Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bratři Marxové fušují do politiky. Válka je jen otázkou času. Pátý film bratrů Marxových Kachní polévka (1933) patří k vrcholným dílům komediálního žánru. Sourozenecká čtveřice se tentokrát pustila do rozkladu politických kruhů. Groucho Marx představuje Rufuse T. Fireflye, novopečeného diktátora z fiktivního státu Freedonie. Jeho jmenování do funkce si vynutila bohatá vdova paní Teasdaleová (Margaret Dumontová), která na oplátku věnuje do státního rozpočtu dost peněz na to, aby zachránila zemi před krachem. Hned na inaugurační slavnosti urazí Firefly diplomata Trentina (Louis Calhern), velvyslance sousední Sylvanie. Ten zase kuje pikle, aby se Fireflye zbavil a ovládl Freedonii. Mimo jiné najme svůdnou zpěvačku Veru Marcalovou (Raquel Torresová), aby prezidenta oblouznila, a především svérázné kumpány Chicoliniho (Chico Marx) a Pinkyho (Harpo Marx), aby Fireflye špehovali. A jelikož pro diktátora ani pro oba povedené špiony není nic svaté, situace nutně vede k válce…
Film navzdory svým kvalitám ve své době divácky propadl a znamenal odchod bratrů Marxových ze studia Paramout ke konkurenčnímu MGM (kde Marxové vzápětí natočili další komediální skvosty, zejm. Noc v opeře a Kobylkáře). Kachní polévka se dočkala divácké rehabilitace až v šedesátých letech, kdy v ní publikum spatřovalo silný satirický podtext. Film však dodnes oslňuje především čistými, dokonale načasovanými slovními i situačními gagy. Scéna s rozbitým zrcadlem a Grouchovým dvojníkem patří mezi nejlepší filmové komediální výstupy vůbec. Kachní polévka tak právem figuruje v Národním filmovém registru při Knihovně kongresu na seznamu titulů tvořících americké národní filmové dědictví. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

farfalla 

všechny recenze uživatele

Ani Vlasta Burian by si nedovolil takové nesmysly. Filmové časopisy doporučují film ´Duck Soup´, všechny možné seznamy nejlepších komedií ho staví na popřední místa. Očekávala jsem proto potěšující zábavu, ale spíš než chechtání se nebo srdečný úsměv je sledování ´Duck Soup´ jenom pietní hledání něčeho, co tam ostatní museli vidět, když to tak chválili. Konzultovala jsem proto svůj zážitek s rodilými Američany a jejich průměrný záver byl ´trapárna, kterou ani není možné dokoukat´. Já nejsem tak krutá. Spíš bych řekla, že jak to byl vyjímečný film před 80 lety, tak už časem vyčpěl. I když je možné vidět, že měl svůj vliv na mnoho komiků několika dekád. Například Werich v Pekařův císař, císařův pekař´ ve scéně se zrcadlem po omládnutí nebo Sellers v ´Růžovém panterovi´. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto, ale opätovné zhliadnutie Kačacej polievky mi nepripomenulo dojmy spred pár desiatok rokov. Aj z hodnotení obľúbencov je zrejmé, že Kačacia polievka dosť polarizuje názory na ňu. Viacerí Marxovcov spomínajú ako predobraz humoru Woodyho Allena, Pythonovcov alebo Borata. Mojou smolou je, že menovanú trojicu neobľubujem a preto je moje o hviezdičku nižšie hodnotenie, ako minule, pochopiteľné. A necítim ani potrebu to siahodlho vysvetľovať. Stačí uviesť, že som sa ani poriadne nezasmial. ()

Reklama

džanik 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem se konečně seznámil s jedním z prazdrojů humoru Woodyho Allena! (až dosud jsem si myslel, že bratři byli čtyři, ono jich ale bylo celkem pět). Má to na mě neuvěřitelný spád, nedá se to všechno naráz pobrat, to podle mě nemohl pobrat ani průměrný Američan ve své době. Marxovci měli nápadů, tenhle film by vydal za tři. Fůra prakticky nepřeložitelných slovních hříček (u soudu...). Spousta skvělých (jeho excelence v pyžamu) a do dnešní doby x-krát vykradených a tím pádem i předvídatelných scének. Groucho mě bavil víc jak Harpo. Resumé: 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ vám pripadajú filmy Marxovcov stále o tom istom, pozrite si Kačaciu polievku. Politický motív je v ich tvorbe výnimkou. Neuveriteľný gulometný nášup poväčšinou vydarených až geniálnych fórov, čo má za následok, že budete mať problém s čítaním titulkov. Možno by nebol od veci dabing, ale potom by sme boli stratení v preklade pri slovíčkarení u Dallas - dollars, Texas - taxes, čo bolo preložené pri zachovaní pointy vtipu ako Dán - dane. Citát z 1001 filmov: Mestečko Fredonia si sťažovalo na zneužitie svojho názvu vo filme a pridania jedného e, bratia ich vyzývali, aby si zmenili názov mesta, pretože uráža ich film. Duck soup nie je žiadna urážka komediálneho vkusu, ale prvotriedna zábava geniálnych komikov. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neskutečná směsice jednotlivých gagů, které na sebe skvěle navazují, doplňují se a gradují se. Tohle je neskutečně komplexní vystoupení, které má v sobě humor mluvený, situační, ale k tomu i skvělá hudební čísla a nakonec i výborně napsaný příběh. "Kachní polévka" je krásná ukázka groteskní komedie zvukového věku. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Malé město Fredonia ve státu New York si stěžovalo na zneužití svého názvu i po přidání "e". Odpověď od bratří Marxů zněla: "Změňte si název města, uráží náš film." (Witta)
  • Časopis Premiere zvolil tento film mezi 50 nejlepších komedií všech dob. (Kulmon)
  • Kachní polévka je posledním filmem, kde hráli všichni čtyři bratři Marxové. Zeppo se totiž dal na dráhu vynálezce a obchodníka. (Hwaelos)

Reklama

Reklama