Reklama

Reklama

Americká 60. léta

(seriál)
  • USA The Sixties
USA, 2013, 6 h 50 min (Minutáž: 41 min)

Kamera:

Craig Kief

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Vincent Bugliosi, Eric Burdon, Micky Dolenz, Bob Dylan, Nelson George, Tom Hanks, Mick Jagger, Paul McCartney, Michelle Phillips, Ringo Starr (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Pro Ameriku začala šedesátá léta minulého století velice slibně: měla nového, populárního prezidenta a zlepšovaly se vyhlídky na ekonomický rozvoj. Po atentátu na Kennedyho měl šokovaný národ před očima alespoň vidinu slíbeného letu na Měsíc. Zato v Evropě, zejména pak v Maďarsku, už situace tak růžová není. Zuří studená válka a v Maďarsku dělá Kádárův diktátorský režim bezohledný pořádek. Pak ale přicházejí the Beatles a v populární hudbě se pohnou ledy. V neposlední řadě se pak -- zejména díky urychlenému rozvoji vojenských strategických systémů -- začíná dosud nevídaným tempem rozvíjet oblast techniky (včetně počítačů). Došlo ovšem také na kubánskou krizi a na studentské nepokoje v Evropě v roce 1968. A politici pořád jen jezdili po světě a mluvili a mluvili... (TV Spektrum)

(více)

Recenze (8)

Slasher 

všechny recenze uživatele

V řadě první z dekádových přehledů od CNN a byť (logicky) nejde nijak informačně hluboko, může působit sušším dojmem a sestává výhradně z dobře známých témat, práce to je solidní. Od atentátu na Kennedyho a pád do vietnamský šlamastiky, přes Kingův pochod na Washington a invazi britských boybandů, až po krizový rok ’68 a legendární Apollo 11; šedesátá léta v USA byla v dění velmi nabitá a země se ocitla slušně v prdeli a rozpolcená - hodně štěstí dnes. Kdo chcete vzít úplně hopem, doporučuji příslušný díl (x) v sérii America in Color. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Úsečnost informací je v zásadě podstatou celého tohohle konceptu, jakkoli dávám v pravdu těm, kdo s tím mají problém, protože nepovažují šedesátá léta za vyřešenou historii s jasně danými stranami konfliktu. The Sixties jsou v zásadě zeitgeist sestřihy bravurně poslepované dohromady se stovek hodin materiálu, které se snaží vytvořit kontext ke světoznámým americkým událostem z této doby. Prakticky každé dvě věty, co tu zazní, by utáhly vlastní celovečerní dokument. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Šesťdesiate roky dvadsiateho storočia patria v histórii Spojených štátov amerických k tým najvýznamnejším a najpozoruhodnejším dekádam vôbec. Desaťročie plné politicko-kultúrno-spoločenských zmien mapuje aj miniséria z produkcie televíznej stanice CNN. Jednotlivé epizódy sa zameriavajú na rôzne formujúce fenomény a udalosti, ktoré ovplyvnili nielen USA, ale zároveň mali často silu a dosah aj na zvyšok sveta. Hoci sa môže zdať, že sú epizódy limitované svojou minutážou, dokážu divákovi ponúknuť dostatočný aspoň základný náčrt konkrétnej problematiky. Z celkového pohľadu možno povedať, že zaujímavejšie a lepšie diely sa striedajú s tými o čosi menej pútavými, v každom sa však dá nájsť niečo podnetné, pričom silu zaujať majú minimálne dobové zábery. The Sixties stavajú práve na nich, rovnako aj na výpovediach erudovaných odborníkov či autentických pamätníkov. Aj napriek tomu, že úplne "ku koreňom" všetkých tém, ktorým sa dokumentárna miniséria venuje, tvorcovia nezachádzajú, celkovo ponúkajú veľmi dobrý prehľad tejto pre Spojené štáty americké búrlivej dekády. ()

Phantasma 

všechny recenze uživatele

V jednotlivých dílech zazní informace, které zná snad každý, kdo se zajímá alespoň minimálně o historii. V tomto ohledu tedy nic nového. Co bych ale vypíchnul je množství autentických záběrů a záznamů. Člověk se hned lépe vcítí co takového američana ze 60tých let. Navíc je to perfektně chronologicky uspořádané. V šedesátých letech se toho odehrálo mnoho co ovlivnilo svět. Je to jeden z nejlepších dokumentů. Dost to připomíná Olivera Stone a jeho 'Neznámé dějiny Spojených států' , ale s tím rozdílem, že tady zaznívají pouze fakta a podložené věci. Žádné konspirace ani výplody něčí fantazie :-) ()

Reklama

Reklama