byli F. Scott Fitzgerald nebo Ernest Hemingway, a nyní se před ním naskýtá nová výzva v podobě velkolepého románu Thomase Wolfa. Tím se posléze stává Look homeward, Angel (1929, česky K domovu se dívej, anděle, 1936) a jeho volné pokračování Of time and the river (1935, česky O času a řece, 1961). Je to skvělé setkání hereckých koncertů nad látkou povznášející ducha. Sympatický Colin Firth na rozcestí, Kidmanka (opět jiná a opět báječná, tentokrát jako emocemi zkoušená milenka sobeckého literárního umělce) a samozřejmě rozháraný bouřlivák Law. Je až ostudné, že takový film minul naši distribuci. Wolfe býval překládán česky i slovensky a jeho knihy jsou ozdobou mnoha knihovniček. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mne sa to veľmi páčilo. Naozaj veľmi podarená snímka, ktorá má svižné tempo a nenudí. Páči sa mi ten sépiový a sivý filter. Herecké obsadenie je presne podľa môjho gusta a teda to isté platí aj o samotných hereckých výkonoch. Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman, Guy Pearce, všetci excelujú. Príbeh a scenár je v skutku kvalitný a rovnako tak dialógy. Hudba nehrá druhé husle a zaznejú veľmi pekné piesne. Môžem konštatovať, že táto snímka bola pre mňa naozaj príjemné prekvapenie a to možno aj preto, že som od toho tak veľa nečakal. Možno ma snímok uchvátil aj preto, že milujem snímky posadené do doby 20.až 50.rokov minulého storočia. A tu bol New York 20.rokov vyobrazený naozaj nádherne. Zdôrazním ešte, že Nicole Kidman tu bola naozaj dráždivá pre mužské publikum, aj cez to, že tu hrala dosť nudnú a smutnú postavu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že taký literárny velikán akým bezpochyby bol Thomas Wolfe si rozhodne zaslúžil lepšie spracovanie. Nebolo to zlé, avšak to letargické tempo spolu s pár nudnejšími scénami ma často ubíjalo. Na druhú stranu sa mi ale hrozne páčili výňatky z jeho diel a tiež ma oslovili niektoré myšlienky. A hlavne film pomerne presne mapuje život tohto génia, je tu skoro všetko podstatné. Veľa toho zachraňuje aj po dramatickej stránke bezchybný a emotívny koniec. 65/100 ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hodně slabé. Zrovna od Colina a Juda jsem čekala mnohem víc. Celkem se to táhne. Je tam až moc prostoru kolem knih a málo kolem života postav. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Mali ste niekedy po dočítaní knihy v hlave milión otázok určených autorovi? No a v tomto filme máte možnosť byť pri tom, keď sa rodia knihy. 600 a 1000 stranové. Vraj výborné, sama som ich zatiaľ nečítala. Wolfe bol zvláštny človek, ale ono spisovatelia väčšinou nie sú "obyčajní", teda aspoň tí, čo píšu skvelé knihy. A nebyť jeho priateľa Perkinsona neuzreli by svetlo sveta. Výprava a kostýmy skvelé, herecké výkony kvalitné. Jude bol ohromným Tomom. Utekám do knižnice a možno neskôr pridám ešte jednu hviezdu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Prvně, co mi Jude Law pil krev tak, že jsem sahala po ovladači, abych ulevila svému utrpení. Nevím, jaký byl Wolfe v reále, ale s ohledem na vážnou diagnózu bych i věřila, že nesnesitelný, únavný, náročný pro okolí. Takto vyvinutá grafomanie by tomu odpovídala, takže těžko říct, nakolik se zde bavíme o genialitě. Co vyšlo, vybral geniální editor, přesto o Wolfovi, jako o význačném spisovateli nelze pochybovat. Druhá věc je se na to dívat. V tomto snímku mi byl sympatický jen Hemingway, který měl, bohužel pro mě, maličký prostor, zbytek osazenstva šel mimo mě. Výprava krásná, hudba také, perfektně obsazené, téma velké, však příběh mě emočně nezasáhl. Sáhla jsem po Wolfovi na polici, ale taky nic. Když to srovnám s Kerouacem či Hemingwayem, no ale to je vedlejší bajka.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Strašne nezáživný film o priateľstve medzi spisovateľom Thomasom Wolfom, ktorý je tu znázornený ako príliš roztržitý človek a jeho vydavateľom, ktorý mu pomáhal učesať tie jeho veľdiela do čitateľnej podoby ako korektor. Neviem do akej miery to je pravdivý príbeh, ale je to fakt strašne nudné napriek skvelému hereckému obsadeniu. Chcelo to oveľa lepšie stvárniť to ich priateľstvo a vyhrotenejšie ukázať jeho rozpad. Takto to bolo celý čas až príliš sterilné. Dve hviezdičky dávam len za hercov a ich charizmu. 4/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Osudy, které jsou prezentovány ve filmu "Genius" nejsou vůbec nezajímavé, ale i přes skvělé herecké obsazení chybí filmu dost do toho, aby se jednalo o skutečně výjimečné podání. Mrknutí na postavy Hemingwaye a Fitzgeralda jsou jen skutečně takovou úlitbou pro diváka, jejich smysl není moc valný pro prezentovaný příběh. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Wolfeho jsem kdysi zkusil a nedokázal číst. Takže mi k jeho příběhu chyběl osobnější vztah. A film mi pro změnu připadal jako romány od Fitzgeralda: Všechno je skvěle provedené, úhledné, inteligentní a krásné... a já přemýšlím, proč mě to ksakru nebere a vlastně se nudím. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mi Jude Law hrozdě vadil, pak jsem si zvykl a soustředil se na film. Jde vlastně o docela komorní příběh o přátelství dvou zcela odlišných lidí a povah. Colin Firth podává excelentní výkon, jeho vývoj během děje je pozoruhodný. Celé obsazení je vlastně dokonalost sama. Nakonec musím říct, že ačkoli mi tento ukecaný žánr nikdy moc neseděl, tento film je prostě vyjímkou. Je moc dobrý. 80% ()

Pretender 

všechny recenze uživatele

"I shall always think of you and feel about you the way it was that Fourth of July day three years ago when you met me at the boat, and we went out on the cafe on the river and had a drink and later went on top of the tall building, and all the strangeness and the glory and the power of life and of the city was below." ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky akce asi celkem nuda, ale pro milovníky psaných slov extáze. Jdu se podívat, co vyšlo od Wolfeho česky. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film pre milovníkov literatúry, kníh a niekoľko prekrásnych slov. (Takže niečo pre mňa.) Pekná a dobrá rola pre C. Firtha, J. Law v roli T. Wolfa je veľmi výrazný. Bohužiaľ, až na niektoré scény, dámy N. Kidman a L. Linney len nenápadne asistujú. Nevyužitý potenciál G. Pearca. P.S.: Veľmi pekný a stručný komentár od užívateľky „Gienah“. Osobné hodnotenie: 72% (***) ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Za mě lehce nadprůměrné drama, které mě donutilo si oprášit vědomosti o amerických spisovatelích počátku 20. století. Velice zajímavé a originální je téma, které řeší vztah editora a spisovatele. Respektive u diváka jistě vyvolá film pochybnosti nad tím, co ze stěžejních děl světové literatury představuje skutečně autorovy myšlenky a co je pouze produkt dobových trendů a ideologií. Ke konci každopádně filmu dochází dech. Rovněž jsou zde nevyužité některé postavy, respektive herci (Pearce, West, Kirby). Trojlístek Kidman, Law a Filrth je každopádně úžasný. Za mě tedy silnější 3 hvězdy. ()

Reklama

Reklama