Reklama

Reklama

Faces of Death

  • USA The Original Faces of Death

Obsahy(1)

Komentovaná série záběrů (z části padělaných, z části reálných), zobrazujících různé podoby smrti - lidské i zvířecí. Uvidíte popravu zastřelením i elektrickým křeslem, sebevraždu skokem z výšky, různé nehody, napadení člověka krokodýlem, zabíjení opice pro přípravu jídla, pavouka konzumujícího jakéhosi opeřence. Přesto, že asi 40% záběrů je zfalšovaných, patří Tváře smrti k nejbrutálnějším dokumentům vůbec. (gjjm)

(více)

Recenze (33)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nadešel čas, abych se i já podíval blíže na zoubek „nechvalně“ známým Tvářím smrti. Ve své době jistě hnul obsahem žaludku hodně lidem, postupem času však jejich sláva s přibývajícími díly a skutečností, že ne všechno co tu uvidíme je pravda, začala upadat. Já jsem však byl spokojený: záběry z jatek jsem viděl už na učňáku a mnohdy se dějí ještě horší věci, sám jsem asistoval při stínání hlavy slepici i kuřatům – no až speciality dne (opice a malý psík) mi hnuli žlučí, stejně jako masakrování lachtanů dřevěnými tyčemi. Zajímavý byl i způsob „odchycení“ aligátora šerifem – jinak klasika hodně mrtvol, částí těl, vnitřností, poprav – takže jasný nadprůměr. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zvrhlost. Z jistého hlediska se jistě jedná o pozoruhodný počin, vyvolávající svou autenticitou mnohem větší znepokojení než kterýkoliv horor. Filozofická úvaha nad smrtí je však pouze záminkou k prezentaci velkého množství odporných záběrů, přičemž zdaleka ne všechny z nich jsou reálné (což lze vytušit z filmového střihu, barvy umělé krve ad.). Nepopírám, že některé výjevy jsou opravdu děsivé a mnohé budou ještě pár týdnů pronásledovat ve zlých snech. Záleží na vašem žaludku a ochotě to sledovat (někdo to vypne již při "slepici bez hlavy", jiný vydrží až do popravy na elektrickém křesle). Rozhodně to není nic pro slabší povahy. Těžko ale hodnotit více než dvěmi hvězdičkami film, který je takto fascinován smrtí a umíráním a pyšní se sloganem "Zakázáno ve čtyřiceti zemích" (což je navíc lež). Rád bych upozornil na hodnocení IMDb - vyšší si podobný materiál snad ani nezaslouží. Ale možná je v Česku a na Slovensku jenom víc odborníků na mondo filmy, kdo ví. 35% ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Dokument, který vám obrátí žaludek a po zhlédnutí vám psychicky nedovolí vydechnout, co jste to vlastně viděli. Brutální, nechutný, nezapomenutelný zážitek, který nedoporučuji slabším povahám. Pokud to ve vás vyvolalo nadšení doporučuji Traces of Death, kde je vše skutečně only real. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Táto primitívna nechutnosť má s filmovou tvorbou spoločné iba to, že využíva jej formu. Čiže sled obrázkov, ktoré sa zázrakom techniky rozpohybujú. Ak niekto toto nazve filmovým dielom, tak sa musia všetci tí zaslúžilí priekopníci serióznej kinematografie obracať v hroboch. "Tváre smrti" sú odpornou skladačkou šokujúcich záberov (často krát lacno naaranžovaných), ktoré normálnemu človeku zdvíhajú žalúdok. Tiež v mysli bliskne otázka: Aké úbohé individuá sa môžu s obdivom na toto pozerať? Nie je to dokument, a už vôbec nie horror, ale len hnusný odpad! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tentokrát se musím ohradit proti laciným nálepkám jako "zvrhlost, prvoplánovost nebo nechutnost", které tady tohle svérázné dílko často schytává. Na rozdíl od novějších Stop krve, které jsou jen nahodilým sledem brutálních událostí, na mě totiž Tváře smrti působily mnohem komplexnějším dokumentárním dojmem, komentář nevyzníval tak neúnosně sarkasticky a hlavně, viděl jsem v tom i náznak myšlenky, poukázat na to, jak tenká může být hranice mezi životem a smrtí, byť je vše zabaleno do přehnané a nevysvětlitelné fascinace bolestivým umíráním a lidským zvěrstvem - ale ono to k životu bohužel patří... ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Prvý diel asi najznámejšej, smrteľnej, dokumentárnej série "Faces of Death" ma trocha sklamal. Čakal som väčšie mäso, a to zamerané viac na človeka z patologického hľadiska. Namiesto toho ide o zábery všeličoho podivného, ktorým sa John Alan Schwartz snaží dať nejakú tú televíznu formu. Johnovi to ale moc šťastne nevyšlo. Aj napriek tomu, že ma podobný druh dokumentu zaujíma, sérií "Faces of Death" som sa vyhýbal, a to hlavne vďaka informáciám o použití fake záberov (aj keď som tomu až v takej miere neveril). "Faces of Death" sa môže kľudne opierať o reálne udalosti, avšak použitie dodatočných vlastných záberov produkcie (či už z dôvodu ich absencie, prípadne iných) alebo použitie záberov, ktoré zaváňajú (či úmyselne alebo nie, to je jedno) FAKE-om, zráža tento dokument na kolená. A je len na vás, či mu uštedríte ranu z milosti alebo nie. Niekto by mohol namietať, veď predsa ako sekundárny druh sa uvádza horor, z čoho vyplýva fake a umelé efekty, ale u týchto druhov dokumentov to nemusí byť tak. Fake dokumentu ale nesvedčí. ### "Faces of Death" sa v rámci svojej 105 minútovej dĺžky neštíti ukázať okrem naaranžovaných záberov ani reálne zabíjanie zvierat, ktorých utrpenie pred kamerou bolo azda pre cenzorov tou poslednou kvapkou, utvrdzujúcou a opodstatňujúcou ich zásahy do pôvodného zostrihu. Vo Veľkej Británii, kde "Faces of Death" vychádza na VHS nosičoch v septembri 1982 zásluhou distribučného štúdia “Atlantis Video Productions“, cenzori z BBFC pôvodný zostrih skrátili až o 32 minút a 36 sekúnd (výsledná minutáž 72 min.). V júli nasledujúceho roka "Faces of Death" dokonca úplne zakázali a nariadili jeho stiahnutie z trhu, čo vyplávalo z umiestnenia na tzv. zozname "Video nasties". Na území Británie sa "Faces of Death" dočkalo re-releasu a následného prehodnotenia zásahov v roku 2003, kedy sa na trh dostáva síce opätovne Cut verzia, tentoraz skrátená ale iba o 2 minúty a 19 sekúnd (Rated: 18). Na domácom UK trhu nie je doposiaľ k dispozícii Full Uncut verzia "Faces of Death". Najmenej orezaná verzia je tá z roku 2003. (Zmena hodnotenia: 3.10.2008 - 3*, 25.12.2011 - 4*) ### Movie Connections – viď profil, ktorý som venoval práve tejto sérií z dôvodu nejasností. Okrem základných, prípadne sekundárnych vydaní odkazujúcich sa na "Faces of Death", patrí ku rade inšpirácií, spomienkam na tento prelomový dokument aj niekoľko filmových odkazov. Vybral by som napríklad kúsky ako Amoklauf (1994), Manticore (2005), Shark Night 3D (2011), či mondo Nudo e crudele (1984). Ku dokumentom, ktoré sa z časti venujú "Faces of Death" patria tituly ako Snuff: A Documentary About Killing on Camera (2007), Ban the Sadist Videos! (2005), Ban the Sadist Videos!: Part 2, a iné. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Fascinace smrtí. P.S.: V jedné z mnoha death scenes je americkým turistům v místní restauraci servírována pochoutka v podobě opičího mozečku z čerstvě zabité opice. Ano, Spielbergovy inspirační zdroje jsou velmi rozsáhlé. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Drsný dokument kombinující fikci a reálné záběry smrti na mnoho způsobů. V dnešní době asi nic odvážného, protože řadu drsnějších videí najdete do dvou minut na internetu, ale v době vzniku to určitě dokázalo šokovat. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Dokumentárny bitúnok zaoberajúci sa fenoménom smrti vo veľmi a čisto fyzickej podobe oklieštenej zákonmi mäsa. Realisticko-morbídna koláž ťažiaca hlavne zo svojej surovosti, poukazujúca aj na znásilňovanie prírody človekom, neokresané zákony prírody či nasnímanie práce so smrťou a zachytenie atmosféry násilia v najrôznejších podobách s rôznymi dôvodmi, no jednakým, neokresane viac než len filmovo-horrorovým, účinkom. ()

fishki 

všechny recenze uživatele

Brutálne, kruté, reálne. Tieto tri slová by mohli charakterizovať tento hororový dokument, ale chyba! Je to o mnoho horšie. Taký humus (v dobrom slova zmysle) som už riadnu dobu nevidel, a asi nikdy neuvidím. "Krásne" zábery zo všetkých kútov sveta a zobrazenie "ľudskosti" v tom najhoršom svetle. Pre príklad iba uvediem týpka padajúceho z niekoľko poschodového domu na rovné nohy. Stačí? Ak nie, určite si tento dokument pozrite! Ja ho pozerám len preto, aby som si uvedomil, že na svete sa majú ľudia ďaleko horšie, ako ja :o) Ja viem...je to zvrátené :o)) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nechcem spoilerovať, ale bolo by nemiestne, keby si budúci divák myslel, že všetky sekvencie vo filme sú skutočné ( hlavne nie väčšina ľudských úmrtí ). Ostatné scény, s vami ale určite pohnú a rozhodne neodporúčam milovníkom zvierat. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Nechutné, zvrhlé, s depresivní hudbou a komentářem... A přesto zajímavé. Scéna s opičím mozkem mi jen tak z paměti nezmizí... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Tváře smrti“ jsou jednoznačně kontroverzním filmem a je strašně snadné ho odsoudit. Já bych se ale tak snadného soudu vyvaroval. Ano, tvůrci mohlo jít opravdu jen o kontroverzi, na druhou stranu ale upozorňuje na události, které lidé skutečně provádí, ať už zvířatům anebo sobě. Pro mě byly některé formy chování člověka skutečně objevné, a proto si myslím, že si snímek pozornost zaslouží. ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak to hodnotit, tak dávám průměr. Bylo to až příliš nechutné - a to si myslím, že obvykle vydržím docela dost - , příliš zvrácené, příliš mnoho příliš. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film az morbidne inspirovany smrtou a hlavne umieranim a zarezavanim casto zivych zvierat. Na podobnej vlne sa vezie viac snimkov. 10 % ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Nejvřív jsem si říkal, proč je v úvodních titulcích uvedena jako jedna z funkcí i Writer, když to má být dokument o různejch smrtích. Během filmu mi to ale došlo - většina lidskejch smrtí byl totiž strašnej fake a to už potřebuje scénář. Pár mrtvol tam bylo pravejch (záběry z války, utopenci, Afrika, možné záběry ze zpráv), zbytek levejch. Akorát to zabíjení zvyřátek nebyl fake a to bylo taky to jediný hnusný, co na tomhle filmu najdete. Zabíjení lidí mi nevadí, ale chudáci zvyřátka - u toho jejich zabíjení se mi moc dobře nesvačilo. Ta hudba k tomu, to má být asi fór. Já mám krev a zabíjení rád, ale tohle je prostě sračka. Nemá to pointu ani žádnej smysl. Je to nesmysl. Buď měli udělat pořádnej dokument nebo pořádnej horor. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Tak tohleto je fakt chuťovka. Obdiv zaslouží každý, kdo to dodíval, nebo by se spíše nad sebou měl zamyslet, jestli je úplně v pořádku, protože tenhle dokument rozhodně v pořádku nebyl. Mám pocit, že druhý název byl Zpověď patologa. ()

Reklama

Reklama