Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bratři Marxové fušují do politiky. Válka je jen otázkou času. Pátý film bratrů Marxových Kachní polévka (1933) patří k vrcholným dílům komediálního žánru. Sourozenecká čtveřice se tentokrát pustila do rozkladu politických kruhů. Groucho Marx představuje Rufuse T. Fireflye, novopečeného diktátora z fiktivního státu Freedonie. Jeho jmenování do funkce si vynutila bohatá vdova paní Teasdaleová (Margaret Dumontová), která na oplátku věnuje do státního rozpočtu dost peněz na to, aby zachránila zemi před krachem. Hned na inaugurační slavnosti urazí Firefly diplomata Trentina (Louis Calhern), velvyslance sousední Sylvanie. Ten zase kuje pikle, aby se Fireflye zbavil a ovládl Freedonii. Mimo jiné najme svůdnou zpěvačku Veru Marcalovou (Raquel Torresová), aby prezidenta oblouznila, a především svérázné kumpány Chicoliniho (Chico Marx) a Pinkyho (Harpo Marx), aby Fireflye špehovali. A jelikož pro diktátora ani pro oba povedené špiony není nic svaté, situace nutně vede k válce…
Film navzdory svým kvalitám ve své době divácky propadl a znamenal odchod bratrů Marxových ze studia Paramout ke konkurenčnímu MGM (kde Marxové vzápětí natočili další komediální skvosty, zejm. Noc v opeře a Kobylkáře). Kachní polévka se dočkala divácké rehabilitace až v šedesátých letech, kdy v ní publikum spatřovalo silný satirický podtext. Film však dodnes oslňuje především čistými, dokonale načasovanými slovními i situačními gagy. Scéna s rozbitým zrcadlem a Grouchovým dvojníkem patří mezi nejlepší filmové komediální výstupy vůbec. Kachní polévka tak právem figuruje v Národním filmovém registru při Knihovně kongresu na seznamu titulů tvořících americké národní filmové dědictví. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

"A teď, Chicolini, chci podrobnou zprávu z vašeho vyšetřování." Chicolini: "V pondělí jsme sledovali Fireflyho dům, ale nikdo nevycházel. Nebyl totiž doma. V úterý jsme šli do míčovny. Ale ošálil nás. Nešel tam. Ve středu šel do míčovny.|Ale ošálili jsme ho! Nešli jsme tam. Čtvrtek, to byla shoda. Nikdo tam nešel. V pátek celý den pršelo. Míčovna byla zavřená. Poslouchali jsme rádio."________ Firefly: "Už víte, že armáda je před otřesnou porážkou? Co chcete dělat?" Chicolini: "Už jsem to udělal." Firefly:"Co jste udělal?" Chicolini: "Přešel jsem ke druhé straně." Firefly:"Takže teď jste na druhé straně? Co děláte tady?" Chicolini: "Tady je lepší jídlo." ________ Moje první setkání s bratry Marxy a musím říct, že mě příjemně překvapili. Krásně satirický film, jehož děj sice nemá hlavu ani patu, ale to mi ani trochu nevadí. Bavila jsem se dost dobře. Vtipné repliky, nepřeložitelné jazykové hříčky, slovní hádankya vzájemné matení se mezi Grouchem a Chicem a i ty grotesky Harpa měly něco do sebe. Obvykle grotesky moc nemusím, ale některé z jeho kousků byly hodně inovativní (zrcadlo bez zrcadla, doutník a letlampa nebo jeho svádění dam s koněm). Takže z mojí strany spokojenost a myslím, že Groucho má ambice být jedním z mých nejoblíbenějších komiků. Firefly zavřený v koupelně: "Pusťte mě! Pusťte mě odsud! Nebo mi sem aspoň dejte časopis." ()

Matty 

všechny recenze uživatele

-Má dobré srdce -Srdce možná, ale co ten ksicht? Orgie inspirativního šílenství. Podávat se bude leccos, jen ne kachní polévka (v Česku nepoužívaný idiom, odpovídající zhruba našemu "je to hračka"). Marxové ze své podstaty nejsou slučitelní s žádným systémem. Podle toho vypadá jejich protiválečná satira. Jediným principem, který uznávají, je chaos. Střílí si ze všeho a pálí do všech. Do nekompetentních diktátorů, vládních ministrů i nebohé Margaret Dumont. Kdyby války vedli lidé jako Firefly, možná by utrpěl majetek a dobré mravy, ale o život by nikdo nepřišel. Ve vrcholné formě není jen Groucho, povznesený nad pravidla toho, co by se ve slušné společnosti mělo říkat víc než jindy, tempo s ním drží také z řetězů utržený Harpo, vyzbrojený nabroušenými nůžkami. Jen Chico tentokrát zůstává tím třetím vzadu. Film obsahuje některé z nejbizarnějších (animovaný psík na Harpově hrudi) i nejpropracovanějších marxovských gagů (tři Grouchové a "zrcadlo") a přes pár zpomalení (povinná, ale vcelku bezvýznamná a do prázdna vyznívající příběhová kostra s lidmi, jejichž jednání narozdíl od jednání Marxů má nějaký účel) se nikdy nezastaví a patří díky tomu k nejrychlejším zvukovým groteskám, jaké kdy vznikly. 90% Zajímavé komentáře: Oskar, betelgeuse, Iggy ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ona to asi je jedna z nejlepších komedií od bratří Marxů, leč přesto jsem z ní nebyl nijak extrémně odvázaný. Místy se člověk směje nahlas, ale místy ten jejich humor působí i trochu trapně. Pár skvělých vychytávek by se tu ale našlo. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Myji si ruce nad osudy této země." "Dobrý nápad. Umejte si taky krk." Korálky nablýskaných gagů jsou navlečeny na křehkou pavučinku, kterou se zdráhám nazvat zápletka. Ale o to v groteskách bratrů Marxových nejde. Vždycky jsem měl a mám nejradši slovního žongléra Groucha, ale tady jsou stejně skvělí i Chico a Harpo (kterého jindy spíš trpně snáším). Třeba týrání prodavače popcornu se stále vrací jako refrén a pokaždé je vtipnější. Nebo situace, kdy se Chico a Harpo přestrojí za Groucha (gag se zrcadlem připomene podobnou scénu v Císařově pekaři, jenže tahle je promyšlenější). Pokud vám tedy nevadí absence příběhu a smíříte se i s faktem, že postavy co chvíli propukají v zpěv, není co řešit. Doporučuju. 80 % ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Obyčejná groteska (i když se zvukem) plná prvoplánového, jednorozměrného humoru. Pěkné, ale proč je to všude tak vysoko? ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Měla jsem dojem, že mi zůstává utajeno, v čem spočívá legrace tohoto filmu. Některé gagy jsou srozumitelné a funkční, něco mi přijde laciné a pár věcí má dokonce nakročeno k tomu mě naštvat - ale co když jim jenom nerozumím? Já mám pomocnou mapovací síť vytyčenou mezi Busterem Keatonem (absurdní divadlo), Chaplinem (politicky humanistický humor) a Haroldem Lloydem (rodinná zábava) a tady ty bratry si neumím patřičně změřit a zařadit. Jestli takové spojení jde vůbec použít, tak mě rozčiluje, že nerozumím základu té jejich anarchie. Z čeho vycházejí a kam míří? Zůstávají morálně rovní nebo ne? Vyjadřují se k politice nebo jenom dělají srandu? V Chaplinově Diktátorovi nezůstává žádné místo na pochybnosti, kdežto tady si můj analytický mozeček neví rady. Jsou to Monty Pythoni své doby nebo spíš předchůdci Sachy Barona Cohena? Chápal tehdejší divák jejich skryté úmysly a nebo tam žádné nejsou a nemá se nad tím přemýšlet? Samé zmatky. A závěrem: Proč jsou tam ženy jenom v župáncích, podprsenkách a megavýstřizích? Protože, víte co, z mužů jsou tam vidět maximálně kolena. A nikdo se na ně mlčky nesápe. Míň kombiné, víc podkov. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kachní polévka byla mým prvním a posledním setkáním s dílem bratří Marxů. Pokud se tenhle film dá považovat za výkladní skříň jejich filmové tvorby -a ono tomu tak vzhledem k režii a evidentnímu pokusu o alternativní způsob filmové řeči skutečně je - pak musím konstatovat, že se se stylem lidového humoru dobově velice oblíbené komediální skupiny dokonale míjím. Přijde mi to jednoduše laciné a podbízivé. Celkový dojem: 40 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Řeknete mně, co jste zjistili o Fireflym?“ – „Vzpomínáte si, jak jste nám dal jeho obrázek a řekl: Sledujte ho!?“ – „Jistě.“ – „Okamžitě jsme se dali do práce. A za hodinu, vlastně méně než za hodinu…“- „Ano?“ – „Jsme ten obrázek ztratili.“ Filmu uškodily v mých očích 2 věci; subjektivní problém s očekáváním (bylo to moje první setkání se čtveřicí bratrů) a pak ten objektivní, a to obrovská nevyrovnanost snímku. Zpočátku jsem jen nechápavě zíral, o co jako má jít, naštěstí s „příjezdem“ Rufuse na scénu dorazil i humor. A tady mám problém. Na jednu stranu zde naprosto exceluje Groucho Marx, u kterého (min. ze začátku určitě) je snad každá vyřčená věta opravdu hodně vtipnou hláškou a jeho dialogové (a téměř kulometně rychlé) výměny s ostatními postavami (tedy spíš nahrávači na smeč) je obrovská zábava sledovat, u jeho výstupů jsem se smál snad pořád. A to i ve scénách, kdy se k němu (slovem!) přidal ještě Chico. A naopak, v okamžicích, když byl v záběru Harpo se svými variacemi na němou grotesku (třeba i v doprovodu zmíněného Chica), jsem byl spíš mírně zklamaný než nějak pobavený. Určitě oceňuju nápaditost při vymýšlení těchto kreací, ale po Grouchovi a jeho „hláškostroji“ na mě scény s „nemluvným“ bratrem působily docela nudně, nehledě na to, že některé z nich byly dost dlouhé a víc než komicky působily spíš trapně (kupř. opakované zvonění nebo hrozně natažená pasáž se zrcadlem, u které byl jinak prvotní nápad dobrý). A tak se to pořád střídalo, tempo se zvyšovalo, až přišel závěr, který snímek strhnul v téměř čistou anarchii (což se poněkud nepříznivě projevilo i na kvalitě humoru) a já se cítil podobně rozpačitě jako na začátku. Originalita a funkčnost humoru je tak v Kachní polévce sice nesporná, ovšem značně rozmělněná, a to nejen v němých a zmatených výstupech, ale i muzikálových číslech (opět, zajímavý nápad, avšak podle mého už nadbytečný), a tak tomu bude odpovídat i mé výsledné hodnocení v podobě nejistých slabších 4*. S bratry se ale chci u jejich dalších filmů znovu setkat i v budoucnu (min. Groucha jsem si ihned zamiloval) a i Kachní polévku si ještě někdy znovu dám, věřím, že už budu lépe připravený (a taky chci zkusit více pochytit řadu jazykových hrátek, které jsem moc nestíhal a nedokázal je tak plně docenit). „Chicolini, jste obviněn z velezrady. Jestli se prokáže vaše vina, budete zastřelen.“ – „Námitka!“ – „Vy namítáte? Z jakého důvodu?“ – „Protože mě nenapadlo nic jiného.“ – „Námitce se vyhovuje.“ – „Vaše Excelence, vy vyhovujete námitce?“ – „Jistě, taky mě nenapadá nic jiného.“ ()

Madison 

všechny recenze uživatele

"Do sněmovny. Jeď jako o závod, spěchám. Když ti dojde benzín, nalej tam chlast. Když ti dojde chlast, dej tam Mabel. A teď na to šlápni.".... Alebo....... Čo sa stane, keď si bratia Marxovi zmyslia potupiť politickú mašinériu a zosmiešniť jej predstieranú dôležitosť jednou úžasne vtipnou hláškou za druhou. Toto je presne ten typ humoru, aký mám najradšej - množstvo skrytého významu medzi riadkami, jednoznačný výsmech politickým velikánom korunovaný skvelými hercami. Veľmi som chcela dať 5*, no chvíľami ma vyrušovali vedľajšie línie, škoda, že nebol celý dej sústredený len na pána Firefly, ten totiž boduje jedna radosť, aj keď zrkadlová scéna či tri identity Fireflya tiež nemali chybu :-) Zbožňujem, keď sa tvorcovia inteligentným a sarkastickým spôsobom vysmievajú politickým systémom a toto mi veľmi pripomínalo geniálneho Wildera v snímke Raz, dva, tri. Proste lahôdka. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

KACHNÍ POLÉVKA se oproti mému očekávání nestala nejlepším filmem bratří Marxů – sice je suverénně nejlépe režírovaná (Leo McCarey), ale tím, že ořezala všechny zdánlivé slabiny standarního marxovského filmu [hudební čísla, sóla na harfu a klavír, další tradiční "tiky" jednotlivých bratří, fádní romantické zápletky, mdlé herecké přihrávače, staticky inscenované dialogy, občas až mechanické Grouchovo glosování], stala se příliš krátkou a příliš absurdní – bez výraznějšího kontrapunktu v podobě přízemní normálnosti, která by film obohatila ideově a hlavně dramaticky. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Mno ... tento druh humoru není můj šálek čaje, ale dám bratům Marxům ještě šanci. Dobrý absurdní humor mám ráda, tady mi přidadá většina fórků samoúčelná. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"I didn't come here to be insulted!" - "That's what you think!" Jeblé na tři doby a přitom bryskně inteligentní. Vývar se vším všudy. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Občas vypadne slabší gag a pár scének je zbytečně roztahovaných, aby ukojily chuť bratří Marxových po groteskním němém hašteření, ale v záplavě skvělých komediálních nápadů a odzbrojujících hlášek se tyhle nedostatky v pohodě ztratí. Tempo je totiž jinak úžasně neúprosné a bláznivý humor nejen funkční v rovině satirické, ale zkrátka pozitivně nakažlivý a originální. Možná nejdokonalejší (byť ne bezchybný) případ skloubení němých grotesek s kanonádou vtipných dialogů a muzikálových čísel. Pusťte si to... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Absurdná groteska s, pre žáner netypickým, politickým námetom. Bratia Marxovci nestratili ani po 80 rokoch nič zo svojej zábavnosti. Teším sa na ďalšie spoločné stretnutie. 80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príliš fraškovité, nudné, jednotvárne a s trápnym, mne nič nehovoriacim sileným humorom. Absurdnosť jednotlivých situácií nemala v sebe toľko humoru a zábavnosti, aby ma to svojou šibnutosťou dokázalo zaujať, zostalo to len v rovine trápnosti. To všetko bolo bez nejakej pridanej hodnoty. Netvrdím, jedna či dve scénky humorne trochu zaujali, pričom mi len mierne nadvihli obočie, no ten zvyšok.... škoda reči, to sa bratom Marxovým teda vonkoncom nevydarilo. Do toho ešte občas nejaká tá pesnička s hopsaním a to už bolo na mňa vážne moc... skoro ma mrle zožrali. Ešte šťastie, že to bolo také krátke. 30/100 ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Bavil som sa celkom dobre, to je fakt. Problémom však je, že charakter humoru Marx Bros má omnoho viac do činenia s kabaretnými estrádnymi vystúpeniami entertainerov než s kinematografiou. Väčšina filmu pôsobí dojmom dokumentárneho záznamu takejto komediantskej produkcie (i keď špičkovej), čo je na tridsiate roky naozaj anachronizmus. Zlatý český film - Vlasta Burian v tom istom čase zvládal komediálny muzikál neporovnateľne lepšie. A bez bratov... (Na druhej strane Werich dobre vedel, koho cituje pri svojej zrkadlovej scéne...) ()

Reklama

Reklama