Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občané provinčního městečka Loubressac by rádi přivítali za účelem výdělků turisty. Jejich představitelům se podaří promluvit v televizi, ale výsledkem je jen skupina hippies vedená Američanem Charlesem (Charles Southwood). Utáboří se u městečka, což se občanům nelíbí, a tak se zástupci města – učitel Peloux (Michel Galabru), majitel obchodu Julien (Jean Lefebvre), mechanik Paul (Bruno Pradal) a hrobař Adrien (Paul Préboist) – vydají nevítané hosty vypudit. Hippies pomůže majitelka zámku hraběnka a nechá je na svém pozemku. Doufá, že ji ochrání před nájemcem zámku Gerardem (André Pousse), který se vrací z vězení. Když je zavražděn na zámku sluha Martin, podezřívá policie hippies. Přátele z městečka tuší, že za smrtí majordoma stojí Gerard a pokusí se ho usvědčit. (curil)

(více)

Recenze (5)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tvorba Georgea Lautnera patří k těm kapitolám francouzské kinematografie, která zůstává u nás (s výjimkou pár notoricky známých filmů, povětšinou s Belmondem) často mimo oficiální distribuci. Zaujali mne už o dekádu starší Povedení strejcové, osobitě kolísající na hraně černé gangsterky a bláznivé komedie. Jistá kombinace zdánlivé serióznosti (už v úvodě s TV reportáží nad zánikem vesnice) a hodně odvázaného humoru je přítomna i v této barevné komedii (do angličtiny přeložené jako Some Too Quiet Gentlemen, či-li po našem "takoví příliš tichí muži"). Pohybujeme se ve vesnickém prostředí, kde se místní obyvatelé stěžují na úpadek obce, chtíce přilákat turisty rozhodnou se postavit dálnici a výsledkem je příjezd party mladých lidí vyznávajících hippies. Netradiční konstelace prostředí, tématu a dějových zvratů (kde nechybí ani vražda) dala vzniknout výsledku, ve kterém je možné spatřit téměř vše: společnost herců známých zejména z vedlejších rolí francouzských komedií coby partu vesničanů u vínečka i hašiše, tripové momenty uprostřed pestrobarevného stanu a erotiku v podobě úplně obnažených hippísáckých dívek, nabité akční scény s honičkou aut i přestřelkou v jeskyni(!), ale také slušnou hororovou lekačku s kostrou v otevřené hrobce. Nechybí tematicky vhodná psychedelická muzika. Zábavné, řemeselně povedené a nijak nenudící, přesto jsem nenašel (kromě toho, co bych filmu mimo jistou nevyrovnanost dále vytýkal) také důvod, proč bych téhle kuriózní filmové raritě přihodil i čtvrtou hvězdičku. 65% ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Venkovské městečko Loubressac chce čelit svému vylidňování připojením na dálnici a nalákánim turistů, kteří mají přinést peníze a pracovní příležitosti. Představitelům obce se dokonce podaří se svými plamenými výzvami dostat do televize. Leč jediným výsledkem je příjezd skupiny hipíků, což u místních venkovanů nevzbudí nadšení, takže je ruče vystrnadí ze svých a obecních pozemků. Útočiště však těmto poskytne místní hraběnka, která je nechá utábořit na pustém úhoru, byť spíše proto aby popíchla svého arogantního a z vězení se právě navrátivšího nájemce, už od pohledu mafiána. To se jí také podaří, neb tento reaguje na utáboření hipíků velmi agresivně. V stejné době je nalezena mrtvola hraběnčina majordoma, a podezření padne na nově příchozí. Přesto však nakonec část venkovanů spojí své síly s hipíky aby společně rozluštili tuto vraždu. Ukazuje se též, že ten neúrodný kus půdy, kde hippies taboří, skrývá tajemství spojené s nájemcem.... Jméno režiséra i herecké osazení slibovaly svižnou francouzskou komedii, leč výsledek není zdaleka bezchybný. Občas to zajiskří, ale občas se to táhne či je to velmi předvídatelné. No, aspoň ta hipícká děvčata byla opravdu hezká. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nic moc, hlavne rezisersky je to hodne slabe, po francuzsky viem strasne slabo, takze som zachytil, ze akesi mestecko sa chce pripojit na dialnicu a lakat turistov xebe. Potom nasleduje aj nejaky dej, len nijak ma nestrhol aksi hipisaci sa usadili na pozemku , a dojde k vrazde. .... nebavili ma dialogy ani tempo , plane kulisy k tomu, konecne som aspon pocul hovorit Michela Galabru jeho rodnou recou - francuzstinou : 50 % ()

curil 

všechny recenze uživatele

Povedená francouzská kriminální komedie režiséra Georges Lautnera, mistra tohoto žánru. Příběh několika sympatických   vesničanů a skupiny hippies, kteří si zprvu   nemohou přijít na jméno, aby se v závěru   spojili a zabodovali pro spravedlnost. Výborné   herecké obsazení (další silná Lautnerova   stránka) a čtyřka mých oblíbenců Preboist,   Guybet, Lefebvre a Galabru, pomáhá řešit   zločin. Miou-Miou jako "hipísačka"   drandí na motorce a André Poussé jako obvykle v   roli záporáka vrhá křivé úsměvy a ovládá   samopal. Děj postupuje rychle, napínavé chvíle   střídají humorné situace jak na běžícím   pásu. Škoda, že podobné komedie se dnes už   netočí. ()

Reklama

Reklama