Reklama

Reklama

Epizody(6)

Recenze (8)

sharky 

všechny recenze uživatele

Strašně slabý závěr (scénář) jinak výborného seriálu. závěrečná konfrontace, na kterou se těšíte od prvního dílu první série, vyzní do ztracena. Většinu času je to nudné, postavy lékárníka a jeho sousedky, a celá ta dějová linka,  jsou vyloženě otravné. A jak tenhle hlavní případ série dopadne se dozvíte jen tak mimochodem v dialogu postav. Nad vodou to drží jen mimořádně dobré herecké výkony. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šestidílné zakončení brilantního britského seriálu, který se snad nejvíc ze všech zasloužil o humanizaci policejního vyšetřování, se událo víc než důstojně. Dostali jsme pravověrný „doják“. V závěru vystrčila růžky lidská stránka na dně samotného psychopata – a naopak velké srdce Catherine, které se vždy pro každého přetrhlo, kolem sebe sršelo a mlátilo jako rozžhavené kladivo. Případy obyčejných lidí ze zapadlého Halifaxu se do sebe motaly s napětím a emocemi, jak už jsme na to z Happy Valley zvyklí. Tvůrci se jim věnovali s péčí, i když se tentokrát celkem předpokládaně zaměřili hlavně na rodinu Catherine a pozvolné uzavírání jejího celoživotního poslání. Pár náhod nad rámec pravděpodobnosti tu jistě rádi odpustíme. Po šest dílů jsme se opět mohli uvelebit v příjemné společnosti domova, který umí sympatické postavy Happy Valley vytvořit jako ve filmu málokdo. A všechno dobře dopadlo. Nelze si nevšimnout, jak postava Catherine zestárla – v tom nejlepším slova smyslu. Zestárla stářím, které přichází jako nepřenositelný dar za prožitý život a nabyté zkušenosti. Dar, který se nedá získat jinak než dobrým stárnutím. Dar, který odměňuje klidem a naplňuje moudrostí. Spolu s Catherine zestárl celý svět. Ten ale tak hezky stárnout neumí. První série se vysílala v roce 2014. Za pouhých devět let se svět zbláznil a změnil, jako by urazil víc než století. Člověk přestává být člověkem, dobrovolně se vzdává toho, co je na něm lidské, proměňuje sám sebe v prvek ideologie, robůtků a byznysu bez vlastních emocí a myšlenek. Tvůrci Happy Valley se změn naštěstí v ději ani v charakteristice postav takřka nedotkli – i třetí série tak zůstává prosta povinných fake woke vložek a jedná se všemi na rovinu – s hlubokými lidskými emocemi, takovými, jaké jsou, bez relativizace dobra i zla. Starý svět, kde se k sobě lidé chovají jako lidé, se všemi talenty i omyly, které to přináší, se definitivně loučí. A Happy Valley s ním. ()

Reklama

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uvedomme si, ze sa po 7mich rokoch dala opat dokopy vacsina zucastnenych hercov z predoslych serii a pod vynikajucou scenaristkou, Sally Wainwright, urobili takmer dokonalu, zrejme zaverecnu seriu. Vyborna ustredna, rodinna, linia a i uchadzajuci kriminalny pripad, tesne naviazany. Kazdou castou som sa zamyslal, ako umne a uvolnene su napisane rozhovory serialovych rodinnych prislusnikov a ako autenticky su zahrane aj ich emocne rozpolozenia. V takejto hlbke a uveritelnosti som toho ako divak nebol casto svedkom. Hoci epizodicky mi to vychadza na stvorhviezdie, ako celok je tato seria na plny pocet. Plne odporucam. Vynikajuca britska krimi-drama s dusou a "dychajucimi" charaktermi. 85% ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Je to už přes čtyři roky, co jsem dokoukal, co by podle první série byla velmi nadějná britská záležitost, která ale byla pohřbená po sérii druhé, aby si po sedmi letech někdo vzpomněl, že by mohli příběh postav, co už mezitím všichni zapomněli, uzavřít. Britové. Tak tady, pro ty, kteří snad možná jako já, zapomněli, to trochu bez výraznějšího spoilování nakousnu, aby se to dalo chytit (ale on ten sestřih na začátku série trochu pomohl). 'Catherine', ta suchá anglická dáma (a tím myslím, že má suchej humor, protože suchá opravdu není, je jí pořádnej kus), co je neuvěřitelná policistka, se pomalu chystá na důchod, zatímco Tommy je v lochu. Tommy, ten psychopat, co zabíjí lidi a rád podpaluje věci, a který byl podle Cat důvodem, že zemřela její dcera. Každopádně, ještě před její smrtí s ní Tommy stihl mít dítě, Ryana, a na toho se teď Tommy z cely snaží upřít a soustředit. Ryan, který tak nějak nevěděl, že Tommy je jeho otec, což bylo zatajeno i Tommymu (Cat), se s klukem kupodivu sbližuje. Samozřejmě, neutečete od toho, co jste (Tommy). Ne vždy je to vaše vina. Ale celá série tak nějak orbituje právě okolo věcí, co se tak nějak dějí okolo Cat, což je především v téhle sérii, právě ono rodinné drama... hlavně okolo tohohle zapeklitě komplexního vztahu s Tommym, kdy se oba vzájemně nenávidí a obviňují, ale že bych závěr považoval za nějak vyjímečný, to určitě říct nemůžu. I ta linka s tím překupníkem Indem zůstává zcela otevřená. Křivě obviněný manžel, který si to sice částečně zasluhuje, končí jak, kde? Obvykle nejsem z těch, co potřebují mít věci "podle šablony", ale je divný, že tenhle seriál podle ní hodně jede... a pak se na to najednou vybodne. Člověk si to může domyslet, samozřejmě, ale podobné pocity jsem nedávno měl jen u rozštěpených parodií na to, jak špatnou kompozici mají filmy Stevena Seagala a tady cítím podobnou neuzavřenost. uspěchanost, což je ironií, když si dali tak načas, přijít se scénářem slabým jak čaj z třikrát použitého pytlíku. Ale na druhou stranu, nebýt náhody toho, že jsem na tohle narazil, úplně bych zapomněl, že 'Happy Valley' existovalo, a že to vlastně v počátcích byla neskutečně dobrá show. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouhá tvůrčí pauza, nicméně stejné postavy, depresí stejně nasáklé město v Yorkshiru i stejná tvůrkyně a scenáristka Sally Wainwright. A bohužel prý definitivní loučení. Seržantka Catherine Cawood má těsně před důchodem. Vnukovi Ryanovi, jehož matka si krátce po jeho narození sáhla na život, je šestnáct. Jeho biologický otec Tommy Lee Royce, který podle Catherine způsobil dceřinu tragickou smrt, si odpykává doživotní vězení. Trestaný byl už dávno předtím, ovšem (dobře víme, že) stihl i smrtelně rozjezdit policistku, zabít spolupachatele, polít synka benzínem či zkopat jeho babičku do bezvědomí. Je tu třetí série a policie se kvůli staršímu případu o ústředního antagonistu Tommyho opět zajímá. A Catherine u toho znovu bude. Je tu sice i Ryanův vznětlivý trenér fotbalu, jeho manželka zobající prášky, které jí dodává jeden lékárník, či místní gangsteři, kteří jej vydírají, nicméně pořád se budeme vracet právě k Tommymu, kterého před časem přeložili do vězení v Sheffieldu – tedy mnohem blíž svému synovi i lidem, kterým v minulosti tolik ublížil. (Ne)příjemná atmosféra trvá, platí, že každý díl přinese pár solidních nápadů či zatraceně sympatických dějových zvratů. A pak je tu James Norton, který dostal jednu z nejlépe napsaných záporných postav posledních let. A samozřejmě Sarah Lancashire hrající svou Catherine (oscilující mezi tvrdostí v práci a citlivostí, kterou projevuje až doma) po všech 18 dílů výtečně. Těžké loučení. ()

Galerie (132)

Reklama

Reklama